..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ömer akþahan




27 Ekim 2004
Aforizmalar  
ömer akþahan
Doðru akýl, her zaman doðruyu iþaret etmez.


:BABA:
Ömer Akþahan



*Doðru akýl, her zaman doðruyu iþaret etmez.

*Ýnsan bir hayvan türünü yok edebildiði halde yýrtýcý hayvan türleri nasýl oluyor da insan türünü yok edemiyor? Bunu akýlla açýklamak gereksiz bence; yýrtýcý hayvanlar doðanýn kendisine verdiðini alýr, geride kalanlarýn yaþamasý gerektiðini bilir. Ýnsana ise doyma duygusu doðuþtan verilmemiþ.

*Yaprakla ellerimiz arasýnda ne benzerlik var derseniz, özellikle kurumuþ çýnar yapraðýna dikkatle bakmanýz gerekir. Rengi, güneþ kavruðu bir eli, damarlarýn belirginliði ve çýkýntýlarýysa insan parmaðý; sonbaharýný yaþayan bir insaný anlatmýyor mu?

*Kara üzüm þerbetini hiç karla yediniz mi bilmem? Çocukluðumda, oturduðumuz kasabada Cuma günleri büyük halk pazarý kurulurdu. Mayýs ortalarýndan itibaren babamýn sergisine çok yakýn yerde sergi açan, palabýyýklý, siyah önlüklü, babam gibi uzun boylu ve kalýn kaþlarýyla unutulmaz bir yeri vardý kar helvacýsýnýn. Onun kara üzüm þerbetiyle yaptýðý kar helvasýný yemekse, benim için özel bir ayrýcalýktý. Günümüzde Adana’da bu gelenek “bici bici”yle sürdürülüyor. Ancak kar helvasý satan palabýyýklý kar helvacýlarý þimdi nerede?

*Lider olamayacak bir kiþinin oluþturduðu grup, kaðýttan yapýlmýþ bir kuleye benzer. En küçük bir darbede kolayca yýkýlýr.

*Dünyada ele alýnmamýþ konu yoktur; ancak, onu farklý yorumlayanlar vardýr.

*Suya rengini veren nesneler arasýnda beni en çok etkileyen bakýr minerali oldu. Çünkü, Tortum’da gördüðüm turkuvaz renkli göl öylesine muhteþemdi ki! O göl üzerine ne hoþ masallar yazýlýrdý…

*Van gölü canavarý heykelini dikenler, biraz da çevrelerine fidan dikse ne iyi olurdu.

*Bazen okuduðun bir metnin bitmesini hiç istemezsin. Ancak yazarýn niteliði de buradan anlaþýlýyor. Eðer o yazar bunu size dedirtebilmiþse, iþini baþarmýþ demektir. Alýn size iþte bir örnek:
“Baba: Caným kýzým, Süleyman peygamber ne demiþ biliyorsun:’Kötü çocuklar seni ayartmaya çalýþýrsa peþlerinden gitme!’
Kýz: Ama baba, ya iyi çocuklar ayartmaya çalýþýrsa ne yapayým?”
(Aforizmalar, Georg Christoph Lichtenberg, Sy.71, Dost Yay, 1. baský, 2000, Ankara)

*Kitap seçmek, arkadaþ seçmeye benzer. Çünkü kötü arkadaþlar gibi kötü kitaplar da kol geziyor ortalarda.

*2004 yýlýnda, M.E.B.nýn açtýðý “Müdür Yardýmcýlýðý Sýnavý”nda 2000 öðretmen sýfýr çekmiþ. Acaba yüzde kaçý optik formu kaydýrmýþ olabilir ki? Yoruma gerek var mý?

Ö. Akþahan, 27.10.2004 / Adana



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsimsizler
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!
Yaþamdan Ýlginç Kesitler
Devlet Denen Ütopya...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...
Okumaz Yazarlar
Þiir, Þair ve Ýklim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.