..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevginin ölçüsü ölçüsüz sevmektir. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Dinsel > mahinur alihanoðlu




21 Þubat 2005
Dalamar Efsanesi  
mahinur alihanoðlu
Bir zamanlar, Ardin adlý bir gezegen vardý. Bu gezegen Baþkan Azamon ve emrindeki Bilginler Kurulu tarafýndan yönetilirdi. Baþkan, bir gün, Bilginler kuruluna bir görev verdi.Boyu 5 metre olan dev bir robot yapýlacaktý ve görüntüsü kendileri gibi olacaktý


:BEJE:
DALAMAR EFSANESÝ-AÐLAYAN DEV

Bir zamanlar, Ardin adlý bir gezegen vardý. Bu gezegen Baþkan Azamon ve emrindeki Bilginler Kurulu tarafýndan yönetilirdi. Baþkan, bir gün, Bilginler kuruluna bir görev verdi.Boyu 5 metre olan dev bir robot yapýlacaktý ve görüntüsü kendileri gibi olacaktý. Bilginler Kurulu hemen projeyi çizdiler ve büyük bir alaný da bu devin yaþayacaðý þekilde inþa etmeye baþladýlar.Gezegendeki tüm birimler bu dev için çalýþýyordu ve tüm biyologlar yaþayan, yiyen, içen, aðlayan ve gülen, düþünen ve konuþan bu dev için doku üretimine baþladý.

Organik maddelerden ilmek ilmek meydana getirilen bu dev, yerde yatýyor ve bütün gezegen halký onun uyanacaðý günü sabýrsýzlýkla bekliyordu. Aradan kýrk yýldýz yýlý geçti. Baþkan Azamon artýk yaþlanmýþtý. Kendisi ölmeden önce bu dev adamýn bitirilebilmesi için Allah’a dua ediyordu. Bilginler Kurulu yedi bilim adamý ve bir komutandan oluþuyordu. Komutan Kartor, çok baþarýlý bir asker ve yöneticiydi. Baþkan Azamon’un verdiði tüm görevleri eksiksiz yerine getirmesiyle ünlüydü ve bu onu diðerlerinden üstün kýlýyordu. Ancak için için kibirlenmesi, Baþkan Azamon’un dikkatinden kaçmamýþtý. Kaltor, devin yapýlmasý projesine karþý çýkmýþ ancak Baþkan’a karþý gelememiþti. Bazen gidip dev adamýn yapýlýþýný seyrediyor, iþçiler gittikten sonra kendi kendine nereden çýktýn sen diyerek söyleniyordu. Dev daha enerji verilmediði için onu duymuyordu.

Günler geçip dev adam þekillenmeye baþladýkça Komutan Kartor daha da hiddetleniyor, kýskançlýðý onu kudurmuþ bir köpeðe benzetiyordu. Bilginler ve iþçiler ellerinden gelenin en iyisini yapmýþtý.Sonunda dev bitirilmiþti. Çalýþmasý için düðmesine ilk basan kiþi olma hakkýný, Baþkan Azamon, Bilge Erus’a vermek istiyordu.Çünkü bilgelere saygý duyar,onlara danýþmadan hiçbir iþ yapmazdý.Bilge Erus,Yüce Göyne Daðlarý’nda yaþýyordu.Habercilere sahip olduklarý bilgilerle iyi bir ürün meydana getirebildikleri için þükredilmesi gerektiðini söyleyen Bilge Erus, onlarla beraber devin olduðu yere doðru hareket etti. Üç yýldýz saatlik bir yolculuktan sonra Baþkan Azamon’un sarayýna vardýlar. Binekleri olan kanatlý uzay atlarý onlarý sarayýn elmas sütunlu yoluna býraktýlar. Sütunlu yolun sonunda Baþkan Azamon ve Bilginler Kurulu ile Komutan Kartor ayakta onlarý karþýlamak için bekliyorlardý.

Kýsa süreli bir törenden sonra devin bulunduðu bölgeye gittiler. Bilge Erus, öne, devin olduðu yere gitti.Baþkan ve halk ise arkadaydýlar. Devin baþý hizasýna oturan Bilge Erus, Yüce Allah’a saygýsý için önce secde etti. Arkadakiler de secde ettiler. Sonra ellerini göðe kaldýrdý ve dua etmeye baþladý. Þöyle dedi:

