..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Fırtınalar insanın denizi sevmesine engel olamaz. -Maurois
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Doğa ve Uzay > Yunus Emre Coşan




13 Ağustos 2008
Kocayayla Sahipsiz mi?  
Yunus Emre Coşan
DağSes Gazetesi Yazıları


:BCGH:
Geleneksel Keles Kocayayla Şöleni, MHP Kurultayı, Trabzonlular Şöleni, Artvinliler Şöleni fabrika piknikleri hafta sonu organizasyonu derken Kocayayla yıllardır ‘doğa tutkunları’nın saldırısına uğradı.

Belediyenin tertip ettiği şölenlerin dışında Keles Kocayayla tam bir ‘öksüzler’i oynuyor. Bu yıl Trabzonlular her ağacın dibine araçlarını çekerken MHP Şöleninden arda kalan ezilmiş toprak da ah çekiyordu yaşanmışlıklara.

Osmanlı at koştururken bile toprağı eşmemeye özen gösterirdi. Çam kabuklarını çizmek zaten yoktu o zamanlar.

Başka bir yerimle göremem ya ben yine de alışılagelmiş deyimimizi kullanacağım. Vallahi ‘gözlerimle gördüm.’ Bu kadar araç bir arada hiç talan etmemişti yaylayı.

Yaylanın hukuki sahipsizliğini, bungalovların usulsüz yapılışını, halen turizm alanı ilan edilemeyen yaylanın durumunu bir tarafa bırakın şu araç işi iyiden iyiye can sıkmaya başladı.

MHP Şöleninde bulunamadım ama o gün de aynı manzaranın yaşandığını birçok kişi dile getirdi. ‘Buyurun ne yaparsanız yapın’ anlayışı birilerinin işine yaramış.

Mustafa Bektaş yalnız kalıyor. Yarım kalan bir yeri yapmaya çalışırken deyim yerindeyse arkasından vuruyorlar. Halı saha ile uğraşırken yayla da hak hukuk koşuşturması yapılıyor Jandarma buranın hazine arazisi olduğunu ve ‘yap-işlet-devret’in yanlışlığından yakınırken Keles Belediyesi ilçeye hareketlilik getirme telaşında.

Bir zamanlar yayla askeriyeye tahsis edilecek söylentisi ortaya atıldı. Şimdi ise kime tahsis edildiği belli değil. Arada kalan küçük küçük yerlerin akıbeti araştırılıyor.

Dileriz ki yayla daha fazla sahipsiz kalmaz üzerinde hak iddia edenlerin sayısı çoğalmaz. Yaylayı devletimizden belediyemize istiyorum.

Yoksa bu talan daha çok böceğin canını yakacak. Azıcık benim de hakkım varsa yemyeşil orman çayırlarını geri istiyorum.

Madem yayla sahipsiz!

Keles’i Kim Buldu?

Kelesli gazeteci Mehmet Ali Yılmaz’ı bilenleriniz vardır. Dedesi İsmail Ekmekçi Keles’te yöresel gazeteyi ilk çıkaran kişidir. Keles’in Sesi gazetesi ve dedesine öykünür, gazeteci olur. Şimdi Meydan gazetesinde bir köşede yazıyor. 1976 -77 yıllarında Keles Kaymakamlığı görevinde bulunan Namık Kemal Zeybek ile yıllar önce karşılaşır.

Zeybek, Yılmaz’a Orta Asya’da bir Keles olduğundan söz eder. Yılmaz da kalkar Kazakistan tarafına Keles’i bulmaya gider. Bulur da… Fotoğraflarını çeker. Kiril alfabesi ile yazılan Keles’i keşfeder.

Şimdi Keles ilçesinde yayınlanan broşürlerde, kaymakamlık ve belediye internet sitelerinde gazeteci Mehmet Ali Yılmaz’ın bulduğu Keles bilgileri yazılır. Ama kendisinin bulduğunu pek kişi bilmez.

Şölenlere davet edilmediğinden muzdarip… İki Keles kardeş olur da biz hemşerimiz Yılmaz’ı unuturuz.
Yakınlardaki uzaklar böyle olsa gerek…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.


Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Geleceğe Mektup Yazmak
İnsanı Yücelt ki Devlet Yücelsin
Suya Sabuna Dokunmamak
Peynir Yiyen Polis
İşgüzar Öğretmen

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Dedeme [Şiir]
Beşinci Yalnızlık [Şiir]
Şişe Kıran Kız [Şiir]
Jandarma Ne İşe Yarar? [Deneme]
Çabalayan Adam Niyazi Çapa [Deneme]
ve Kozalak... [Deneme]
Arabası Dört Teker [Deneme]
Termik Santrale Nereden Bakmalı? [Deneme]
Bursa'yı Sevmek Bursa'yı Bilmek Midir? [Deneme]
Sadağ Kanyonu [Deneme]


Yunus Emre Coşan kimdir?

Hayatın öğrenciliği, öğremciliğin bir hayat olması asıl hayata karşı bir bakış. . hayatın biteceği yerden hayata başlamak. . Keles'ten Bursa'ya Bursa'dan İzmir'e kıvrılarak ettiğim yolculukların tadı yok 3-5 şeritli yollarda. . .

Etkilendiği Yazarlar:
Nazım Hikmet, Can Yücel, Cemal Süreya, Sunay Akın


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Yunus Emre Coşan, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.