..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mermere sýkýþmýþ bir melek gördüm ve onu özgürlüðüne kavuþtuncaya dek mermeri oydum -Mikelanjelo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Dil > Ahmet Çaylar




17 Ekim 2007
1981 ve 2005 Türkçe Öðretim Programlarýnda Kullanýlan Gözlem Tekniði Üzerine Kýsa Bir Bakýþ  
Gözlem Tekniði

Ahmet Çaylar


1981 programýnda deðerlendirmede esas olan düþünce “sonuç”tur. Ancak 2005 programýnda ise daha çok “süreç” önemlidir. Bu nedenle gözlem tekniði 2005 programýnda daha çok önem kazanmýþtýr. Gözlem, öðrencinin geliþim sürecinin takibini yapmaya ve öðrenci hakkýnda daha saðlýklý karar vermeye yardýmcý olacaktýr.


:ABBCE:
1981 ve 2005 Türkçe Öðretim Programlarýnda Kullanýlan Gözlem Tekniði Üzerine Kýsa Bir Bakýþ

Gözlem, bir kiþinin diðer bir kiþi veya olay hakkýnda, duyu organlarý yolu ile bilgi edinme yoludur (Atýlgan ve Diðerleri, 2006:178). Gözlem yöntemini daha geniþ bir ifadeyle “gezi, gözlem ve inceleme” olarak adlandýrmamýz daha uygun olacaktýr.
Türkçe dersi sadece bilgi dersi deðil, ayný zamanda beceri dersi olduðu için gözlem, Türkçe dersinde sýk kullanýlan bir yöntemdir. Her iki programda da öðretmenler tarafýndan kullanýlabilirliði yüksektir. Deðerlendirmede ölçme araçlarý, tarafsýz olma açýsýndan önemlidir. Gözlem tekniði, 1981 programýnda çoðunlukla sistemsiz olarak uygulandýðý için tarafsýzlýðý tartýþýlýr. Ancak 2005 programýnda, gözlemde kullanýlan formlarýn deðerlendirmenin güvenirliðini artýracaðý düþünülmektedir.

1981 programýnda gözlem tekniði, öðrencilerin ders içi ve ders dýþýndaki davranýþlarýný esas alarak kullanýlmakta olup “sözlü notu” ve “davranýþ notu”nun verilmesinde deðerlendirilmektedir. 2005 programýnda ise sözlü notu yerine “ders içi performans deðerlendirme” konulmuþtur. Büyük oranda sözlü notu ile ders içi performans deðerlendirmesi örtüþmektedir. Ancak þunu da unutmamak gerekir ki kýrtasiye iþleri öðretmen için ek zahmet getirecektir. Bu nedenle öðretmenlerin formlarý kullanmasýnda katý kurallar olmamalýdýr. Ayrýca formlarýn içeriði de öðretmenin gerekli deðiþikleri yapmasýna imkân vermelidir. Çünkü programlar ülke geneli için hazýrlanmaktadýr. Ülkemizin coðrafi-sosyal-ekonomik ve eðitim durumunu göz önünde bulundurduðumuz zaman, gözlem kýstaslarýnýn deðiþmesi çok normaldir.

2005 programýnda, Türkçe dersinde öðretmenler, öðrenciler hakkýnda ayrýntýlý, kapsamlý ve uzun bir sürece dayalý olarak, doðru ve çabuk bilgiler saðlamak ve öðrencilerin sýnýf içi katýlýmlarýný ne derece kazandýklarý hakkýnda bilgiler elde etmek için doðrudan gözlem yöntemini kullanabilecekleri belirtilir(Türkçe Programý, 2006:210). Bu baðlamda 2005 Türkçe programýnda öðretmenlerin gözlemlerini deðerlendirebilmeleri için kendilerinin gözlem formu oluþturabileceði, programda verilen gözlem formlarý, kontrol listeleri ve dereceli puanlama anahtarýný uygulayabilecekleri belirtilir.

Gözlemler, öðrenciler hakkýnda doðru ve çabuk bilgi edinilmesini saðlar. Öðretmen öðrencilerin (Türkçe Programý, 2005:329);
•     Metinde geçen olaylar, þahýs ve varlýk kadrosu, yer ve zamanla ilgili sýnýf içi tartýþmalara katýlýmlarýný
•     Grup çalýþmalarýna ve tartýþmalara katýlýmlarýný
•     Dinleme, okuma, konuþma, yazma becerilerini uygulamalarýný gözlemler.

