..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir ülke baðýmsýz olmadan, baðýmsýzlýk da erdem olmadan ayakta duramaz. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Ömer Faruk Hüsmüllü




29 Mayýs 2010
Maðaranýn Kamburu - 9  
Ömer Faruk Hüsmüllü
-Okült bilgi; saklanmýþ, gizlenmiþ olan bilgidir. Ona herkes eriþemez, sahip olamaz. Bu bilgi kiþiye ancak bir üstat tarafýndan öðretilebilir. Her önüne gelene açýklanýrsa o zaman gizliliðinden bahsedemeyiz. Üstelik sýr dolu olduðu için de her insan tarafýndan kolayca hazmedilemez. -Bu bilginin özüne sahip olmak için ne yapmalýyým? -Senin karakterindeki bir insan ne yaparsa yapsýn, bu bilginin özüne sahip olamaz. Bunu sana aktarabilecek bir üstat da bulamazsýn.


:ADAE:

-Merhaba.Çok beklettim mi?

-Fazla deðil.

-Kusura bakma, aþaðýda biraz iþim vardý, geciktim.

-Önemli deðil. Aslýnda bu gün gelmem için bir neden de yoktu, çünkü durumda deðiþen bir þey olmadý. Buna raðmen biraz rahatlamak ve maðaranýn alt katlarýný gezmek için geldim. Tabii gelmemde senin bu güne randevu vermiþ olmanýn da etkisi var.

-Burada kendini rahat hissetmene sevindim. Planýný yürürlüðe koyamadýn mý?

-Evet, maalesef beklediðim gibi cereyan etmedi olaylar. Kayýnpederler henüz geldiler ve daha birkaç gün kalacaða benzerler. Ne zaman gideceklerini bilmiyorum,soramam da… Tesadüfen bir geliþme olur belki diye umutlanýyorum.

-Tesadüflere fazla bel baðlama. Tesadüf dediðini de bir etmen ortaya çýkarýyor. Kurallar ve sistemler içinde bir yaþam sürdürüyoruz. Kurallarýn olduðu bir yerde de tesadüften bahsedilemez. Evrende tek bir toz taneciðinin bile tesadüfen havalandýðýný gösteremezsin.

-Buraya ilk geldiðim gün, kötülükde en baþarýlý olduðunu söylemiþtin, buna karþýlýk zaman zaman iyilikle ilgili açýklamalar da duydum senden.

-Senin istediðin kötülükdü. Ben de bu yönümü gösterdim. Aslýnda bizim öðretimiz iyilik ve kötülükde taraf deðildir. Ýyilik ve kötülük ayný terazide bulunurlar. Sadece kefeleri farklýdýr. Ziyaretçilerin eðilimlerine göre ikisinden de düþünceler sunarýz. Ýyi olanlarý övüp yüceltmediðimiz gibi kötüleri de yargýlamayýz. Kiþiler adýna karar vermeyiz, seçenekleri gösteririz. Seçim de sorumluluk da kiþinin kendisine aittir.

-Bir öðretiden bahsetmiþtin ve bunun okült bir ilim olduðunu da söylemiþtin. Gizli bazý bilgiler varmýþ galiba. Bunu bana da açýklar mýsýn, daha doðrusu öðretir misin?

-Açýklamaya evet, ancak öðretmeye hayýr. Sadece okült bilgi ile ilgili ansiklopedik açýklamalar yapabilirim. Özünü ise öðretemem.

-Neden? Bazý sýrlar varsa bunlarý insanlarla paylaþman gerekmez mi?

-Okült bilgi; saklanmýþ, gizlenmiþ olan bilgidir. Ona herkes eriþemez, sahip olamaz. Bu bilgi kiþiye ancak bir üstat tarafýndan öðretilebilir. Her önüne gelene açýklanýrsa o zaman gizliliðinden bahsedemeyiz. Üstelik sýr dolu olduðu için de her insan tarafýndan kolayca hazmedilemez.

-Bu bilginin özüne sahip olmak için ne yapmalýyým?

-Senin karakterindeki bir insan ne yaparsa yapsýn, bu bilginin özüne sahip olamaz. Bunu sana aktarabilecek bir üstat da bulamazsýn.

-Çok açýk sözlüsün. Ne varmýþ benim karakterimde? Bana hakaret ettiðinin farkýnda deðilsin galiba. Biraz ileri gitmedin mi kambur felek?

-Etik açýdan ciddi sorunlar görüyorum sende. Bu bilgi için kiþiler önceden seçilir. Seçilmiþ kiþileri bir önder, üstat ya da mürþit yani yol gösterici sýnar, denetler ve yetiþtirir. Ciddi bir eðitimden, terbiyeden geçirilen kiþilere bu bilgileri aktarýlabilir. Buna üstü örtülü bilgi de diyebilirsin. Alýnan terbiye sonucu o örtüyü kaldýrabilme becerisi kazanýlýr. Bu beceri kazanýlmadan bilgi aktarma iþlemi yapýlmaz, yapýlamaz.

-Bu gizli dediðin bilgilere her insan eriþse bunun ne zararý olacak ki?

