..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýnternet > ömer akþahan




26 Eylül 2004
Ýnternet, Þiirde Bir Alternatif Olabilir mi?  
ömer akþahan
..günümüzde edebiyatla ilgilenen kuþak da bence, ikiye bölündü.


:BEDH:
Ömer AKÞAHAN

Ofis bilgisayarlarýnýn ülkemizde yaygýnlaþmasý ‘90’lý yýllarda baþladý. Önce kurumlarda, daha sonra da evlere yavaþ yavaþ girmeye baþladý. Bu geliþmede özel sektörde bu alanda paket program üreten firmalarýn büyük çabalarý oldu. Geçmiþte dosya ve kara kaplý defterlerle yürütülen iþler bilgisayar ortamýna taþýndý. Yalnýz burada þu da yaþandý; o yýllarda mesleðinin sonuna yaklaþmýþ ve yaþamýnda daktilo dýþýnda bir teknoloji kullanmamýþ bazý denetçiler bilgisayar karþýsýnda ellerindeki mevzuatýn da arkasýna sýðýnarak direnmeye çalýþtýlarsa da, biliþimin gücüne yenik düþtüler. Ancak devletin hantal yapýsý, karar alma mekanizmasýnýn çok aðýr iþlemesi, internet kullanýmýnda kendini gösterdi. Oysa o yýllarda Ýrlanda, Hindistan ve Pakistan gibi ülkeler silikon vadisi olma yolunda hýzla ilerlediler.

Türkiye’nin biliþim tarihine iliþkin gelecekte yazýlacak kaynaklarda bu hususlar umarým daha ayrýntýlý kaleme alýnacaktýr. Þimdi bu yazdýklarýmýn günümüz þiiriyle ne ilgisi var demeyin. Çünkü, günümüzde edebiyatla ilgilenen kuþak da bence, ikiye bölündü. Birinci bölümde yer alan yaþý 50’yi aþmýþ ve gerek dergilerde gerekse yayýnevlerinde ürünleri çok kolayca yer bulan ve hatta bu iþi ekmek kapýsý yapabilmiþ, her þeyi çok bildiði sanýlan yazar, çizerler ki, çoðu bilgisayar teknolojisinden uzak, hâlâ daktilo ile yazmaya çalýþanlar: ikinci grupsa, yaþý 15’den baþlayýp en yaþlýsý 35’e varan bir kesim. Bunlar bilgisayarla en erken tanýþan, daktiloyu hiç kullanmamýþ insanlardýr. Doðal olarak, bunlar, inerneti de erken tanýmanýn avantajýný kullanmaktadýrlar.

Birinci bölümdeki yazarlar ki, bunlardan bazýlarýný yakinen tanýdým diyebilirim. Bunlar elbette, dergicilik döneminde yapýtlarýyla sivrilmiþ, kabul görmüþ ve ne kadar nesnel olduðu bence tartýþmalý olan edebiyat yarýþmalarýnda ödül alanlar da var içlerinde. Ancak çeþitli edebiyat dergilerindeki genel bir eðilimi, burada dile getirmeliyim: Günümüz þiiri derken, yapýtlarý henüz resmi ders kitaplarýnda yer alamamýþ þiiri kastediyorum. Bu baðlamda, 70’li, 80’li, 90’lý þiir anlayýþý tartýþýlýyor bir çok yayýnda. En büyük eleþtiriyi alan grupsa 70’li yýllarýn þiiri olmaktadýr. Bu dönem, bizlerin en acýlý dönemi olarak tarihe kayýt düþülmüþtür. O dönemde, hepimizin ideali vardý, gerek sol olsun, gerekse saðcý olsun. O dönemin þiiri sol söylemi ana eksen alan simgelerden yola çýkýyordu. O dönemde farklý kiþiler tarafýndan yazýlmýþ þiirleri yan yana koyduðunuzda bunu kolaylýkla görebilirsiniz. Bu nedenle bence Türk þiirine çok önemli bir açýlým saðlamamýþtýr.

80’li yýllar 12 Eylül dayatmasýyla, toplumun depolitize edildiði, gerek sol gerekse saðda MHP yandaþlarýnýn sindirildiði, susturulduðu, buna karþýn Fethullah Hoca ve diðer dinsel gruplarýn el altýndan beslendiði, desteklendiði bir dönem olmuþtur. Bu dönemin edebiyat dergilerinden birdenbire karanfilli þiirler gitmiþ, yerine içsel sayýklamalar diye de nitelendirebileceðimiz, bir içe dönüþ þiir akýmý gelmiþtir. Aðýr baský altýnda bulunan aydýn kesimin sesi ve soluðu pek fazla çýkmamaktadýr. 80’li yýllardaki þiir bence, “sisler bulvarý”na dönmüþ bir þiirden baþka bir þey deðildir.

