..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Türkiye > Öner KARADAÐ




8 Aralýk 2010
Tarih Bize Ne Anlatýyor  
Öner KARADAÐ
körfez gazetesinde çýkmýþ köþe yazýlarýmdan


:BACC:
TARÝH BÝZE NE ANLATIYOR?
Merhaba; Yiðit ülkemin Mert insanlarý! Merhaba dünyanýn en acýmasýz emperyalist savaþýndan galip çýkmýþ maðrur halkým.(gerçi sömürü düzeni ile savaþ hala devam ediyor ya neyse o farklý bir haftamýzýn konusu ) Ýki gün önce 10 Kasým’da Büyük Önder Atatürk’ü andýk. Evet her 10 Kasým’da olduðu gibi sözler verdik, antlar içtik. Tam 72 yýl oldu o büyük dehanýn ýþýðýndan mahrum geçen. Verilen sözler içilen antlar unutuluyor hep. Sizce yeteri kadar layýk olabiliyor muyuz bize emanet edilen mirasa? Bence OLAMIYORUZ! Hiç bir þey yapmýyoruz Cumhuriyet düþmanlarý içte ve dýþta ellerinden geleni yaparlarken, Türkiye’nin altýný köstebek gibi oyarlarken. Biz sadece seyrediyoruz. Ülke cemaatlere, tarikatlara teslim edilirken, maddi manevi pek çok deðeri çiðnenirken, emperyalistler ve içteki iþbirlikçileri köþe baþlarýný tutarken ne yaptýk? HÝÇ! Evet koca bir hiç. Vatan ayan beyan satýlýrken, ulu orta pazarlýklar yapýlýrken, açýlým adý altýnda, demokrasi kisvesi altýnda alenen bölücülük yapýlýrken susuyoruz.
Halbuki bakýn Mustafa Kemal ne diyordu 1922 de :
(Dumlupýnar Zaferi'nden sonra, 1 Eylül 1922 tarihinde kendi el yazýsý ve imzasýyla Türk Ordusu'na verdiði meþhur emir)

TÜRKÝYE BÜYÜK MÝLLET MECLÝSÝ ORDULARI!

Afyonkarahisar - Dumlupýnar büyük meydan muharebesinde zalim ve maðrur bir ordunun asýl muharebe birliklerini inanýlmayacak kadar az bir zamanda imha ettiniz. Büyük ve necip milletimizin fedakârlýklarýna layýk olduðunuzu ispat ediyorsunuz. Sahibimiz olan büyük Türk Milleti, istikbalinden emin olmaya haklýdýr. Muharebe meydanlarýndaki maharet ve fedakârlýklarýnýzý, yakýndan müþahade ve takip ediyorum. Milletimizin hakkýnýzdaki takdirlerine vasýta olmak görevimi durmadan ve sürekli bir þekilde yerine getireceðim.
Baþkumandanlýða tekliflerde bulunulmasýný cephe kumandalýðýna emrettim.
Bütün arkadaþlarýmýn Anadolu'da daha baþka meydan muharebeleri verileceðini göz önüne alarak ilerlemesini ve herkesin fikrî güçlerini, kahramanlýk ve vatanseverliðini, birbirleriyle yarýþýrcasýna göstermeye devam eylemesini talep ederim.
Ordular! Ýlk hedefiniz Akdeniz'dir. Ýleri!
Türkiye Büyük Millet Meclisi Baþkaný
Baþkumandan Mustafa Kemal
1 Eylül 1338 ( 1922 )

