..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yüz kiþinin içinde aþýk, gökte yýldýzlar arasýnda parýldayan ay gibi belli olur. -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Güven ve Güvensizlik > Serdar ULUSOY




9 Haziran 2010
Delikanlýmýsýn..? , Kývýrcýkmý..?  
Serdar ULUSOY
Ok bir kez çýktý yaydan, geçtik düðünden toydan,Þimdi hep meydan meydan,söylenecek söz menem…Öz menem, öz menem onlar kabuk öz menem…..) Sözüm meclisten içeri üzerine alýnmasý gerekenler bana sormadan alýnabilirler diyerek baþlamak istedim yazýma. Son zamanlarda tüyü bitmemiþ yetimin hakkýný yiyen Abdurrahman Çelebiler ( koyunun olmadýðý yerde keçiye abdurrahman çelebi derler ) kendilerini bir fasulyeden sayar oldular.Kasým kasým kasýlýyorlar.Kendilerine sorsan en delikanlý bunlar, hade be ordan ne delikanlýsý,olsanýz olsanýz kývýrcýk marul olursunuz.Hiçmi delikanlý görmedik hayatýmýzda.


:BGAA:
Ok bir kez çýktý yaydan, geçtik düðünden toydan,Þimdi hep meydan meydan,söylenecek söz menem…Öz menem, öz menem onlar kabuk öz menem…..)

Sözüm meclisten içeri üzerine alýnmasý gerekenler bana sormadan alýnabilirler diyerek baþlamak istedim yazýma. Son zamanlarda tüyü bitmemiþ yetimin hakkýný yiyen Abdurrahman Çelebiler ( koyunun olmadýðý yerde keçiye abdurrahman çelebi derler ) kendilerini bir fasulyeden sayar oldular.Kasým kasým kasýlýyorlar.Kendilerine sorsan en delikanlý bunlar, hade be ordan ne delikanlýsý,olsanýz olsanýz kývýrcýk marul olursunuz.Hiçmi delikanlý görmedik hayatýmýzda.

Ýlk önce þurda anlaþalým.Ne senin dediðin olsun, nede benim.Neymiþ bu delikanlýlýk. “Delikanlý adam sözünden dönmez. Söz vermenin baþka bir þey vermeye benzemediðini bilir, delikanlý adam lagaluga yapmaz, delikanlý adam kaypaklýk yapmaz, delikanlý adam dedikodu yapmaz, delikanlý adam az konuþur öz konuþur, delikanlý adam silahýný sadece temizlik için kullanýr, süs için taþýmaz, kullanmayacaksa çýkarmaz ve göstermez, delikanlý adam cömerttir, yardýmseverdir, þefkatlidir, delikanlý adam modayý takip etmez, delikanlý adam Labunyalar gibi kasýntýlýk ve kibirlilik yapmaz, delikanlý adam delikanlý adamý kollar, delikanlý adam yaðcýlýk ve yalakalýk yapmaz, delikanlý adam bilerek hata yapmaz, yaptýðý hatalarý kabul eder ve düzeltir, delikanlý adam ser verir sýr vermez, delikanlý adam emanete hýyanet etmez, delikanlý adam artislik yapmaz, delikanlý adam iftira atmaz, Delikanlý adam kimsenin ekmeði ve aþý ile oynamaz,delikanlý adam alçak gönüllüdür diye sýralayabiliriz.”

Türk Dil Kurumu Büyük Türkçe Sözlükte ise ne der acaba delikanlý için birde ona göz atalým. “ 1. Çocukluk çaðýndan çýkmýþ genç erkek. 2. sf. mec. Sözünün eri, dürüst, namuslu (kimse). 3. ünl. Gençlere bir seslenme sözü: Delikanlý! Buraya gel.

Söylesen diyorum bu saydýklarýmdan hangisi uyuyor sana.Ne sözlükte , ne mecazi anlamda hiçbirini yakýþtýramadým ben.Doluya koldum almadý,boþa koydum dolmadý.Bari sen seç bunlardan hangisi sana uyuyor.Benden yaþ olarak büyüksün ama zerre kadar delikanlý deðilsin. Senin bu kabadayý tavýrlarýný biz küçükken kendimizden çok büyük adamlara , göz korkurtmak için yapardýk ; ama biz bilirdik ki gücümüz onlara yetmez,sadece kendimize güvenimizin olduðunu , etrafýmýza hissettirmekti amacýmýz.

Sen az kurnazsýn deðilsin ve akýllýsýn biliyorsun sokaktaki vatandaþýn senin hakkýnda ne düþündüðünü. Sen biliyorsun o sokaktaki vatandaþýn benim hakkýmda ne düþündüðünü. Sen biliyorsun benim ne kadar delikanlý olduðumu. Ben biliyorum senin ne kadar kývýrcýk olduðunu.

Sen sen , ol bana bulaþma uzak dur …!!! Birazcýk mert ol, birazcýk sözünün eri ol. Bir þeyler yapmak için film fýrýldak çevirme , kuru laf kalabalýðý yapma adam ol.Birazcýk serin gelde rüzgarý tersten estirme.

Seni ve senin gibileri tanýyabilme adýna, önyargýlý olmamak için fatioue communion ( dilbilimde iletiþimi baþlatmak için yapýlan ilk konuþmalara ve çabaya verilen ad ) girdim.Ýlk izlenimlerimde benden bir farkýnýzýn olmadýðýný gördüm,sizinde benim gibi iki tane yuvarlaðýnýz var.Birisi oturmak için olan,diðeri düþünmek için olan.Benim ile arandaki farkýn ise þu.Ben sadece düþünme organýmla düþünüyorum sen ise diðer organýnla.
Heybetli,karizmalý,yemeyi,içmeyi,gezmeyi,üfürmeyi seven birisi olmana raðmen,sinsilik var içinde.Belki küçüklükten kalma bir alýþkanlýk olsa gerek.Bunu hala aþamamýþsýn,bence bu sinsiliðini aþmalýsýn.Yüksek kibir dolusun,insanlara yukardan bakman boyunun uzunluðundan deðil sadece kibirinden olsa gerek.

