..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Materyalist bir dünyada yaþýyoruz, ve ben de materyalist bir kýzým -Madonna
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Ömer Faruk Hüsmüllü




8 Nisan 2010
Bugün Kimin Ýçin Ne Yaptým?  
Ömer Faruk Hüsmüllü
Evden 50-60 metre uzaklaþtýðýmda karþýma bir sokak köpeði çýktý.Bana bakýyor.”Neresinden ýsýrsam ne kadar et koparýrým” diye düþünmediðini sanýyorum.Çünkü bakýþlarý dostça,tanýdýk birine bakar gibi.


:AFEF:
Neden yazýya bu baþlýðý koydum?Çünkü ilk aklýma gelen bu sözdü.
Hani bazýlarý iþyerlerinde gýr gýr olsun diye “Bugün patron için ne yaptýn?” diye sorarlar.Ben þu an hiçbir yerde çalýþmadýðýma göre patron için yaptýðým bir þey tabii ki olamaz.Kimisi de “Bugün Allah için ne yaptýn?” diye sorar.Orasýný da Allah bilir,diyelim ve yazýmýza baþlayalým.
Sabahleyin çok erken uyandým.Yeni bir þey deðil bu,yýllardýr böyle.
Ýçimdeki “ben” bana “oðlum itiraf et artýk yaþlandýn.Ama müsterih olmalýsýn,çünkü ihtiyarýn uyuyanýndan,gencin de uyumayanýndan kork,diye bir söz var” diyerek takýlýyor.Ben de O’na:
-Hadi caným sen de…deyip hiç takmýyormuþ pozlarýna giriyorum ve hemen kahvaltý etmek için mutfaða koþturuyorum.Kahvaltýyý mutlaka yapmalýyým,çünkü aç karýnla içtiðim sigara bana zevk vermiyor.
Hem bir þeyler atýþtýrýp çayýmý yudumlarken hem de masa üzerindeki ve yerdeki karýncalarý izliyorum.Önceleri sayýlarý 2-3 tane iken bugün 30-40’ý bulmuþ galiba.
Hayraným karýncalara.Onlarýn azimlerine,çalýþkanlýklarýna hele hele sabýrlarýna hayraným.
Ýþte bir tanesi kendi boyunun 2-3 katý bir kýrýntý yakalamýþ götürüyor.Yolunu kesiyorum,kýrýntýyý parmaklarýmýn ucuyla tutup çekiyorum.Býrakmýyor.Havaya kaldýrýyorum,o da kýrýntýyla birlikte havalanýyor.Biraz sallayýnca düþüyor.Kýrýntýyý biraz uzaða býrakýyorum.Karýnca bir saða bir sola gidiyor,yönünü bana dönüyor.Ve kýrýntýyý bulup çekelemeye baþlýyor.Gene kurtarýyorum aðzýndan gene arýyor ve gene bulup götürme çabasýnda.Defalarca ayný þey.
Seviyorum onlarý.Seviyorum ama yakýnda burayý istila ederlerse diye de korkuyorum.Ýnþallah efendice mutfaðý terk ederler diye içimden geçiriyorum.Onlarý temizlemek için öldürmek zorunda kalýrým diye korkuyorum.Dilerim böyle bir þey olmaz.
Balkonun kapýsýný açýyorum,bir sigara yakýyorum.
Baþýma açmadýðý bela kalmadý,ama seviyorum bu meredi.Hele astým hastasý olan bir kiþinin bunu içmesi çok yanlýþ,biliyorum ama çaresizim.Yýllar önce 3-4 ay býrakmak zorunda kaldýðýmda oyuncaðý elinden alýnmýþ bir çocuk gibi hep küs durdum herkese…
**
Ýnternete girmek için bilgisayarý açýyorun.Önce Ýzedebiyat’a bakýyorum yazýlarým kaç kere okunmuþ diye.Bir yandan da “Gece yarýsýndan sonra milletin iþi yok da senin yazýlarýný mý týklayacak?” diyorum,ama gene de 40-50 civarýnda bir týklama olduðunu görüyorum.Gazeteleri okumaya karar veriyorum.Þu internetin en sevdiðim taraflarýndan birisi gazetelerin okunabilmesi.Yoksa üstünü baþýný giyin,evden dýþarý çýk,bilmem kaç yüz metre yürü,gazeteciden gazeteyi al,tekrar eve dön…Uzun iþ bunlar uzun…
Bakýyorum ne var diye gazetelere:
-Gene “Balyoz” soruþturmasý ile ilgili haberler hep flaþ…flaþ…flaþ… olarak verilmiþ.Sýktý,ama artýk.Yok ergenekon,yok sarýkýz,yok ýslak imza,yok kozmik oda ve dahalarý…Aç bir soruþturma,nasýl olsa Allahýn izniyle bir gün neticelenir.Bir gün tabii ki neticelenir de hangi gün,ne zaman?...