Görüyorsunuz deðil mi tarih neler anlatýyor. Vatanseverlikte birbiriyle yarýþan ahlakça galip bir nesilden þimdi rant peþinde koþturan, ihale kapmakta yarýþan, bir nesil e. Halbuki bakýn yine Atamýz 10. Yýl nutkunda nasýl sesleniyordu canýndan aziz tuttuðu Türk Milletine:
TÜRK MÝLLETÝ!
KURTULUÞ SAVAÞI'NA BAÞLADIÐIMIZIN ONBEÞÝNCÝ YILINDAYIZ. BUGÜN CUMHURÝYETÝMÝZÝN ONUNCU YILINI DOLDURDUÐU EN BÜYÜK BAYRAMDIR.
KUTLU OLSUN!
BU ANDA BÜYÜK TÜRK MÝLLETÝ'NÝN BÝR FERDÝ OLARAK BU KUTLU GÜNE KAVUÞMANIN EN DERÝN SEVÝNCÝ VE HEYECANI ÝÇÝNDEYÝM.
YURTTAÞLARIM!
AZ ZAMANDA ÇOK VE BÜYÜK ÝÞLER YAPTIK. BU ÝÞLERÝN EN BÜYÜÐÜ, TEMELÝ TÜRK KAHRAMANLIÐI VE YÜKSEK TÜRK KÜLTÜRÜ OLAN TÜRKÝYE CUMHURÝYETÝ'DÝR.
BUNDAKÝ MUVAFFAKÝYETÝ TÜRK MÝLLETÝ'NÝN VE ONUN DEÐERLÝ ORDUSUNUN BÝR VE BERABER OLARAK AZÝMKÂRANE YÜRÜMESÝNE BORÇLUYUZ.
FAKAT YAPTIKLARIMIZI ASLA KÂFÝ GÖREMEYÝZ. ÇÜNKÜ DAHA ÇOK VE DAHA BÜYÜK ÝÞLER YAPMAK MECBURÝYETÝNDE VE AZMÝNDEYÝZ. YURDUMUZU DÜNYANIN EN MAMUR VE EN MEDENî MEMLEKETLERÝ SEVÝYESÝNE ÇIKARACAÐIZ. MÝLLETÝMÝZÝ EN GENÝÞ REFAH, VASITA VE KAYNAKLARINA SAHÝP KILACAÐIZ. MÝLLî KÜLTÜRÜMÜZÜ MUASIR MEDENÝYET SEVÝYESÝNÝN ÜSTÜNE ÇIKARACAÐIZ.
BUNUN ÝÇÝN, BÝZCE ZAMAN ÖLÇÜSÜ GEÇMÝÞ ASIRLARIN GEVÞETÝCÝ ZÝHNÝYETÝNE GÖRE DEÐÝL, ASRIMIZIN SÜRAT VE HAREKET MEFHUMUNA GÖRE DÜÞÜNÜLMELÝDÝR. GEÇEN ZAMANA NÝSPETLE, DAHA ÇOK ÇALIÞACAÐIZ. DAHA AZ ZAMANDA, DAHA BÜYÜK ÝÞLER BAÞARACAÐIZ. BUNDA DA MUVAFFAK OLACAÐIMIZA ÞÜPHEM YOKTUR. ÇÜNKÜ, TÜRK MÝLLETÝ'NÝN KARAKTERÝ YÜKSEKTÝR. TÜRK MÝLLETÝ ÇALIÞKANDIR. TÜRK MÝLLETÝ ZEKÝDÝR. ÇÜNKÜ TÜRK MÝLLETÝ MÝLLî BÝRLÝK VE BERABERLÝKLE GÜÇLÜKLERÝ YENMESÝNÝ BÝLMÝÞTÝR. VE ÇÜNKÜ, TÜRK MÝLLETÝ'NÝN YÜRÜMEKTE OLDUÐU TERAKKÝ VE MEDENÝYET YOLUNDA, ELÝNDE VE KAFASINDA TUTTUÐU MEÞALE, MÜSPET ÝLÝMDÝR. ÞUNU DA EHEMMÝYETLE TEBARÜZ ETTÝRMELÝYÝM KÝ, YÜKSEK BÝR ÝNSAN CEMÝYETÝ OLAN TÜRK MÝLLETÝ'NÝN TARÝHî BÝR VASFI DA, GÜZEL SANATLARI SEVMEK VE ONDA YÜKSELMEKTÝR. BUNUN ÝÇÝNDÝR KÝ, MÝLLETÝMÝZÝN YÜKSEK KARAKTERÝNÝ, YORULMAZ ÇALIÞKANLIÐINI, FITRî ZEKASINI, ÝLME BAÐLILIÐINI, GÜZEL SANATLARA SEVGÝSÝNÝ, MÝLLî BÝRLÝK DUYGUSUNU MÜTEMADÝYEN VE HER TÜRLÜ VASITA VE TEDBÝRLERLE BESLEYEREK ÝNKÝÞAF ETTÝRMEK MÝLLî ÜLKÜMÜZDÜR.
TÜRK MÝLLETÝ'NE ÇOK YARAÞAN BU ÜLKÜ, ONU, BÜTÜN BEÞERÝYETE HAKÝKî HUZURUN TEMÝNÝ YOLUNDA, KENDÝNE DÜÞEN MEDENî VAZÝFEYÝ YAPMAKTA, MUVAFFAK KILACAKTIR.
BÜYÜK TÜRK MÝLLETÝ, ON BEÞ YILDAN BERÝ GÝRÝÞTÝÐÝMÝZ ÝÞLERDE MUVAFFAKÝYET VAAD EDEN ÇOK SÖZLERÝMÝ ÝÞÝTTÝN. BAHTÝYARIM KÝ, BU SÖZLERÝMÝN HÝÇBÝRÝNDE, MÝLLETÝMÝN HAKKIMDAKÝ ÝTÝMADINI SARSACAK BÝR ÝSABETSÝZLÝÐE UÐRAMADIM.
BUGÜN, AYNI ÝNAN VE KATÝYETLE SÖYLÜYORUM KÝ, MÝLLî ÜLKÜYE, TAM BÝR BÜTÜNLÜKLE YÜRÜMEKTE OLAN TÜRK MÝLLETÝ'NÝN BÜYÜK MÝLLET OLDUÐUNU BÜTÜN MEDENî ÂLEM, AZ ZAMANDA BÝR KERE DAHA TANIYACAKTIR.
