..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bulanmadan ve donmadan akmak ne hoþtur. -Mevlânâ
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Meslekler & Ýþ Yaþamý > Dilek




5 Eylül 2007
Bir Ýþ Baþvurusu Diyaloðu ve Hissettirdikleri (1. Bölüm)  
Dilek
YMM --- maneviyatýn tam mý senin???


:BHHE:
Bugün her açýdan zor bir gündü. En çok da bu tanýdýklar vasýtayla yapýlan iþ görüþmeleri var ya, tam bir kabus oluyor ne yazýk ki benim için. Evde oturuyorum diye herkes kendine iþ edinmiþ el birliðiyle bana iþ arýyor. Tamam çalýþacaðým, ama býrakýnda zamanýna ve yerine ben karar vereyim deðil mi? Ama yok… illa ki kendi bildikleri ve istedikleri olacak. Benim hayallerim, isteklerim, umutlarým bir anlam ifade etmiyor onlar için. Tabii nankörlük de etmek istemem, elbette benim iyiliðimi düþündüklerinden yapýyorlar, fakat iþ kendimi koruma ve kollamama gelince nedense herkes dumura uðruyor. “dumur” bu da neyse? :)

Hayatýmý tamamen deðiþtireceðim dedim, iþim de dahil buna. Hiç bilmediðim bir iþe bulaþtýðýmý falan düþünmeyin. Aksine bildiðim bir iþi yapacaðým. Meslek lisesi mezunu olduðum için aslýnda her iþe ister istemez yatkýnlýðým var, mütevazi olamayacaðým ne yazýk ki, asýl meslek muhasebe…

Bir aile dostumuz ýsrarla bir iþ yeriyle görüþmemi istiyor. Kýramýyorum, kabul ediyorum.
Þýk bir þekilde yanýna gidiyorum “Hadi aðabey neredeydi bu yer gidelim görüþmeye…”
Sevgili aðabeyim ne yazýk ki üzerimdeki kýyafeti deðiþtirmemi rica ediyor, gideceðimiz yer çok mutaassýp bir yer imiþ. Zaten þu haliyle iþe baþlayacaksam da baþlamayacaðým yani, ben notunu verdim (-) eksiiii…!!! Üzerimde ne mi vardý? Boyu dizimin üstünü aþmayan bir etek, üzerine de uygun bir renk bluz öyle askýlý falan da deðil. Her neyse kýrmýyorum sevgili aðabeyimi gidip üzerimi deðiþtiriyorum. Görüþmeye gidiyoruz, gittiðim yer bir Yeminli Mali Müþavirlik bürosu…diyaloglarý lütfen iyi takip edin.

YMM --- ismin ne kýzým bakiiimm senin?
Ben ---- Dilek efendim.
YMM --- hýýý!!! nerelisin bakim sen? Anlat bakiiimm ne iþ yaparsýn? Anlar mýsýn muhasebeden?
Ben ---- AAA’lýyým. Ticaret lisesi mezunuyum, iktisat’ý bitirdim.
YMM --- hýýý??? Nerelerde çalýþtýn bakiiim sen? Neden ayrýldýn çalýþtýðýn yerden??
Ben ---- iki yýl X bankasýnda çalýþtým muhasebe servisindeydim, Personel azaltýmýna gitti ayrýlmak zorunda kaldým. Y þirketinin muhasebesini tuttum fakat iþyeri kapandý, yine ayrýlmak zorunda kaldým. Z sigorta þirketinde çalýþtým 5 yýl hasar uzmaný idim, Fakat sanayi de bir bayan olarak çalýþmakta çok zorlandým.
YMM --- nasýl yani?? Herkes çalýþýyor sanayide ne alakasý varmýþ çýkmanla???
Ben ---- efendim benim iþim hep erkeklerle, siz de taktir edersiniz ki bir aracýn yapýmý bittikten sonra iþim gereði kontrolünü yapmaktaydým. Herkesi ayný kefeye koymuyorum elbette bu iþi terbiyesiyle yapanlar da var, lakin arada bu iþi terbiye sýnýrlarýný zorlayarak yapanlar da var. Bu yüzden iþime devam etmekte çok zorlandým, ayrýldým.
YMM --- nasýl yani anlamadým.???

