..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Düþgücü güzelliði, adaleti, mutluluðu yaratýr. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > ÖZAY ÜNSAL




17 Mart 2007
Üstü Kapatýlmamýþ Eðitim Rögarlarý  
ÖZAY ÜNSAL
Bir kýsafilm çekelim ve halimizi seyreylesin cümlealem. Daha sonra da öyle hayal edelim ki dünya YouTube olsun ve bizim bu kötü videomuz birilerinin canýný artýk sýksýn ve YouTube'da bir daha görmeyelim kendimizi böyle. Ya da kendimizi layýk olduðumuz þekilde görelim.


:CEAE:
Ýki özet hikaye aktaracaðým; mekaný Hakkari, zamaný 2006-2007...

Birinci hikayemizin kahramaný 4 yýllýk lisans eðitimini Ýngilizce yüzünden zorlukla tamamlamýþtýr. 1. sýnýftan itibaren aldýðý dersleri geçmiþ ancak Ýngilizce kabusu ile 4 sene tekrar tekrar yüzleþmek zorunda kalmýþtýr. Son sýnýfta ortaokul arkadaþýnýn onun yerine sýnava girip dersi geçmesine kadar devam etmiþtir bu tek taraflý ve Ýngilizce kazananlý düello.

Ýkinci hikayemizin kahramaný yine 4 yýllýk lisans eðitimini baþarýlý bir þekilde tamamlamýþ ancak Guiness'e girecek performansý sergileyemediði için vekil öðretmenlikle yetinmiþtir. Ya da iþ ayný, hatta belki daha yoðun olmasýna raðmen daha düþük ücretle yetinmiþtir desek daha doðru olabilir.

Her iki hikaye de kendi içinde ilginçtir. Ancak ilginçlik hikayelerin devamýnda tavan yapar.

Birinci hikayemizin kahramanýndan öðretmen açýðýndan dolayý kendi branþýnýn yanýsýra bir baþka derse daha girmesi istenir. Ýpucu olarak olayýn Türkiye'de cereyan ettiðini söylersem sanýrým herkes bu dersin 'Ýngilizce' olduðuna imzasýný atar. Yani 4 yýl boyunca sýnavýný veremediði bir dersten sýnava alacaktýr öðrencileri!

Ýkinci hikayemizin kahramaný "Sanat Tarihi" mezunudur ve geçtiðimiz eðitim-öðretim döneminde 'Tarih', 'Coðrafya' ve 'Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi' derslerine girmiþtir. Akþam çalýþtýðý konuyu sabah öðrencilerine anlatmýþtýr diyelim daha da somutlaþsýn okuduklarýnýz. Þu sýralar akþamlarý kim bilir hangi dersleri çalýþýyordur!

Gelelim sistemin kendini yeniden ürettiði çarklardan bir baþkasýna. Her ne kadar ellerinden geleni yapsalar da söz konusu öðretmenlerden ve hikayesi benzer nice öðretmenden ders almakta olan öðrenciler bünyelerinin kaldýrmakta zorlanacaðý çeþitli sýnavlara girecekler yakýn gelecekte. Ve yaþýtlarýyla (belki de eþit olduklarý tek deðiþken) boy ölçüþecekler. Bir kýsmý elekte kalacak ve devam edecek, gerisi sistemin kurbaný olacak. Elekte kalanlarýn bir kýsmý da sonraki aþamalarda "kurban"ý oynayacak. Çünkü baþýndan beri bir eþitsizlik kol gezmekte ve bu hain doðasý gereði hep pusuda bekleyecek "bir tarafý eksik"leri ters köþe yapmak için. Belki dört yýl boyunca bir Ýngilizce dersi sýnavýnda, belki OKS, ÖSS, KPSS, VS.de; belki 7/24'ün herhangi bir diliminde.

Kesin olan bir þey varsa o da þu ki; bu hain asla kuytuda beklemeyecek, en görünürde en yürek burkutucu þekilde birgün mutlaka yüzleþeceðiz onunla. Ve daha acý olan sadece boþ geçen veya az önce bahsettiðim þekilde doldurulan (!) derslerle ilgili bir eksiklik olmayacak bu. Pek çok imkandan yoksun, sosyal etkinliklerden mahrum bir yetiþmiþlik / yetiþememiþlik de bir baþka tarafý olacak yüzleþeceðimiz gerçeðin.

