..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tarih, hiçbir zaman orada bulunmamýþ kiþiler tarafýndan anlatýlan hiçbir zaman olmamýþ olaylarla dolu bir yalan. -Santayana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Mezarlýklara Ýbret Nazarýyla Bakmak  
M.NÝHAT MALKOÇ
Günümüzdeki insanlar dünyayý gereðinden fazla ciddiye alýyorlar. Oysa ebedî hayat dikkate alýndýðýnda dünya hayatý ne kadar da kýsadýr. Bunu bile bile zamanýmýzdaki insanlarýn alabildiðine lüks ve görkemli binalar yaptýðýný görünce þaþýrýyorum. Dünya bu kadar ciddiye alýnmaya deðer mi? Türkiye’de istatistik verilerine göre ortalama ömür erkeklerde 65, kadýnlarda 70 senedir. Bu sürenin 15 yýlýný(çocukluk dönemini) farkýnda olmadan yaþýyoruz. Kalýyor 50–55 yýl… O da dünya meþgaleleriyle öyle bir geçiyor ki hiçbir þey anlamýyorsunuz. Yaþý kemale eren, yetmiþini deviren insanlara bugüne kadar neler görüp geçirdiklerini sorduðumuzda sadece yaþadýklarý günü biliyorlar. Geçmiþ geçmiþtir; an bu andýr.


:BAJC:
MEZARLIKLARA ÝBRET NAZARIYLA BAKMAK

M.NÝHAT MALKOÇ


     Günümüzdeki insanlar dünyayý gereðinden fazla ciddiye alýyorlar. Oysa ebedî hayat dikkate alýndýðýnda dünya hayatý ne kadar da kýsadýr. Bunu bile bile zamanýmýzdaki insanlarýn alabildiðine lüks ve görkemli binalar yaptýðýný görünce þaþýrýyorum. Dünya bu kadar ciddiye alýnmaya deðer mi? Türkiye’de istatistik verilerine göre ortalama ömür erkeklerde 65, kadýnlarda 70 senedir. Bu sürenin 15 yýlýný(çocukluk dönemini) farkýnda olmadan yaþýyoruz. Kalýyor 50–55 yýl… O da dünya meþgaleleriyle öyle bir geçiyor ki hiçbir þey anlamýyorsunuz. Yaþý kemale eren, yetmiþini deviren insanlara bugüne kadar neler görüp geçirdiklerini sorduðumuzda sadece yaþadýklarý günü biliyorlar. Geçmiþ geçmiþtir; an bu andýr.

Ýnsanlýk tarihi boyunca nice canlar eðlenmiþ dünya denen bu mezrada… Eðlenmiþ diyorum, zira dünya bir durak, bir geçici eðlence yeridir. Fakat akýllý insan gerçekte yolcu olduðunu, bu durakta belli bir süre kalacaðýný bilir; varacaðý yerle ilgili kalýcý planlar yapar. Bizler hakikatte ahiret yolcularýyýz. Bu yola revan olmuþ, öylece gidiyoruz. Burasý bizim için bir ara mekân, zorlu bir imtihan sahasýdýr. Ýmtihanýn neticesine göre ebedî yerimize varacaðýz. Bunu unutup dünyayý tek yaþam alaný görenler ne çok aldanýyorlar. Zira her gün binlerce kiþi bu dünyadan ayrýlarak sonsuzluða yol alýyor. Bunlar çok uzaklarda yaþanmýyor. Yanýmýzda, yakýnýmýzda yaþanýyor ölüm de, doðum da, hastalýklar da… Ninemiz, dedemiz, annemiz, babamýz, eþimiz, can parçasý evlatlarýmýz ölüm kervanýna katýlýp gidiyor. Geride hatýralardan ve küçük bir tümsek olan mezardan baþka bir þey kalmýyor geriye. Þairin dediði gibi bir tel kopuyor, ahenk ebediyen kesiliyor. Sevdiklerimiz akýn akýn sonsuzluk âlemine göç ediyor.

Eskiden mezarlýklar þehirlerin en görülen yerlerinde bulunurdu. Bugünkü þehir planlamacýlarý mezarlarý þehirlerin en uzak yerlerine kurduruyorlar. Þehrin içindeki mevcut mezarlýklar da yol, park, çeþme, kaldýrým bahanesiyle þehirlerden kaldýrýlýyor. Bunun asýl gayesi ölümü hatýrlatacak þeyleri hayatýmýzdan uzaklaþtýrmaktýr. Gerçekte ne kadar ahmakça bir gayrettir bu… Ölümü hatýrlatan varlýklarý hayatýmýzdan uzak tutmak ölümü yok etmiyor ki!... Bu durum devekuþunun görünmemek için baþýný kuma gömmesinden daha akýlsýzca bir harekettir. “Nerede olursanýz olun, tahkim edilmiþ yüksek kalelerde bile bulunsanýz, ölüm sizi bulur”(Nisa/78) ayeti ölüm hakikatini istisnasýz herkesin yaþayacaðýný göstermektedir.

Ýnsanlarýn ebedî istiratgâhlarý olan mezarlýklar, yaþayan kiþilere lisan-ý hâlleriyle çok þey anlatýyorlar. Hemen her gün önünden geçtiðimiz mezarlarda gömülü olan, kýyametin kopmasýný bekleyen, berzah âlemini yaþayan ölüler biz dirilere, sonumuzun burasý olduðu gerçeðini haykýrýyor. Mezar taþlarýnda adlarý yazan insanlar da bizler gibi yaþamýþ, evlenmiþ, çoluk çocuða karýþmýþ, ev yapma, para biriktirme, çoluk çocuðun maiþetini kazanma derdiyle günlerini geçirmiþ, sonunda emaneti sahibine teslim ederek hayatlarýna nokta koymuþlardýr. Artýk onlarýn dünyada da hiçbir rýzýklarý yoktur. Onlar için imtihan da bitmiþtir. Dünyada yaptýklarý iyilik ve kötülükler hesap defterlerine yazýlmýþtýr. Mahþer gününde herkes defterini ya saðdan, ya da soldan alacaktýr. Amellerimiz bizi cennete veya cehenneme taþýyacaktýr.

Mezarlýklar aslýnda birer ibret levhasýdýr. Akýllý insan bu mekânlardan geçerken kendi sonunun da böyle bir kabristan olacaðýný düþünür, hayatýný ona göre þekillendirir. Servilerin alabildiðine uzadýðý, ölüm sessizliðinin hâkim olduðu bu yerlere gönül gözüyle bakarak gereken dersi almalýyýz. Zira onlar sessizliðiyle, suskunluðuyla çok þey anlatýrlar bize. Bakmasýný bilen gözler, duymasýný bilen kulaklar paylarýna düþen ibretleri buralardan alýrlar.

Mezarlarýn üzerine dikilen çiçekler, altýnda yatan kiþilerin hayatýný güzelleþtirmez. En pahalý mermerlerden yapýlan türbeler, içerde yaþananlarý deðiþtirebilir mi? Pahalý mermerlerle yapýlmýþ mezarlar ancak geride kalanlarýn itibarlarýný kurtarýr. Oraya ancak iyi amel mumuyla gidenlerin kabri aydýnlýk olur. Ötekiler sadece gören gözlere hoþ gelir. Öldükten sonra “keþke” dememek için Allah’ýn koyduðu kurallar çerçevesinde yaþamalýyýz. Henüz nefes alýyorken mezarlýklara ibret nazarlarýyla bakýp hayatýmýzý ona göre yeniden tanzim etmeliyiz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.