..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Yumuþak olma ezilirsin, sert olma kýrýlýrsýn." -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > ömer akþahan




17 Mayýs 2004
Sokrat"ýn Aynasýnda Görünen miydi Gerçek?  
ömer akþahan
Her þey bir þiir yorumuyla baþladý. Sokrat, þiirde aynasýyla yüzleþiyordu.


:BDIF:
Çelebilik yüzünden
Yitirdim ömrümü…
Rimbaud

Ömer AKÞAHAN

Her þey bir þiir yorumuyla baþladý. Sokrat, þiirde aynasýyla yüzleþiyordu. Gerçeði aradýðý bir zaman dilimine oturtan þair, karýsýndan çok korktuðu bilinen Sokrat’a, aynanýn göz kýrptýðý bir anda karýsýnýn bunu göreceði korkusuyla “paylaþýlamayan tek þey gerçek!” demeye zorlamýþtý.

Sokrat’ýn aynasý mýydý, yoksa aynaya yansýyan ruh dünyasý mýydý aranan gerçek? Biri somut görünen, öteki yansýyan içsel bir olgu. Burada paylaþýlamayan þey, günlük yaþamda Sokrat’ýn karýsýyla paylaþtýðý tek özel eþyanýn ayna olduðunu varsayarsak, ki o dönemde ayna sahibi olmak da bir ayrýcalýklý durum olabilir, kullananlarý da toplumun seçkinleridir. Seçkin olmalarýna karþýn yine de aralarýnda paylaþýlamayan nesneler var olacaktýr. Hayatý paylaþmak adýna ayný çatý altýnda yaþamanýn her þeyi paylaþmayý gerektirmeyeceðini unutmamalý.

Sokrat bir filozof olabilir ama günlük gerçeklerden kendisini soyutlayamaz. Konuya bu perspektiften bakýldýðýnda Sokrat aynayý karýsýyla paylaþamýyor. Karýsý çapkýn olduðunu bildiði kocasýný elde tutmanýn tek yolunun aynadan geçtiðini biliyor. Tek silahý aynayý kocasýnýn elinde görmesi onu haklý olarak öfkelendiriyor.

Kurumuþ bir çam yapraðý düþer masaya. Düþen belli ama düþüreni belli deðil. Somut olarak görünen salt bir kurumuþ çam yapraðý, yeþil kahverengi arasý renkli. Peki, bu yapraðý masama kim davetsiz konuk olarak çaðýrdý? Bu konuda kafanýzdan bir sürü kurgu geçebilir. Hayalin sýnýrlarýný zorlayýp belki de “bir çam yapraðý” adýyla öykü bile yazabilirsiniz. Gerçek yaþamdan edebiyatýn sanal dünyasýna geçiþler bazen düþ dediðimiz ara yüz gerektirmez mi? Þairlerin kullandýðý o denli zengin imgelem dünyasýnda her zaman yalanla gerçeðin meydan savaþlarýna tanýk oluruz.

Gerçek yalýndýr, parlatýlmayý beklemez.
Yalansa, bir fahiþe gibi sahneye mutlaka makyajla çýkmak zorundadýr. En güzel yalanlar uzun uðraþlarla kurgulanmýþ olandýr.

Yaþamýný yalan üzerine kuran insanlar için paylaþýlmayan tek þey, gerçek olamaz elbet.

Gerçek, sayýsýz yalan odacýklarýndan geçilerek varýlmak istenen bir labirentin tek aydýnlýk odasýdýr. Bu odada isterse bir farenin elde etmek istediði peynir kalýbý, isterse Sokrat’a göz kýrpan bir ayna olsun, fark etmez; herkesin paylaþamadýðý tek þey, varýlmak istenen yalnýzca gerçektir. 16.05.’04 / Adana

NOT: Adana’da bir cafede çalakalem yazdýðým bu yazýmda oluþacak her türlü kusur için ancak zamaný suçlayýn lütfen…bilahare konu üzerinde görüþünü belirten dostlarýn uyarýlarý dikkate alýnacaktýr…Bu yazýyý kaleme almama vesile olan Zerduþt’a özellikle selamlarýmý iletiyorum…
Yazýya konu olan þiirimi merak edenlere aþaðýda sunuyorum…
Ömer Akþahan


Sokrat’ýn aynasý

aynaya bakýp gülümsedi
derin düþüncelere daldý Sokrat
“kim bulmuþtu aynayý?”
bu en büyük gereciydi insanlýðýn
sonra döndü kalemine
her harfi gezinirken
yeryüzünde
“bir kalem dahi olamadým”
deyip surat astý kendine

kalem dile geldi,
“sen ey Sokrat!
büyüksün elbet þu evrenden
bense, basit bir yoldaþýn
yazarým sana
baldýran içiren gerçeði”

gülümsedi aynaya Sokrat
“anýmsamaksa gerçeði,
ýrmaða dökülen her damla
deðiþir doðabilmek adýna
yaðmurlarla” diyecekti

ayna göz kýrptý:
“eyvah!
karým bu gelen”
dedi Sokrat
“alacak yine elimden seni”

paylaþýlmayan
nedir hayatta…
gerçeðin
ta kendisi deðil mi?

ömer akþahan
15.05.’04 / Adana




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Sözlence
Okumaz Yazarlar
Þiir, Þair ve Ýklim
Þiir Atý
Bakýr Ustasý
Varolmak Kavgasý
Edebiyatýn Kumaþý
Þeylemeler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...
Beyaz Afrika Menekþesi
Her Þey Yaþanmýþ Olmak Zorunda Mýydý!
Dün Gitti, Yarýn Meçhul, Bugün Bir Nimet

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.