..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi sabırlı ve yürektendir, sevgi kıskanç ve övüngen değildir. -İncil
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Unutulamayan Dönemler > Cafer ŞAHİN




3 Eylül 2008
Ali Ekberçiçek  
BÜYÜK USTAYI ÖZLERKEN

Cafer ŞAHİN


Türkiye'de yediden yetmişe herkesin tanıyıp sevdiği Türk Halk Müziğinin Ulvi çınarı Ali EKBERÇİÇEK Ustanın bize bıraktığı ölümsüz eserlerini her daim yad etmeyi boynumun borcu olarak telakki ettiğim için Ona minnet ve şükranlarımı sunmayı amaçladığım ve kısa bir anlatımla da olsa Onun emsalsiz kişiliğini ve muazzam sanatını anlatmaya çalıştığım bir deneme yazım


:BHCF:
“Burası, TRT; Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Erzurum ve Diyarbakır radyoları, Sayın dinleyiciler, şimdi Ali Ekber Çiçek’ten türküler..”

- Ali Ekber Çiçek’ten türküler…

- Çocuktum, sanırım henüz 7 – 8 yaşlarındayken bir gün, bahçemizde otlattığım kuzuları akşamüzeri eve getirirken, kapımızın önünde alışılmadık bir kalabalık görünce, karmaşık duygularla heyecanlanmış, ürpermiş ama eve iyice yaklaşınca toplanan o insanları ürkek ve üzgün değil de, daha çok meraklı ve şaşkın görünce, derinden bir oh çekerek rahatlamıştım...

Sonra çoğu zaten arkadaşlarım olan köyümüzün çocukları nefes nefese etrafımı kuşatarak “ Baksana, senin baban köye küçük ve acayip bir sandık getirdi, düğmelerine basınca içindeki insanlar hem konuşuyor hem türkü söylüyorlar vallah, inanmıyorsan git de bak”

Hem çok şaşırmış hem gülmüştüm, sonra onların konuştuklarını bitirmelerini beklemeden içeri koşmuş ve ilk bakışta alnındaki iri “PHILIPS” yazısını keşfettiğim radyomuza bakınca ve babamın izniyle ibresini çevirince, ilk durakladığım istasyonda, çocukluk hafızama çok sağlam şekilde nakşolan, girişte bahsettiğim anonsla karşılaştım…

Yani “ Burası TRT, Ankara, İstanbul….. radyoları…. Şimdi Ali Ekber Çiçek’ten türküler…

Dün de O’nun ölüm haberini izledim, yüreğim kanayarak ve hemen gözümde canlanan bu ilginç anımın seyrine dalıp gözlerim yaşararak…

Erzincan’da doğmuş, Ulular köyünde… Babasını 39 depreminde yitirmiş, yokluklar, mihnetler içinde, çok küçük yaşlarda boyunu ve gücünü aşan dünyanın en zor ve çetrefil işlerinden biriyle rençberlikle cebelleşmiş… Sonra bağlama çalmayı öğrenmiş… Ünlü Türk Halk Müziği türkü derlemecisi Muzaffer Sarısözen keşfetmiş kendisini… Bakmış sesinin rengi, tonu, tınısı, nev-i şahsına münhasır, bağrı yanık bir Anadolu çocuğu; TRT İstanbul radyosuna göndermiş orada ses ve bağlama sanatçısı olarak işe almışlar ve kısa zamanda yıldızı parlamış… Saz çalıp deyiş okumakla da kalmamış, kaybolmaya yüz tutan 400’den fazla Anadolu türküsünü derleyerek, Halk müziğimize büyük bir hizmette bulunmuş…


Türk Halk Müziğinin gelmiş-geçmiş bu en büyük ve kudretli ustasını çocukken o yüreğime nakşolan anonstan beri hep dobra dobra sevmiş, rengi, tonu, tınısı, davudiliği insanı mest eden kendinden geçiren o müstesna sesini her fırsat bulduğumda büyük bir keyifle, ilgiyle ve huşuyla dinlemiş, bir gün onunla müşerref olup söyleşme arzusuyla da hep bekleyedurmuşumdur…

Ana neylersin, tıpkı zamanlarında yaşadığım ama göremediğim, Cahit Külebi, Necip Fazıl, Safiye Ayla ve Barış Manço gibi, değerlerimizle müşerref olamadığım gibi, Ali Ekber Çiçek üstadımızı da dünya gözüyle görüp elini öpmek şerefine nail olamadım…