ASLA ÞÜPHEM YOKTUR KÝ, TÜRKLÜÐÜN UNUTULMUÞ BÜYÜK MEDENî VASFI VE BÜYÜK MEDENî KABÝLÝYETÝ, BUNDAN SONRAKÝ ÝNKÝÞAFIYLA, ÂTÝNÝN YÜKSEK MEDENÝYET UFKUNDA YENÝ BÝR GÜNEÞ GÝBÝ DOÐACAKTIR.
TÜRK MÝLLETÝ!
EBEDÝYETE AKIP GÝDEN HER ON SENE DE, BU BÜYÜK MÝLLET BAYRAMINI DAHA BÜYÜK ÞEREFLERLE, SAADETLERLE HUZUR VE REFAH ÝÇÝNDE KUTLAMANI GÖNÜLDEN DÝLERÝM.
NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE!...
29 Ekim 1933
Mustafa Kemal ATATÜRK
(Aslýnda 29 Ekim’de yazacaktým. 10. Yýl Nutkunu ancak o hafta ilk yazým olduðu için bu haftaya kaldý)
Ancak Atatürk’ün bakýþ açýsýný yakalamanýzý istediðim için bu hafta yazdým. Bakýnýz öyle büyük bir liderden söz ediyoruz ki yabancýlar dahi onun büyüklüðünü anlamýþlar ve neler demiþler :
YABANCILARIN GÖZÜYLE ATATÜRK
•     Kemal Atatürk'ün ölümünün 25. Yýldönümünü anma törenine katýlabilmekten þeref duymaktayým. Atatürk bu yüzyýlýn büyük insanlarýndan birinin tarihi baþarýlarýný, Türk halkýna ilham veren liderliðini, modern dünyanýn ileri görüþlü anlayýþýný ve bir akseri lider olarak kudret ve yüksek cesaretini hatýrlatmaktadýr.
Çöküntü halinde bulunan bir imparatorluktan özgür Türkiye'nin doðmasý, yeni Türkiye'nin özgürlük ve baðýmsýzlýðýný þerefli bir þekilde ilân ve o zamandan beri korumasý, Atatürk'ün Türk halkýnýn iþidir. Þüphesiz ki, Türkiye'de giriþtiði derin ve geniþ devrimler kadar bir ulusun kendisine olan güvenini daha baþarý ile gösteren bir örnek yoktur.
(John F. KENNEDY (A.B.D. Baþkaný, 10 Kasým 1963) )
•     Ülkesine baðlýlýðý, kendisine bütün dünyanýn saygýsýný kazandýran Atatürk.
(Franklin ROOSEVELT, A.B.D. Baþkaný)
•     Kemal Atatürk için daimî bir anýt tesisi münasebetiyle Türkiye'ye tebriklerimi arz ile gurur duyuyorum. O'nun gösterdiði yolda yürüyen büyük ulusunuz çok önemli baþarýlar elde etmiþtir. Türk birliðinin ve ilerleyiþinin mimarý Atatürk'ün hatýrasýný anmak için yapýlan bu tören, dünyanýn her tarafýndan hür insanlara ilham kaynaðý olmuþ bir zata çok yerinde bir saygýdýr.
(Dwight D. Eisenhower, ABD Baþkaný, 1953)
•     Asker-devlet adamý, çaðýmýzýn en büyük liderlerinden biri idi. Kendisi, Türkiye'nin, dünyanýn en ileri memleketleri arasýnda hakettiði yeri almasýný saðlamýþtýr. Keza O, Türklere, bir milletin büyüklüðünün temel taþýný teþkil eden, kendine güvenme ve dayanma duygusunu vermiþtir. Ben, Atatürk'ün sadýk arkadaþlarýndan biri olmakla büyük bir iftihar duyuyorum.
(General Douglas MacArthur, ABD Uzak Doðu Kuvvetleri Baþkomutaný, 1963)
•     Lozan'ý o kazandý; son ikiyüz yýlda ihtiyar Asya'nýn Avrupa'ya kazandýrdýðý ilk zafer.
(New York Times)
•     Savaþ sonrasý döneminin en yetenekli liderlerinden biri.
(New York Times)
•     Dünya sahnesinden tarihin en dikkatli, çekici adamlarýndan biri geçti.
(Chicago Tribune)
•     Onda büyük bir asker, dahi bir devlet adamý ve tarihsel kiþiliðe sahip bir kiþi kaybedilmiþtir.
(Hitler, Ýnönü'ye Mesajý)
