..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Doğallık sahip olunan değil, kazanılması gereken bir erdemdir. -Cervantes
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Günlük Olaylar > Salih Zeki Çavdaroğlu




9 Nisan 2011
Face Book" Taki Anlamsız Paylaşım Tartışmaları  
Salih Zeki Çavdaroğlu
sosyal Paylaşım sitelerindeki Fikri hak ihlalleri...


:BJFF:

İnternetteki sosyal paylaşım sitelerinin hayatımıza girişiyle birlikte, oldukça olumlu etkilerinin yanında, bir o kadar da olumsuz durumlarla karşılaşıyoruz.
Bunların içinde dünya genelinde 200 milyona yakın kişinin üyesi olduğu söylenen Facebook ülkemizde en çok paylaşılan sitelerin başında gelmektedir.
Ben de takriben 4 yıldır burada özellikle ilgi alanlarım olan konularda çok değerli arkadaşlıklar kurdum; onlarla fikir, sanat, siyaset gibi konularda zevk ile görüş alışverişinde bulunuyorum.
Ancak, özellikle müzik videolarında üyeler arasında sık sık yaşanan paylaşım tartışmaları, bizzat taraf olmasam da beni oldukça rahatsız ediyor.
Mesela TRT, ya da diğer müzik yapımcısı firmalar tarafından üretilen bant ya da videoların orijinal ses kayıtları, değişik kişilerce alınıp, üzerine resim, desen, ebrû v.b. unsurlar yüklenerek X’ in,Y’ nin Z’ nin videoları gibi isimlerle ya kendi sayfalarında, ya da üyesi oldukları grupların sayfalarında paylaşımlara sunuluyor.
Buraya kadar mesele yok. Ancak özellikle diğer bir grup oradan bu videoyu alıp, sayfasında paylaştığında, hele X-Y ya Z’ nin adını yazmayı unuttuğunda tabir caizse kıyametler kopuyor. Vay efendim emeğe, zamana saygısızlık yapılmış gibi bir sürü suçlama ve bu suçlamaya muhatap olanların savunmaları ile günlerce sürecek bir polemik zinciri başlıyor.
Oysa bırakın her hangi bir kurumun ürettiği bir videoya yeni yan materyallerle versiyon üretmeyi, orijinal videonun bile sosyal medya sitelerinde alenen yayımlanması, gerek ulusal ve gerekse uluslararası hukuk önünde suç teşkil ettiği tartışmasız bir gerçektir.
Bu eylem ülkemizde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince tarif edilmiş ve buna muhalefet edenlerin cezalandırılacakları hükme bağlanmıştır.
Yani bu sitelerde müzik, film, makale vb. izinsiz paylaşımlara karşı anılan yasa gereği eser sahiplerinin dava açma hakkı bulunmaktadır.
Uygulamadaki yoğunluk ve karmaşa sebebiyle cezaî yaptırımları bu gün için tam olarak sağlanamayan paylaşımlarda, bu hakkın ihlâlini yapan kişilerin, başka bir kişi ya da kuruma ait bir eseri bir takım görüntü değişiklikleri ile yeniden ortaya koyup, kendileri üretmişcesine hak iddia etmelerini, tabir caizse “ pişkinlik “ olarak görüyorum.
Telif hakları da kişinin vazgeçilmez kazanımlarından biridir. Ülkemizde bu sorun tam anlamıyla çözümlenene kadar, insanların sevdikleri, beğendikleri sanatçıların şarkılarını, mevzuat boşluğu sebebiyle herhangi bir bedel ödemeden dinlemeleri karşısında bu gün için yapılacak bir şey yoktur.
Ancak o eserlerin orijinallerini kendi çalışmaları ile bir başka şekle sokup, kendi üretimleri imişcesine topluma sunmaları, sonrasında da bunun için hak hukuk argümanı arama gayretleri karşısında “ hayret “ demekten başka bir söz bulamıyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Türkiye’ Nin Önüne Konmuş ‘batılılaşma’ Hedefinin Ne Kadar Yanlış Bir Hedef Olduğunu Artık Anlamamız Gerektiği Günlerdeyiz
Ülke Olarak Yıllardır Sosyal Şizofrenlerimizle Uğraşıyoruz…
İstanbul' da Başka Mekân Kalmadımıydı?
Mevlid Ne Kadar Kantat Ya da Oratoryo Olur?

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Mukaddes Kitabımız’daki Âyetler ile Tarihî Veriler Işığında: Türkiye’de Yahudicilik Hareketleri
Yazdıkları İle Yaşadıkları Aykırı Bir Sanat ve Edebiyat Adamı
Cumhuriyetimizin Kuruluş Felsefesi
1923’ Te Okullarda Türk Mûsıkîsi Öğretimi Yasaklanmıştı!..
Tarih Boyunca Türkçemiz’ E ‘sadeleştirme’ Adına Yapılan İhanetler ve Bunun Sonuçları
Chp Ne Kadar Solcu Ya da Sosyal Demokrat; Daha Doğrusu Bu İddiaları Ne Kadar Doğru?
Türkiye’ Nin 'Batılılaştırılma 'Projesi Kapsamında Radyo’ Nun Misyonu Neydi?
Emperyalist Dünyanın Himayesindeki Piyanist Yine Sara Nöbetlerinde
Ziya Gökalp
Cinuçen Tanrıkorur

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Vefatının 67. Yılında Ziya Osman Saba’ Yı Rahmetle Anıyoruz... [Şiir]
İki Bedene Tek Ruh [Şiir]
Adı Konulmamış Duygular [Şiir]
Aşk Bir Terennüm İse [Şiir]
Hayal Bazan Gerçeği Aşar [Şiir]
Sensizlik Beyitleri [Şiir]
Yağmuru Beklerken [Şiir]
Her Şey Geçmişte Kaldı [Şiir]
Vesvese [Şiir]
"" Mâzi Kalbimde Yaradır "" [Şiir]


Salih Zeki Çavdaroğlu kimdir?

Otuz yıldan fazla bir süredir Geleneksel Türk Musıkisi eğitimi aldım. Üsküdar Musıki Cemiyeti' nde 20 yıl korist - solist olarak görev yaptım. Bu güz Türk Musıkisi üzerine makaleler yazıyorum. (bkz. www. musikidergisi. com)

Etkilendiği Yazarlar:
N.Fazıl , C.Meriç, B.Ayvazoğlu,


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Salih Zeki Çavdaroğlu, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.