Yaa sahiden sayýn YMM bunu anlamadý mý yoksa benim sinirlerimi mi denedi bilemiyorum ama istemeden de olsa artýk kýzmaya baþlýyordum yani. Sonunda daha açýk bir cevap verdim.

Ben --- özür dilerim belki amiyane bir tabir olacak ama daha açýk þöyle söyleyebilirim küfürler havada uçuþurken þahsýma ya da iþime karþý, ben daha fazla devam edemezdim. ayrýldým…
YMM --- senin dilin çok uzun haa… keserim senin o dilini.

Þimdi bu ne perhiz bu ne lahana turþusu. Ne alaka bu cümle dedim içimden. Hatta sen kim oluyorsun da benim dilimi falan kesmeye kalkýyorsun. Sordun cevap veriyoruz iþte. En açýk ve kibarca ancak böyle anlatýlýrdý. Lütfen þayet bu yazýyý okuyanlar “yani okuyorsanýz tabii :))” yaa lütfen cevap verin, üç kere anlattým anlamadý daha sakin ve düzgün bir þekilde nasýl anlatýlýrdý bu iþyerinden ayrýlma sebebim??? Bu arada görüþmeye birlikte gittiðim aðabeyim de yanýmda. O da þaþýrdý ama, anlayamadý önce ne olduðunu. Ben dayanamayýp cevap verdim.



Ben ---- pardon ama ne diye keseceksiniz dilimi. Ben orayý pek anlayamadým.
YMM --- sen her þeye böyle cevap mý veriyorsun. Keserler adamýn dilini. Ben keserim haberin olsun.

Saygýyý elden býrakmamak adýna ve sevgili aðabeyimin hatýrýna susuyorum ama delirmek üzereyim sinirden. Adam haddini öyle bir aþýyor ki…! Diyaloglarýn devamýnda ne demek istediðimi anlayacaksýnýz. Bu arada þu dil kesme meselesi, sayýn YMM nin yüzünün aldýðý ifade hiç de öyle þaka yapar cinsten deðildi. Ýlkin þaka diye düþündüm, yakýn buldu herhalde kendine dedim. Ama sayýn YMM nin yüz ifadesi sanki çocuðu bir kabahat iþlemiþ de onu azarlýyormuþ cinsindendi. Neyse bu arada sayýn YMM de bir yerleri arýyor. Beni bir iþe yerleþtirecek ya beyefendi. Farkýndaysanýz kýzýyor olmama raðmen üslûbumu hala bozmuyorum. Sonunda biriyle mutabakata varýyor, bana yeri tarif ediyor, þimdi tarife bakýn.

YMM --- bak senin o dilini keserim haa… X müþavir var git ona þimdi konuþ geri gel hemen. Oyalanma .Benim kafamý bozma. Bak o diline hakim ol, keserler
Ben ---- pardon ama yeri neredeydi bu X müþavirliðin?
YMM --- n’apacaksýn sen yaa muhasebeyi? Muhasebeci olup da n’olucan?
Ben ---- çok özür dilerim ama muhasebeci olanlar ne olduysa ben de onu olacaðým. Yani bu zaten benim asýl iþim. Ha müþavir olmuþum ha muhasebecide çalýþmýþým ha muhasebesini tutmuþum bir iþ yerinin fark etmez. Ben bu iþi severek yaptým uzun zaman. Bankada çalýþýrken de muhasebe servisindeydim. Çalýþtýðým diðer þirket batmasaydý orada da bu iþe devam ederdim. Sigortaya mecburiyetten geçtim. Zaten iþ ayýrt etmem, ama ben bu iþi yapmak istiyorum, çünkü seviyorum. Ve yine eklemeden geçemeyeceðim þu an için zaten acil iþ aramýyorum.
YMM --- uzun senin dilin uzun. Keserim o dilini. Otur evinde kýzým, muhasebecilik kýz mesleði deðil. Otur bul bi koca evlen baksýn sana.
Ben ---- neden oturayým ki evde? Onca yýl boþuna mý okudum ben. Hem hangi devirde yaþýyoruz ki ben oturacaðým da kocam bana bakacak. Kaldý ki bütün hayatýný bir erkek egemenliði altýnda geçirecek bir kýz hiç deðilim. (bu arada feminist falan deðilim yanlýþ anlaþýlmasýn) Günümüz þartlarýnda da zaten tek bir kiþinin maaþýyla bir ev geçindirmek son derece zor, hatta imkansýz. Yirmi yýl önce söyleseydiniz bunu kabul ederdim belki, ki yinede sanmýyorum. Bu arada X müþavirlik neredeyse ben oraya gideyim.
YMM --- Ne çok iþ deðiþtirmiþsin sen öyle. Senden bir þey olmaz böyle. Kim bilir ne sebebi vardýr, bu kadar çok iþ mi deðiþtirilir.??

