..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Müzik söylenemeyeni, ama sessiz de kalýnamayaný anlatýyor. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Özcan Nevres




30 Mayýs 2002
Nasýl Adam Olacaðýz  
Özcan Nevres
Çocukluðumda deniz hjer þeyi alýr götürür. Kýrk dalga sonra deniz yine ter temiz olur derlerdi. Bu inançla her þey denize boca ediliyordu


:BEDA:
Nasýl Adam Olacaðýz
Deniz Temiz derneði yaklaþýk bir ay içerisinde denizden 250 ton çöp toplamýþ. Çöplerin çoðunluðunu da içki þiþeleri oluþturuyormuþ. Çocukluðumda deniz her þeyi alýr götürür. Kýrk dalga sonra deniz yine tertemiz olur derlerdi. Bu inançla her þey denize boca ediliyordu. Halen bir çok kentin kanalizasyonlarý hiçbir arýtýma gerek görülmeden denize akýtýlmýyor mu? Denizlerin temizlenmesi için güya bir çok önlemler alýnýyor. Bu önlemler denetimlerden uzak olmalarý yüzünden hiçbir iþe yaramýyor. Örneðin denizi en çok kirleten deri sanayisinde kullanýlan zýrnýk adlý maddedir. Deri fabrikalarýnda arýtým zorunludur. Bu zorunluluk nedeniyle çalýþma saatleri içinde zýrnýk ve diðer kirlilik unsurlarý havuzda biriktirilir. Akþam karanlýðý basmadan derelere yada kanallara boþaltýlýr. Oysa o deri fabrikalarýnýn patronlarý da bu ülkenin insanlarý. Kirlenen denizlerimizden ve çevremizden sanki etkilenmeyecekler. Etkilenmemeleri olasý mý? Belki ben varlýklýyým. Özel havuzumda yazýn keyfini çýkarýrým diyordur. Ya çocuklarý? Havuz keyfiyle yetinirler mi? Arkadaþlarýyla o kirli denize girmezler mi?
                    ***
Kütahya’da çað dýþý bir olay sergilenmekte. Köylüler yaðmur duasýna çýkmýþlar. Televizyonlar çok önemli bir haber olarak haber saatlerinde tekrar tekrar yayýnladýlar. Toplanan 270 bin taþ okunduktan sonra suya atýlýyor ve taþýn atýldýðý balçýk gibi suya gep genç çocuklar itiliyor. Böylece akýllarýnca yýlýn bereketli olmasýný saðlayacaklar. Görüntülere bakýyorum. Göz ala bildiðine uzanan arazide tek bir aðaç yok
Yaðmurun bir doða olayý olduðunu ne zaman ve nasýl öðreneceðiz. Eðer yaðmur dua ile yaðdýrýlabilseydi yer yüzünde tek bir çöl kalmazdý. Boþuna dememiþler “ yaðmur ormanýn anasýdýr. Orman varsa yaðmur yaðar.” Dinimizde hurafelerin yeri yoktur diyorlar. Peki bu gördüklerimiz hurafe deðil de ne?
Yýllar önce elektronik parça satmak için Datça’ya gitmiþtim. Dönüþümde Datça’da hava bulutlu idi. Ormanlýk alana vardýðýmda þiddetli bir yaðmur baþladý. Ormanýn azaldýðý yerde yaðmur da azalýyordu. Marmaris yakýnlarýna vardýðýmda yoðun ormanla birlikte yaðmur olabildiðince þiddetlendi. Arabamýn silgiçleri camý silmekte yetersiz kalýyordu. Daha gerilere gidersek doðup büyüdüðüm Menemen’de yamanlar ormaný daðýn ovayla kesiþtiði yere kadar iniyordu. O ormanlar yok olmadan önce kýþ ve bahar aylarý oldukça yaðýþlý geçerdi. Orman Baðlarý mevkiindeki bahçemizde ve komþu arazilerde yoðun yaðýþlar nedeniyle kara sululuklar patlardý. Her tarlanýn kenarýný çevreleyen hendeklerden dere gibi su akardý. Komþumuzun tarlasýndaki kuyudan kýþ boyu bel kalýnlýðýnda su akardý. Bahçemizdeki üç metre derinliðindeki kuyunun suyu yaz aylarýnda bile tükenmezdi. Kuraklýkla birlikte ne kara suluk kaldý, ne de kuyumuzda o tükenmek bilmeyen su. Daha sonra sekiz metre derinliðe açtýrdýðýmýz artezyenimiz de bu kuraklýða dayanamadý ve yaz aylarýnda tamamen kurudu. Þimdilerde su on bir, on iki metrede buluna biliyor. Bu kuraklýk sürmeye devam ederse gün gelecek o su da yok olacak.