Onun o eşsiz sesini ve harikulade yorumunu dinleyebilmek için, bir vatandaşımızın o zamanın bayağı iri ve hacimli radyolarından olan pilli radyosunu çok uzak olan tarlasına, kucaklayıp götürdüğünü daha dün önce birilerinden dinlemiştim. Aslında ona duyulan sevginin bu nevi örnekleri sayılamayacak kadar çoktur…

Günümüzde de, çok değil daha birkaç hafta evvel bilgisayarda yazılarımı yazdığım esnada, çok genç birinin kulaklığında taşan sesin, Ali Ekber Çiçek ustaya ait olduğunu görünce, onun yeni nesil tarafından da benimsenip sevildiğine kanaat getirdim…

Buna rağmen, halk müziğimizin bu efsane isminin, kadri, kıymeti kendi ülkesinde yeterince bilinmemiş, Avrupa ve ABD’de daha çok önemsenmiş, îcra ettiği müzik büyük bir ciddiyet ve titizlikle araştırılmış, başta Almanya’nın eski başbakanlarından Willy Brand’ın çağırısı olmak üzere, ABD’deki çeşitli üniversitelerce konserlere davet edilip çok önemli ödüllerle taltif olunmuştur.

Hepimizin o çok sevdiğimiz ve onun şaheseri olarak nitelendirdiğimiz “ HAYDAR HAYDAR” türküsünün melodisini bir ABD etnomüzikoloji profesörü, ölçmüş, tartmış, 100’ü aşkın ses ve ton saptadığı bu eserin seslendirilmesi için on’larca saz getirildiğini tespit ederek, tek kişinin, tek sazla bu sesler nasıl icra ettiğini düşünmüş – taşınmış bu mucizevi olaya ve inanılmaz bir ahenkle ve zenginlikle icra edilen bu ustalığa şapka çıkarmıştır. Tıpkı Japon mimarların Mimar Sinan’ın Selimiye Camisini görüp inceledikleri neticesi, söyledikleri “Bu insan elinden çıkan bir eser olamaz” dedikleri gibi, ABD’li profesör de “Bir insanın elinden ve sazından bunca çok ses ve ahenk çıkamaz” diyerek bunun imkânsızlığını dile getirmiştir.

Onunla ilgili ciddi çalışmalardan birini de UNESCO gerçekleştirmiş, okuduğu türküleri, (Turkish Sofi Music-Folk Lute of Anatolia) yeni “Anadolu halk müziği geleneği” adıyla yayımlayıp iki albüm halinde dünyanın dört bir yanında, müzikseverlerin istifadesine sunmuştur.

O yetmiş yıllık çileli, meşakkatli ama müziğimize hizmeti ve katkıları açısından çok verimli hayatında, mezhep ve parti siyasetine hiç bulaşmamış, bu yüzden de saygınlığını hep koruyarak, hem mensubu olduğu Aleviler, hem Sünniler tarafından çok sevilmiştir.

O, inanç, meşrep ayırımı yapmadan bütün insanları çok seven, herkesi bağrına basan,siyaset üstü gerçek bir Alevi ve gerçek bir Ozandı..

Tıpkı sadece sazıyla ve güçlü nefesiyle halkımızı saran, birleştirici bir unsur olan, yüzyılımızın en büyük ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu gibi..




Onun ölümü hiç şüphesiz insanlık için çok büyük bir kayıptır. Ama o bu dünyanın bir fena alemi olduğunu zaten biliyor ve söylüyordu…

“ Vay dünya dünya fanisin dünya,

Vay dünya dünya yalansın dünya…

Can ile cananı alansın dünya

Aşk ile pervane dönensin dünya”

Dünyada bir karıncayı bile incitmekten kaçındığına şahadet ettiğimiz, bu usta, bilge ve gönül insanına, Yüce Allah’ın da rahmet ve mağfiretle muamele buyurmasını niyaz eder, halkımıza başsağlığı dilerim…

Onu anlatmaya kelimelerin, cümlelerin ve sayfaların kifayet etmeyeceği gerçeğini hatırlatarak, sözlerimi gene o büyük ustanın ve THM efsanesinin manidar bir sözüyle bağlayayım:

“ Ben hiçbir zaman dini de siyaseti de müziğime alet etmedim. Hiçbir insanı ayırmadım. Bize böyle öğretildi biz böyle bildik” ALİ EKBER ÇİÇEK
Türkiye'nin içinde bulunduğu nazik ortamdan dolayı ustalar ustasını yad etmekte biraz gecikmiş de olsak vefatının birinci sene-i devriyesinde Merhum Ali EKBER ÇİÇEK'E Yüce Allah'tan rahmet ve mağfiret diliyor ve Ona "Baki kubbede bıraktığı bu hoş seda"dan dolayı minnet ve şükran duygularımı sunuyorum...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ba" de Harab Ul Afra
'Kağıt Bebekler Kraliçesi'nin Hazim Sonu ve Bugünkü Ünlülerin Benzer Halleri
Barış Manço'yu Anarken

