..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Avukatlar da bir zamanlar çocuktular herhalde. -Charles Lamb
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Ömer Akþahan




5 Mart 2009
Ýþimiz Yazmak, Gücümüz Okumak!  
Ömer Akþahan
Seçimlerde henüz resmi propaganda baþlamamýþ olmasýna karþýn adaylar yoðun bir çalýþmanýn içine girdiler. Ev ziyaretleri, esnaf ziyaretleri derken seçim bürolarý da bir bir açýldý. Bundan sonra ne mi olacak?


:BEAH:
Ömer AKÞAHAN

Bu yýlki yerel seçimlerin favori sloganýný CHP’liler buldu. “Ýþimiz Ödemiþ, gücümüz Ödemiþ!” Bunu her kente uyarladýlar. Ben de boþ durur muyum? Yaptýðýmýz iþe uyarladým, sesli okudum, bakalým siz beðenecek misiniz?
“Ýþimiz yazmak, gücümüz okumak!”
28 Þubat 2009 saat 17.00 itibariyle listeler kesinleþti. Adaylýklarý iptal edilenlerin yerine yenileri seçildi. Ýptal þoku yaþayanlar, partilerinden aday gösterilmeyenler de yavaþ yavaþ üzerlerinden þoku atmaya baþladýlar. Kimi küstü, kabuðuna çekildi; kimi küskünler yanlýþlarýný itiraf edip, kayýtlý olduklarý parti saflarýna geri döndüler.
Bunlarýn içinde Ödemiþ kamuoyunun merakla beklediði ise, eski belediye baþkanlarýndan kýdemli baþkan adayý Mehmet Eriþ’in Bekir Keskin’le kucaklaþýp kucaklamayacaðýydý. O da sonunda gerçekleþti de, bütün CHP’liler derin bir nefes aldý.
Bu kucaklaþmanýn ilerleyen günlerde partiye olumlu puan getirmesini samimi partililer bekliyor ve istiyor. Çünkü CHP, oldum olasý parti içi çekiþmelerin ayyuka çýktýðý bir parti imajýyla ancak kendisine zarar verdiðini gördük. Ýktidar alternatifi olmasý beklenen bir siyasi oluþumun sen ben kavgalarýyla topluma daha ne kadar süre umut olacaðý sorgulanýyordu. Sonunda aday adaylarýnýn bir araya gelerek partinin yükseliþi için çaba göstermesi en baþta AKP’lileri telaþlandýrmýþ olabileceðini düþünüyorum. Bu birleþmenin ardýndan Baþkan Badem eskisi kadar kendini rahat hissedemeyecektir.
***
Seçimlerde henüz resmi propaganda baþlamamýþ olmasýna karþýn adaylar yoðun bir çalýþmanýn içine girdiler. Ev ziyaretleri, esnaf ziyaretleri derken seçim bürolarý da bir bir açýldý. Bundan sonra ne mi olacak? Ekranlardan görmeye baþladýk. Antalya’da iþsiz adam 20 oyunu pankartla satýlýða çýkarmýþ. Kim onun borçlarýný öderse 20 oy o partiye gidecek! Durum bu kadar vahim. Öte yandan Anadolu aslanlarý diye anýlan Gaziantep, Kahramanmaraþ, Kayseri ve Denizli’de iþten çýkarýlan, kapýsýna kilit vurulan fabrikalarýn manzaralarýyla küresel krizin etkileri somut biçimde ekrana yansýyor.
Ödemiþ, eðer bir sanayi kenti olsaydý benzer manzaralarý burada da görebilirdik. Bizdeki iþsizlik kayýt kuyuda baðlý olmadýðý, çoðunun aile iþçiliði dediðimiz küçük tarýmsal iþletmeler olduðu için belirgin bir görüntüyü yakalama þansýmýz olmadý.
