..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilgi sakalla ölçülmez. -Moliere
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Öner KARADAÐ




17 Aralýk 2010
Tarih Bize Ne Anlatýyor 7  
ergenekon

Öner KARADAÐ


köþe yazýsý


:BJAF:
TARÝH BÝZE NE ANLATIYOR?
Merhaba sevgili okurlar! Zamanýn birinde tarih öðretmeni bir arkadaþýmla sohbet ediyorduk. Bir ara þöyle bir cümle kurduðu için çok kötü tartýþmaya girdik.
_ Kurtuluþ savaþýnda sadece Yunanlýlarý yendik dedi hocamýz.
Bu cümle benim çýldýrmama yetecek kadar aðýr bir cümleydi. Hocamýza 1.Ýnönü savaþýný 2. Ýnönü savaþýný Kütahya – Eskiþehir direniþini ardýndan Sakarya savunmamýzý ve olmazsa olmaz Baþkomutanlýk ve Büyük Taarruzu sýrasýyla önce Ermenilerin doðu cephesinde çekiliþini ( Gümrü anlaþmasý ) Ýtalyanlarýn Akdenizi Fransýzlarýn güney cephesini boþaltmasýný Londra konferansýný, Moskova Anlaþmasýný en sonunda da Mudanya Ateþkesini ve Lozan zaferini anlattým. Ve sordum sen öðrenciyken cemaat dershanesine mi gitmiþtin?
_ evet dedi nereden anladýn?
Biz kitap okumayý ve insan okumayý seven bir eðitim anlayýþýna sahibiz dedim. Düþündü ve utandý. Çünkü hatýrlattýðým örnekler onunda bildiði þeylerdi ama idrak yollarý enfeksiyonu geçirmesine neden olacak bir iklimde okumuþtu. Düþünmeyi, yorumlamayý unutturuyorlardý. Neden? Peki bu çaba neden Cumhuriyete ve Türklüðe bu kadar düþmanlýk neden? Bakýn aþaðýda Zaman gazetesi yazarý Mümtazer TÜRKÖNE’ nin bir yazýsý var buyurun okuyun yorumu altýna yaparýz.
           Mümtaz'er Türköne

