..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnızca hava, ışık ve arkadaşın varsa hiç üzülme. -Goethe
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




21 Ocak 2005
Bir İstek Üzerine  
Özcan Nevres
Gazetemizde bir yıl önce yayınlanmış olan ADD nin uyarılı adlı yazım Internet’te İzedebiyat’ta da yayınlanmıştı. İzedebiyat’ın yorum bölümünde bir okur Aslan Armudu hakkında bilgi istediğini yazmış.


:CDDD:
Bir İstek Üzerine
Gazetemizde bir yıl önce yayınlanmış olan ADD nin uyarılı adlı yazım Internet’te İzedebiyat’ta da yayınlanmıştı. İzedebiyat’ın yorum bölümünde bir okur Aslan Armudu hakkında bilgi istediğini yazmış. Yazıyı bir daha sütunlarımıza taşımakta yarar var.
Internet’ten gönderilen, Aslan armudu hakkındaki yazıyı dikkatle inceledim. Bu yazıyı değişiklik yapmadan okuyucularımızla paylaşmak istiyorum. Doğrusu kanser ilacı yapımının yanında bir çok önemli alanda kullanıldığı söylenilen bu meyveyi bırakın tanımayı, adını bile duymamıştım.Bana gelen bu yazıyı paylaşalım.
Türkiye’nin kendi öneminin bilincine varma zamanı gelmedi mi? Yalnızca Türkiye’de bulunan bir tür armut ağacı olan PEARGOİ TRİPANOZİ ( Aslan Armudu) dünyada bir çok önemli ilacın üretiminde kullanılan TRİPANOZOİD 12 bileşiğinden elde edildiği yegane kaynaktır.
1972 yılında CHİKAGO Üniversitesi Tıp Fakültesinde iç hastalıları ana bilim dalı başkanı Profesör Dr. Jason Fressman tarafından bulunan Tripazonoid 12 kanserden migrene, bel fıtığından gribe tam 352 hastalığa çare ilaçlarda kullanılıyor.
Ama asıl önemlisi Tripazonoid 12 Amerika’nın yeni geliştirdiği nükleer silahlarda kullandığı, ilk ateşlemeyi sağlayan inanılmaz enerjiyi sağlayan kaynak.
Bir ton Aslan Armudu’ndan elde edilebilen Tripanozoid 12 nin bir Kilogramının değeri ise yaklaşık 1.000.000 Amerikan doları. Peki Türkiye bu armutları ne kadara satıyor biliyor musunuz? Tam 40 milyon Türk lirasına. Yani bu günün parasıyla yaklaşık 40 Amerikan doları !!!!
Türkiye’deki aslan armudu yıllık üretimi şu an için yaklaşık 10.000 ton. Ancak üretim kapasitesinin aslında 1.000.000 ton olduğu biliniyor. Bu yılda 1.000.000 kilogram Tripanozoid 12 demek. Yani yılda bir trilyon Amerikan doları.
Önce Bor, sonra Toryum, sonra da Neptünyum. Şimdi de Aslan Armudu.
Artık insanımızın uyanmasının zamanı geldi. Üzerinde oturduğumuz değerleri bilelim. Sessiz kalmayalım. Bizlerin Aslan Armudu yemesine engel olmaya çalışanları iyi tanıyalım. Basında son günlerde çıkan meyve ithalatının önemi konulu haberleri iyi takip edelim.
Kimler Türkiye’nin geleceğini kendi çıkarları için üç kuruşa satıyor bilelim. UNUTMAYIN BAŞKA TÜRKİYE YOK.
Okuyucu soruyor. Aslan Armudu hakkında daha fazla bilgi verir misiniz? diyor. Ne yalan söyleyeyim. Aslan Armudu hakkında benim de bilgim yok. Ben sadece ADD den gelen bilgileri aktarmıştım. İlk işim bu armut hakkında gerekli bilgileri toplamak olacak. Aslında bu armudun nasıl yetiştirildiği üzerinde değil, fidanlarının nerede bulabileceğimin üzerinde duracağım.
Armut ve elma yetiştirmenin en kolay yolu ayva fidanlarına aşılamaktır. Nedeni ise ayva ağacından kesilen düzgün dallar şubat ayında toprağa sokulursa neredeyse tamamı tutar ve kolayca fidan elde etmemizi sağlar. Fidanlar ikinci yıl armut veya elmaya aşılanır. Ayvagiller aşı tutmaya da yatkındırlar. Az masrafla fidan elde edilmesi nedeniyle armut bahçesi yetiştirmek çok kolay olur. Üstelik narin bir ağaç türü de değildir. Yalnızca meyve verdiğinde birkaç kez ilaçlamak yeterli olur.
Ayvalı Bahçe adıyla anılan bahçemizde iki cins ayva vardı. Ekmek ve taş ayvaları. Ekmek ayvaları küçük bol sulu boğaza takılmayan bir cinsti. Taş ayvası ise çok iri ve sertti. Bu ayvaları ipe dizip evimizin hayatının tavanına kışlık olarak asardık. Çocukluğumda ilk baharda ayvalardan kestiğim dalları hendek kenarlarına dikerdim. Bir yıl sonra da diktiğim fidanlara cins cins armutlar aşılardım. Hem de adını bilmediğim cins armutlar. Babama sorarlardı bu armudun cinsi ne? Diye. Babam Özcan’a sorun derdi. Zira bunları aşılayan o. O aşıları benim yaptığıma inanmak istemezlerdi. Bahçeyi gezenler başka sürprizlerle de karşılaşırlardı. Bir ağacın bir dalı şeftali, bir dalı kayısı, bir dalı ise erik ağacıydı. Yine babama sorarlardı bu da nesi diye. Babamın yanıtı aynıydı. Özcan’a sorun. On yaşındaki bir çocuğun bu aşıları nasıl yaptığına akıl erdiremezlerdi. Oysa ben sekiz yaşında iken aşı bıçağı satın almış ve aşılara başlamıştım. Yaprak aşısı yapmanın hiçbir zorluğu yoktur. Yeter ki biraz dikkat edilsin. Eğer bu konuda yardımımı isteyen olursa seve seve yardım ederim. Aslan Armudu hakkında edineceğim tüm bilgileri de en kısa zamanda okuyucularıma ileteceğim.
İyi ürünler yetiştirme dileğiyle.
Özcan Nevres



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Baykuş ve Serçeler
ADD nin Uyarıları
Bozuk Orman Arazisi Arıyorum
Uyan Ey Türkiye Uyan
Televizyonda İçine Eder Hanım
Küçükçekmece Gölü
Yeni Yıla Bakarken
Dürüst Olabilmek
İşkence Suç Mu
Geçmiş Zaman Olur ki

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Bilim Nereye Gidiyor?
Siyasetin İçinden
Pazar Günkü Gezimiz
Çok Sevmiştim Bu Kenti

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Acılarla Yaşamak [Şiir]
Özleyiş [Şiir]
[Şiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Şiir]
Sevgiliye [Şiir]
Seni Düşündüm Yine [Şiir]
Alın Götürün Beni Dalgalar [Şiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Şiir]
Bir Rüzgardır Yaşamak [Şiir]
Uyan Be Memet [Şiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiği Yazarlar:
Yaşar Kemal, Ümit Yaşar Oğuzcan Fazıl hüsnü Dağlarca


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.