Ancak son günlerde Ödemiþ’te kimin finanse ettiði bilinmeyen bir takým anketörler dolaþmaya baþladýðý duyumunu aldým. Bu anketörlerden biri de bizim yakýn bir tanýdýðýmýza sormuþ: ”Hangi partiye oy vereceksin?” Bir çocuklu genç kadýnýn yanýtý düþündürücü: ”Hiçbir partiye oy vermeyeceðim. Bu memlekete park, yol yapacaklarýna o paralarla iþ imkâný saðlayacak fabrika niye açmazlar!”
Yani bizim gizli iþsizlerimiz de bir lokma bir hýrka felsefesine uygun nasýl yaþarýz, diye kara kara düþünmeye çoktan baþladýlar.
***
Bu sýralar yazmaktan okumaya ciddi olarak zaman ayýramýyorum. Okuma dedim de asýl kastým kitap okumak, yoksa haberleri okumadan saymýyorum. Haberler zaten kendisini okutturuyor.
Bu ara okuduklarým arasýnda Prof. Cevat Geray’ýn “Belediyeler ve Kenttaþlýk Eðitimi” baþlýklý yazýsý ilgimi çekti. Sayýn Geray’ýn bu tebliði Kuþadasý 5. Öykü ve Þiir Günleri’nde oluþan kitapta yer alýyor. Onun bazý saptamalarýný sizlerle paylaþmak istedim.
“…iþsizlikle ve yoksullukla savaþým, mesleðe yöneltme, giriþimciliði geliþtirme konularýnda da yerel yönetimler önemli görevler düþmektedir.”
“Toplumsal açýdan da bir takým sorunlu çocuklarýn ve gençlerin, sokak çocuklarýnýn, tinercilerin, uyuþturucu baðýmlýlarýnýn korunmasý ve topluma kazandýrýlmasý için de bir takým çabalar göstermek zorundadýr belediyeler.”
“…küreselleþmenin bir sonucu da, örneðin ‘tarýmda siz bunu ekmeyin biz iþte ucuza satýyoruz’ diyerek, toprak sahibine doðrudan gelir desteði saðlayarak köylünün üretimden koparýlmasýdýr. Türkiye kendini besleyemeyen bir duruma düþürülüyor. Köyde iþsiz, yoksulluk, hatta açlýk sýnýrýnýn altýnda kalanlar da kente göçmek zorunda býrakýlmaktadýr.”
“Belediyeler, bireylerin kiþisel geliþmesi yerine iþsiz güçsüz insanlarýn iþlendirilmesine, kente uyum saðlamasýna, kent kimliði kazanmasýna yönelik çalýþmalara öncelik vermesi gerekmektedir.”
Görüldüðü gibi bugünün temel sorunu, sadaka politikasý ile çalýþarak üretmesi gereken insanlarýn tembelleþtirilmesidir. Edirneli Romanlarýn haykýrdýðý gibi çalýþarak insanca kazanmasýný saðlayacak politikalarýn yürürlüðe sokulmasýdýr. Bu sayede, insanýmýzýn onuruyla yaþama bilinci yükselecek; bir avuç þekere, pirince ve yaða oyunu satmaktan uzaklaþacaktýr.
Toplumun yardýmlaþma duygusunun siyasilerce sömürülmesine karþý ne yapýlabilir; bu yanlýþlýðýn önüne nasýl geçebiliriz? Bu sorularýn yanýtýný da lütfen baþkanlýða aday olanlar düþünsün ve halka anlatsýn.
Bizim iþimiz yazmak, gücümüz okumak!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Seçim Potporisi
25'le 35 Kelimelik Bir Yaþam
Türkiye Yeni Oluþumlara Ne Kadar Hazýr?
Lozan Barýþýnýn 85. Yýlýnda Türkiye
Deðiþim Geçmiþin Benlerini Yok Eder mi?