-Parti liderleri birbirlerini lafla bombalýyorlar.Zaten önceleri de ayný þeyi yapmýyorlar mýydý?
-Kýrgýzistan’da Lale Devri’ni sona erdirmek için halk ayaklanmýþ.Çünkü insanlar açmýþ.Aç insanýn yapamayacaðý seyin olmadýðýný bilmek lazým.
-Türkiye vergi rekortmenleri açýklanmýþ.Önce bana ne,desem de okumaktan kendimi alamýyorum.Üzerinde tartýþmadan kabul edebileceðim sözlerin baþýnda zaten “Zenginin malý züðürdün çenesini yorarmýþ” sözü geliyor.Ýþte en basit kanýtý þu anki benim durumum.
-Bloomberg’den Müthiþ Analiz:Türkiye Almanya’nýn Yerini Alacak.Türk halkýna gaz vermek için ýsmarlanmýþ bir haber/analiz diye düþündüðümden ayrýntýsýna bakmýyorum.
-Bel çukurunu oydurmuþ.(Bir yýldýz güzel görünmek için bunu yapmýþ.)Ýddia ediyorum en çok týklananlardan biridir bu haber.
-Ýntiharlar,kazalar,kavgalar,saðlýk uyarýlarý,formda kalmanýn yollarý,zayýflama yöntemleri,hangi gýda neye iyi geliyor,dövme yaptýrmanýn tehlikeleri ve tabii ki çok sayýda cýbýl cýbýldak bayan foto galerileri….
**
Bir de gazete köþe yazarlarýna göz atayým diyorum.Çoðu yazý siyasi.Kimisi iktidarý eleþtiriyor,kimisi de savunuyor.Ortak tek taraflarý:Benim söylediðim en doðrudur,ben bir köþe yazarý olarak her þeyi bilirim,iddialarý.Köþe yazarlarý arasýnda bir de sabuna suya dokunmayýp yazmaya çalýþanlar da var.Ama onlar malzeme kýtlýðý yaþýyor olmalýlar ki yazýlarýn çoðunun zorlanarak yazýldýðý belli.
**
Biraz da TV’ye bakayým dedim,ama siz lütfen sýkýlmayýn çünkü orada gördüklerimden bahsedecek deðilim.Zaten biraz sonra da cep telefonum çalmaya baþladýðý için TV’yi býrakmak zorundaydým.
“Sabahýn bu saatinde kim arýyor ki…” diye söylenerek telefona doðru hamle yaptým.
Beni telefondan bir günde bir kiþi ya arar ya da aramaz.Telefonum da çoðunlukla kapalý durur.Çünkü “Ýþi olan ne yapar ne eder bana bir þekilde mutlaka ulaþýr.” Ýddiam çoðunlukla doðrulanmýþtýr.
Sabahýn körü diyerek biraz abarttým,çünkü saati 10.00 etmiþim bile.Önce telefonu açmamayý düþündüm,ancak ýsrarlý çalýþýna dayanamadým.
-“…..bankasýndan arýyorum.Müþteri memnuniyeti ile ilgili bir anket yapýyoruz.Zamanýnýz var mý?” diyen bir bayan sesi.
-Evet,zamaným var efendim,buyurun.
-….Ümraniye þubemizden 2 Nisan tarihinde iþlem yaptýrmýþsýnýz.Bu konuþmalarýmýz banda kaydedilmektedir ve yaklaþýk on dakika sürecektir.Ankete katýlmayý kabul ediyor musunuz?
**
Hayýr demeliydim,çünkü birkaç kere böyle telefonla ilgili baþýma iþler açmýþtým.Bunlardan birisi:
Telefonuma bir mesaj geldi.Ýþte filanca GSM firmasýnýn düzenlediði çekiliþ sonucunda 30 milyar YTL kazandýnýz.Banka adresinizi bildirmek üzere þu numarayý arayýn,þeklinde.Bu konudaki dolandýrýcýlýklarý daha önce okuduðum için tedbirliydim,fakat biraz eðlenmek amacýyla inanmýþ gibi görünerek verilen numarayý aradým:
-Alo,çekiliþten para kazanmýþým.Onun için rahatsýz ettim.
