..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bu kitap çok gerekli bir açýðý dolduruyor. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Roman > 1. Bölüm > Ayhan Sarýkaya




14 Ekim 2009
Mevsimlik Köleler  
Ayhan Sarýkaya
Gençlik yýllarýmda Doðu Karadenizin þirin ilçelerinden Ünye ve Fatsa bölgelerinde yapmýþ olduðum fýndýk iþçiliðim sýrasýndaki gözlemlerimi aktarmaya çalýþtým...


:BAHG:
Temmuz ayýnýn sonlarýydý .Havanýn kýzgýn sýcaðý altýnda Canik daðlarý arasýndan yol almakta olan kamyon,ham ve virajlý yollardan aðýr aðýr ilerlemektedir.Kamyonun üzerinde bulunan iþçiler,kamyonun sarsýntýsý ile saða sola yalpa yapmakta,birbirlerinin üzerine
yýkýlmaktaydýlar.Kadýnlý,erkekli otuz kiþi kadardýlar.Kadýnlar,sadece gözleri görülebilecek þekilde yüzlerine siyah bürük çekmiþler giydikleri geniþ þalvarlarýyla kamyonun içerisinde birbirlerine sokulmuþlardý…

Fýndýk iþcileriyle dolu olan kamyon,homurtuyla virajlý yollardan ortalýðý toza boðarak kývrýlýrken,toz bulutu arasýndan iki Fransýz turist arabasý belirdi.Turistler,kamyonun arkasýna belirgin þekilde yanaþýnca arabalarýnýn hýzlarýný yavaþlattýlar.Sanki gizli bir takibe koyulmuþcasýna önlerindeki kamyonu takip ediyorlardý.Turistlerden biri,hedefi menzilin içerisine almýþcasýna fotoðraf makinasýný, çantasýndan çýkarýp,Ýiçilerin görüntülerini çekmeye baþlamýþtý bile.Durumu izleyen iþçilerden genç olaný,ileri fýrladý,sinirlice el kol hareketleriyle “hayýr çekmeyin” der gibiydi.Genç olan,içindeki duygularý iþci arkadaþlarýna baðýrarak anlatmaya çalýþýyordu:

”..Bu turistler,kendi memleketlerine döndüklerinde bizim yoksulluðumuzu olduðu gibi yansýtacaklar..”diye düþüncelerini sýralayýp dururken geri kalmýþlýðýn kompleksini de dýþa vurduðunun az çok farkýndaydý…

Turistler,arabalarýnýn gaz pedalýna yüklenip,kamyonu hýzla solladýlar ve daðlarýn arasýndan kaybolup gittiler..

Üç saat sonra Canik daðlarýný geride býrakmýþ sahil þehri Ünye’ye inmiþlerdi…Kamyondan aþaðýya teker teker zýplayan iþçiler,þaþkýn þaþkýn etrafa bakýyorlardý..Denizin hemen dibindeki parkýn içerisinde bir kenara kümelendiler.Ýlk kez gördükleri denizi,hayretle izliyorlardý.Parkýn deðiþik yerlerinde kendileri gibi kümelenmiþ baþka iþci gruplarý da deðiþik bölgelerden gelmiþlerdi.Bazý gruplar ise kendilerine önderlik eden iþci baþý kahyalarla, iþ yerlerine gitmekteydiler…

Kamyondan inip parkta dinlenen iþçiler,kahyanýn uyarýsý ile tekrar kamyonun üzerinde toplandýlar…Kamyon,homurtuyla çalýþýp,Ünye’nin Güvercinli köyüne doðru yol almaya baþladý.Bir saat sonra köye varmýþlardý.Kahya,katý ve sert bir ses tonuyla:

”-Hepiniz aþaðýya inin bakalým.”Ýþçiler,ürkek ve çekinlikle kamyondan aþaðýya zýpladýlar.Ücretini alan kamyon þoföru, acý bir korna sesi ile iþçilerin yanlarýndan uzaklaþtý ve gözden kayboldu.

Ýþçiler,etrafý kolaçan etmeye baþladýlar.Etrafý yadsýdýlar.Üzerlerindeki tozlarý silkeleyip durdular.Kahyanýn:”-Beni takip edin” sözleriyle topluca onun peþinden yürümeye baþladýlar.Fýndýk bahçeleri arasýnda görünen eve yaklaþmýþlardý.Evin yirmi-otuz metre solunda küçük bir kulübe saðýnda ise iki katlý betonarma ev mevcuttu.Kahya,iþçilerden beþ-on adým ilerde ortadaki eve doðru birkaç kez baðýrdý:
“ Çaltý aðam ,çaltý aðam.”

Topluca ayakta dinelen erkeðiyle,kadýnýyla,kýzýyla ve çocuðuyla iþçilerin tamamý,sesin yönelen hedefine doðru gözlerini dikmiþlerdi…Merak içerisindeydiler.Kahya,birkaç kez daha yineledi,baðýrmasýný.Biraz sonra üçüncü katýn ortadaki pencerelerden birinin perdesi yavaþca aralandý.
Camýn gerisinde beliren adam,bakýþlarýný iþçilerden tarafa yöneltmiþti…Kýsa bir süre
Sonra perde,açýldýðý gibi tekrar kapandý.Biraz sonra camdan bakan adam,balkondaydý.
Baþýnda fotörü,kýr saçlý,uzun burunlu,iri göbeði ve elindeki asasý ile elli yaþlarýnda gösteren adam,balkon kapýsýný da açtýktan sonra balkondan topraða baðlantýlý olan merdivenlerden iki basamak aþaðýya indi.Saða dönüp,merdivenlerin trabzanlarýna yaslandý.Ýþçiler,bulunduklarý yerlerden fýndýk aðasýna bakýyorlar,aðýr çekimdeki bir flim gibi izliyorlardý.
Çaltý bey,bulunduðu yerden yeni gelen mevsimlik fýndýk iþçilerini süzdü.Sonra:

“-Beni dinleyin bakayum.Ha burada bir süre kalacaksýnýz.Benum fýnduklarýmu sizler toplayacaksýnýz da.Ýnsanlýðýnýzý unutmayun.Bunun haricunda yanlýþ bi iþinuzu görmeyeceðum.Zira itibarum sarsýlýr.” Eliyle kendisini göstererek :”-çaltý beyin mahiyetunda çalýþanlar kötü çýktý demesunlar.Tamam mý daa.” Son kelimelerin vurgusu oldukça sertti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn roman ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Mevsimlik Köleler (7)
Mevsimlik Köleler (6)
Mevsimlik Köleler (5)
Mevsimlik Köleler
Mevsimlik Köleler
Mevsimlik Köleler (4)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sokak Fahiþesi [Öykü]
Kaynana Gelin Kavgalarý [Deneme]
Melankolik Kadýn!.. [Deneme]
Son Mektup [Deneme]
Beyaz Geceler [Deneme]


Ayhan Sarýkaya kimdir?

Küçük yaþlardan itibaren içimde doðup büyüttüðüm okuma tutkusu,yazma isteðimi kendiliðinden filizlendirdi. . . Kýsa öykülerle denemeye baþladým. Yazmaya devam ediyorum. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aymetov,Jack London,Jhon Stenbeck,Reþat Nuri Güntekin,Orhan Kemal...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ayhan Sarýkaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.