..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsanlar yalnızca yaşamın amacının mutluluk olmadığını düşünmeye başlayınca, mutluluğa ulaşabilir. -George Orwell
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Fizik > Mehmet Sinan Gür




7 Ağustos 2009
de - Ja - Vu - Yeni Nesil Zamanda Yolculuk Filmi  
Mehmet Sinan Gür
Zamanda Yolculuk mümkünse geçmiş değiştirilebilir.


:CBJE:
De-Ja-Vu

Başrolde Denzel Washington oynuyor. Önceki filmleri okuyanların bileceği gibi zamanda yolculuklarda hep geçmişin değiştirilemeyeceği vurgulanıyordu. Ben de önceki yazıda eğer geçmişe yolculuk olursa değiştirilebileceğini söylüyordum. Bu filmde geçmişin değiştirilebileceği kabul edilmiş.

Önceki yazıdan bu yana bu konuda bilgim arttı. Daha önce hiç söz etmediğim uzayın bükülmesi konusunu anladım.

http://www.zamandayolculuk.com/cetinbal/1SAYDEV.HTM

Yukarıdaki sitede uzayın bükülmesi konusu ve başka konular detaylı olarak anlatılıyor. Sayın Çetin Bal’a da benden yaptığı alıntılar için teşekkür ederim.

Uzayın bükülmesinden Görünen Madde Kuramı’nda biraz söz etmiştim. Özet olarak söylersek, kütle nedeniyle uzayda ışık bükülebilir ve kütle bazen o kadar güçlü olur ki uzay ve ışık ışını katlanır. Bu durumda ışığın başlangıç ve bitiş noktaları arasında bir kısa yol oluşabilir. İşte bu zamanda yolculuğun bir kaynağıdır. Bu kısa yol kullanılarak yer değiştirilirse zamanda yolculuk yapılmış olur.

De Ja Vu (‘Ben bunu sanki daha önce yaşamıştım’ anlamına gelir bu söz) filminde bir intihar bombacısı köprü üzerinde bir bomba patlatıp 500 kişinin ölümüne neden oluyor. Dedektifler konuyu araştırırken çevredeki güvenlik kameralarından yararlanıyorlar. Fakat yeni yapılan bir araç her yerden görüntü alabiliyor. Patlamada ölen bir kadının geçmişteki yaşantısını incelemeye alıyorlar. Dedektife (Denzel Washington) kamerayı tanıtıyorlar. Ancak genç kadını izlerken öyle şeyler oluyor ki dedektife ekranda izledikleri görüntüler sanki o an oluyormuş gibi geliyor. Ekrana şu herkesin kullandığı lazer ışıklardan tutuyor. Kadın ışığı görüyor!

Dedektifler tartışmaya tutuluyorlar ve yeni makinenin istedikleri yerde uzayı büktüğünü ve o zaman kadar geçmişe ufak tefek kağıt parçaları vs. gönderdiklerini itiraf ediyorlar. Öyle ise neden bir insan gitmesin? Dedektif olayı ve ölümleri önlemek üzere geçmişe gidiyor.

Olayı ve ölümleri önlüyor ama kendisi ölüyor. Geçmiş böylece değişmiş oluyor. Buna karşın onun geldiği zamanın bundan hiç haberi olmuyor, çünkü değişen yalnızca geçmişte bir zamandan itibaren başlayıp zaman geçtikçe devam eden bir süreçtir. Nehirde parmağını suya sokup suyu bulandıran bir kişi gibi o noktadan itibaren geçmiş değişir. Ama nehrin daha aşağısında suyun bulandığından haberi olmayan kesim eskisi gibi akmaya devam eder.

7.Ağustos.2009



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın fizik kümesinde bulunan diğer yazıları...
Film - Zamanda Yolculuk ve Filmleri
Dört Güç

Yazarın bilimsel ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Görünen Madde Kuramı
Görünen Madde Görüntülendi

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Nazım Hikmet'ten Çanakkale Şiiri [Şiir]
Ateş ve Ölüm (Bütün Şiirler 16. 07. 2009) [Şiir]
Seni Seviyorum Bunalımı [Şiir]
İncir Ağacı [Şiir]
Bir Dosta E - Mektup [Şiir]
10 Ağustos 1915 Anafarta Ovası [Şiir]
Sevgisizlik [Şiir]
Mor Çiçekler [Şiir]
Eskiden [Şiir]
Bir Ruh Çağırma Operasyonu [Öykü]


Mehmet Sinan Gür kimdir?

Yazmayı seviyorum. Bir tümce, bir satır, bir sözcük yazıp altına tarihi atınca onu zaman içine hapsetmiş gibi oluyorum. Ya da akıp giden zamanı durdurmuş gibi. . . Bir fotoğraf, dondurulmuş bir film karesi gibi. Her okuduğunuzda orada oluyorlar ve neredeyse her zaman aynı tadı veriyorlar. Siz de yazın, zamanı durdurun, göreceksiniz, başaracaksınız. . . . Savaş cinayettir. Savaş olursa pozitif edebiyat olmaz. Yurdumuz insanları ölenlerin ardından ağıt yakmayı edebiyat olarak kabullenmiş. Yazgımız bu olmasın. Biz demiştik demeyelim. Yaşam, her geçen gün, bir daha elde edemeyeceğimiz, dolarla, altınla ölçülemeyecek bir değer. (Ancak başkaları için değeri olmayabilir. ) Nazım Hikmet’in 25 Cent şiiri gerçek olmasın. Yaşamı ıskalamayın ve onun hakkını verin. Başkalarının da sizin yaşamınızı harcamasına izin vermeyin. Çünkü o bir tanedir. Sevgisizlik öldürür. Karşımıza bazen bir kedi yavrusunun ölümüne aldırmamak, bazen savaşa –yani ölüme- asker göndermek biçiminde çıkar. Nasıl oluyor da çoğunlukla siyasi yazılar yazarken bakıyorsunuz bir kedi yavrusu için şiir yazabiliyorum. Kimileri bu davranışımı yadırgıyor. Leonardo da Vinci’nin ‘Connessione’ prensibine göre her şey birbiriyle ilintilidir. Buna göre Çin’de kanatlarını çırpan bir kelebek İtalya’da bir fırtınaya neden olur. Ya da tam tersi. İtalya’daki bir fırtınanın nedeni Çin’de kantlarını çırpan bir kelebek olabilir. Bu düşünceden hareketle biliyorum ki sevgisizlik bir gün döner, dolaşır, kaynağına geri gelir. "Düşünüyorum, peki neden yazmıyorum?" dedim, işte böyle oldu. .

Etkilendiği Yazarlar:
Herşeyden ve herkesten etkilenirim. Ama isim gerekliyse, Ömer Seyfettin, Orhan Veli Kanık, Tolstoy ilk aklıma gelenler.


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Mehmet Sinan Gür, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.