Öðretmenin yapacaðý gözlemde dikkat etmesi gereken noktalar da vardýr. Her yöntem ve tekniðin olduðu gibi gözlemin de artýlarý ve eksileri vardýr. Öðretmen öncelikle gözlemi yaparken tarafsýz olmalýdýr. Ayrýca gözlemin amacýný, ölçütlerini önceden belirlemelidir. Aksi durumda gözlem amacýndan uzaklaþabilir. Gözlemi yapan öðretmen gözlem sýrasýnda önceden geliþtirmiþ olduðu ya da önceden geliþtirilen gözlem formlarý, kontrol listeleri ve dereceli puanlama anahtarýný hazýrda bulundurmalý ve gözlem sýrasýnda notlar almalýdýr. Öðretmen kendi açýsýndan gözlem formlarýný incelediðinde bir daha deðinilmesi gereken kazanýmlarý görebilmektedir (Türkçe Programý, 2006:210).

Gözlemlerde kaydedilebilen kendiliðinden davranýþlarýn her zaman karþýmýza çýkmasý mümkün olamamaktadýr. Bu durum gözlem tekniði için bir dezavantaj olarak belirtilmektedir(Atýlgan ve Diðerleri, 2006:179). Olumsuz yanýný ise þöyle belirtebiliriz (Kahraman ve Diðerleri, 2004:27);
•     Zamaný boþa harcamamaya dikkat edilmeli,
•      Yeterince önlem alýnmazsa disiplini saðlamak zorlaþýr.
•      Katýlýmýn gereðinden çok olmasý durumunda gerekli verim alýnamaz

1981 programýnda deðerlendirmede esas olan düþünce “sonuç”tur. Ancak 2005 programýnda ise daha çok “süreç” önemlidir. Bu nedenle gözlem tekniði 2005 programýnda daha çok önem kazanmýþtýr. Gözlem, öðrencinin geliþim sürecinin takibini yapmaya ve öðrenci hakkýnda daha saðlýklý karar vermeye yardýmcý olacaktýr.
Derslerde deðerlendirmeye azami önem gösterilmelidir. Çünkü bir eðitim öðretim yýlýnda, öðrencinin geliþimine dikkat ederek hem eðitim hem öðretim yapýlýr. “Eðitim”in yapýlýp yapýlmadýðýnýn sonuçlarý da “gözlem”le daha iyi görülecektir.

Ahmet Çaylar
Kaynakça
1.     Yard. Doç. Dr. Hakan Atýlgan, Dr. Adnan Kan, Dr. Nuri Doðan; Eðitimde Ölçme ve Deðerlendirme, Aný Yayýnlarý, 2006, Ankara
2.     Mehmet Kahraman, Aziz Kýlýnç, Musa Þenol, Anadolu Yayýncýlýk, Mart 2004
3.     2005 Ýlköðretim Türkçe Dersi Öðretim Programý ve Kýlavuzu (6.7.8. sýnýflar), MEB, 2006 Ankara
4.     1981 Türkçe – Yazý Programý 6-7-8, Milli Eðitim Basýmevi, 2000, Ankara





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn dil kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Baþarý Üzerine Özlü Sözler 3
"Dil" Hakkýnda Birkaç Söz
Türkçe ve Türkçe Dersi
Baþarý Üzerine Özlü Sözler 2
Düþündüren Birkaç Söz... Düþünmek Eleþtirmektir; Eleþtirmek Düþünmektir... (1)

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sol Ayaðým
Düþündüren Birkaç Söz... Düþünmek Eleþtirmektir; Eleþtirmek Düþünmektir... (3)
Türklerde Hâkimiyet Anlayýþýna Kýsa Bir Bakýþ
Düþündüren Birkaç Söz... Düþünmek Eleþtirmektir; Eleþtirmek Düþünmektir... (2)
Düþündüren Birkaç Söz... Düþünmek Eleþtirmektir; Eleþtirmek Düþünmektir... (4)
Pollyanna
Baþarý Üzerine Özlü Sözler 1
Kültür ve Eðitim Tarihimizde Yabancý Okullar
Kýzýma Irkçýlýðý Anlatýyorum

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gecenin Islak Rüzgarlarý [Þiir]
Aþk'ýn Kýsa Tanýmý [Þiir]
Tütsü Kokan Büyülü Sevdalar Yaþamak [Þiir]
Gitmek Geliyor Ýçimden [Þiir]
Ölümün Ardýndan [Þiir]
Kanadý Kýrýk Martýnýn Gözyaþý [Þiir]
Hasret Coþkun'nun Anýsýna [Þiir]
Ceset [Þiir]
Tutsak Hayatlar Yaþamak [Þiir]
Zamana Asýlý Ölüm [Þiir]


Ahmet Çaylar kimdir?

Amacým yazar olmak deðil. Gerçek anlamda "okur-yazar"olabilmektir. Bu anlamda SADEce deniyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Farkýna varsak da varmasak da sürekli etkileþim içindeyiz. Önemli olan, etkilendiklerimizi özümüze uygun hale getirip bütünleþmektir.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ahmet Çaylar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.