90’lý yýllar, þiire yeni bir boyut kazandýrma adýna, yeni þairlerin, medyatik hareketleriyle boy göstermeye baþlamasýyla anýlacaktýr. Þair kendini kabul ettirmenin yolunu, özel yaþamýný gözler önüne sermede aramaya baþlamýþtýr. Artýk toplum 12 Eylül’ün aðýr baskýlý dönemi atlatmýþ, oransal olarak özgürlükler tekrar kazanýlmaya baþlamýþtýr. Bir dönem yasaklý olan Bülent Ersoy gibi ses sanatçýlarý her yerde kendilerini ve sanatlarýný sergilemeye baþlamýþtýr. Bu dönemde, ’94-99 arasý beþ yýlýný yurt dýþýnda geçirdiðim için, birebir bir çok þeyi yeterince izleme olanaðý bulamadým. Fakat ’93 Temmuz’unda Sivas’ta 37 aydýnýn yakýlarak öldürülmüþ olmasý, bence, o dönemin en önemli siyasal ve toplumsal olayýdýr. Bu olayýn akabinde, olayýn faillerinin yakalanmýþ olmasýna karþýn, yýllarca mahkemelerde dava sürdürülmüþ, katillere en az cezayý verdirmek için çeþitli siyasal güçler ve cemaatler mücadele etmiþtir. Adeta toplum, bu olayla büyük bir fay kýrýlmasý yaþamýþtýr. O dönemde, ’98 yýlýnda çýkardýðým ilk þiir kitabýma Sivas olayýný anlattýðým“þiir üþüdü” adýný vermiþtim. Kitap için 37 þiir seçmiþ ve ölen 37 güzel insana adamýþtým. Pek tabii, o yýllarda Sivas olayýný kýnayan yüzlerce yazý, þiir ve soruþturma dergi, gazete sayfalarýnda boy göstermiþtir. Aydýnlarýmýzýn bu olaya gösterdikleri tepki elbette takdire þayan olmuþtur. Gene bu dönemin yazar ve çizerlerinde aðýr basan, dergilerde ürünlerinin yayýmlanmasý þeklindedir. Ýnternet, çoðunun aðzýna almadýðý bir þeydir. Ýnternet ortamýnda edebiyat dergiciliði gibi bir kavramdan pek söz edilmemektedir. Herkes benim gibi kitap çýkarma telaþýndadýr. Þiirin içeriði konusunda söylenecek çok þey yok bence. Çünkü, toplumun her kesimindeki yýlgýnlýk, beraberinde büyük bir kopuþu da getirmiþ ve bireyi ön plana taþýmýþtýr. O dönemim þiirindeki bireyci yaklaþýmlarla, geleceðe taþýnabilecek þiir kalýtý pek azdýr.

2000’li yýllar, devletin AB uyum yaslarý çýkarma gayretinin yaný sýra, geçmiþe göre, sivil güçlerin ön plana taþýnmasý, askerin ikinci plana düþmesiyle, darbe heveslilerinin prim yapmasýnýn önüne geçilmesi saðlanmýþtýr. Biliþim sektörü özel sektörde saðladýðý kazanýmlarý yavaþ bir þekilde olsa da kamu sektörüne taþýmayý baþarmýþ; okullara internetin girmesi, hatta eðitimin olmazsa olmazý durumuna yükselmesiyle, okulda internetle tanýþan genç kesimi her köþe baþýnda açýlan internet kafelere taþýnmasýna yol açmýþtýr.

Bütün bu sosyolojik olaylarýn Türk þiirini etkilememesi pek tabii ki düþünülemezdi. Bugün medyada, internet üzerinde yayýn yapan sitelerden haberlerin yer aldýðý köþeler açýlmakta, baþarýlarýndan söz edilmektedir. Bence 21. y.y.a damgasýný vuracak en büyük olay internet olacaktýr. Günümüzün savaþlarý, top, tüfek, füze ve gazla deðil biliþim alanýnda yapýlacaktýr. ABD’de Pentagon sitesinin çökertilmesi buna en güzel örnektir. Þiir konusunda, iddiam þu; ne kadar eleþtiriyor olsam da, geleceðin Türk þiiri internet dünyasýnda filizlenecektir. Boy atýp, meyvelerini yemeye baþlayacaðýmýz mevsim ise çok uzakta deðildir.

Bu baðlamda, bugüne kadar 70 milyonluk bir ülkede 2-3 bin satan ve kendini dev aynasýnda görmeye baþlayan yazar ve þairlerimiz de, eðer hâlâ gelmedilerse lütfedip bu dünyaya adým atsýnlar ve yapýtlarýný milyonlarla paylaþsýnlar diyorum. Öyle, üç beþ kendini eleþtirmen sananlarla raký maslarýnda kurulmuþ dostluklarýn arkasýna sýðýnmasýnlar. Bu söylediðim elbette, kendini böyle lanse etmeye çalýþanlaradýr. Çok deðer verdiðim yazar ve þairleri elbette tenzih ediyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýnternet kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sokrat Chat Yaparsa...
Her Þey Yaþanmýþ Olmak Zorunda Mýydý!
Trende Ne Uygun?
Kaç Ölçek Alacaksýnýz Bu Þiirden?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Okumaz Yazarlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.