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Höyüğün Arkası
Saman Alevi Şiirler
Selamün Aleykürt
Hayat ve Mazi
Kızların Cep Telefonlarını Toplatalım
'Prim Ödülü' de Verebilir Misin Ey Devlet Baba?
Benim Asgari Ücretlim İşini Bilir
Bir Reklam: Benim Adım Kemal
En Ağır İman
Elimde Kalem Var

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Kafa Kağıdı [Şiir]
Aşk Serenadı [Şiir]
Benimle [Şiir]
Ayasofya Açılacak [Şiir]
Cunta Dede [Şiir]
Gandi Kemal [Şiir]
Deli Kıza Serenat [Şiir]
Gurbet Biter [Şiir]
Ağır Aşklar [Şiir]
Geri Dönmek [Şiir]


Cafer ŞAHİN kimdir?

Dünyaya edebi ışıltılar saçmak için gelen biri olmak harikulade bir duygu,söz saltanatının sultanı olmak,mülk saltanatının sultanı olmaktan daha üstün ve muteberdir ŞAİR-YAZAR CAFER ŞAHİN Malatya'nın yetiştirdiği en önemli Şair ve Yazarlardan biri olarak kabul edilen Cafer ŞAHİN, Hekimhan ilçesinin Kurşunlu Beldesine bağlı Güçlü(Eski adı Zahmettn)Köyünde doğdu. . . İlköğrenimini köyünde tamamlayan Şahin, daha sonra Malatya İmam-Hatip Lisesine devam etti ve bu okuldan mezun oldu. Kazandığı Açıköğretim Fakültesi İktisat Bölümüne devam etmek yerine, kendisini tez zamanda büsbütün sanata adamak yolunu seçti. . . Genellikle serbest vezin tarzında şiirler yazan ve şiirleri usta işi eserler olarak nitelenen Cafer ŞAHİN, az olmakla beraber kafiyeli şiirler de kaleme almış ve bu tarz şiirlerde de başarısını kanıtlamıştır. . . Şiirlerini GÖLGEMLE SÖYLEŞİ ve NE BİLİYORSAN ANLAT adlı şiir kitaplarında toplayan Şair, bunun yanısıra Deneme, Hikaye ve senaryo çalışmalarında da bulunmuş ve bu çalışmalarını şimdilik sanal ortamda pek çok sanat ve edebiyat sitelerinde yayımlamıştır. . . 2001 yılında ilk defa katıldığı bir Makale Yarışmasında Türkiye İkinciliği derecesiyle çok önemli bir başarıya imza atmıştır. Edebiyat dünyasına "YÜREĞİMİ İYİ SAKLA" adlı şiiri gibi, sevilmenin de ötesinde bütün Türkiye'de adeta birer marka olmuş şiirler kazandıran Yazarın iki adet yayımlanmış, biri Şiir, biri de deneme olmak üzere basıma hazır iki kitabı bulunmaktadır. . . çeviri Cafer Sahin MALATYA CURRENT AUTHOR POET POET-WRITER CAFER ŞAHİN Malatya is known as one of the authors raised the most important poet and Cafer Sahin, Hekimhan spot in the town of Lead Strong (Zahmettn old name) was born in the village of . . . Falcon completed primary education in the village, then continued in Malatya Imam-Preacher High School and graduated from this school was. Rather than to continue winning the Open Education Faculty of Economics Department, chose to devote himself to art . . . Generally, the thesis also entirely free-verse poems written in the style and ingenious works of poetry known as Cafer Sahin, at least, although had written poems and rhyme in poetry of this kind of success has proved . . . NARRATIVE INTERVIEW and what I know my shadow's poems by the poet gathers books of poetry, as well as the trial, the story and screenplay, and this work is found in the studies of art and literature of many sites published in a virtual environment . . . Article Competition for the first time in 2001 with the participation of Turkey has achieved a significant degree of second place. Letters to the world "GOOD SAVE my heart" as his poem, almost a brand in Turkey was to be loved beyond all winning author of two published poems, one poem, one of which has two books ready for printing, including the trial . . .

Etkilendiği Yazarlar:
Divan Edebiyatı şairleri,Cumhuriyet dönemi şairlerinden,Necip Fazıl,Cahit Külebi,Attila İlhan vs.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Cafer ŞAHİN, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.