..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Edebiyat yaþamýn öncüsüdür, onu öykünmez, ona istediði biçimi verir. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Ruhbilim > Emine Piþiren




25 Nisan 2011
Asla Baþýn Öne Eðilmesin!..  
Emine Piþiren
"Yolda yürürken baþýný önüne eðeceksin, kaþlarýný çatacaksýn, saða sola bakmayacaksýn, bir erkek gördüðünde kaþlarýnýzý çatacaksýn, gülümsemek yok, saðda solda oyalanmadan doðruca eve geleceksiniz vs. vs"


:BGEJ:

Yýllar önceydi...

Genç kýzlýk yýllarýmýn ilk yýllarýydý...

Annemin yüzümüze doðru iþaret parmaðýný bir uyarý gibi uzatýp;

"Yolda yürürken baþýný önüne eðeceksin, kaþlarýný çatacaksýn, saða sola bakmayacaksýn, bir erkek gördüðünde kaþlarýnýzý çatacaksýn, gülümsemek yok, saðda solda oyalanmadan doðruca eve geleceksiniz vs. vs" sözlerini dün gibi anýmsarým.
Annemiz bizi yetiþtir iken aklý sýra kol kanat germekteydi. Oysa utanma duygularýný tek tek bilinçaltýmýza þýrýnga etmekteydi. Çünkü o da öyle yetiþtirilmiþti.

Bu uyarýlarý dikkate aldým mý? Aldým tabi. Hala izleri var alnýmda. "Kaz ayaðý" dedikleri derin çizgiler. Çatýk kaþ görünümüm öyle belirgin ki, botoks enjekte etseler bile düzelmez. Öyle bir derin çizgi ki, geri dönüþümü olamayacak bir iz kaldý tam alnýmda iki kaþ arasýnda...

Ben buna "utangaçlýk çizgisi" diye bir ad verdim. Özellikle ilk üç dakikada bir insanýn fiziðine bakýp referans imaj tahlilleri yaparken...

"Sinirli Kadýn" görünümü, hiç kaybolmadý...

Gerçi estetik harikalarý var ama ya diðer geliþen duruma ne demeli? Hani o annemizin veya babamýzýn, bizi yetiþtiren ebeveynlerimizin hani? Hatta ilk altý yaþýn üstüne ilaveler yapacak olan "ilkokul" öðretmenimizin bize vermiþ olduðu kiþilik renklerindeki arýzayý nasýl yok edeceðiz? Bu duygu yaþamýmýzýn her alanýnda bizi yenik düþürmüþtür.

Sýnavlarýmýzý verdiðimiz zamanlarda, baþýmýzdan aþaðýya dökülen o sýcak kaynar sularý, hangimiz unutur ki?

Yaþamýmýzdaki ÝLKLER...
Ýlk aþkýmýz...
Ýlk sýnavýmýz...
Ýlk iþe giriþimiz...
Ýlk uçaða biniþimiz...
Ýlk yolculuðumuz...
Ve bir sürü ÝLK’lerimiz bizim utanma duygularýmýzýn ardýnda kalýp, baþarýlarýmýza ket vurmuþtur...
Evet, bizi engellemiþ ve cesaretimizi kýrmýþtýr...
Yaþamak þakaya gelmiyor...
Deðerli psikiyatrist Doçent Dr. Levent Mete "Utangaçlýðýn " bir hastalýk olduðunu açýklýyor bizlere...
Bakalým baþa çýkabilecek miyiz bu içimizdeki bizi kemiren bu kurtla...
(*) “Mahcup bir insan mýsýnýz? Bir toplulukta, insanlarýn ilgisi sizin üzerinize çevrildiðinde kalbiniz hýzlý hýzlý çarpmaya baþlýyor ya da soluðunuz daralýyor mu? Yeni girdiðiniz bir iþ ortamýnda, ayaða kalkýp kendinizi tanýtmanýz istendiðinde, yüzünüz kýzarýyor, sesiniz titriyor mu? Bu özelliklerinizi bildiðiniz için, kalabalýk önünde konuþmanýzý gerektirecek durumlardan uzak duruyor, ancak tüm çabanýza raðmen boþ bulunup yakalandýðýnýzda, bir iki laf edip sýranýzý savýncaya kadar kan ter içinde kalýyor musunuz?.. “
Þayet Dr L.Mete’nin yukarýda sýralamýþ olduðu sorunlar varsa hastalýk çoktan kapýmýzý çalmýþ demektir. Toplumda her on kiþiden birinin “utangaçlýk “ hastalýðýna yakalandýðýný ve insanlarýn bu hastalýktan kurtulmak için kendince çözümler bulduðunu biliyoruz.
Kimi alkolle, kimisi de uyuþturucu kullanarak baðýmlý olmakta. Ýkincisi oldukça sýk baþvurulan ve toplumuzda yaygýnlaþmýþ bir sorunumuzdur.
Bir baþka kurtuluþ yoluysa toplumdan kendini soyutlamakla kollar sývanýyor. Geri planda durup insanýn kendisini gerek iþ gerekse okul yaþamýnda basit ve pasif durumda kalmasýdýr.
Bu yöntemler hafife alýnmayacak derecede insanda hasarlara neden olduðu gibi toplumdan uzak, meslekte baþarýsýzlýk dibe vururken, en berbat bir ruh denge bozukluðu baþ gösteriyor.
yalnýzlýk tercih edilip, kiþi kendini adeta karantinaya alýyor.
Öyle ki, utangaçlýk hastalýðýna yakalanan kiþiler, bir süre sonra karþý cinse ilgi azlýðýndan, eþ bulma güçlüðü yaþayýp,evlilik kurumundan uzaklaþýyorlar.
Dr. Levent’in bu tespiti %30’lara varýyor.
Þimdi akla þu soru takýlýyor:
Acaba “utangaçlýk hastalýðýnýn” herhangi bir tedavisi var mýdýr?
Umut verici geliþmeleri týp ilminde görmek memnuniyet verici. Ýnsanlarýn topluluk karþýsýnda konuþma özürlüyse, kalp çarpýntýsý, hýzlý nefes alýp verme, ses titremesi, yüz kýzarmalarý, vb gibi aþýrýya varan fiziksel ve ruhsal belirtiler varsa, sorun ilaçla veya psikoterapiyle %70 çözülebileceðini belirtiyor doktorlar.
Yýllarca sahne sanatçýlarýyla birlikte çalýþtýðým zamanlarý anýmsadým: Onlar sahneye çýkmadan önce yukarýdaki tüm belirtilere tanýk olurdum kuliste. Yaþadýklarý içsel karmaþayla baþa çýkamayanlarýn da alkol kullandýklarýný gördüm.
Utangaçlýðý yok eden ilacýn da piyasaya sürüldüðünü açýklayan doktor Levent bu ilacýn ayný zamanda beyinde “seratonin” maddesini arttýrdýðýný, çekingenlik duygusunu yok edip, güven duygusunu kamçýlayýp, toplumdaki kiþilerle daha rahat saðlýklý iliþki kurabildiðini ifade ediyor.