- Gizli bilgilere ehil olmayan , o bilgileri kaldýracak kapasitesi bulunmayan kiþiler sahip olurlarsa kötü amaçlý kullanabilirler ; kendilerine ve diðer insanlara hatta doðaya bile zarar verebilirler. O nedenle bu silaha dönüþebilecek bilgilerin titizlikle saklanmasý gerekir.

-Bunlar bana uydurma gibi geliyor. Astrologlar yani falcýlar gibi palavra sýkýyorsun.

-Astrolojide de gizli bilgiler vardýr. Astroloji göksel cisimlerin insanýn kaderini ve karakterini nasýl etkilediðini araþtýrýr. Günümüzde falcýlýk olarak anlaþýlmakta ise de, falcýlýkla ilgisi yoktur.

-Aklý baþýnda adamlar bu gibi iþlerle uðraþmaz.

-Öyle deme, nice yazar, sanatçý, filozof hatta bilim adamý bu konu ile uðraþmýþtýr. Mesela Pythagoras(Pisagor) bu öðretiye sahip bilgelerden birisiydi. Pisagor gibi büyük bir felsefeci, matematikçi aklý baþýnda bir adam deðil miydi?

-Simyacýlar da bu gruba girer mi? Altýn yapan çýkmýþ mý içlerinde?

-Altýn yapan oldu mu bilemem, sadece bu iþin binlerce yýldýr insanlarýn ilgisini fazlasýyla çektiðini ve iþtahýný kabarttýðýný biliyorum. Simyacýlýk deðeri olmayan metalleri altýna dönüþtürmeye çalýþma olarak bilinse de, bundan baþka tüm hastalýklara çare bulma, ölümsüzlük iksirini keþfetme de faaliyet alaný içindedir.

-“Ölümsüzlük iksiri” kulaða çok hoþ geliyor. Keþke bulunabilse!

-Ölümsüz olma o kadar iyi bir þey mi? Bazen insan ölümü de arar, ölüme de razý olur. Ölümsüzlük ýstýraba dönüþürse ne yapacaksýn?

-Ölüm dedin de aklýma geldi. Gene ilk geldiðim gün kestiðin yarasalardan söz etmiþtin. Öldürmek sana zevk veriyor mu? Ben tanýmlayamayacaðým bir haz duyuyorum öldürmekten.

-O benim hoþlanarak yaptýðým bir iþ deðil. Bazen kan akmasýn diye kan akýtmak gerekebiliyor. Bu maðaradaki dengeleri korumak için yapmak zorundayým. Yoksa burada yaþayan mahlukat arasýnda bir savaþ çýkmasý kaçýnýlmaz olabilir.

-Aþaðýdaki diðer katlarý da gezelim. Bu gün bütün katlarý dolaþalým.

-Katlarýn hepsi olmaz, ama geçen gün gördüðünün altýndaki katý sana gezdiririm. Elini uzat ve yanýndaki duvara asýlý lambayý bana ver.

-Tamam. Aydýnlýðýný biraz artýrmak için fitilini yukarýya çýkarayým mý?

-Olur. Aþaðýda daha fazla ýþýða gereksinim duyabiliriz. Beni takip et. Basamaklara dikkat ediyorsun. Kaygan olabilir.

-Hatýrlýyorum uyarýlarýný: Son basamak kýrýktýr. Zemin ise iyi. Bu katý hýzla geçelim. Rahatsýz edici çünkü. Feryatlar gene var.

-Bu kattaki basamaklarý indikten sonra bir tünel içinde on beþ metre kadar ileleyeceðiz. Kafaný eðerek yürümelisin.

-Dikkat ederim. Tünelin sonuna geldik galiba. Tünel bitiyor oldukça geniþ bir salon çýkýyor karþýmýza.

-Bu salona açýlan üç tane oda var. En soldaki odanýn içine girelim birlikte.

-Kemik dolu burasý. Bunlar insanlara mý ait? Yoksa gelenleri öldürüp öldürüp buraya mý attýn?

-Ýnsan deðil, hayvan kemikleri. Benden iki önceki üstat biriktirmiþ onlarý. Onlarca hayvana ait. Önceleri düzgün iskeletler þeklindeydiler, ama buraya gelen bir kaçýk hepsini karman çorman etti. Bunu yapmaktaki amacý neydi, hâlâ çözebilmiþ deðilim.

-Yandaki odaya girebilir miyim?

-Tabii. Burasý inzivaya çekilmek isteyen ziyaretçilerimiz için ayrýlmýþtýr. En son oda da ayný amaçla kullanýlýyordu.

-Çilehane mi?

-Benzeri, ama çilehaneye göre oldukça lüks sayýlýr. Bir kere çok geniþ, yatmak ve dinlenmek için bir sedir bile var.

-Kapýnýn arkasýndaki bu yuvarlak kocaman taþ ne iþe yarýyor?

-Ýçerideki kiþi tarafýndan o taþ itelenerek kapý kapatýlýyor. Kapandýktan sonra dýþarýdan açýlmasý imkansýzdýr. Ýçerideki dilediði zaman taþý tekrar iteleyerek açar ve dýþarý çýkar.

