..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Sanat ve Sanatçýlar > Serdar YILDIRIM




21 Nisan 2009
Þakayla Karýþýk Sadri Alýþýk  
Serdar YILDIRIM
[[K]]ÝSTANBUL HASTASI[[/K]] Ben mi Ýstanbul romansa eðer Bir sayfasýyým Gemi ise Tek tayfasýyým Þiir gece Deniz martý Þarký ýþýk mevsim mehtap Ýstanbul hastasýyým Ben onun Son sayfasýyým


:BCIE:
ÞAKAYLA KARIÞIK





Ayrý bir havasý, çok farklý kurallarý ve diðerlerine kýyasla büyük maddi olanaksýzlýklarý bulunan Yeþilçam dünyasýnýn en eski, tutarlý ve kabul görmüþ karakter oyuncularýndan birisidir Mehmet Sadrettin Alýþýk. Ya da genel tabirle Sadri Alýþýk.

5 Nisan 1925’te, Paþabahçe‘de bahçeli bir evde dünyaya gelmiþtir. Babasý Rafet Kaptan’ýn eve haftada birkaç kez gelebilmesi nedeniyle, annesi Saffet Haným’ýn idaresi altýnda geçmiþtir çocukluðu. Saffet Haným’ýn otoriter yapýsý, Sadri’nin, “sokaktaki çocuklarla” beraber oynamasýna çoðu zaman engel olmuþtur. Sokaktan alýkonan Sadri de tüm vaktini piyeslere harcamýþ, kendi yazdýðý oyunlarý, kendi hazýrladýðý sahnelerde oynamýþtýr arkadaþlarýna.

Ýlkokula baþlayacaðý sene, bir sünnet gecesinde Naþit Özcan Tiyatrosu’nu izler. Tiyatroya olan tutkusunun tohumlarý atýlmýþtýr o gece. Ýlk baþrolü de ilkokul üçüncü sýnýfta Ýstiklal Piyesi’nde oynadýðý Adalý Halil’dir.

Ortaokul dönemi onun için tam bir hayal kýrýklýðýdýr, çünkü okulda tiyatro kolu yoktur. Sonra liseye baþlar. Ýstanbul Erkek Lisesi’ne giderken okuldan kalan vaktini Caðaloðlu Halkevi’ndeki tiyatroda geçirir. Bir zaman sonra, tiyatro tutkusu daha da kabarýr ve devam zorunluluðu bulunmayan Güzel Sanatlar Akademisi’nin resim bölümüne kayýt yaptýrýr.

Piyesler, tiyatro, resim derken yavaþ yavaþ sinemaya geçiþ yapar Sadri Alýþýk. Ýlk filmi Günahsýzlar gelir 1945’te. Sonra diðer filmler. Ve ardýndan þöhret. Artýk halk tarafýndan tanýnan bir sinema oyuncusudur. Þöhretin parýltýsýna kapýlmadan geçen yýllarda, filmlerine gönül baðlayan Sadri’nin hayatýna bir yýldýz girer.1959 yýlýnda çekilen Yalnýzlar Rýhtýmý adlý filmde, sonraki 38 yýlýný paylaþacaðý insanla, Çolpan Ýlhan’la tanýþýr. Ayný yýl evlenirler.

Evlilik daha bir uðurlu gelmiþtir Sadri Alýþýk’a. Bu dönemde, ona asýl þöhreti saðlayan Turist Ömer karakteri doðar Ayhan Iþýk ve Belgin Doruk ile birlikte oynadýðý Helal Olsun Ali Abi filmiyle. Dönemin meþhur “rejisörü” Hulki Saner ve Sadri Alýþýk ortak üretimi olan Turist, Sadri’nin bir askerlik arkadaþýndan esinlenerek eðri selam verir, týraþ olmaz, yarýný düþünmez, iþsizdir, içkiye düþkündür; ama bol esprili ve sempatiktir.

Halk tarafýndan fazlasýyla sevilen Turist Ömer karakteri, yapýmcýlarý harekete geçirir ve Yeþilçam’da yeni bir dönem baþlar: Turist Ömer filmleri. Uzun süren Turist Ömer serisi, dönemin en çok para getiren filmlerinden olur Yeþilçam sinemasýnda.

Turist Ömer karakterinden sonra en çok konuþulan ve benimsenen bir diðer karakteri Ofsayt Osman olmuþtur. Beceriksiz, ama iyi kalpli oluþu, iyi bir þeyler yapmak istemesine raðmen talihten yana þansý olmayýþý gibi nedenler, halkýn bu karakteri kendinden bir parça olarak görmesinde ve benimsemesinde önemli rol oynamýþtýr. Asýl meziyeti aðlamak olan Sadri Alýþýk, bu filmde rolünün hakkýný öylesine vermiþtir ki filmde o aðladýkça salonda seyirci de aðlamýþtýr. Bu, onun oyunculuk kudretini göstermesi bakýmýndan önemli bir noktadýr.

Sadri Alýþýk’ýn en önemli filmlerinden biri de 1966’da Osman F. Seden yönetiminde çekilen Ah Güzel Ýstanbul’dur. Alkol yüzünden her þeyini kaybetmiþ bir eski Ýstanbul beyefendisi ile köyden gelip fuhuþa sürüklenen Ayþe’nin hikayesini anlatan film, Sanremo Güldürü Filmleri Þenliði’nde Gümüþ Aðaç Plakasý Özel Ödülü’nü almýþtýr.

Artýk kimse tutamaz Sadri Alýþýk’ý. Her yýla onlarca film sýðdýrýr olmuþtur. Baþlarda jönü ve hatta kötü adamý oynamýþ olmasýna raðmen, geçmiþine baðlý, umutlu, namuslu, sevgi dolu, dürüst, doðruluðu özleyen ve esprili karakterlere hayat vermiþtir genellikle.

Oynadýðý yaklaþýk 500 sinema filminin sonuncusu olan Yengeç Sepeti(1994) ile Altýn Portakal Film Festivali - En Ýyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alýr ve 5 yýl önce geçirdiði karaciðer nakli ameliyatýna raðmen, 1995 yýlýnýn 18 Mart’ýnda þaka ile karýþýk hayatýna eðri bir selam ile veda eder. Ardýnda filmlerinin yaný sýra, Avare(1964) filminden sonra keþfedilen güzel sesi ile doldurduðu 45lik plaklar, kendi yaptýðý yaðlýboya ve karakalem tablolar ve aðýrlýklý olarak Ýstanbul için yazdýklarýndan oluþan þiir kitabý Bir Ömürlük Ýstanbul’u býrakmýþtýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat ve sanatçýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dergâhtaki Ayyaþ

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küçük Kara Balýk - Samed Behrengi
Bir Hayalim Var! - Martin Luther Kýng
Özgürlük Savaþçýsýnýn Silahý Var! - Yaser Arafat
Küçük Kara Balýk - Samed Behrengi


Serdar YILDIRIM kimdir?

---

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar YILDIRIM, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.