..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarihten öðreniyoruz ki tarihten hiçbir þey öðrenmiyoruz. -Hegel
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. Yüzyýl Gençlik Kültürü > Onur Özdemir




30 Ekim 2004
Sanal Aþk ve Yabancýlaþma  
Onur Özdemir
Ýnternette aþk yaþanýr mý?


:CFIE:
"Yabancýlaþma nedir" sorusunu cevaplamakla baþlayalým konuya. Sosyolojik yaný ile ilgileneceðimiz "yabancýlaþma" kelimesinin tanýmýný þu þekilde yapmamýz mümkün: "Belli tarihî þartlarda insan ve toplum etkinlikleri ürünlerinin, bu etkinliklerden baðýmsýz ve bunlara egemen olan unsurlarýn deðiþik biçimde kavranmasý".
Konuya geçmeden önce hemen "aþk"ýn da sözlük tanýmýný yapalým: "Aþýrý sevgi ve baðlýlýk duygusu"

Günümüzde belki de yabancýlaþmaya en açýk kavram aþk kavramýdýr. Teknolojinin ve özellikle internetin geliþmesi gün geçtikçe daha çekingenleþen insanýn çekingenleþmesine katkýda bulunarak ona farklý bir kapý açmýþtýr. Bu sayede insan hiç olmadýðý karakterlere girerek kendini (ki aslýnda bu kendi olmayan kendidir) daha farklý ifade edebilmektedir. Örneðin gerçek hayatýnda korkak olan birisi kendisini daha cesur, utangaç olan bir kiþi de kendisini daha rahat hissedebilmekte ve bunu böyle yansýtabilmektedir. Bu noktada teknolojinin iyi özelliklerinin yaný sýra "yabancýlaþmaya itmek" gibi kötü bir özelliðinin olduðunu da vurguluyoruz. Bunu pek çok insan görmek istemez ve doðal olduðunu savunur. Doðal olan bir þey var doðru, o da insanýn kendini farklý hissetmek istemesidir. Ancak kötü olan ise duygularýn körelmesidir.

Þimdi aþk konusuna derinlemesine girerek toplumsal örneklerle açýklayalým. "Sanal Aþk" dediðim zaman birçoðunuz "hadi be olur mu öyle þey, saçmalýk" þeklinde düþüneceksiniz ancak böyle düþünenlerin %80'inin en azýndan bir kere böyle bir duyguya düþtüðüne eminim. Ýþin "sanal" boyutu ile ilgilenmeyeceðim çünkü internetin girdiði konularda mutlaka bir "sanal" kelimesi geçiyor. Burada incelememiz gereken husus "aþk" meselesi. "Sanal Aþk" tanýmlamasýnýn ikinci kelimesi gerçekten de ilk paragrafta açýklamasýný yaptýðýmýz aþk mý? Yüzeysel olarak bakanlar ve kendilerini sorgulamaktan korkanlar "evet ayný þey" diyeceklerdir (böyle düþünenlerin buradan itibaren okumalarýna gerek yok). Buradaki "aþk"ýn aþkla bir alakasýnýn olmadýðý hakkýnda bir þeyler söyleyelim þimdi de. Bugüne kadar karþý cinsle iliþkiler konusunda baþarýsýz olmuþ; bir sevgilisi olmamýþ, olmuþ ya da kýsa sürmüþ, olmuþ ya da acý çekmiþ insanlar bir noktadan itibaren aþktan soðumaya baþlamýþlardýr. Kendilerine farklý ilgi alanlarý arayan bu insanlar bulduklarý her alanda aþkýn eksikliðini hissedecekler ve bu ilgi alanlarýnda bu eksikliði ortaya çýkaracaklardýr. Ýnternet dünyasýna atýlan insanlar baþta örneklediðimiz kendilerini daha rahat hissetmenin etkisiyle duygularýný belki de hiç olmadýklarý kiþilikte ifade etmekte, karþý cinsi etkilemekte, karþý cinsten etkilenmekte ve kendini buna zorunda hissetmektedir. Toparlarsak, "Sanal Aþk" kavramýnýn ikinci kelimesi olan "aþk" aslýnda aþýrý sevgi ve baðýmlýlýk duygusu, deðil sadece içsel dürtülerin baskýsý sonucu ortaya çýkmýþ bir zorundalýktýr. Karþý cinsin fotoðrafýný gören birisi bu zorundalýk yüzünden normal hayatta kendine hoþ gelmeyecek birisini bile kalýplarýna uydurmakta ve sesini duyduðunda etkilendiðini düþünmektedir.