Sizin taktirinize býrakýyorum. Delirmemek içten deðil. 15 yaþýmdan beri çalýþýyorum yani 11 yýldýr. Ve iþ deðiþtirme sebeplerimi anlattým. Biri hariç diðerleri mecburiyetten idi. Fakat sayýn YMM nedense beni dinlemiyor. Ya da edecek bir hakaret bulamadý þimdi de baþka þeyler arýyor… Nitekim aradýðý þey aklýna geliyor galiba, konu nasýlsa anlamsýz bir þekilde benim maneviyatýma geliyor. Ýþ görüþmesi deðil mübarek soruþturma ve incitme, onur kýrma, hakaret etme yarýþmasý.

YMM --- maneviyatýn tam mý senin?

Þimdi bu nasýl bir soru? Sorarým size? Ýþim gücüm bitti maneviyatým mý kaldý? Tabii bu sorulardan fýrsat bulup bir türlü o X müþavirliðe de gidemedim. Kibarca cevap verdim ama arkasýndan gelen soru beni resmen kibarlýktan çýkardý.

Ben ---- elbette tam. Allaha þükür!
YMM --- tam yani??? (hadi caným sende dercesine)
Ben ---- en az sizin kadar inançlý, sizin kadar müslümaným. Elhamdülillah..!!!
YMM --- uzun senin dilin uzun. Git hadi þu X müþavirliðe yürü hadi. Bizim kýz tarif etsin sana. (bu arada aðabeyime söyleniyor) ne biçim kýz bu beee dili uzun. Terbiyesiz…!

Resmen hakarete uðruyorum. Þayet aðabeyim olmasa yanýmda ya da onun vasýtasýyla gelmemiþ olsam sanýrým o büroyu bu sözlerden sonra onun baþýna geçirirdim. Öyle çaçaron biri deðilimdir ama þahsýma ve iþime yapýlacak hakaretlere de tahammülüm yok. Hem bir iþ görüþmesi bu kadar mý seviyesiz olur caným. Ýþ konuþmaya mý geldik, gururumuzu onurumuzu ayaklar altýna sermeye mi?
....





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn meslekler & Ýþ yaþamý kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Ýþ Baþvurusu Diyaloðu ve Hissettirdikleri (2. Bölüm)
Bir Ýþ Baþvurusu Diyaloðu ve Hissettirdikleri (3. Bölüm)

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kahkaha
Sen Yoksun
Sayýklamalar
Üç Nokta
Gel...
Ýtiraf
Sýzý...
Dur (Ma) !
An Sýzý'n
Hala Aþýksýn Sen... Ama Sadece Þarkýlarda...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Þehri Aðlattýn Sen [Þiir]
Zaman [Þiir]
Bahar Gözlüm... [Þiir]
Beste [Þiir]
Yaðmur [Þiir]
Duyacaksýn... [Þiir]
Ýki Harf [Þiir]
Yaþanacak Sevdanýn Þiiri [Þiir]
Bir Daha Sevmeyeceðim [Þiir]
ve Kaybetmek Seni [Þiir]


Dilek kimdir?

Bakakalýyorum aynalara. . . . Yirmibeþ yýlýn ardýndan öylece bakarken, Bak - kalýyorum bir baþýma.

Etkilendiði Yazarlar:
Nilgün Marmara, Tezer Özlü, Murathan Mungan, Selim Ýleri, Cesare Pavese, Virginia Woolf, Sylvia Plath, A.H.Tanpýnar, Tomris Uyar, Mina Urgan, Özdemir Asaf, Didem Madak, Oðuz Atay, Attila Ýlhan, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Ferit Edgü, Lale Müldür


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Dilek, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.