..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gençliðinde müzik öðrenen, felsefeyi daha iyi anlar. -Platon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > Nükhet Everi




17 Haziran 2007
Zaman Amazon Zamaný  
Nükhet Everi
Siz de benim gibi zaman zaman yeni yerler keþfetmeyi ve buralara uzun vadeli takýlýp kalmayý sevenlerdenseniz þimdi okuyacaðýnýz mekân tam da size özel...


:DDBJ:
Siz de benim gibi zaman zaman yeni yerler keþfetmeyi ve buralara uzun vadeli takýlýp kalmayý sevenlerdenseniz þimdi okuyacaðýnýz mekân tam da size özel...

Nerede olursanýz olun, nerede yaþarsanýz yaþayýn Ýzmir’i, Ýzmir’in Selçuk ilçesini ve doðal olarak da Selçuk sýnýrlarý içerisindeki Efes antik þehrini bilirsiniz. (Týpký benim sýralamam gibi sizin sýralamanýz da farklý olabilir, “Efes – Selçuk – Ýzmir” gibi.) Efes olmazsa olmazlarýndandýr hayatýn, orayý görmeden olmaz. Ama sýrf görmekle de olmaz. Yaþamak da gerekir. Bunun için en ideali de Efes’in sýnýrlarý içine girdiði Selçuk ilçesini yaþamak ve tanýmaktýr.

Yeme içme konusunda yeni bir mekân ve sýra dýþý tatlar peþindeyseniz size gözüm kapalý ‘Amazon Bistro – Cafe – Bar ’ diyorum. Sevgili meslektaþým ve arkadaþým Saffet Emre Tonguç’un daha piyasaya çýkar çýkmaz yok satan ve hemen ikinci baskýsý yapýlan ‘Görülmesi Gereken 101 Yer’ adlý kitabýnda da yer alan bu mekâný gelin bugün ben size biraz benim gözümden tanýtayým.

Nadide Azatoðlu uzun yýllardýr Selçuk’ta yaþayan Ýstanbul’lu, Almanya’da mimarlýk tahsili yapmýþ çok baþarýlý bir yüksek mimar. Benim de Selçuk’taki evimin mimarý. Abisini tanýyanlar vardýr aranýzda. Kaz Daðlarý’ndaki Ýdaköy Çiftlik Evi’nin sahibi Ýskender Azatoðlu.

Nadide Temmuz 2004’te bu mekâný açtýðýnda hiç reklâm iþine girmiyor. “Amazon’u yeme içme kültürü gibi hayâl etmek istemiyorum, bir buluþma noktasý burasý. 17 yýldýr yaþadýðým çevreyi doðasý, kültürü ile tanýtmak, beni buraya baðlayan sebepleri paylaþmak istiyorum. Gerçek turizmin hedeflerinden biri de önyargýlarý ortadan kaldýrmak deðil mi?” diyor. “Amazon ile tanýþan yabancý konuklarýn Türkiye ile ilgili çok baþka bilgilerle ülkelerine döndüklerine eminim” diye ekliyor.

Ben de eminim, çünkü Nadide de benim gibi gerçek bir Anadolu tutkunu, binlerce yýllýk Anadolu tarihini herkese doðru ulaþtýrma derdinde olan bir insan. Kuþaklarca tekrarlana tekrarlana insanoðlu kafasýna saðlamca oturmuþ tarih safsatalarýna karþý, o da benim gibi Halikarnas Balýkçýsý, Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann, Prof. Dr. Fahri Iþýk ve Prof. Dr. Muhibbe Darga gibi nicelerini arkasýna alarak yek at, yek mýzrak çýkanlardandýr. Bu nedenle de, benim gözümde Amazon, nefis bir bistro – cafe – bar olmanýn yaný sýra, harika bir kültür merkezi.

Mürver çiçeðini bilir misiniz? Ege’ye özgü, yalnýzca nisan ve mayýs aylarýnda çiçek açan, aðaç – çalý arasý, dere boylarýnda yetiþen bir bitkinin çiçeði. Yani anlayacaðýnýz zor ve ender bulunan bir bitki. Nadide bunun þurubunu yapmýþ. Bana kakuleli dibek kahvesinin yanýnda ikram etti. Mardin – Ege arasý bir yolculuk yaþattý bana. Bayýldým. Ne de olsa, kakule demek benim için Mardin demek. Ama dibek kahvesi ve mürver þurubu, iþte o tam anlamýyla Ege! Harika bir tat. Mutlaka denenmesi gerek. Özellikle de votkalý mürver þurubunu tavsiye ediyor Nadide.

Antik Çað’da Anadolu’da ne yenirdi? Bunlarý da inceliyor ve mönüsüne katýyor. Benim için en büyük keyif Antik Çað’dan kalma bir tat olan ‘Zeytin Mezesi’ idi. Bu müthiþ meze bence dükkânýn markasý olmuþ bile. Sunumu o kadar hoþ ki, yeme de yanýnda yat diyesim geliyor.

Nadide’nin aþçýsý Ramazan usta, Ýzmir Bonjour Restaurant’ýn 22 yýllýk aþçýsý. Nadide Ramazan ustanýn Schnitzel’inin Viyana’ya taþ çýkarttýðýný söylüyor. Ben denemiyorum, çünkü malûmunuz, vegan vejetaryenim.

Nadide Ramazan ustayý da yanýna alarak Selçuk’un meþhur Cumartesi pazarýný gezip alýþ veriþ yapýyor, ben de yanlarýna katýlýp eðleniyorum. Zaten oldum olasý Ege’nin pazarlarýna bayýlýrým, ama haliyle Selçuk pazarýnýn bendeki yeri de baþkadýr. Mekân sahibi aþçýsýyla birlikte tüm malzemeyi görerek, seçerek alýyor. Evi için alýþ veriþ yapar gibi. Çok hoþuma gidiyor bu olay.