-Evet kazandýnýz.
-Allah razý olsun.Benim gibi emekli bir adam için iyi bir para.
-Paranýzý gönderebilmemiz için bazý þeyler gerekiyor.
-Ne gerekiyorsa hemen yaparým.Bu yokluk zamanýmýzda ilaç gibi gelecek bu para.Çok teþekkür ederim.Bu firmadan binlerce kere Allah razý olsun.
-Paranýz banka vasýtasýyla gönderilecektir.Gönderilebilmesi için de bize biraz kontör iletmelisiniz.Malum iþlemler için gerekiyor.
-Tabii efemdim,ne gerekiyorsa yapmaya hazýrým.
-Dört tane 250’lik hazýr kart alýn ve bu numaraya onlarýn þifresini gönderin.
-Ne kadar dediniz anlamadým?
-Dört tane 250’lik kontör göndereceksiniz.Biz de iþlemlerinizi tamamlayýp paranýzý yollayacaðýz.
-Senin anan güzel mi?
-Anlamadým.
-Senin anan güzel mi dedim.Seni sahtekar seni.Pis dolandýrýcýlar.Utanmýyor musunuz insanlarý kandýrmaya.
-Bana bak bu söylediklerinden piþman olacaksýn.Ben senin banka hesabýný bir dakikada boþaltayým da gör.
-Ulan rezil,ben sana banka hesap numaramý ve bilgilerimi vermedim ki.Elinden geleni ardýna koyma.
Okkalý bir küfür savurdu ve telefonu kapattý.
Hemen sözü edilen GSM operatörünü aradým.Durumu anlattým.Bir þeyler yapamayacaklarýný,bu numarayý kapatsalar bile baþka hat alarak dolandýrýcýlýklarýna devam edebileceklerini söylediler.Benim ýsrarým karþýsýnda da konuþmalarýn banda alýndýðýný ilgili birimlerde bu konuþmanýn incelenip gerekli görülürse bir tedbir alýnma yoluna gidelebileceðini ifade ettiler.
**
Ýkinci olayda baþrol oyuncusu gene bir GSM firmasý.Oranýn otomatik kontör yükleme servisi.Bir kýz makine gibi hýzlý hýzlý konuþarak bir þeyler anlattý.Benim anladýðým istediðim zaman bu servisten telefonla kontür yükleyebileceðim,hediye kontör kazanacaðým ve çeþitli çekiliþlere katýlabileceðim,oldu.Bu yüzden kabul ettim ve kredi kartý bilgilerimi verdim.Hazýr telefon açýlmýþken 150 de kontör yüklemelerini istedim.
Konuþmadan birkaç dakika sonra banka bu firma tarafýndan kontör karþýlýðý olarak 37 liranýn ve bir de abonelik için 66 liranýn kesildiði bilgisini gönderdi.
Hemen otomatik kontör yükleme servisini aradým.Tabii o kýz deðil de bir baþkasý çýktý karþýma.Bu seferki bir erkek sesiydi.Durumu anlattým.Bana telefonda kesilen 66 lira ile ilgili bilgi verilmiþ olmasý gerektiðini,bunun abonelik ücreti olduðunu,benim de kabul ettiðimi buna raðmen itirazým varsa 15 mesai günü içinde bant kayýtlarýnýn incelenip bana bilgi verileceðini söyledi.Bankadan 150 kontör yükleyince 31 lira alýndýðýný burada neden 37 lira kesildiðini sorduðumda,paranýn 3 ay taksitle alýndýðýný ve fazlalýðýn taksit farký olduðunu belirtti.Ohh be,31 liraya üç ayda 6 lira faiz..
Hemen kartýmýn bankasýný aradým ve kartý iptal ettirdim.Çünkü bunlar kafalarýna göre de para çekerler diye korktum.
