..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her devrim yokolup gidiyor ve peþinden yalnýzca yeni bir bürokrasinin artýklarýný býrakýyor. -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > ömer akþahan




15 Nisan 2005
Okumadýðým Her Þey, Bir Þenliktir!  
ömer akþahan
Eee, ne dersiniz, kolay mý bahara yelken açmak? Bakmayýn siz, sýrtýnýzý kýzdýran güneþe, þen þakrak daldan dala konarak ötüþen, tomurcuk derdine düþmüþ aðaç dallarýyla flört edenlere...


:CAIE:


Ömer AKÞAHAN

Nisan, Mayýs aylarý gelince damarlarýmdaki kan karýncalanmaya baþlar; uzaklara gitme isteði kar sularýyla dolup taþan Murat gibi, Zap gibi, Karasu gibi dolup taþar...Sormayýn bir þenlik ki, çal çaput ne varsa ortaya dökülür; yüreðimin en alt katýna kýþ aþklarýmý, kýrgýnlýklarýmý, acýlarýmý naftalinler koyarým. Yalancý güveler gelip yemesinler, diye. Tembihlerim kendime: Dikkat et, aman ha sakýn, çok narin þeylerdir onlar; kýrýlýrlar, güzelce katla, koy yerlerine!

Eee, ne dersiniz, kolay mý bahara yelken açmak? Bakmayýn siz, sýrtýnýzý kýzdýran güneþe, þen þakrak daldan dala konarak ötüþen, tomurcuk derdine düþmüþ aðaç dallarýyla flört edenlere... Bilir misiniz, kuþlar en çok nerede konaklar? Hani þu türkülere konu olan telgraf telleri var ya, en çok onlarýn üzerine tünemeyi severlerdi. Üzgünüm, teknoloji de o telleri birer birer yok ediverdi yaþamýmýzdan. Bilmem ki neden bizim bahçede de her yýl onca emek verdiðimiz fidanlarýmýz kuruyor. Koyunlarýn yapraklarýný çok sevdiði, su kenarlarýnda kendiliðinden yetiþen "karýngeç" derdik adýna aðaçlar vardý. Nerdeler, bir bileniniz var mý?

Necip Fazýl, "Tomurcuk derdinde olmayan aðaç, odundur."demiþ. Þimdi bu sözü açýklamak için oturup sayfalar dolusu yazmak gelir insanýn içinden. Var olmakla övündüðümüz toplumumuzdaki duyarsýzlýklarý, günü kurtarmaya dönük çabalarý, hangi birinden söz etmeli? Yazarak bir þeylerin düzeleceðine inanmýþlara edilen zulüm, yeni yüzyýlda da devam ediyor, edecek de. Nice aydýn kafalý insan sýrf düþünceleri nedeniyle yok edilmeye, susturulmaya çalýþýldý egemen güçlerce. Sorarým size, 2 Nisan 1948'de Sabahattin Ali'yi öldüren katilin adý nedir? Bu cinayeti "milli duygularla" iþlediðini itiraf eden katilin adýný bir anda kimse aklýna getiremez; çünkü, o, tarihin karanlýk dehlizine atýlmýþ kara bir leþtir. Leþlerin adýný bilmeyi kim ister ki? Ama Sabahattin Ali adý her geçen gün daha bir parlayacak, saçtýðý gönül ýþýklarýyla Türk edebiyatýnýn yüz aký olmaya devam edecektir.

Sabahattin Ali'nin öldürülüþünün üzerinden 57 yýl geçmiþ. Ancak onu öldüren düþünce sahipleri, yeni eserleriyle yine sokaklara dökülmüþ, yeni senaryolarla eski bir filmi bize izletmeye çalýþýyorlar. Dikkat edin, Sabahattin Ali'yi öldüren katil Ali Ertekin, dört yýla mahkum ediliyor ve yine o yýl çýkarýlan Af Yasasýyla salýveriliyor. Ýnsan ister istemez, bu ne iþ yahu, demez mi?