•     Þark, tarihin Kemâl Atatürk tarafýndan yazýlmýþ olan yeni bir sahifesini açmýþtýr. Avrupa tarih kitaplarý vaktiyle (Barbar) Türklerin Altay Daðlarý'nýn yüksek ovalarýndan þarka, garba nasýl akýn ederek milletleri ve kültürleri tahrip eylediklerini hikâye eder. Ýncil'de ve Ortaçað literatüründe Türkler, (Gogve Magog) diye fevkâlede ve korkunç hayâletler olarak tasvir edilmiþtir. Onlar uyuþturucu medeniyetin buzlarý içinde bir ateþtiler ve Türk kokusu hâlâ bugün bile dünyanýn yarýsýnýn uzuvlarýnda yaþamaktadýr. Þimdi modern ilim, milâttan evvel tarihin binlerce yýllýk perdesini açarak, batmýþ milletlerin kaybolmuþ izlerini keþfetmektedir. Bu arada birdenbire Türk ýrkýný da tarihin aydýnlýklarý içinde görüyoruz ve onun þark ile garb arasýnda nasýl bir köprü kurmuþ ve nasýl devletler ve kültürel yaratmýþ olduðunu anlýyoruz. Avrupanýn birçok âlimleri bunu reddediyorlar.
Fakat, Atatürk'ün hayatý ve Türk Milleti'nin yeniden uyanýþ ve kalkýnýþ, Türk Milleti'nin ruhunun ilk evini henüz yirminci asýrda kurmuþ olmadýðý kanaatini gösteriyor. Kemâl Atatürk ile yüzlerce asrýn derinliðinden kahraman bir ruh aydýnlýða yükseliyor ve bu ruh, dünyanýn esarete düþmüþ kýsýmlarýndaki milletlere hürriyet ve kurtuluþ yolunu gösteriyor. O'nun hüviyeti, Nil sahillerinden eski Çin denizlerine kadar uzanan bir efsane olmuþtur. Bununla beraber O gene milletinin ortasýndadýr. Olgun ve kemâle ermiþ zekâsýyle, münevver ve ebedi gençliðin yorulmak bilmez kudret ve ciddiyetine mazhar olan, O, kendi milleti ve beþeriyet âlemi için beslediði muhabbetle, bir dâhinin neler yarattýðýna dair, cihana fevkâlâde heyecanlý bir sahne seyrettirmektedir.
(Herbert MELZÝG)
•     Esarete mahkûm edilmiþ bir istiklâl hakkýný kuvvetle kazanmýþ, idam fermanýný yýrtýp düþmanlarýnýn suratýna fýrlatmýþ adamdýr.
(Alman Basýný)
•     "Atatürk, istiklâl hissini taþýyan bütün milletler için, ölmez bir semboldür."
(Alman Basýný)
•     "Atatürk, bütün Asya kýtasýnýn Ata'sýdýr."
(Çin)
•     "Atatürk, yirminci yüzyýlýn en büyük mucizesidir."
(National Tidence Gazetesi, Danimarka, 11 Kasým 1938)
•     Paþa, size nasýl hayran olmayayým? Ben Fransa'da laik bir hükümet kurmuþtum. Bu hükümeti Papa'nýn Paris'teki temsilcisinin yardýmý ile papazlar devirdi. Sizse bir Halifeyi kovdunuz ve gerçek anlamýyla laik bir devlet kurdunuz. Siz, bu taassup içinde laikliði bu topluma nasýl kabul ettirdiniz? Dehanýzýn büyük eseri laik bir Türkiye yaratmak olmuþtur.
(Edouard Herriot, Fransa Eski Baþbakaný, 1933)
•     (1922'de Türk ordularýnýn zaferi neticesi Anadolu'daki emelleri gerçekleþmeyen Ýngiltere'nin Türk düþmaný olarak bilinen Baþbakaný Lýoyd George, Parlamento'da kendisine yöneltilen suçlama ve tenkitleri þöyle cevaplandýrmýþtýr): "Arkadaþlar, yüzyýllar nadir olarak dahi yetiþtirir. Þu talihsizliðimize bakýn ki o büyük dahi çaðýmýzda Türk Milleti'ne nasip oldu. Mustafa Kemâl'in dehasýna karþý elden ne gelirdi.