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleþtiri Ya Da...
Yazar Adaylarýna...
Dilek Kutusu! Peri Olmak Ýstiyorum!
Aforizmalar, Kafka
Eðitim, Ama Nasýl?
Eleþtiri mi Özeleþtiri mi?
Öðretmen Benisa
Tazlar Köyünden Borusan'a
Folklor Þiire Düþman
Kum Torbasý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hiçliðe Övgü [Þiir]
Kayýtdýþý Þiir [Þiir]
Gece Dokunuþlarý [Þiir]
kalem [Þiir]
Meðer [Þiir]
Güz Yaðmurlarý [Þiir]
Küçük Mariya Ýçin Kar Senfonisi [Þiir]
Giderken Düþürdünüz 'Ben'i Çantanýzdan [Þiir]
Issýz Sokak [Þiir]
ayrılıklar [Þiir]


Ömer Akþahan kimdir?

Kendini nasýl anlatýr ki insan… Oturup yazýlmaya kalkýlsa, her edebiyat iþçisinin yaþamý kalýn bir roman olur. Ben bunu zaman zaman yazdýðým denemelerde ve þiirlerimde yansýtmaya çalýþýyorum. Yapýtlarýmý izleyenlere küçük birer ipucudur; söylenen her bir sözcüðümüz, tümcemiz. . Kendimi þiirde ilk keþfediþim beni ayný zamanda büyük bir hayal kýrýklýðý yaþattý ve düzene yenik düþtüm. Yol göstericim de yoktu yanýmda; düzene isyan edeceðime, þiire küsüp öyküye yöneldim. Bütün bu yaþananlar ortaokul dönemime rastlar. Yine bir gün düzen beni aldý, bir sonbahar yapraðý gibi Aydýn Daðlarýnýn zirvesine fýrlattý. Yýl 1981. Ve beni yeniden hayata baðlayan sihirli gücün þiir olduðunu orada anladým. O gün bugündür, can yoldaþým, arkadaþým, sýrdaþým ve en büyük sýðýnaðýmdýr ÞÝÝR! Ýnanýyor ve haykýrýyorum; þiir mabedinde yanmayan hiç kimse, ben buyum, ben þuyum diyemez. Tek inancým, ömrüm oldukça yazmaya, gerekirse yazdýrarak da olsa þiire ihanet etmeyeceðim. Aydýn’ýn Ýncirliova ilçesinde, ‘53 yýlýnýn Ocak ayýnda, bir Kova erkeði ve sevgili annemin tek eþinden 14. yavrusu olarak dünyaya gelmiþim. Babam ve annem ümmiydi. Okul yüzü görmemiþ bir ailenin ilk üniversite mezunu olarak kutsal öðretmenlik uðraþýmý resmi düzeyde ‘99 yýlýna dek sürdürdüm. Halen özel sektörde iþimden arta kalan zamanlarda, öðrencilere Türkiye’nin hemen her noktasýnda þiir dersleri veriyorum, gönüllü. Yeni Türk þiirini mevcut Türkçe ve Edebiyat kitaplarýndan öðrenemeyen gençlere yeni Türk þiirinin kapýsýný aralamaya çalýþýyorum. Ýnanýn bu çalýþmalarda þiir adýna öyle ilginç olaylara tanýk oluyorum ki, gözyaþlarýnýzý inanýn tutamazsýnýz. Tüm uðraþlarýmdan edindiðim çok önemli bir gerçeðin altýný kalýnca çizmek istiyorum: ÞÝÝR ÖYLESÝNE SÝHÝRLÝ BÝR ANAHTAR KÝ, AÇMADIÐI BÝR KAPIYI GÖSTEREN HENÜZ ÇIKMAMIÞTIR! Bugüne dek, bir çok edebiyat dergilerinde þiir, deneme, öykü, inceleme, gezi , aný yazýlarýmla yer aldým. ‘90’da Ödemiþ EFE dergisi yöneticiliði, Almanya’da Almanca yayýmlanan GEMEÝNSAM adlý yayýnýn sorumluluðunu yaptým. Almanca þiir, öykü denemelerinin yaný sýra yurda döndükten sonra da Almancadan Türkçeye þiir kazandýrma çalýþmalarýmý yayýmladým. ‘90’da “Nasýl Çalýþalým? Nasýl baþaralým?” adlý çalýþmam M. E. B. ca tavsiye edildi. Egebank tarafýndan 3000 adet basýldý. ‘98’de ilk þiir kitabýmý Sivas’ta yakýlan 37 güzel insana adadýðým için yalnýzca 37 þiir içermektedir. Evliyim. Eþim de emekli sýnýf öðretmeni olup, bir oðlum ve bir kýzýmla beraber yaþamýmýzý renklendirmeye çalýþmaktayýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Mayakovski, Cemal Süreya, Sabahattin Ali, Cahit Tanyol


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Akþahan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.