Yaklaþýk kýrk yýl önce bir Fransýz profesör bir yazýsýnda Türkiye’yi uyarmýþtý. “Ruslarýn Kuzey Denizine akan ýrmaklarý kademeli barajlarla Hazar ve Aral göllerine akýtmasý nedeniyle, buzlar erimekte ve tatlý su akýþý durduðu için yeni buz kütleleri oluþmamaktadýr. Bu nedenle Akdeniz iklimi yirmi beþ yýl içinde beþ yüz kilometre kuzeye kayacaktýr. Bu oluþum sonucunda Türkiye çöl ikliminin etkisine girecektir. Türkiye’nin barajlara, göletlere ve orman yetiþtirmeye aðýrlýk vermesi gerekir. Aksi halde çöl olmak kaçýnýlmaz olacaktýr.” Dedikleri aynen oldu. Yýllardýr ülke kuraklýktan kavruluyor.
Hükümet yeni bir maden yasasý çýkarma gayretinde. Bundan böyle madencilik adýna ormanlarýmýz, zeytinliklerimiz ve turizm alanlarýmýz talan edilecektir. Nedense zeytin zengini Ýtalya, Ýspanya ve Yunanistan görmezlikten geliniyor. Býrakýnýz madencilik uðruna zeytinlikleri yok etmeyi, elden geldiðince yeni zeytinlikler yetiþtirilmesi gerekir.
Türkiye fakir bir ülkedir. Yaþadýðýmýz kriz sonrasý bir kat daha fakirleþtik. Ulusal gelirimiz kiþi baþýna üç bin dolardan iki bin dolara düþtü. Fakirlik Türkiye’nin kaderi deðildir. Türk insanýný bu denli fakirliðe mahkum eden kötü yönetilmektir.
Geçmiþte Ýnternet’te ve bazý yerel gazetelerde Sefalet Podyumda adlý bir yazým yayýnlanmýþtý. Yazým olumlu, olumsuz bir çok tepkiler almýþtý. Kimi yardým etmeyi sevmiyorsun. Bari yardým edenlere köstek olma demiþti. Kimi kutlamakla kalmamýþ Ýnternet’teki sitelerine yazýmý portal yapmýþtý. Siteye girildiðinde ilk karþýlaþtýklarý Sefalet Podyumda adlý yazým oluyordu. Yazýma Sefalet Podyumda adlý yazýmýn son bölümünü ekliyorum
“Bence hayvan sever derneklerinin yalnýzca köpekleri sevmesi gibi bir þey bu Deniz Feneri derneðinin yaptýklarý. Yapýlan yardýmlar kýsa süreli refaha neden olur. Oysa refah kalýcý olmalýdýr. Bunun yolu da o köydeki insanlara üretim yapmalarýný saðlayýcý gerekli desteði saðlamaktýr. Gerisi hava cýva. Geçmiþte sonradan Ziraat Müdürlüklerine dönüþtürülen Ziraat Teknisyenlikleri vardý. Zeytin yetiþtirilmesini teþvik için milyonlarca zeytin fidaný daðýtmýþlardý. Zeytincilik tarýma elveriþsiz alanlarda yapýlmasý gerekirken tarým alanlarýna da teþvik edildi. Halk kolay olaný seçip ovaya dikim yaptý. Zeytinlik olmasý gereken daðlar boþ kaldý. Oysa o fidanlarýn Yalnýz Dam ve benzeri, tarýma elveriþsiz arazilere sahip köylere daðýtýlmasý ve dikiminin teþvik edilmesi gerekirdi. Olmadý. Her zamanki gibi kolay olanýný seçtik. Fakirliðin yazgýsýný alnýmýza kendi ellerimizle kazýdýk. Yardým severlerin þovunu büyük bir kahramanlýk gibi alkýþladýk. Fakirliði bir yazgý kabullenip kurtuluþun yolunu arama zahmetine katlanmadýk. Hele bir anlayabilseydik fakirliðin yazgý olmadýðýný, fakirliði parça parça eder zeytin ve asma fidanlarýnýn diplerine gömerdik.” Tarihin babasý Heredot der ki; “Ege öyle bir belde ki; onun daðlarýndan yað, ovalarýndan bal akar. Ve o beldede insanlar refah içerisinde yaþar.”
Ne daðlarda zeytin kalmýþ, ne orman ne de ovalardan bal akýtan baðlar. Kalaný da madencilik adý altýnda devlet eliyle yok edilecek. Yalnýzca zeytincilikle baðcýlýk mý yok edilmiþ bu ülkede. Tütüncülük, haþhaþ tarýmý unutulmak üzere. Sýrada buðdaylarýmýz ve pamukçuluðumuz var. ÝMF dayatmalarýyla tarýmýmýz kasýtlý olarak yok ediliyor. Kendi kendine yeterli olan bir ülkeydik. Þimdilerde ise ithal eden ülke olduk. Yazýk oluyor bu güzel ülkeye yazýk.
                              Özcan Nevres
                              26 Mayýs 2002 Silivri

          



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dünya Dönüyor
Daldan Dala
Gündemdekiler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akvaryum Balýkçýlýðý
Temel Gıda Süt
Yeni Yýla Gün Sayarken
Ciddiyetsizlik
Ülkemden Manzaralar
Solda Arayýþlar
Erken Seçime Adým Adým
Çaðý Yakaladýk
Siyasi Yazý Yazmak
Kaçýnýlmaz Sona Doðru

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.