..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ahmet Çaylar




21 Eylül 2005
Yazý ve Yazmak Adýna Kýsa Bir Deneme  
Yazý

Ahmet Çaylar


"Söz uçar, yazý kalýr." Platon


:DIEH:
YAZI VE YAZMAK ADINA KISA BÝR DENEME

                                             “Söz uçar, yazý kalýr.”
                                                   Platon

Ýnsan niye yazar ki? Ýnsaný yazmaya iten duygu nedir? Eline alýp kaðýdý kalemi ya da geçip bilgisayarýn veya daktilonun karþýsýna niye yazar?

Ýnsaný yazmaya iten bu büyülü duygu nedir? Karmaþýk bir duygu mu yoksa çok basit bir gerekçe mi?

Geçmiþle yarýn arasýnda kaybolmamak için, geçmiþle yarýn arasýnda bir bað kurmak ya da geleceðe imza atmak için olsa gerek bu büyülü duygu…YAZI…

Ýnsan neden yazar?

Ýnsanýn anlama ve anlatma yeteneðinin geliþmesi bir zorunluluk ve ihtiyaçtýr. Bu zorunluluk ve ihtiyacýn karþýlanamadýðý zamanlarda bir çeþit hazýmsýzlýk yaþanýr. Anlatmanýn koþulu ya konuþmaktýr ya da yazmaktýr. Ýnsanýn bir özrü yoksa sürekli konuþabilir. -Kimi zaman da sürekli konuþmasý bir özür olarak sayýlma ihtimali olsa da- Kimi zaman karþýsýnda birine de ihtiyaç duymaz; kendinle konuþursun. Ýhtiyacýn senin içindedir. Kendindedir bütün varlýðýn. Yazma eylemi de öyle. Kimseye ihtiyaç duymadan yazabilirsin.Ýnsanýn bir parçasýdýr yazý.

Ceyhun Atuf Kansu, Varlýk dergisinin 715. sayýsýnda (1 Nisan 1968) onu yazmaya iten sebebi þöyle açýklýyor: “ Beni yazmaya iten nedir? Yazma bir çeþit eylemdir. Acýyý yok edebilir miyim? Karanlýðý tutsaklýðý yok edebilir miyim? Burada þiir, düzyazý bir eylem gücü kazanýr. En sonu bir bireyim ben, bir tek insaným. Benim eylemimdir yazý, bireysel eylemimdir. Bir de deyimleme iç güdüsü var. Bir iç güdüdür yazmak, þiir, müzik,resim. Deyimleme iç güdüsü. Kendini, doðayý, toplumu, insanlarý, evreni ve o sonsuz çýkmazý, ölümü deyimleme. Ama insan en çok neyi deyimleyebilir? Kendisini.”

Evet, insan sadece kendini anlatýr. Bütünü yansýtmasa da bütünün önemli bir bölümünü yansýtýr.

Yazýnýn icadýndan günümüze büyük bir geliþme gösteren edebiyatýn temel bir unsuru olan YAZI geleneðinin gerekçesi olarak þunlarý sýralayabiliriz.

- Kiþisel bir gereksinim.
-Kiþinin kaybolmamasýný istediði bir duygusunu, düþüncesini, anýsýný… paylaþma isteði. -Yazmayý alýþkanlýk haline getirmesi.
-Kendisiyle ve tarih- toplumla hesaplaþma isteði, bir çeþit günahtan arýnma düþüncesi.

Bu maddeleri artýrabilmemiz mümkündür. Ayrýca bunlara ek olarak tanýnmýþ yazarlarýn ve ünlü olmak isteyen genç- amatör yazarlarýn para kazanma, kýsa zamanda köþeyi dönme düþünceleri de aðýr basan bir gerçek olarak karþýmýzdadýr.

Ýnsan neden yazar sorusunun yaný sýra insan nasýl yazar sorusu da önemli bir konudur. Sabah, öðle, akþam…masada, gölgelik bir yerde, sahilde… ne zaman ve nasýl? Aklýndan, yazmadan önce bitirir mi tüm yazacaklarýný yoksa düþüncesini, yazacaklarýnýn kaderini parmaklarýnýn hareketine mi býrakýr?..

Pýnar Kür Haftalýk dergisinin 125. sayýsýndaki söyleþide “Yazma süreci bir boðuþma sürecidir.” “… yazmak bir þey söylemenin ve anlamaya çalýþmanýn bir yoludur.” diyor.

Hayatla, zamanla, geceyle - gündüzle, kendisiyle, toplumla, sýcakla - soðukla, mutlulukla – mutsuzlukla… boðuþmak. Çizdiðimiz ya da çizilen yolda boðuþmak…

Yazmak bir çýðlýktýr. Yazdýðýn türe göre deðiþen bir çýðlýk. Ýçsel ya da dýþsal. Mutluluðun ya da mutsuzluðun çýðlýðý…Duyurabildiðin ya da sessiz çýðlýklar içinde boðulup saðýr olduðun zaman imdadýna yetiþen can kurtarandýr yazý.


A.Ç. 21.09.2005



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hitabet Sanatý (Güzel Konuþma Sanatý)
Türkçe Cumhuriyeti
Atmayýn! Örnek Verin...
Dünyayý Kim Yönetiyor? Tanrý mý Para mý?
Gece
Hayat
Yalnýzýz!..
Yalnýzlýk ve Gece
Rutin - Þiirsel

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þiir ve Aþk Üzerine Kýsa Bir Deneme
Zaman Üzerine Kýsa Yazýlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gecenin Islak Rüzgarlarý [Þiir]
Aþk'ýn Kýsa Tanýmý [Þiir]
Tütsü Kokan Büyülü Sevdalar Yaþamak [Þiir]
Gitmek Geliyor Ýçimden [Þiir]
Ölümün Ardýndan [Þiir]
Kanadý Kýrýk Martýnýn Gözyaþý [Þiir]
Hasret Coþkun'nun Anýsýna [Þiir]
Ceset [Þiir]
Tutsak Hayatlar Yaþamak [Þiir]
Zamana Asýlý Ölüm [Þiir]


Ahmet Çaylar kimdir?

Amacým yazar olmak deðil. Gerçek anlamda "okur-yazar"olabilmektir. Bu anlamda SADEce deniyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Farkýna varsak da varmasak da sürekli etkileþim içindeyiz. Önemli olan, etkilendiklerimizi özümüze uygun hale getirip bütünleþmektir.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Çaylar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.