(D. Lloyd George, Ýngiltere Baþbakaný, 1922)
•     O genç ve dâhi Türk Þefi'nin o esnada Çanakkalede bulunmasý, müttefikler bakýmýndan talihin en acý darbelerinden biridir.
(Ýngiliz Yazarý Alan Moorehead)
•     Ben þimdiye kadar on beþ hükümdar ve cumhurbaþkaný ile özel ve resmi konuþmalar yaptým. Bu geceki kadar ezildiðimi hatýrlamýyorum. Mustafa Kemal'de büyük bir ruh kudretinin esrarý var.
(Sir Charles Townshend, Ýngiliz Generali, 1922)
•     "O'nun idaresi altýnda Türkiye, Avrupa'nýn kýymetli bir üyesi oldu."
(London Times Gazetesi, Ýngiltere, 11 Kasým 1938)
•     "Devrin en centilmen, sözüne en inanýlýr, dostluðuna en güvenilir, devlet adamý Atatürk'tür."
(Ýngiliz Basýný)
•     "Birçok kuvvetli adamýn iktidara geldiðini gören neslimiz, bunlarýn eserlerini gözden geçirdiðinde, hiçbir millet ve devlette yapýlan inkýlâplarýn Atatürk tarafýndan baþarýlanlar kadar iyi düþünülmemiþ olduðunu kabul edecektir.
(Ýngiliz, Daily Telgraph Gazetesi)
Daha fazla örnek yazabilirdim. Ama anlamak istemeyenlere dahi herhalde bu kadarý yeter diye uzatmýyorum.
Son söz ben kendi adýma gözyaþlarý içinde özür diliyorum. Özür dilerim Atam kurduðun cumhuriyet’e yeteri kadar sahip çýkamýyoruz. Açtýðýn yolda deðil baþkalarýnýn yazdýðý ( ýlýmlý Ortadoðu Rum Ýslam Ýsrail imparatorluðu Kürdistan Trabzon büyük vb projelerinde) yürüyoruz. Böyle yazdým açýk seçik olunca anlamak istemiyor bazýlarý. Bakalým planlarý karýþtýrýnca anlaþýlacak mý? Gerçekten özür dilerim Atam. Umarým Allah üzerinde yaþayacak vatanlarý olmadan dinlerini yaþamaktan mahrum kalacaðýný unutanlarýn gözlerini bu 10 Kasým’da açmýþtýr. Ve laikliðin kýymeti harbiyesiyle vicdan özgürlüðünü herkes için istesin herkes. Sadece kendileri için deðil. Ve canlar bir olsun, bir olursak hür oluruz aksi halde…
Saygýlarýmla



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih Bize Ne Anlatýyor 2

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih Bize Ne Anlatýyor 1

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Maça Kýzý [Þiir]
Seven Bir Erkek Bir Ülke Gibidir [Þiir]
Deniz Mahirdir Kýyýya Ulaþmakta [Þiir]
Zeytin Karasý [Þiir]
Bu Bahçe Çiðnenmiþtir Artýk [Þiir]
Kendi Beynindeki Teröre Yeniksin [Þiir]
Ay Karanlýk Geceyi Iþýtmýyorsa Sende Unutmuþsundur [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Bu Hasat Bizimdi Bu Sene [Þiir]
Bu Saatte Telefonu Kim Açarsa Kýymetli Olur [Þiir]


Öner KARADAÐ kimdir?

ben tanýnmamýþ bir neslin oðluyum ve tanýnmadýðýmýzdan memnunum. anlatacaðýz kendimizi ama önce hazýr olmasý lazým anadolunun


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Öner KARADAÐ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.