Burada Aziz Nesin'in Sabahattin Ali hakkýnda yazdýðý "Son Aný" (*) baþlýklý yazýsýndan küçük bir bölüm aktararacaðým ki, günümüzde çýlgýnlýk derecesine varan olaylara geçmiþten ýþýk tutabilsin.

".....Bir sabah Bayezit'teki evimden çýkmýþ, Çakmakçýlar Yokuþu'ndan aþaðý iniyordum. Daha sabah gazetelerini görmemiþtim. Yokuþtan yukarý çýkan Tabelacý Ziya ile karþýlaþtým. büyük bir heyecanla,
-Sabahattin Ali'yi öldürmüþler, gazeteler yazýyor...dedi.
Olayý önceden bildiðimden, hiçbir þaþma belirtisi göstermedim.
O günkü bütün gazeteler olayý yazýyordu.
O günlerin birçok -hemen hepsi- fýkra yazarý, baþyazarý, gazetecisi, Sabahattin Ali'ye iðrenç biçimde sövmeye baþladý. Sabahattin Ali'ye sövme yarýþý, yurtseverlik gösterisi biçimine girmiþti. Bu aðýr, iðrenç sövgüleri yazanlarýn içinde, Sabahattin'le arkadaþlýk etmiþ olanlar da vardý. Öyle bir yýlgýnlýk dönemiydi ki, Türk edebiyatýnýn övüncü olan bir yazara yapýlan bu saldýrýlara hiç kimse karþý çýkamýyor, cevap veremiyordu. Öyle kapkaranlýk bir dönemdi ki, dinsel ve ulusal geleneklerimiz de çiðnenerek bir ölünün arkasýndan sövenlere cevap vermek, büyük tehlikeleri göze almak olurdu. Durum dayanýlýr gibi deðildi."

Sormak gerekmez mi, ya þimdi durumumuz nasýl? Dayanabiliyor muyuz? O gün Sabahattin Ali'yi susturan düþünce sahipleri için ne deðiþti ki? Belki de yalnýzca yöntemler ve hedefler!

Þimdi bu yazýyý burda kesmem doðru olur mu bilmem; ama, "Bildiðim bir þey var, o da, hiç bir þey bilmediðim." der ya, büyük filozof; onun gibi ben de, okumadýðým her þey, bir þenliktir, derim. Masamda en az beþ on kitap, dergi olmalý. Her birinde, beni yarýnlara taþýyacak öyle ince ayrýntýlar saklý ki; kuyumcu Salamon'un titizliði gibi her birinin içine dalýp yeni dünyalar keþfetmeyi çok seviyorum.

Peki, ya siz? Sizin masanýzda neler var?


(*) Bir Usta, Bir Dünya: Sabahattin Ali, Yapý Kredi Kültür Merkezi, s.13, Þubat 1997, Ýstanbul

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Yeni Dünya
Gönderen: Murat M. UÐURLU / Ýstanbul/Türkiye
19 Nisan 2005
e-dünya, yeni dünya, sihirli dünya. Açýl susam açýl misali. Gazete bayilerinde, kitapçý raflarýnda dolanmýyor gözler. Birbirinden deðerli yazarlar ve yazýlarla karþýlaþýyorum. Ýncirliova'dan gelin aldýk o vesileyle kaldým birkaç gün. Vize Lisesi'nden fizik öðretmeni arkadaþýmýn orada yaþadýðýný çok sonra öðrendim. Fýrsat buldukça okuyacaðým yazýlarýnýzý. Kullandýðýnýz metaforlar ders niteliðinde. Nice yazýlarda buluþmak dileðiyle




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýsimsizler
Aforizmalar
Yaþamdan Ýlginç Kesitler
Devlet Denen Ütopya...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sonbahar Sololarý
Köþe Yazarlýðý
Efeler, Yörükler, Türkmenler
Sözlence
Ayný Dili Konuþmak
Kum Tanesi Ýle Yosun
Velad'la Mariya...
Sokrat Chat Yaparsa...
Okumaz Yazarlar
Þiir, Þair ve Ýklim

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


ömer akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ömer akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.