-Kapadokya’daki maðaralarda görmüþtüm benzerini. Düþmanlarýndan korunmak için yapmýþlar. Tehlike sezerlerse hemen oraya sýðýnýrlarmýþ. Yukarýda el kadar ve pencereye benzer bir þey var.

-Evet orasý bir pencere. Odanýn havalanmasý için gerekli. Dikkatli bakarsan sadece gökyüzünden küçücük bir parça görürsün ve oradan günde birkaç dakika güneþ de girer içeriye
.
-Tuvalet ihtiyacý filan.

-Köþede,yerde küçük bir yarýk var. Oradan dýþkýlar maðaranýn derinliklerine doðru atýlýr.

-Buradaki kiþi ne yer ne içer?

-Kiþinin tahmini kalacaðý bir süre vardýr. Onun için sadece yetecek kadar su ve biraz da ekmek alýr yanýna.

-Burada kalmanýn kiþiye ne yararý var?

-Rahatladýklarýný, bazý sorunlarýna çözümler bulduklarýný, bakýþ açýlarýnýn deðiþtiðini söyleyen kýsacasý çok memnun ayrýlan insanlar oldu. Ýstersen sen de deneyebilirsin.

-Ýstemem eksik kalsýn. En sondaki odaya da bakalým da gidelim buradan.

-Bakamayýz.

-Neden, oranýn da burasý gibi olduðunu söylemiþtin. Yoksa orada bir þeyler mi gizliyorsun?

-Hayýr. O odanýn kapýsýný açmamýz mümkün deðil de ondan. Ýçerideki kiþi dokuz senedir dýþarýya çýkmadý.

-Yani öldü, deðil mi? Bir parça ekmek ve bir yudum su ile bu kadar sene yaþamasý mümkün deðil.

-Ölüp ölmediðini bilmiyorum. Eðer öldüyse orada daha yüzlerce belki de binlerce sene kalacak demektir. Yavaþ yavaþ yukarýya çýkalým artýk. Seni yolcu etmenin zamaný geldi. Gitmeden okült bilgilere ve maðaraya karþý duyduðun bu ilginin sebebini öðrenebilir miyim?

-Belki bir gün benim de böyle bir maðaram olur. Onun alt yapýsýný þimdiden oluþturuyorum. Ýyi planlama yaptýðýmý fark etmiþsindir.

-Maðaran olsa bile okült bilgilerin olmayacak. Sana onlarý kimse vermez.

-Sen ne güne duruyorsun? Neden teleþlandýn? Maðaraný elinden alýrým diye mi korkuyorsun? Korkma, senin pis maðarana kalmadým. Gerçek yaþamda beni bekleyen baþarý ve zevkler dolu. Ben de gitmeden bir þey söyleyeyim: Bir müteahhitle tanýþtým. Çok tanýnmýþ bir firmasý var. Biraz sallantýda kriz nedeniyle. Bana iþ daha doðrusu ortaklýk teklif etti. Ayrýntýlarý önümüzdeki günlerde konuþacaðýz.

-Hayýrlý olsun. Geldiðimiz yoldan geri dönelim. Unutma tünelde kafana, basamaklarda da bastýðýn yere dikkat ediyorsun.

-Anladýk, ayný þeyleri tekrar edip durma!

*



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn deneysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Maðaranýn Kamburu - 1
Maðaranýn Kamburu - 3
Maðaranýn Kamburu - 14
Maðaranýn Kamburu - 2
Maðaranýn Kamburu - 12
Maðaranýn Kamburu - 4
Maðaranýn Kamburu - 5
Maðaranýn Kamburu - 10
Maðaranýn Kamburu - 17
Maðaranýn Kamburu - 13

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Küçücük Hikâyeler - 2
Deliden Mektup Var
Acayip Bir Hikaye
Bir Murat Dört Surat
Korona Hikayeleri - 8
Küçük Hikâyeler - 1
Senin Hikayen
Prostat
Bir Ölünün Günlüðü - 8 Son Bölüm
Bir Ölünün Günlüðü - 7

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Siyasi Taþlama: Neþezâde - 2 [Þiir]
Siyasi Taþlama: Karamsarzâde [Þiir]
Kusurî"den Týrtýklama [Þiir]
Zam Zam Zam... [Þiir]
Týrtýklama (Kazak Abdal'dan) [Þiir]
Yoklar ve Varlar [Þiir]
Ýstanbul,sana Âþýk Bu Kul [Þiir]
Âþýk Dertli"den Týrtýklama [Þiir]
Namuslu Karaborsacý [Þiir]
Dostlarým [Þiir]


Ömer Faruk Hüsmüllü kimdir?

Uzun süre Oruç Yýldýrým adýný kullanarak çeþitli forumlara yazý yazdým. Ýddiasýz iki romaným var. Çok sayýda siyasi içerikli yazýya ve biraz da denemelere sahibim. Emekli bir felsefe öðretmeniyim. Yazmaya çalýþan her kiþiye büyük bir saygým var. Çünkü yazýlan her satýr ömürden verilen bir parçadýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Az veya çok okuduðum tüm yazarlardan etkilenirim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ömer Faruk Hüsmüllü, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.