..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ne elbiseler gördüm, içinde adam yok, ne adamlar gördüm sýrtýnda elbise yok." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Týp > Levent Ümit Temiz




24 Eylül 2002
Guatr (Tiroid bezi büyümesi)  
Levent Ümit Temiz
Boynunuzun ön kýsmýnda sizi rahatsýz eden bir dolgunluk mu var ?


:ACDAH:
Tiroid bezinin büyümesine guatr adý verilir. Normal aðýrlýðý 20 gram kadar olan tiroid bezi 40 gramý geçer. Guatr kadýnlarda erkeklere göre 5 kat daha fazla görülür.

Guatr, daha çok hastanýn kendisi veya yakýnlarý tarafýndan fark edilir. Genellikle aðrýsýz olmakla birlikte, bazen boyun ön kýsmýnda aðrý veya rahatsýzlýk hissi tarzýnda kendini belli eder. Yemek borusuna veya soluk borusuna baský yaparak yutma güçlüðü, nefes darlýðý gibi yakýnmalara yol açabilir. Tiroid dokusu büyüdüðü halde fonksiyonu normal kalýyorsa bu durumda ötiroid guatr söz konusudur ve halk arasýnda buna dýþ guatr denilir.

Guatr oluþumunda genetik faktörlerin de rolü olduðu bilinir. Gerçekten de, annede guatr olmasý, çocukta da guatr geliþmesi olasýlýðýný artýrýr.

Guatr diffüz (yaygýn) veya nodüler þekilde görülür.

Buluð ve hamilelik dönemlerinde diffüz guatr geliþebilir. Bir baðýþýklýk sistemi hastalýðý olan Grave’s hastalýðýnda da tiroid dokusu yaygýn büyüme gösterir. Viral tiroid iltihaplarýnda da aðrýlý diffüz tiroid büyümesi saptanýr.

Nodüler tiroid büyümeleri ise soliter (tek) veya multipl nodüler olarak karþýmýza çýkmaktadýr. Multinodüler guatr daha çok görülür. Soluk borusuna ve yemek borusuna baskýya yol açabilir, göðüs içine doðru büyüyebilir. Soliter nodüller üzerinde özellikle durulmalýdýr. Bunlarda tiroid kanseri geliþme riski vardýr.

Ýyod eksikliði, carbimazole, propylthiouracil gibi antitiroid ilaçlar ile lahana, turp, þalgam gibi guatrojen maddeler ihtiva eden besinlerin uzun süre, fazla miktarda yenilmesi tiroid dokusunun büyümesine yol açabilir.

Guatrlý hastanýn klinik durumuna göre gerekli incelemeler yapýlýr.

Tiroid fonksiyon testleri : TSH, T4, T3 vb. tiroid dokusunun çalýþma hýzý konusunda bilgi verirler.
     
Akciðer grafisi : Göðüs içine uzanan, soluk borusuna baský yapan tiroid büyümelerini ortaya koyar.
     
Ultrasonografi : Tiroid dokusu içindeki nodül veya nodüllerin kistik veya solid (katý) yapýda olup olmadýklarý konusunda bilgi verir.
     
Tiroid sintigrafisi : Tiroid nodüllerinin fonksiyone edip etmediði; bir baþka deyiþle sýcak veya soðuk olup olmadýðý konusunda bilgi verir. Sýcak bir nodülde kanserleþme olasýlýðý çok azken; soðuk bir nodülde bu olasýlýk % 10 kadardýr.
     
Ýnce iðne aspirasyonu : Soliter ve soðuk nodüllerde ince iðne aspirasyon yöntemiyle alýnan biopsinin sitolojik incelenmesiyle, nodülün kanser olup olmadýðý ortaya konabilir.
     
Guatr oluþumunu önlemek, guatrýn tedavi edilmesinden daha kolaydýr. Normal eriþkin bir insanýn iyod ihtiyacý ortalama 150 mikrogram civarýndadýr. Bu sebeble, özellikle iyod eksikliði bulunan bölgelerde (genellikle çok yaðmur alan bölgeler) iyodlu tuz kullanýlmasý guatr oluþumunu önleyebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; iyodun guatrý tedavi edici deðil önleyici bir etkiye sahip olduðudur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn týp kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Diabetes Mellitus (Þeker Hastalýðý)
Osteoporoz ( Kemik Erimesi )
Hipertansiyon

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Altýn Pati (Mayra’ya) [Þiir]
Sevdiðim [Þiir]
Sessiz Bekleyiþ [Þiir]
Unutmuþum [Þiir]
Ölüm Uzatma Elini [Þiir]
Karanfil Korkusu [Þiir]
Bu Yabancý Þehrin Yaðmurunda Hasretimsin Sen [Þiir]
Affediþ [Þiir]
Zor Olan [Þiir]
Aþýða Öðütler [Þiir]


Levent Ümit Temiz kimdir?

1960 Ýstanbul doðumlu. Ýç hastalýklarý uzmaný, Þiir kitabý : \'Merhaba\', 2000 Mayýs

Etkilendiði Yazarlar:
Orhan Veli Kanýk, Cahit Sýtký Tarancý


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Levent Ümit Temiz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.