..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlık bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > İnternet ve Gerçek Dünya > ömer akşahan




28 Kasım 2004
Benim Editörüm Seninkini Döver!  
ömer akşahan
İzedebiyat kendini yeniledikten sonra yeni bir bölüm açtı ana sayfada:”Editörün Seçtikleri”. Bu bölümü siteye her girişte herkes gibi ben de izliyorum.


:BGDD:
Ömer AKŞAHAN

Bu yazıyı ikinci kez yazmanın dayanılmaz hafifliğini yaşıyorum. İlk olarak Cizre’de bir internet cafede yazmıştım. Ancak yazıyı kaydetmeme ramak kalmışken Tedaş’ın azizliğine uğramış ve gecem zehir olmuştu.
Bu yaşadıklarımdan elbet ben de kendime düşen payı aldım. Otomatik metin kaydetmeyi öğrendim. Bizler daktilo jenerasyonundan gelenler, bilgisayarın inceliklerine vakıf olana kadar atı alan Üsküdar’ı geçecek galiba!
İzedebiyat kendini yeniledikten sonra yeni bir bölüm açtı ana sayfada:”Editörün Seçtikleri”. Bu bölümü siteye her girişte herkes gibi ben de izliyorum. Bu yazı, bu bölümün işleyişine ilişkin kafamda oluşan sorulara bir yanıt aramayı amaçlıyor.
Öncelikle, sitede kaç editörün görev aldığını bilmiyorum. Bu kişiler alanlarında ne denli yetkinler, profesyonel mi yoksa amatör müdürler; hatta belki kızacaksınız ama kadın mı erkek mi, olduklarını bile düşünmeye başladım.
İkincisi, seçimlerini yaparken neleri ölçü aldıkları; sayısal veriler, kendi öznel beğenileri, yazı ve şiirlerin edebi nitelikleri yani Türk edebiyatına ne kattıkları gibi şeylere mi dikkat ettikleri..
Üçüncüsü, şiir yarışmalarının bir çoğunda olduğu gibi eş, dost kayırmalarının ana sayfaya çıkmada ne ölçüde etken olduğu?
Özünde sitenin bazı yazarları dilediği gibi tasarruf etme hakkı elbette vardır. Kimbilir öne çıkardıkları isimlerle daha popüler olacaklarını düşünmektedirler. Çünkü, her yayın organı ister matbuatta, ister internette, hepsinin ortak amacı, daha çok satmak ya da daha çok tıklanmaktır. Bunu da işin özü gereği doğal karşılıyorum.
Matbu olarak yayımlanan edebiyat dergilerinin bir geleneği, her sayıda eseri yayımlanan şair ve yazarların isimlerini ön kapaktan duyurmaktır.
Bunun birkaç amacı vardır:
Birincisi, eserinin yayımlanıp yayımlanmadığını uzun zamandır bekleyenlerin sabırsızlığını gidermek.
İkincisi, belli imzaları izleyen okura ön bilgi vererek, dergiyi satın almalarını özendirmek.
Bir yazar ve dergi yöneticisi olarak bu işin önemine ve gereğine inanmışımdır.
İzedebiyat’ta gördüğüm ve eleştirdiğim konuysa, belli isimlerin çok sık aralıklarla sürekli ön sayfadan görünmesidir. Bu yazar arkadaşlardan başka kimse yazıp çizmiyor mu sitede? Bu işin perde arkasında neler olup bitmektedir, bu konularda nasıl karar alınmaktadır; site yönetiminden biz yazar ve okurlarına doyurucu açıklama yapmalarını beklemenin hakkımız olduğunu sanıyorum.
“Yazarlarımız” diye resimleriyle tanıtılan isimler acaba bu iş için ekstra bir ücret mi ödediler? Valla dilin kemiği yok, insan ister istemez düşünüyor.
Benim isteğim, bu işe yıllarını vermiş insanları küstürmeden, hakkaniyetle davranarak siteden uzaklaşmalarının önüne geçilmesini sağlamaktır.
Biliyorsunuz, İzedebiyat’ı İzedebiyat yapan ona ürünleriyle destek veren yazarlardır. Bugün Varlık, Adam Sanat gibi dergiler de ancak yazar kadrolarıyla bugünkü seviyelerine gelmişlerdir. Lütfen bu gerçek unutulmasın!
Benim editörüm seninkini döverken, ara dayağını acaba biz mi yiyoruz?