Ýnsanlar arasýndaki iliþkiler sevgi, saygý ve güvene dayanýr. Doðruluðun olmadýðý yerde huzur, sükun ve mutluluktan söz edilemez. Yalanýn yaygýnlaþtýðý toplumdan iftiralar, düþmanlýklar ve anlaþmazlýklar eksik olmaz. Güven, sevgi ve saygý duygularý yerini kuþku, kin ve düþmanlýða býrakýr.

Yüce Rabbimiz Hac Suresi 30.ayette: “…Yalan sözden sakýnýn.” buyurmuþtur. Peygamberimiz de bir hadis-i þeriflerinde: “Doðruluktan ayrýlmayýn, çünkü doðruluk iyiliðe, hayra götürür. Kiþi doðru söyleyip doðruluðu araþtýrdýkça Allah katýnda sýddýk olarak yazýlýr. Yalandan sakýnýn, çünkü yalan kötülüðe götürür. Þüphesiz kötülük de cehenneme götürür. Kiþi yalan söyledikçe ve yalancýlýk yaptýkça, nihayet Allah katýnda yalancý olarak yazýlýr.” buyurmaktadýr..

Sözüne özüne güvenilmeyen bir insanla, dostluk ve iliþki kurulamaz. Meþru bir mazeret bulunmadýkça verdiði sözde durmayan kiþinin toplum içerisindeki saygýnlýðý zedelenir, dostlarýnýn sayýsý azalýr, iþi ve sosyal iliþkileri bozulur. Eðer bizler hem Allah’ýn rýzasýný kazanmak, hem de insanlar arasýnda itibar görmek istiyorsak, özümüz sözümüze uymalý, doðru konuþmalý ve dürüst hareket etmeliyiz.

Hz. Peygamber (s.a.v)’in þu hadisini kendimize düstur edinmeliyiz: “Allah’a inandým de, sonra da dosdoðru ol.”

Hayatýnda,yaþantýnda ve iþinde makamýndan dolayý saygý görebilmen çokta önemli deðil.Önemli olan güzel ahlakýn ve dürüstlüðün ile saygý görebilmen.Eðer benden ve etrafýndan saygý görmek istiyorsan, sözünün eri ol,mert ol bizde sana saygý gösterelim.Yoksa hala gözümde kývýrcýk marulsun.Benden bir tavsiye, Senden beklenen bir iþi yapabilip yapamayacaðýný iyi düþün. Kendine güvenemezsen söz verme. Ama söz verdinse yap,yapda sözünü yerine getir. Yoksa laflarýmý yemiþ olursun,cümle alemde görür ne kadar mert,ne kadar delikanlý olduðunu.

En derin saygý ve sevgilerimle hoþça ve mertçe kalýn.

Not: Yazýda ismi geçen Koyun,Keçi,Delikanli,Kývýrcýk Marul ve Abduraman Çelebiden özür dilerim.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ballý,nallý,güllü Þimdide Ak - Kurtlar Türedi
Referanduma Dirisi Yetmez,ölüsünüde Kaldýrýn
Gözü ve Kulaðý Kirada Olmayan Baþým
Hayýrlý Ýþlerde Yarýþalým,ayrýk Otu Olmayalým
Yüzünüzün Akýyla Haklandýnýzmý?
Hesabý Olanlara Selam Olsun
Aldattýnýz, Kandýrdýnýz, Parçalýyorsunuz. Sýradaki Ne Hemþerim?
Timsah Gözyaþlarý Meslek Olmuþ
Sabun Leventeden,para Avantadan
Vesselam

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sonumsun,bensin,canýmdan Ötesin [Deneme]
Dündar Taþer'in Büyük Türkiyesi [Deneme]
Bayýndýr Ýl Olmuþ Haberimiz Yok! [Deneme]
"Sultan - Üþ Þuara" (Þairlerin Sultaný) Necip Fazýl Kýsakürek [Deneme]
Benim Sýrrým [Deneme]
Baþbuðum Demek Yürek Ýster [Deneme]


Serdar ULUSOY kimdir?

Kolay olmadý bu yaþa gelmek, saniyeler dakikalar boþa geçti ömürden gitti gibi görünsede;bu yaþa gelmenin bedelini alnýmdaki kýrýþýklýklarla ödediðimi düþünüyorum. Ýnsan olmamýzýn getirdiði özellikten olsa gerek kimi zaman boþluklara düþüp hatalar yapýldýðý gibi benimde hatalarým olmuþtur. Bu hatalarýmý miras kabul etmediðim gibi savunmadým hatta savunmayýda düþünmedim. Bunlarý kötü hayat tecrübeleri olarak hayatýma yön vermede yeterince kullandým yada kullanamadým bu ayrý bir mesele lakin yaþamýmda kaderimi deðiþtirmiþ bazý hadiseler yüzünden de olumsuzluklara kapýlýp hayata küsmedim, depresyona girmedim sürekli yarýnlarýn daha güzel olabileceðini hayal ederek daha mutlu daha güzel günleri yaþamanýn benim hayatýma nelerin yön vereceðini sürekli düþünerek bu yaþýma geldim.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Serdar ULUSOY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.