“Ay, çok utandým!”

Sözlerini sýklýkla sarf ederiz deðil mi? Artýk cesaretimizi kazanýp daha özgüvenli bir yaþamýn tadýný çýkartacaðýz. Utangaçlýðýmýzla baþa çýkacaðýz.
Bilim adamlarýnýn genlerin üzerindeki çabalarý boþa çýkmayacak gibi.
Kim bilir? Belki de “ölümsüzlük” reçetesi bir gün elimize tutuþturulur. Lokman hekim kaybettiði o reçete hani…
Bir þarký vardý hani;

“Baþýn öne eðilmesin./Aldýrma gönül aldýrma./Görecek günler var daha/Aldýrma gönül aldýrma.”

Þarkýlar utangaçlýðýmýzý aþmamýz için bizi yüreklendirse de, saðlýklý bir eðitimin kiþisel geliþimde, daha etkin bir çözüm olacaðý kesindir.

Sevgiyle ýþýldasýn yüzlerimiz.

Emine Piþiren/ Edremit-Akçay

Kaynak: (*) Gen Bilim


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhabalar
Gönderen: Aysel AKSÜMER / , Türkiye
27 Nisan 2011
Yýllar önce anne ve babalarýmýz, evlatlarýný yetiþtirirken sanýrým ayný yemini etmiþler. Hiç yabancý gelmedi bana da "o yürürken hiç saða ve sola bakmadan yürü" þeklindeki komutlar. Belki zamanýn kötülüklerine karþý koruma içgüdüsüyle yaptýlar, baþýmýza bir þey gelmesin diye. Teþekkürler Sevgili Emine Haným, çok güzel ve içten bir yazýydý. Sevgilerimle.

:: Ýlaç neye yarar?..
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
25 Nisan 2011
Deðerli yazar, bu kültürde, kýz çocuklarýnýn yetiþtirilmesinde aktarýlan sakatlýklardan birine akýcý bir anlatýmla deðinmiþsiniz. Ancak, bu hastalýklý eðitim; örtünmeye zorlama, el ele tutuþtuklarýnda otobüsten atýlma gibi çok daha sert nice akýl almaz yöntemlerle sürekli üretilirse týp neye yarar ki? Sevgilerimle..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osho Yaþadýðý Zaman Demiþ ki...
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Yanan O Küçük Kýz Hala Yaþýyordu
Kýrk Yýl Sonra Özgür Olacaktým
Þayet Bir Kadýn, Bir Erkeðe Tecavüz Ederse - 1 -
Þimdi Aþký Göze Alabilir Misiniz?
Hayat Ateþ Üstünde Yol Almaktýr - 3 -
Atatürk ve Rus Lideri Lenin Dostluðu
Tarihteki Ýlk Kadýn Þair Sappho
Konfüçyüs'ün Hayatý ve Dünyadaki Beþ Aðýr Suç

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.