.Eleştiriler & Yorumlar

:: ??????????
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
11 Aralık 2004
Sevgili Ömer Akşahan, Hani "Yarası olan gocunur," derler ya, anasayfada tanıtılan yazarların, siteye bir ücret ödeyip ödemediklerini merak ettiğinizi okuyunca, alındım....Çünkü geçen sene, ben de tanıtıldım anasayfada. Ücret ödemedim elbette.......Bir atasözü der ki,"Eşeğin aklına karpuz kabuğu getirme.".......Yazınızı okuyunca, ben de merak ettim. Ve şimdi, editörler, hangi kıstaslara göre seçiyorlar yazar ve şairleri diye düşünüyorum...........Ve ben izedebiyat'ı çok seviyorum.........Sevgiyle kalın.......Kâmuran Esen

:: Katılıyorum !
Gönderen: Orkide Kutlu / /
1 Aralık 2004
Evet Üstadım ! Dilin kemiği yok ama beynimizin süzgeci var... süze süze düşünüyoruz!... Bu konuya sizden önce de birkaç yazar dostumuz dikkat çekmeye çalışmışlar, verdiğimiz desteğe rağmen sonuca gidilememişti. Eski İzedebiyat'ta sıralamanın okunma oranlarına göre yapıldığını biliyorum ve buna diyecek sözüm yok.. Yeniden yapılanır oluşundan da duyduğum sevince.. Lakin; "editörün seçtikleri" köşesi için de bir açıklama yapılması gerektiğine inanıyor ve bekliyorum.. Saygılarımla,




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın İnternet ve gerçek dünya kümesinde bulunan diğer yazıları...
Keykâbus Günlüğü
At Gözlüğü

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Eleştiri Ya Da...
Yazar Adaylarına...
Dilek Kutusu! Peri Olmak İstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eğitim, Ama Nasıl?
Eleştiri mi Özeleştiri mi?
Öğretmen Benisa
Seçim Potporisi
Tazlar Köyünden Borusan'a
25'le 35 Kelimelik Bir Yaşam

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hiçliğe Övgü [Şiir]
Kayıtdışı Şiir [Şiir]
Gece Dokunuşları [Şiir]
kalem [Şiir]
Meğer [Şiir]
Güz Yağmurları [Şiir]
Küçük Mariya İçin Kar Senfonisi [Şiir]
Giderken Düşürdünüz 'Ben'i Çantanızdan [Şiir]
Issız Sokak [Şiir]
ayrılıklar [Şiir]


ömer akşahan kimdir?

Kendini nasıl anlatır ki insan… Oturup yazılmaya kalkılsa, her edebiyat işçisinin yaşamı kalın bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdığım denemelerde ve şiirlerimde yansıtmaya çalışıyorum. Yapıtlarımı izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüğümüz, tümcemiz. . Kendimi şiirde ilk keşfedişim beni aynı zamanda büyük bir hayal kırıklığı yaşattı ve düzene yenik düştüm. Yol göstericim de yoktu yanımda; düzene isyan edeceğime, şiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaşananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldı, bir sonbahar yaprağı gibi Aydın Dağlarının zirvesine fırlattı. Yıl 1981. Ve beni yeniden hayata bağlayan sihirli gücün şiir olduğunu orada anladım. O gün bugündür, can yoldaşım, arkadaşım, sırdaşım ve en büyük sığınağımdır ŞİİR! İnanıyor ve haykırıyorum; şiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben şuyum diyemez. Tek inancım, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdırarak da olsa şiire ihanet etmeyeceğim. Aydın’ın İncirliova ilçesinde, ‘53 yılının Ocak ayında, bir Kova erkeği ve sevgili annemin tek eşinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmişim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiş bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öğretmenlik uğraşımı resmi düzeyde ‘99 yılına dek sürdürdüm. Halen özel sektörde işimden arta kalan zamanlarda, öğrencilere Türkiye’nin hemen her noktasında şiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk şiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarından öğrenemeyen gençlere yeni Türk şiirinin kapısını aralamaya çalışıyorum. İnanın bu çalışmalarda şiir adına öyle ilginç olaylara tanık oluyorum ki, gözyaşlarınızı inanın tutamazsınız. Tüm uğraşlarımdan edindiğim çok önemli bir gerçeğin altını kalınca çizmek istiyorum: ŞİİR ÖYLESİNE SİHİRLİ BİR ANAHTAR Kİ, AÇMADIĞI BİR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIŞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde şiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , anı yazılarımla yer aldım. ‘90’da Ödemiş EFE dergisi yöneticiliği, Almanya’da Almanca yayımlanan GEMEİNSAM adlı yayının sorumluluğunu yaptım. Almanca şiir, öykü denemelerinin yanı sıra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye şiir kazandırma çalışmalarımı yayımladım. ‘90’da “Nasıl Çalışalım? Nasıl başaralım?” adlı çalışmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafından 3000 adet basıldı. ‘98’de ilk şiir kitabımı Sivas’ta yakılan 37 güzel insana adadığım için yalnızca 37 şiir içermektedir. Evliyim. Eşim de emekli sınıf öğretmeni olup, bir oğlum ve bir kızımla beraber yaşamımızı renklendirmeye çalışmaktayız.

Etkilendiği Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © ömer akşahan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.