‘’ Ey bizleri ve herþeyi yaratan Ulu ve Yüceler Yücesi Allah’ýmýz. Biz senin kullarýn olarak, sana hizmet için , kendinden sonra bir varisi olmayan Baþkanýmýz’ýn yerine geçecek bir dev oðul inþa ettik. Onu izninle bitirdik. Ürettiðimiz bu devi çalýþtýracaðýmýz bu günde sana þükrediyoruz. Bu dev asilik yapan halka korku, saygý gösterenlere güvence olsun. Amin.’’ Ve devi çalýþtýracak olan enerji düðmesine bastý. Bütün halk ‘’amin’’ dedi,Bilgeyle birlikte. Enerji verilen dev , kafasýný kaldýrdý, etrafýna baktý. Yavaþ yavaþ doðrulan dev ayaða kalkýnca halk donup kaldý. Bilge Erus, baþkan Azamon’a ve diðer bilgelere yanýna gelmeleri için iþaret etti. Ve sonra deve döndü:

‘’Senin adýn Dalamar ve hayatýn efsane olsun.Seni üreten bilginlere ve baþkanýna saygýda kusur etme. Kötü güçlere uyma “dedi. Baþkan ‘a yönelen dev Dalamar, onun önünde diz çöktü ve ona saygýyla selam verdi. Baþkan Azamon da ona karþýlýk verdi. Ve halkýna döndü:

‘’Bugünden itibaren , Dalamar gelecekteki baþkanýnýzdýr. Benim oðlumdur. Ben ölmeden önce ona baðlýlýðýnýzý bildirmenizi emrediyorum.’’

Bilginler ‘’Ama efendimiz, Dalamar daha çok tecrübesiz. Gezegeni yönetemeyebilir’’ diye itiraz edecek oldular. Ancak Baþkan, ’’Benim emirlerime karþý gelmeyin.Onun hafýzasýný bana benzer þekilde düzenlemediniz mi? Tüm bilginler, Komutan Kaltor hariç , Dalamar’ýn önünde saygýyla eðilip baðlýlýklarýný bildirdiler. Baþkan Azamon, komutanýna çok kýzdý ve ona hiddetle sordu:

‘’ Neden oðluma baðlýlýðýný bildirmedin!? ‘’
Komutan Kaltor umursamaz bir þekilde:

‘’ Ömrüm oldukça da baðlanmayacaðým. Bizlere benzemeyen bizlerin ürünü olan bir robota neden baðlý olacakmýþým? “

Azamon ona:
‘’ Defol buradan! Geri kalan ömründe benden uzak dur. Sürgünü hakettin Kaltor. Sen kötü taraftasýn ve yapacaðýný yaptýn. Halkýmdan da uzak dur’’ dedi.

Kaltor, hýþýmla pelerinini yana itti ve kendisine uyan askerleriyle birlikte alaný terketti. Giderken haykýrdý:
‘’Ben de yemin ediyorum ki, Dalamar ve ona baðlý olanlarý yok edeceðim.

Bilge Erus , Baþkan’a :
‘’Onu býrak, gitsin. Aksi halde size baðlý olanlarý ayýrtedemezsiniz. Ona mühlet verin, nasýl olsa hayat sonludur ve Allah adaletle yargýlar. Cezasýný sonraya býrakýn.’’

Baþkan üzüntüyle ‘’Peki’’ dedi ve Dalamar’a döndü.
‘’ Sana bir öðüdüm olacak. Bu öðüdümü tutarsan mutlu bir þekilde yaþarsýn. Sakýn büyük tapýnaktaki zümrüt küreye dokunma, yoksa yok olursun. Çünkü sen bizden farklýsýn. Dalamar, olaylarý tam olarak kavrayamamýþtý ve Baþkan’ýna itaat ettiðini göstermek için baþýný salladý.

Uzun günler ve geceler hýzla geçti. Dalamar çok hýzlý öðreniyor, halký ile çok iyi anlaþýyordu. Ve birkaç gün içinde beklendiði üzere Baþkan Azamon hastalanýp yataða düþtü. Baþkan son saatlerini yaþýyordu. Bu kalan saatlerini çok iyi deðerlendirmeli, Dalamar’a son öðütlerini vermeliydi. Ancak dev Dalamar için saraya girmek imkansýzdý. Çünkü saray bile ondan küçüktü. Baþkan binbir güçlükle, hizmetçilerinin yardýmýyla ayaða kalkýp balkona yöneldi. Dalamar, baþkan babasýnýn hastalýðýný duymuþ, günlerdir Sarayýn önünden ayrýlmýyordu. Babasýný balkonda gördüðünde göz yaþlarýný tutamadý. Aðladýðýnda damlalar topraðý ýslattý, orada birdenbire bitkiler belirdi. Aðlýyordu, týpký Ardin Halký gibi...

