..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilim þaþkýnlýkla baþlar. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Çaðdaþ Sanat > Taki Akkuþ




6 Aðustos 2006
Yaþamdan Öyküye  
Cennetlik Dul

Taki Akkuþ


Okuduklarýmýzýn bizdeki izi, yaþamýmýz ve yaþamýmýzýn beynimizdeki birikimiyle doðru orantýlýdýr. Bu anlamda kalýcýlýðýn da ifadesidir bu karþýlýklý alýþ veriþ. An'larýn bütün oluþturmasý Sanatçý ve aydýnlarca yeteri derecede gözlenip , algýlanmazsa önermeler noksan ve sakat olacaktýr. Sanatýn estetik deðerleri zorunlu olarak siyasi giysinin altýna girdiðinde, alt yapýsýný oluþturan unsurlarýn yaþamla baðý ve bu noktadan soyutlanýþý sorgulanýr.


:CHBG:
Yaþamdan Öyküye

Cennetlik Dul



Okuduklarýmýzýn bizdeki izi, yaþamýmýz ve yaþamýmýzýn beynimizdeki birikimiyle doðru orantýlýdýr. Bir anlamda kalýcýlýðýn da ifadesidir bu karþýlýklý alýþ veriþ. An’larýn bütün oluþturmasý sanatçý ve aydýnlarca yeteri derecede gözlenip, algýlanmazsa önermeler noksan ve sakat olacaktýr. Sanatýn estetik deðerleri zorunlu olarak siyasi giysinin altýna girdiðinde, alt yapýsýný oluþturan unsurlarýn yaþamla baðý ve de bu noktadan soyutlanýþý sorgulanýr. Ne kadar yadsýnýrsa yadsýnsýn, estetiðin oturduðu yani soyutlanarak oluþtuðu maddi koþullarý, çözümlemenin aslýný oluþturur.

Taki Akkuþ’un “ Cennetlik Dul ”unu yýllar sonra yeniden okurken; alt yapýnýn, feodalizmden kapitalizme akan üretim iliþkilerinin, sanatsal kimliðe dönüþmesini öykü biçiminde görmek sevindirdi beni. Çünkü ilk baskýdan sonra öyküler üzerinden yeniden çalýþýlmýþ, yerellik öyküye girerken sanatýn evrensel deðerlerine taþýnmýþtý. Olay örgüsü an’larý atlamadan bütünleþmiþ boþluk býrakýlmamýþtý. Kimi geniþ anlatýmlar kurgunun saðlamlýðýyla, þiirsel bir seçimle kýsa baðlanmýþ tümcelerle, sonlandýrýlmýþ, bulut, rüzgâr, gökyüzü ve yeryüzü betimlenirken yüzünüze düþen damlalarla yaðmurda sonlanýyordu. An’lar detay gibi deðil, denize giden nehrin besleyicisi derecikler gibi yerini alýyordu öykülerde.

“ Cennetlik Dul” aðýrlýklý olarak feodalizmin aynalýðýný yaparken, salt yansýtýcý deðil,yanlýþlarýn kalýn çizgilerle belirlendiði doðru bilinci yönlendiren bir görevi de yerine getiriyor.

Feodalizmin çözülüþü, kapitalist iliþkiler, kimi yerdeki birliktelik çok iyi gözlemlerle aktarýlýyor, kimi kendi gerçeði içinde sonlandýrýlýrken, kimi de yazarýn müdahalesiyle asýl istenen, olmasý gereken gerçeðe yönlendiriliyor. Burada sanatçý kimdir? in sorgulanmasý sorgulanýyor denebilir.

Taki Akkuþ’un “ Cennetlik Dul” öyküde yeni bir arayýþýn adlarý olabilir. Yaþamý masaya yatýrmak önemli deðil ama, masaya yatýrýlan yaþamýn sanatsal ameliyatý önemli. Taki Akkuþ, kurgusu, dili ve gözlemlerindeki derinlikle bu ameliyatý baþarýyla sonlandýrýyor.