Ergenekon Efsanesi kime ait?
Bir yalana çok fazla insanýn inanmasý, sahte olaný gerçek yapmaz. Türklerin "çýkýþ" efsanesi olarak anlatýlan Ergenekon, bir safsatadan ibaret. Sahte masallar dünyasýnda mutlu bir þekilde yaþamak mümkün. Ama birilerini mutlu eden bu hayaller baþkalarý için bir kâbusa dönüþmüþ ise, uyanmanýn vaktidir.
Hikâyenin aslý þöyle. Cumhuriyet, kurulduktan sonra kendi tarihini yazmaya giriþiyor. Bu tarihin iki temel ihtiyaca cevap vermesi bekleniyor. Cumhuriyetin yeniliði, imparatorluk modeli bir devletin yerine bir ulus-devlet þeklinde kendini inþa etmesi. Birinci ihtiyaç bu ulus-devletin ulusunu oluþturmak. Ýkincisi ise, Avrupalýlarýn "Türkler bu coðrafyanýn yerli halký deðiller, onlarý Orta Asya'ya geri gönderelim" tezi üzerine inþa edilen düþmanlýða karþý durmak. Bunun için ise Türklerin Anadolu'nun yerli halký olduðunu ispatlamak gerekiyor. 1930'larda Atatürk'ün önderliðinde oluþturulan Türk Tarih Tezi, bu iki ihtiyaca cevap vermek için geliþtirilmiþtir. Bu Tez'in iki temel iddiasý vardýr. Birincisi, Türklerin 5 bin yýllýk çok eski bir ulus olmasý. Ýkincisi, Anadolu'da yaþayan Hititlerin, Romalýlarýn atasý Etrüsklerin Türk olduðu ve dolayýsýyla bu topraklarýn eskiden beri Türklere ait olmasý.
5 bin yýl öncesine giderek, birkaç yýl öncesinin Osmanlý'sýný reddetmek, yeni bir ulusun yaratýlacaðý çok uzak bir geçmiþin belirsizliðine sýðýnmak ve oradan istediðiniz her þeyi çýkartmak mümkündü. 5 bin yýl öncesi esaslý hiçbir bilginin olmadýðý, dolayýsýyla kolaylýkla yeni baþtan yazýlabilecek kadar karanlýktý.
Çocukken tarih kitaplarýnda bize anlatýlan "Göç haritalarý" ile bugün Ergenekon Terör Örgütü'ne ilham kaynaðý olan Ergenekon Efsanesi, Türk Tarih Tezi'nin sahteliklerinden geriye kalan birkaç izden sadece ikisi. Ankara'da Sýhhiye meydanýndaki, Hitit güneþ kursu, Etibank ve Sümerbank isimleri de öyle. Ergenekon Efsanesi, farklý versiyonlarý ile Çin kaynaklarýnda geçen ve Moðol kabilelerine atfedilen efsanelerden biri. Ýlhanlý tarihçisi Reþidüddin'in "Cami-üt Tevarih" isimli tarih kitabý ise, bizdeki versiyonun kaynaðý. Reþidüddin bu efsaneyi bir Moðol efsanesi olarak naklediyor. Bizde bu konuda tek otorite olarak kabul edilen Bahaddin Ögel'in Türk Mitolojisi (I) isimli kitabýný 14. sayfasýndan itibaren dikkatle okuyanlar, bu efsanenin Türklere ait olmadýðýna ikna olacaktýr. "Moðollar da Türk idi" tezi ile bu efsaneyi dönüþtürmek de mümkün deðil; çünkü bu efsanelerde geçen Moðollarýn düþmanlarý Türklerden baþkasý deðil. Ýddia edilenin tam tersine Türkler (bir Hun hakaný) bir Moðol kabilesini yok ediyor; geride tek kalan çocuðun ayaklarý kesiliyor ve sonra bir Kurt o çocuktan hamile kalýyor.
Ergenekon, bir Türk efsanesi olarak Kurtuluþ Savaþý sýrasýnda Yakup Kadri tarafýndan icat edilmiþtir. Halbuki efsaneler, bir toplumun ortak hafýzasýdýr. Efsaneler ve destanlar vasýtasýyla o toplumun ortak geçmiþi, yeni nesillere aktarýlýr. Osmanlý'da, Selçuklu'da en küçük izine rastlanmayan bir hikâyeyi, Cumhuriyet kuruluþuyla birlikte 5 bin yýlýn içinde birdenbire "keþfetmek" ve sadece tek "yabancý" kaynaða dayanmak ne kadar inandýrýcý? Milli Eðitim Bakanlýðý'nýn bu sahtelikleri ders kitaplarýndan acilen temizlemesi lâzým.
Niyetim kimsenin kutsalýyla, inancýyla uðraþmak deðil. Ergenekon Efsanesi ve Kurt figürünün MHP ideolojisinin önemli sembollerinden biri olduðu herkesin malûmu. At izi it izine karýþtý. Türkiye'nin sahip olduðu her þeye kasteden tehdidin adý Ergenekon olarak kayda geçti. Bu tehdidin varlýðý bile, Ergenekon efsanesi gibi sahteliklerin eseri. Demek ki sahtelikler akýl dýþý sapmalara yol açýyor.
O zaman putlarý parçalamak gerekiyor. Bizim beþ bin yýlýn karanlýðýndan, Moðol kabilelerinden aþýrdýðýmýz sahteliklere deðil, henüz üzerinden üç nesil bile geçmemiþ yakýn tarihimizin gerçeklerine ihtiyacýmýz var. Moðol efsanesindeki kurdun izini aramak yerine Osmanlý'dan kalma haritalarýn ayrýntýlarýna bakmalýyýz. Bir kurdun peþinden gidecekler ile Osmanlý'nýn bize miras býraktýðý ahlakî otoriteye rýza gösterecek Ortadoðu halklarýný karþýlaþtýrmayý deneyin. Bizim yeniyetme halklar gibi büyük görünmek için sahte bir tarihe ihtiyacýmýz yok. Osmanlý'dan devraldýðýmýz miras zaten yeteri kadar büyük.