Baþkan ona üzüntüyle baktý. Yavaþça konuþmaya baþladý:
‘’ Sevgili oðlum...Seninle daha önce bir baba oðul gibi konuþmayý istedim, ancak nasip olmadý. Benden sonra... Benden sonra bu gezegeni sen yöneteceksin. Umarým, baþarýrsýn.

Halkým sana emanet...

Oðlum...Dostumu dost, düþmanýmý düþman bil. Çünkü,tarih tekrardan ibarettir. Benim atalarýmýn düþmanlarý hiçbir zaman bana dost olmamýþlardýr ve sana da olmayacaklardýr. Türlü kurnazlýklarla seni ve halkýný altetmeye çalýþacaklardýr. Bu öðüdümü iyi tut, sakýn kalbinden çýkarma ! Kendine hakim olmasýný bil, çünkü kendine hakim olan tüm evrene hakim olur. Kalbini dinlemeyi bil, þüphelendiðin konularda danýþ. Olaylarý tahlil et, kendini durup dururken ortaya atýp alay konusu olma! Bilmediðin her konuyu bir bilene danýþ. Unutma ! Kibir ile bilgi , gece ile gündüz gibidir. Birbirlerini takip ederler. Sakýn kibre kapýlýp her þeyi ben bilirim deme...Sana diyeceðim çoktur, ancak vaktim azdýr. Gerisini sen araþtýr. Bilgelere saygý duy, çünkü onlarsýz gezegenler kuru çöl gibidir. Elveda sevgili oðlum...’’

Dalamar ne diyeceðini bilemiyordu. Baþkan’a saygýsýný belli etmek için oturduðu yerden kalktý ve diz çöktü.
‘’ Caným babacýðým, kalýcý gücün bedende deðil, onu yöneten akýlda olduðunu senden öðrendim. Umarým sen gittikten sonra, halkýma senin ve atalarýn kadar iyi bir lider olurum. Rahat ol babam, Baþkaným.Emanetini koruyacaðým.’’ dedi.

Azamon, hizmetçilerinin yardýmýyla içeriye girdi ve yataðýna uzandý. Artýk rahat uyuyabilirdi. Gözlerini yumdu, son nefesinde mutluydu.

Bütün gezegende o gece yas vardý, bir evde hariç...Kaltor ve iki komutaný Baþkan’ýn ölümünü þarap içerek , kadeh kaldýrarak kutladýlar ve planlarýný gerçekleþtirmeye tekrar and içtiler.

Cenaze büyük bir törenle kaldýrýldý. Dalamar’a kendi evinde sessizce tacý takýldý. Yýldýz günleri çok hýzlý geçerdi ve Baþkan’ýn ölümü üzerinden yýllar geçti. Bu arada Kaltor boþ durmamýþ, Dalamar’ýn yakýnýna kendi adamlarýný yerleþtirmeyi baþarmýþtý. Cesur Dalamar’ýn olanlardan haberi yoktu , çünkü ona kurnazlýk öðretilmemiþti. Zorban, Dalamar ile arkadaþlýk kurmuþtu. Baþta onun güvenini kazanmak için Zorban ,Dalamar’ýn kararlarýna karýþmazdý. Ancak birgün onu tapýnaða gitmeleri için ikna etti. Zümrüt kürenin kendisini etkilemeyeceðini hatta Kaltor’u bile bu silahla yenebileceðini anlattý ona. Dalamar önce buna inanmadý, babasýnýn sözleri kulaðýnda yankýlandý. Zorban, bunu bildiði için babasýnýn kendisine bu küreye dokunmamasýný öðütlediðini söyledi. Dalamar’ýn kalbine þüphe düþtü, neden babasý Kaltor’a karþý bu silahý kullanmak istemeyebileceðini düþündü , ancak bilginlere danýþamadý. Zorban onu kandýrdý ve Kaltor ile anlaþtýklarý üzere, Dalamar’ýn küreyi eline almasný saðladý. O anda , vücudunun, ayaklarýndan baþlayarak kaybolmaya baþladýðýný gördü. Bir þey sanki onu kuvvetlice içine çekiyordu. Küre onu içine çekiyordu. Neden, diye baðýrdý Zorban’a. Zorban þeytanca Gülümsedi. ’’Kaltor için’’ cevabýný verdi. Dalamar, birkaç dakika içinde ortadan kaybolmuþtu, küreyle beraber. Zorban, Dalamar’ýn gittiðinden emindi artýk...Koþarak ve baðýrarak eski saraya yöneldi. Bilginlere aðlayarak olanlarý anlattý. Bilginler :

‘’Çok yazýk, Mortan’a ýþýnlandý. O küreyi eline almamasý için defalarca öðütlemiþtik ona. Neden yaptý bunu?’’