Kullandýðý yerel sözcükler ayrý bir zenginlik kazandýrmýþ öykülerine. Bu noktada bir önerim var: bir çok yapýtta rastladýðým bu yerel sözcük kullanýmýnýn dilimize kazandýrýlmasý için, kitabýn sonuna bir sözcüklük konulmasý yararlý olur diyorum.

“Cennetlik Dul “ve Taki Akkuþ öykücülüðümüzün solunum yollarýný geniþletecektir düþüncesindeyim.


H.Hüseyin Yalvaç (Halkalý 13.03,2005)








Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ekoloji ve Çevre - Eleþtiri -
Öykü Türü - Eleþtiri -

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Umut Yalan [Öykü]
Küçük Nur Ali [Öykü]
Toplumsal Barýþ - Eleþtiri - [Deneme]
Etnik ve Kültürel Kimlikler/çaðdaþ Eleþtiri [Deneme]
Sarissa Ortak Kitap 2 [Ýnceleme]
Kültür ve Sanat Projemiz [Ýnceleme]


Taki Akkuþ kimdir?

1947 Sivas zara doðumlu, Sivas Ýlk öðretmen okulu mezunu. 1985 yýlýnda 4 Eylül yayýnlarýný kurdu. Eylül sanat edebiyat dergisi çýkardý, yönetti (1985-1986. 12 sayý) 4 Eylül ortak kitap çýkardý( kitabýn içeriði Dil, Sanat, Edebiyat, Felsefe, Toblumbilim, Halkbilim. ( birinci kitap 1985'te 170 S. Ýkinci kitap 1986'da 275 S. Yine 1986'da Impetus (Toplumsal Bilimler ve Felsefe için) adlý ingilizce Türkce kitabýn yayýnýný yönetti. Edebiyata 1972 baþladý. sýrayla Ilgaz, Öykü,Varlýk ,Oluþum,Karþý edebiyat, Edebiyat 81, Öðretmen dünyasý, çevrem, temmuz, Dönemeç, Eylül sanat ve edebiyat , Yaba dergilerinde öyküleri yayýnlandý. Cennetlik, dul ilk öykü kitabý 1985'te yayýnlandý. Edebiyatta en çok uðraþtýðý alan, roman, öykü ve çocuk edebiyatý ile ilgili on beþ dosyasý var. Sarissa ortak kitap 1 çýktý. Ederi 10 Ytl 320 sayfa isteyene ödemeli gönderilir. Yapýtlarý Koçgiri Roman 382 sayfa sarissa yay. Umut Yalan Öyküler 152 " " Gençlik kitaplarý Kýrçiçekleri mas-öy 80 " " Altýn Kuþ " " 80 " " Zümrüd-ü anka " 80 " " Uðursuz Köþk " 80 " " Köyüm roman 80 " " Renkli resimli çocuk kitaplarý 16 sayfalýk 1-Kanaatsýz Leylek 2-Kelo ile Selo 3-Topal Karýnca 4-Yürek Ana 5-Kýnalý Kuzu ile Zýp Zýp Kurbaða 6-Terminatör Kýrmýzý Karýnca 7-Bilge Kaplumbaða 8-Minik Karýnca ile serçe 9-Kýzak 10-Kedicik ile Martý Baskýda olan 16 sayfalýk renkli resimli çocuk kitiplarý -Havhavcýk ile Miyavcýk -Ýhtiyar Musa'nýn Ýnadý -Yýlan ile Tilki -Mahalleyi Cinler Bastý -Keloðlan ile Kuyudaki Dev -Keskin Niþancý -Sýðýrcýklar -Ana Kadýnla Tilki -Horoz Gýygýdi Gooo -Çilli Tavuk

Etkilendiði Yazarlar:
Elbetteki bende dünya edebiyatýnda ve Türk edebiyatýnda etkilenmiþimdir. Sevdiðim yazarlar Gorki, tolstoy, Sabahattin Ali banzeri yazarlardan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taki Akkuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.