Bu aralar bir ekinoks yaþayacaðýz. Bir baþka deyiþle gece-gündüz süreleri "EÞÝT" olacak. Birbirlerine zýt da olsalar, biri varken öbürü olmasa bile senede iki kere birbirlerine eþit uzunlukta oluyorlar. Üstelik deðiþmeli bir þekilde birbirlerine saatlerce fark attýklarý bile oluyor. Ve bundan herhangi bir rahatsýzlýk bile duymuyorlar. Ancak "ÖTEKÝ"ler olarak eðitim sistemimizin bazý yerlerinde ne yazýk ki sürekli üstü kapatýlmamýþ rögarlarýn içerisinde buluyoruz kendimizi ve senede "HÝÇ" eþit olamýyoruz. Býrakýn birilerinin ilerisinde eðitim olanaklarýyla donatýlmýþlýðý, bunun kýyýsýndan bile geçilmiyor pek çok "öteki" okulda. Yine de acaba nasýldýr eðitimde fýrsat eþitliði? Hani senede iki deðil bir kere bilsek nasýl olduðunu belki hiç de imrenilecek bir þey olmadýðýný (!) göreceðiz ve kendimizde arayacaðýz kusuru!

Diyeceðim o ki ya eþit muamele görelim ve mevcut videomuz yenisi ile deðiþtirilmek üzere YouTube'dan çýkarýlsýn ya da ne halimiz varsa görelim ve videomuz týklansýn da týklansýn, utancýmýzý izleyelim hep beraber.

**** AJAR DERGÝSÝ 2. SAYISINDA YAYINLANMIÞTIR.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...........
Gönderen: Kâmuran Esen / Bolu/Türkiye
1 Nisan 2007
MERHABA SEVGÝLÝ ÖZAY ÜNSAL;Ýnsaný utandýran bir yazý.Nasýl yapýyoruz böyle þeyleri dedirten bir yazý.Çok önemli bir konuya deðinmiþ ve çok etkili anlatmýþsýnýz.Acý gerçekleri okurken içim karardý.......Devamýný dilerim yazýlarýnýzýn.Sevgiyle kalýn...Kâmuran ESEN

:: Yazýya dair...
Gönderen: cemal karadaþ / Malatya/Türkiye
27 Mart 2007
Teþekkür ederim böyle güzel bir yazýyý hazýrlayýp bizim de istifademize sunduðun için Özay... Bu rögarlar hep böyle devam etmeyecek heralde, mutlaka birileri yada içimizden birisi bu rögarlarý kapatabilmek için adým veya adýmlar atacaktýr; tabi engellenmezlerse!.. Behçet Necatigil' in güzel bir sözü var: "Ya çaresizsiniz Ya da çare sizsiniz."... Bunun yolunun buradan geçtiðine inanýyorum ve çaresiz degiliz diye düþünüyorum... böyle güzel yazýlarýnýn devamý temennisiyle...

:: Bir de bu açýdan
Gönderen: recep karataþ / Batman/Türkiye
27 Mart 2007
"Biricik kýzým, yavrum kayýp gitti elimden, onu kurtaramadým. Düþtüðünde 'Anne kurtar diye' baðýrdý. Bana baktý, yavrumun gözlerini gördüm. Ellerinden tutamadým." diyordu acýlý anne Küçük Dilarasýnýn ardýndan. O annenin halet-i ruhiyesini yaþýyorum her gün bir eðitimci olarak, elimizden kayýp giden öðrencilerimizin eðitim sisteminin rögarlarýnda çýrpýndýðýný görünce. Hele de bir rehber öðretmen olarak o öðrencilerin eðitim sisteminin kendi açtýðý rögarlara düþmesini önlemem için yine ayný sistem tarafýndan maaþlandýrýlmam Yýlmaz Erdoðanýn o muhteþem þiirindeki "Yani sistem kendi verdiði kimliði zýrt pýrt geri istemektedir" dizesini hatýrlatýr bana nedense.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hakkari'ye Üniversite (Ýyi ki De) Yok!
6 Kontöre "Okkalý Yalanlar"
Toplama Voltran
Öss'de Ben Olabilir misin?
Ne Kadar (Yanlýþ) Tanýyorsunuz?
2. Dereceden Facia Bilinenli Denklem

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Farklýlýðýn Yalnýzlýðý [Þiir]
Mehmed Uzun, Ömür Kýsa [Deneme]
Söz Gümüþse Sükut Bakýrdýr [Deneme]
Mecaz Anlar [Deneme]


ÖZAY ÜNSAL kimdir?

Anlayana da anlamayana da yoktur sözüm. . . Ya da her iki durumda da fazla söze gerek yoktur. . .

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © ÖZAY ÜNSAL, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.