..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Ýþ Dünyasý ve Aile Yaþamý > bekir berk




15 Kasým 2009
Bir Çeþit Ýþ Baþ - Vuruþu  
bekir berk
Büyük firmalara yapýlan iþ baþvurularýnýn, insaný nasýl çýldýrtabileceðine dair bizzat tecrübe edilerek yazýlmýþ bir deneme...


:BFEI:
Merhabalar sevgili insan kaynaklarý, danýþmanlar, sekreterler, müdürler ve seçicilikle kýllýk özelliðine sahip diðer ayrýþtýrýcý bilumum elemanlar. Bendeniz bülbül’ün hazýrlayýp sunduðu CV show’a hoþ geldiniz. Neden diðer normal insanlar gibi klasik bir CV dosyasý deðil de, böyle saçma sapan bir show? Bilmem, belki bunun cevabýný danýþýn diye görevlendirdiðiniz kapýdaki danýþ-taylarýnýzdan öðrenebilirsiniz. Çünkü haftalarca uðraþýp didinip malum terler akýtarak hazýrladýðým CV dosyamý, karma karýþýk Ýstanbul sokaklarýnda, karma karýþýk adresinizi bularak bizzat kendi elceðizlerimle teslim etme gafletinde bulundum.

O dosyanýn akýbetini týpký bir piþmiþ Mudurnu tavuðuna benzetebilmek için elinizden geleni yaptýðýnýza eminim. Ya dosya elinize hiiç geçmedi (danýþmadaki dayý ile akraba oldu), ya sekreterinizin eline geçti sekreterinizle birlikte secret-olup gitti, yada bizzat sizin elinize geçti ama ilgilinizi çekmedi (çöp kutusundaki yerini itinayla koruyor), veya ilgilendiniz sadece dudak büktünüz geçtiniz (dolabýnýzda diðer gariban dosyalarýn arasýnda gayri meþru, aþk-ý memnu bir iliþki yaþýyor).

Çünkü alternatifleri çok, öncelik hakkýna sahip (kibar diliyle) referanslý (amiyane tabirle) torpilli-torbalý asistanlar, asistan adaylarý, kadrolular, kadro adaylarý, maaþ vermekten sýkýldýðýnýz ama bir türlü teþþekküllü diye elinizden çýkartamadýðýnýz vesaire vesaire kalabalýk elemanlar topluluðu kitlesi-kütlesi adaylarý ve aday adaylarý...

Hal böyleyken nacizane bir CV dosyasý hazýrlayýp dürüp büküp insan kaynaklarýna en uygun þekilde kaynak yapmanýn bir faydasý olmayacaðýný siz de takdir edersiniz ve haklýsýnýz ki; bu kadar karmaþanýn, aksiyonun ve atraksiyonun arasýnda; beþ sene teknik bilgisayar okumuþ, ‘S’ harfleri oldukça göze batan kpSS gibi bir sýnavdan SekSen puan almak kaydýyla, kadrolu ciddi bir fiyata memur olabilecek teknik bir öðretmen adayýnýn; þirketinizde, ileriki hayatýný idame edebilme konusunda bile riskli bir mecrada çalýþabilmek adýna, kendini ve bilumum organlarýný bu kadar yýrtmýþ olmasý dikkate deðer bile olmasa gerek.

Tabi siz hangi okulun hangi bölümünü ne dereceyle bitirdiðimden veya hangi teknik özelliklere ve niteliklere sahip olduðumdan ziyade benim kim tarafýndan gönderildiðimle daha çok ilgilendiðiniz için ve talihin cilvesine bakýnýz ki bu ‘kim’ sorusunun herhangi bir cevabý olmadýðý için sekreterinizle olan iliþkim maalesef bir selamlaþmaktan öteye geçemedi. Ve Türkiye Kýzýlay Derneði tarafýndan firmalara hayrýna daðýtýlan “biz size daha sonra döneriz” kliþesini benden esirgemediðiniz için sizlere ne kadar minnettarým inanýn bunu gelip görmeniz gerekir.

Firmanýzda herhangi birisiyle görüþebilmek veya en azýndan bir baþvuru formu doldurabilmek þöyle dursun kapýdaki danýþmayý –danýþarak geçmek- bile nasip olmadý ama klasikleþmiþ bir insan kaynaklarý bilgi formu sorusu olan; “daha önce herhangi bir deneyiminiz var mý?” sorusuna cevabým evet var olacaktýr.. Her ne kadar hem onlara hem kendime karþý deney olarak itiraf edemesem de; 2-3 farklý þehirde 2-3 farklý benzeriniz firmada kendimce baþarýlý ve denek olarak kullandýðým deneyimlerim oldu. Bu ‘Denek olarak kullandýðým’ sözünden dolayý eski patronlarýmdan özür dilemeyeceðim; çünkü onlar da beni eþþek gibi kullandý benim ise hala buna bir itirazým yok.. Kendimce baþarýlýydým diyorum, çünkü baþarý ibaresi kiþiden kiþiye deðiyormuþ bana bunu sonradan öðrettiler.. Ondan dolayý bu kelimeye takýlmanýzýn hiç gereði yok. Farz edin ki ben baþarýsýz salaðýn tekiyim. Nasýl olsa bunun da bir anlamý önemi yok.

Taa Kavalalý Mehmet Ali Paþa döneminde bile yapýlan baþvurulara daha anca cevap verebildiðinize göre, benim baþvurumun deðerlendirmeye alýnmasýna hangi torunum þahit olacak gerçekten büyük bir merak söz konusu.

Amerika’daki, mortage’li(mor-kýçlý) godomanlarýn çýkardýðý tozpembe krizin, bize teðet olarak sürtünmekle kalmayýp, doksan derecelik açýyla girip çýktýðýný iddia eden insan kaynakçýlarýna ve onlarýn da kaynakçýsý müdürlere sesleniyorum; çivisi çýkmýþ bu dünyanýn menteþelerini çakmak adýna hazýr ben çekiç olup dövülmeye razý olmuþken, odundan da olsa bir sap olabilmeyi benden esirgemeyiniz... Tabii ki þimdiden teþekkürlerimi de bir borç biliyorum, umarým bir faydasýný görürsünüz…

Bol maaþlý günler…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Apart - Man Mantarý
Elektrikler Kesikti, Yeni Jenerasyon Çalýþamadý…


bekir berk kimdir?

Aslen bir radyocu olup arada böyle denemeler yapmakta ve ayný zamanda 'Bülbülden Terennümler' in oðlu olmaktadýr

Etkilendiði Yazarlar:
Bayram Ali Bülbül


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © bekir berk, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.