Yasal yollarla hakkýmý arayacaktým.Düþündüm.Kaymakamlýklardaki Tüketici birliðine gideceksin,dilekçe yazacaksýn,mahkemeye vereceksin,avukat tutacaksýn ya da kendin duruþmalara katýlacaksýn.Prosedür tam böyle mi bilmiyorum,ama böyledir diye vaz geçtim.Çünkü kim öle kim kala… ya da ölme eþeðim ölme…
15 gün dolunca onlardan haber çýkmayýnca ben aradým.Yasa gereði sürenin dolmadýðýný normal 15 gün deðil 15 mesai günü geçmesi gerektiðini söyleyip baþka bir arzumun olup olmadýðýný sordular.Ben de tek arzumun benim yakamdan düþmeleri olduðunu söyledim.
Aradan 21 gün mü 23 gün mü geçti tam olarak hatýrlamýyorum,aradýlar.Uzun uzadýya konuþmalar ve tabii benim mahkemeye verme blöfüm filan derken uzatmayayým kontör yüklemedeki 6 lirayý ve 66 liranýn da 33 lirasýný silmeyi kabul ettiler ve sözlü anlaþma saðlandý.Yani benim 33 lira argo tabirle “deve” oldu.
Arada sýrada kazýk yemenin gelecekteki hatalarý önlenmesi açýsýndan iyi olduðunu savunan birisiyim,ama gene de insanýn caný sýkýlýyor böylesi durumlar karþýsýnda.
**
Tekrar bankacý ile telefon muhabbetine dönelim isterseniz:Nasýl olsa zamaným vardý,belki bir iþe de yarar düþüncesiyle görüþmeye rýza gösterecektim.
-Evet,anketinize katýlmayý kabul ediyorum.
-Ýlk sorum þu:Ümraniye þubemizin hizmetlerinden memnun musunuz?
-Hayýr deðilim,bir yýldýr da bu þubeye uðradýðým yok.2 Nisan’da yaptýðýmý söylediðiniz iþlemi de o þubeye giderek deðil,baþka bir þubeden ATM vasýtasýyla gerçekleþtirdim
-Neden memnun deðilsiniz?Anlatabilir misiniz?
-Bir kere þube binasý çok küçük,hizmet veren personel az ve de müþteriye iyi davranmýyorlar.Çok sayýda müþteri olduðu için de basit bir iþlem için saatlerce beklemek zorundasýnýz.
-Peki,görüþleriniz deðerlendirilecektir.Katýldýðýnýz için teþekkür ederiz.
Hani on dakika sürecekti mülakat,iki dakikada bitti.Sorularýmýz var dedi ve birinci sorudan sonrasý gelmedi.Verdiðim cevaplar hoþuna gitmemiþ olmalý.
**
Sabahleyin hava oldukça soðuk,bulutlu ve sýkýcýydý.Ýkindiye doðru biraz ýsýndý.Ýçeride oturmaktan sýkýldým.Kendimi dýþarý atmak istiyordum.Dýþarýnýn beni rahatlatacaðýný,mutluluk vereceðini umuyordum.Bu düþünce ile giyinmeye baþladým.
Evden 50-60 metre uzaklaþtýðýmda karþýma bir sokak köpeði çýktý.Bana bakýyor.”Neresinden ýsýrsam ne kadar et koparýrým” diye düþünmediðini sanýyorum.Çünkü bakýþlarý dostça,tanýdýk birine bakar gibi.
-Merhaba arkadaþ.Tanýyamadým,ama gözüm bir yerden ýsýrýyor seni,dedim.
Konuþmamý anlamýþ gibi kuyruðunu salladý.
Ellerimi cebime sokup ona verecek bir þeyler aradým.Tabii aradýðým et deðildi.Cepte etin iþi ne?Belki bir þeker vardýr ümidiyle arýyorum,olmadýðýný bile bile.
Bu arayýþlarým onu umutlandýrmýþ olmalý ki,biraz daha yanýma yaklaþtý.
-Yokmuþ bir þey be arkadaþ.Kusura bakma,dedim boþ ellerimi cebimden çýkardým.Bozulmuþa benziyordu.
-Hadi hoþça kal,dedim ama o benim bu son söylediðimi duymadý bile;arkasýný dönüp gitmeye baþlamýþtý çünkü.
**
Çarþýda kuru bir kalabalýk var.Bir marketin önünde hem de kapýnýn tam dibinde sandalyelere oturmuþ iki adam sohbet ediyor.Müþteri gelmeyeceðine o kadar emin olmasalar kapý giriþini böyle engellemezlerdi.