Aralarýnda istiþare ettiler ve bunun Zorban yüzünden olduðunu tapýnaktaki kayýtlardan öðrendiler. Sonunda Zorban’ý ölüme mahkum ettiler. Dalamar Mortan’a geldiðinden beri aðlýyordu. En sevdiði arkadaþý ona ihanet etmiþti. Ama asýl kendisine kýzýyor, baþkan babasýnýn sözüne itaat etmeyip bilginlere danýþmadan bilmediði birþeyin peþinden gittiði için aðlýyordu. Mortan’a ýþýnlandýðý için, bu gezegenin þartlarýna uymakta zorlanýyordu.

Nerede olduðunu bilmiyordu. Bu gezegenin neresindeydi?

Bu gezegenin kralý kimdi ? Geriye dönebilecek miydi?

Halkýný Kaltor’un elinden kurtarabilecek miydi ? Aklý karmakarýþýktý.

Taþ arazide yürümeye baþladý. Gözlerinden yaþlar boþalýrken geride býraktýðý her yerde otlar bitiyordu.

Gece oldu. Tam üç uydu belirdi uzay boþluðunda...Bedeni aðýrlaþmýþtý, üzgündü, yorgundu. Oysa kendi gezegeninde hiç uyumazdý. Otlarýn üzerinde uyuyakaldý. Rüyasýnda gezegenini ve bilge Erus’u gördü. Erus ona eðilip

baþýný okþadý. ‘’ Üzülme oðlum , yanýmýza geleceksin. Ancak taþtan saraya gitmen gerekiyor. Bu vakit bizim zamanýmýza göre birkaç saattir ama sana uzun gelebilir.’’

Dalamar uyandýðýnda sabah olmuþtu. Sabahýn Güneþ’ini gördü.

Seyretmek istedi, ancak gözleri kamaþtý. Yürümeye baþladý. Gündüzleri Mortan çok sýcak bir gezegendi. Bir robot için bile fazla sýcak...Dalamar’ýn bazý devreleri aþýrý sýcaktan etkilenmiþ, çalýþmaz olmuþtu. Ancak hala yürüyebiliyordu. Uzun ve yorucu bir yürüyüþten sonra saraya varmýþtý. Bu sarayýn elmastan sütunlarý, zümrütten kubbeleri, tunç kapýlarý ve yakuttan kapý kollarý vardý. Saraya giden yol tonlarca altýndan yapýlmýþtý. Çok ilginç bir saraydý, içinde kimseler görünmüyordu. Ýçeri girdi. Karanlýk bir holün ortasýndaki parlak ýþýða doðru yürüdü. Gümüþi bir ýþýk yayan , daha önce görmediði bir yaratýk ona doðru geliyordu. Yüzü o kadar parlak bir beyazdý ki, görenler onu bir yýldýza benzetebilirdi. Yaratýk hortumuyla Dalamar’ýn eline dokundu ve o zamana kadar duymadýðý olaðanüstü bir sesle þarký söyler gibi konuþmaya baþladý. Ne dediðini anlamamýþtý, ancak zümrüt küreye dokunduðu andaki gibi bir þeyin içine çekildiðini hissetti. Yaratýðýn sesi yükseldikçe kaybolmaya baþladýðýný gördü. Bir kaç dakika içinde kendini Ardin gezegeninde buldu. Yanýnda Bilge Erus duruyordu. Sonunda evine dönebilmiþti. Üç yýldýz ayý sonra Dalamar eski gücüne kavuþtu.

Kaltor’u ve ordularýný büyük bir yenilgiye uðrattý. Savaþtan sað çýkarýlan Kaltor, Ceza Gezegeni’ne gönderildi. Dalamar, ömrünün sonuna kadar halkýný mutlu yaþattý ve hep þüpheli iþlerden uzak durdu.
-SON



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ya Sen Erken Doðdun, Ya da Ben Geç Kaldým [Þiir]
Sonlu Dünyada Sonsuz Ruh Taþýyan Bir Garibim [Þiir]
Gülen Gözlerin [Þiir]
Gerçek Aþk Sanadýr Ey Rabbim! [Þiir]
Ýlk Kez Almýyorum Kalemi Elime [Þiir]
Ey Rabbim! [Þiir]
Hani Aþký Buldun Sanmýþtýn!.. [Þiir]
Ýstanbul Boðazý [Þiir]
Kýz Kulesi [Þiir]
Sevdim [Þiir]


mahinur alihanoðlu kimdir?

þiir okumayý ve yazmayý seviyorum. . . paylaþmak için buradayým. . . herkese sevgiler. . .

Etkilendiði Yazarlar:
mehmet akif ersoy, necip fazýl kýsakürek, nurullah genç...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © mahinur alihanoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.