Nadide, “Ege’de yaþadýðým ve bölgeyi tanýtmak istediðim için 12 ay boyunca neyi en taze buluyorsam benim spesyalim oluyor” diyor. Yani ot mevsiminde otlar, her yaðmurdan sonra Efes mantarý, mevsiminde Girit usulü salyangoz yahnisi, levrek mezesi, patlýcan mevsiminde hünkâr beðendi gibi.

Yemeðe gelip mönüden ‘Amazon Özel Spesyal’i seçenlere – ki bu meþhur çökertme, Nadide bu yemeðin feminist hikâyesini anlatýyor. Uðrayýn, bu yemeði yeseniz de yemeseniz de hikâyesini Nadide’den dinleyin.

Amazon’da seçenek çok: Soðuk – sýcak baþlangýçlar, salatalar, çeþitli bofile ve tavuk yemekleri, deniz ürünleri, krepler, omletler, makarnalar, ev yapýmý pizzalar, ev yapýmý tatlýlar, sýcak içecekler, alkollü ve alkolsüz içecekler. Özel günler için yöresel yemekler yapýyorlar. Vejetaryen mönü var, en kötü ihtimalde sebze ýzgara bulunuyor.

Mekânýn bahçesi de çok özel ve çok zevkli. Bahçede oturup yiyip içip günbatýmýný seyretmelisiniz. Ege’nin en batý noktalarýndan birinde Artemis Tapýnaðý’nýn tam karþýsýndaki günbatýmýný kaçýrýrsanýz çok þey kaçýrmýþsýnýz demektir.

Ben þimdi yazýnýn baþýnda belirttiðim, Nadide’nin ‘buluþma noktasý’ dediði konuya dönmek istiyorum. Amazon sadece bir bistro – cafe – bar deðil. ‘Amazon Yürüyüþ Kulübü’ diye de bir oluþum var. ‘GÝT’ dergisi sahibi Timur Danýþ’a teklif götürmüþ Nadide, o da kabul etmiþ. Müthiþ bir proje. Timur, bölgede parkurlar oluþturmuþ ve yeni parkurlar için harýl harýl çalýþýyor. Yerli ve yabancý konuklar bu kulüp kapsamýnda yürüyüþler yapabiliyorlar. Þimdilerde ‘Amazon Bisiklet Kulübü’ de yolda. Yöreye çok uygun, son derece duyarlý ve çevreci bir yaklaþým.

Nadide zevkli bir mimardýr. Dekorunu ahþap ve camýn uyumuyla yapmýþ. Tüm otlarý dekorasyonda kullanýyor. Örneðin çayý da içilen altýn otunu barý süslemek için kullanmýþ. Amazon iyi de bir sergi mekâný. Ben gittiðimde Avusturyalý Arkeolog Anton Bammer’in resim sergisi vardý. Çok güzel bir sergi, bakmaya doyamazsýnýz. Daha önce de Leylâ Konuk, Ayhan Taþkýran ve Enis Aktan sergilerine ev sahipliði yapmýþ mekân.

Nadide’nin çeþitli projelerine çok yakýn arkadaþý Sevtap Ergin de cam boncuk atölyesiyle katkýda bulunuyor.

Ben buradan turizmcilere, acenteci ve rehberlere de seslenmek istiyorum: Selçuk’ta artýk bir butik restoran var sizler için. Özel gruplarýnýzý, misafirlerinizi Amazon’a götürün ve onlara asla unutamayacaklarý bir deneyim yaþatýn.

Bu arada, Amazon’un (ve benim evimin de) bulunduðu Anton Kallinger caddesi Selçuk’ta Artemis Tapýnaðý’nýn karþýsýnda çok özel bir caddedir. Buranýn canlanmasý, hayat bulmasý açýsýndan bu yapýlanlar çok önemli. Eline, gönlüne, beynine saðlýk Nadide.

Aslýnda Amazon adý bile biraz düþünmeyi gerektirir. Kadýn giriþimcilerle burasý hayat bulacaktýr, bulmalýdýr. Ben de bir sýr vereyim. Satmayý düþündüðüm evimi satmaktan vazgeçtim. Ben de bazý faaliyetler için kollarý sývadým bile.

Zaman Amazonlarýn zamanýdýr...

Amazon Bistro - Cafe - BAr
Anton Kallinger Cad. No.22
Selçuk - Ýzmir
Tel: 0232-892 3879
Nadide Azatoðlu: 0533-3689048



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri
Doðu'nun Nazlý Gelini: Kars
Gel Yine... Geleceðim!
Assos, Cunda ve Paþam Cafe - 1
Antalya Denince... 7mehmet
Gurbet Elde Bir Baþýma...
Ege Gurbet Deðil mi?
Ýki Milyon Tl'ye Özgürlük!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2
Mardin'de Bir Akþamüstü
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel
Açýkhava Akýl Hastanesi
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiþ Bir Mektup...
Yazmak... Ama Neden, Neyi ve Nasýl Yazmak?
Bir Anadolu Efsanesi Troya
Doðum Günün Kutlu Olsun!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleþtiri]
Cnn Türk'e Yakýþmadý! [Eleþtiri]
Güvercinime Güvercin Postasý [Eleþtiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleþtiri]
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek? [Eleþtiri]
Okuduðunu Anlamak [Eleþtiri]
Sen de Kardeþini Seç... [Eleþtiri]
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleþtiri]
Mor Yakup Manastýrý (Salhe/barýþtepe - Turabdin) [Ýnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düþ' [Ýnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.