Þimdi büyük ihtimalle aklýnýzda chat yaparken tanýþýp evlenenler gelecektir. Burada iki durum söz konusu. Birincisi internette baþlayan dostluk, sonrasýnda sýký aile ve arkadaþ çevresi iliþkileriyle sanal dünyayý unutturmuþ ve iki dost olan insanýn evlenmesi ile sonuçlanmýþ olabilir. Bu iliþkilerde sorun daha az olmaktadýr çünkü iliþkinin sanal boyutu minimuma indirgenmiþtir. Diðer durumda ise internette birbirlerine "aþkým, caným, hayatým" vb. tanýmlarda bulunarak daha yüz yüze görüþmeden, ortak ve gerçel duygular paylaþmadan, aþk ilan edenler vardýr. Bunlar daha sonra zorundalýðýn etkisiyle gerçek hayatý üstün körü geçerek evlenirler. Bu iliþkiler ise aþkýn yabancýlaþtýðý ve sonu pek de iyi olmayan olgularýdýr. Bu ikinci durumda sonuç evlilikle sonuçlanmasa bile gerçek anlamdaki "aþk" olgusunun anlamýný yozlaþtýrmakta ve basitleþtirmektedir.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: bu konuda þaþýlacak bir þey yok?
Gönderen: Alparslan Koca / , Türkiye
7 Aralýk 2008
Yazýnýz için teþekkür ederim güzel bir yazýydý. Ancak ana tema açýsýndan farkýndalýkla ilgili bir problem olduðunu düþünüyorum. Aþkýn tarihine baktýðýmýzda deðiþim ve dönüþüm aþamalarýnda bu günkü haline gelmesi normal karþýlanabilir. Daha sý asýl konu "aþk nedir?" sorusuna verilen cevaptýr. Osözlük içinde bulunulan güne ve o dile göre bir cevap verebilir ama aþkýn ne olduðunu sözlükten almak ve tam anlamýyla bir referans kabul etmek doðru deðil. Þöyleki mesela divan edebiyatýnda aþk bambaþka bir anlama sahip.Sonra romantik dönem vs. Bu yüzden aþk dendiðinde bu gün ne anlaþýldýðý önemlidir. Duygu boyutu zamana baðlý olarak körelen insanlýktan çok fazla þey beklemek olur.Geçmiþi bu günde istemek eskide kalana hasretliktir. Bu yüzden bana göre ortada herhangi bir problem yok. yazýnýz için tekrar teþekkür ediyorum.

:: yaþanmaz mý?
Gönderen: zeynap görgün / Diyarbakýr/Türkiye
21 Eylül 2006
Aþk güçlü sevgi bagýmlýlýk diyorsunuz ve sonra ekliyorsunuz sanalda aþk sadece insanýn iç güdüleriyle yaptýðý sevgi gösterisi.Ýnsan belki hayal ettiði kiþiyi burada bulmuþtur.Olamaz mý?Ben sanalda aþýk olmadým yanlýþ anlamayýn ama bana aþýk olduðunu söyleyen birisi var.Onun yaptýðý caným aþkým hayatým demesi sadece içgüdüsünü tatmin etmek mi?Ýnsan sanalda her karþýlaþtýðý kiþiye "seni seviyorum" diyebilir mi?Ya da seninle bir ömür geçirmek istiyorum diyebilir mi?Benim yaptýðým sanalda da olsa kendim gibi davrandým.Ýnsanlar sanal yada gerçek kendi gibi davrandýktan sonra sevgi onlarý bulur bence




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adý Deniz Olmalý [Þiir]
Ekmek, Þarap, Sen ve Ben [Þiir]
Anne... [Þiir]
Þarap Þiþesi [Þiir]
Kelebek [Þiir]
"Usta"ya... [Deneme]
Aþkýnýz Ne Kadar Yeni? [Deneme]
Mavi Gözlü Gökyüzü [Deneme]
Karma ve Þýk [Deneme]


Onur Özdemir kimdir?

Romantik, duygusal, esprili ve hiç büyümek istemeyen biriyim. Çalýþma hayatýnýn zorluklarý öncesi son antremanýmý yapýyorum. Arkadaþlarýmýn ýsrarý üzerine yazmaya baþladým.

Etkilendiði Yazarlar:
Cezmi Ersöz, Yýlmaz Erdoðan, Ahmed Arif, Nazým Hikmet, Orhan Veli, Hasan Hüseyin


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Onur Özdemir, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.