Bir aktar bir elini beline koymuþ,öteki elini de kapýnýn çerçevesine dayamýþ etrafý seyrediyor.Güzelce bir kýz,17-18 yaþlarýnda beyaz eþya satan bir maðazanýn camekanýna bakarak geçiyor.Amacýnýn vitrindeki eþyalara deðil de kendi görüntüsüne bakmak olduðu öylesine belli ki…
5-6 yaþlarýnda bir çocuk kendisini caddeden kaldýrýma çýkarmak isteyen annesinin elini ýsýrýyor.Isýrmasýna ýsýrýyor da ensesine yediði okkalý bir tokatla da sendeliyor.Kuzu kuzu kaldýrýma çýkmak zorunda kalýyor.
Birden fren sesleri birbirine karýþýyor,ardýndan þiddetli bir patlama onu takip ediyor.Ne oldu diye bakýnýyorum..20 metre ilerimde bir kaza meydana gelmiþ.Birçok kiþi koþarak kazanýn olduðu yere yöneliyor.Ben de ama koþmadan…Arabanýn birinin burnu gitmiþ öteki sað kapýnýn olduðu yerden bir darbe almýþ.Ýki adam birbirlerine baðýrýyorlar.Kaza yapanlar olmalý onlar.Birisi arabanýn torpido gözünden kaðýtlar çýkarýyor,kaza tutanaðý herhalde.Öteki onu iteliyor ve telefonuna sarýlýyor.Polise haber verecek.
Ýzleyici yorumlarýna gelince:
-Kahverengi araba sýfýr…Yazýk olmuþ gýcýr gýcýr arabaya.
-Kabahat beyazda.Yol ötekinindi.
-Olur mu.Öncelikli geçiþ hakký kahverenginin.
-Neyse cana gelmedi ya,mala gelsin mala…
-Fren sýktý ama durduramadý.
-Þu teyze de kalýyordu az kalsýn beyazýn altýnda.
-Anlaþýn,anlaþýn.Olur böyle þeyler.
-Burada bu kaçýncý kaza.Ne trafik iþareti var,ne de ýþýk.
-Neyse ucuz atlattýlar.Allah beterinden korusun.
Trafik kýsa sürede kilitlendi.Kaza þeridi tamamen týkanmýþtý,ama kazanýn olmadýðý karþý þerit de öyle.Çünkü kazayý izleme meraký ile kimisi yavaþlýyor,kimisi de duruyordu sürücülerin.
Klakson sesleri gelmede gecikmedi.Þiddeti giderek de arttý.Rahatsýz olmamak mümkün deðil.Sanki kornaya basýnca yol açýlacakmýþ sanan sürücüler,bu eylemlerini artýrmýþlardý.
Kazanýn bana göre nedeni 5 saniye kazanma isteðiydi.Sürücülerden biri 5 saniyeyi kaybetmeyi kabul etseydi bu kaza olmazdý.Ýnsanlarýmýzýn nedense hepsinin hep acelesi var.
Kaza mahallinden uzaklaþtým,ama gezme isteðim de hepten kaybolmuþtu.Adýmlarýmý hýzlandýrdým,bir an önce kendimi eve atmak için.
**
Uzun oldu,sýkýldýðýnýzý biliyorum.Ancak karýncalarýmý merak edenlere söyleyeyim.Az önce mutfaða gittim.Sayýlarý çok ama çok artmýþ.Üstelik bir tanesi de sigara içerken yüzümü ýsýrdý.Buna raðmen onlarý öldürüp katil olamam,ama günah benden gitti:Hanýma söyleyeceðim,o icabýna bakar…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eleman Aranýyor - 1
Bir Aný Defteri Buldum - 10
Eleman Aranýyor - 3 (Son Bölüm)
Bir Aný Defteri Buldum - 12
Bir Aný Defteri Buldum - 13
Bir Aný Defteri Buldum - 14
Bir Aný Defteri Buldum - 11
Yanlýþ Adrese Mektup - 8
Bir Aný Defteri Buldum - 9
Bir Aný Defteri Buldum - 6

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küçücük Hikâyeler - 2
Deliden Mektup Var
Acayip Bir Hikaye
Bir Murat Dört Surat
Korona Hikayeleri - 8
Küçük Hikâyeler - 1
Senin Hikayen
Prostat
Bir Ölünün Günlüðü - 8 Son Bölüm
Bir Ölünün Günlüðü - 7

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.