m.turkone@zaman.com.tr

22 Þubat 2009, Pazar


Þimdi yazýyý okudunuz. Tarihi hiç bilmeyen milyonlarca kiþiyi yanlýþ düþünmeye itecek bir yazý deðil mi?
Resmen diyor ki sayýn TÜRKÖNE
Ergenekon Türk destaný deðil Moðol destanýdýr ATATÜRK’e ulus devlet yaratmak için bir efsane lazýmdý bunu da Yakup Kadri Türklere aitmiþ gibi uydurdu. Þimdi sayýn profesör tarihi bizden daha iyi bilmiyor mu? Elbette biliyor fakat bilinçli bir þekilde saptýrýyor. Çünkü yazýnýn kokusundan anladýðýmýz kadarýyla Kürt vatandaþlarýmýza yaranmak ve AKP’ye oy toplamak istiyor. Eðitimli Kürtlerimizde eminim gülüyorlardýr böyle afaki çabalara.
Þimdi hocanýn hatalarýný nasýl saymalý ki? Örneðin Moðollarda kurt deðil köpeðin kutsal olduðunu mu söylemeli. Ya da Yakup Kadri’nin Ergenekon adlý kitabýnda bu efsaneden deðil Kurtuluþ savaþýndan bahsettiðini mi söylemeli. Moðollarýn 13. Yüzyýlda etkili olduðunu Göktürklerin ise MS. 552-744 arasýnda yaþadýðýný ve birçok Çin kaynaðýnda bu efsanenin tam 600 yýl önce anlatýldýðýný ve bu efsaneyi sahiplenmeye çalýþanlarýn Moðollar olduðunu söylesek. Ya da birçok Avrupalý tarihçinin de hem Sümerlerin hem Etrüsklerin hem de Hititlerin atalarýnýn Türk olduðu konusunda hemfikir olduklarýný ve yeni kanýtlarýn bunu desteklediðini mi söylesek. Ne yapsak ta böyle Profesörlerin gençlerimizi kandýrmalarýný engellesek?
Ergenekon Destaný, Hive Haný EBULGAZÝ BAHADIR Han’ýn 17. yüzyýlda yazdýðý “Þecere Türk” (Türklerin Soykütüðü) adlý eserde de kaydedilir. ( Bu konularda daha fazla bilgi için, bak., Prof. Dr. Bahaeddin Ögel, TÜRK MÝTOLOJÝSÝ, 1.cilt, sf. 59-71.).


Mümtaz'er Türköne, (d. 1956 Ýstanbul), öðretim görevlisi ve köþe yazarý.
1956 yýlýnda Ýstanbul'da doðdu. 1978 yýlýnda Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Ýdari Þubesinden mezun oldu. Ayný fakültede 1986'da master, 1990'da doktora yaptý. Halen Gazi Üniversitesi Ýktisadi ve Ýdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nde çalýþýyor.
1980 öncesinde ülkücü görüþleriyle tanýnan Türköne þu anda Zaman Gazetesi'nde köþe yazarlýðý görevini sürdürmektedir. Yazar, þu anda Tanzimat dönemi siyasî fikirler üzerine çalýþmayý sürdürüyor.
Ýkinci evliliðini yaptýðý Özlem Piltanoðlu Türköne (Boþandýðý eski eþi Doç. Dr. Mualla Kavuncu'dur.), þu anda Adalet ve Kalkýnma Partisi Ýstanbul milletvekilidir.
En çok eleþtirilen sözlerinden birisi "Bizim bir Nizam-ý Cedit ordusuna ihtiyacýmýz var"[1] olmuþtur.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih Bize Ne Anlatýyor 9
Tarih Bize Anlatýyor 10

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarih Bize Anlatýyor 17
Tarih Bize Ne Anlatýyor 8

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Maça Kýzý [Þiir]
Seven Bir Erkek Bir Ülke Gibidir [Þiir]
Deniz Mahirdir Kýyýya Ulaþmakta [Þiir]
Zeytin Karasý [Þiir]
Bu Bahçe Çiðnenmiþtir Artýk [Þiir]
Kendi Beynindeki Teröre Yeniksin [Þiir]
Ay Karanlýk Geceyi Iþýtmýyorsa Sende Unutmuþsundur [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Bu Hasat Bizimdi Bu Sene [Þiir]
Bu Saatte Telefonu Kim Açarsa Kýymetli Olur [Þiir]


Öner KARADAÐ kimdir?

ben tanýnmamýþ bir neslin oðluyum ve tanýnmadýðýmýzdan memnunum. anlatacaðýz kendimizi ama önce hazýr olmasý lazým anadolunun


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Öner KARADAÐ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.