..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Eðer bir kelebeði sevebiliyorsak, týrtýllara da deðer vermemiz gerekir. -Antonie de Saint-Exupery
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yerler > derya eðilmez




5 Mayýs 2011
Gaziantep Ýzlenimlerim  
derya eðilmez
Uzunca bir aradan sonra tebdili mekan sözünü haklý çýkaracak gezi seçeneðimi Antep için kullanmaya karar verdim.Hafta sonunu Antep`te geçirmek üzere çocuklarla yola çýktým.Cuma günü akþam saatlerinde ulaþtýðýmýz þehirde hava kapalý ve yaðmurlu,insaný üþüten tatlý bir serinlik var.


:BGJC:
Uzunca bir aradan sonra tebdili mekan sözünü haklý çýkaracak gezi seçeneðimi Antep için kullanmaya karar verdim.Hafta sonunu Antep`te geçirmek üzere çocuklarla yola çýktým.Cuma günü akþam saatlerinde ulaþtýðýmýz þehirde hava kapalý ve yaðmurlu,insaný üþüten tatlý bir serinlik var.
Otoban çýkýþýnda bulunan Dedeman otelde kalacaðýz.Kuruluþunun 45.yýlý dolayýsý ile fiyatlar % 45 indirimli.Kampanyadan faydalanacaðýmýz düþüncesi ile otele yerleþiyoruz. Otel açýlalý çok olmamýþ yeni sayýlýr ancak müþteri anlamýnda yoðun bir trafik yaþýyor. Yaþadýklarý yoðunluk hizmet kalitesini olumsuz etkilemiþ, masalarýn temizliðinden tutun da,oda hizmetine kadar pek çok aksaklýkla karþýlaþýyoruz.
Otelde yaþadýðýmýz olumsuzluklara fazla aldýrmadan Cumartesi sabahý þehre iniyoruz. Ýlk hedef Bakýrcýlar Çarþýsý. Bakýrcýlara girmeden sol tarafta Yeni Han Halýcýlar Sarayýný görünce halý görmek ümidi ile önce buraya giriyoruz. Halý kelimesi sadece hanýn isminde kalmýþ içerde halý falan yok ama giriþte bir çarýkçý var. Durdu Usta,el mahareti ve çabukluðu ile renk renk envai çeþit çarýklar yapýyor. 55 yýllýk çarýk ustasý, deriden ve tamamen el yapýmý olan çarýklarýný 40-60 lira arasýnda sattýðýný söylüyor.Çocukça bir hevesle ayaðýma giyip deniyorum,inanýlmaz rahat…Dükkandan ayrýlýrken ülkenin her tarafýna sipariþ gönderdiklerini söyleyerek kartlarýný elime tutuþturuyorlar.
Hemen karþýsýnda Kaleoðlu Maðarasý var.Burasý da han içinde bir mekan.Maðara olarak ifade edilen yerin arka tarafýnda kazý çalýþmalarý sürüyor,içerisi buz gibi insan hem üþüyor hem de hafif ürperiyor,maðarayý gezerken iþ yeri sahibinin ikram ettiði çayý yudumlayarak,ön tarafta sattýklarý hediyelik eþyalarý da inceleme fýrsatý bulabiliyorsunuz. Çocuklar,incik boncuk türü hediyelik birkaç parça eþya alýyor, fiyatlar inanýlmaz ucuz,gösterilen ilgi ise had safhada…
Maðara gezisini bitirip çýkýnca ayný han içinde közde kahve yaptýklarýný görüp hemen çöküyorum. Lezzetli Türk kahveleri gelince servis yapan delikanlý uyarýyor “fincan sapýný peçete ile tutun çok sýcak” garip garip yüzüne bakýnca soracaðým soruyu anlamýþçasýna beklemeden cevabý yapýþtýrýyor “kahveler cezvede deðil fincanda piþiyor, hazýrladýðýmýz kahveyi fincanlara doldurup mangala sürüyoruz”.Fincanda piþen kahveyi ilk defa duyuyorum,ilk defa tadýyorum. Tadý cezvede piþen gibi ancak dibinde telve fazla birikmiyor,en azýndan birikeni de rahatlýkla içebiliyorsunuz.
Kahve molasýnýn ardýndan Bakýrcýlar Çarþýsýný gezmeye baþlýyoruz. Bakýr iþçiliði ve hediyelik eþyalar konusunda Antep`i daha önceki gezime göre ilerlemiþ buldum ancak fiyatlar yüksek olduðu için birkaç parça hediyelik eþyanýn dýþýnda alým yapmadan sadece geziyoruz.
Tahminen üç saat süren gezinin ardýndan þehrin meþhur lokantasý Aþina da yemek molasý veriyoruz. Aþina, yöresel yemeklerden bazýlarýný tadabileceðiniz Antep`in en iyi yemek mekaný diyebilirim. Lahmacun,yuvalama çorbasý,içli köfte ve kuru Antep dolmasýný çok lezzetli yapýyorlar. Yuvalama çorbasýndaki kýyma ve pirinçle yoðrularak yapýlan köfteler içindeki nohutlarýn üçte biri büyüklüðünde. Antep`in en önemli lezzet duraðý olan Aþina da fiyatlarýný bir hayli yükseltmiþ, önceki yýllarda sattýklarý Koçak baklavalarýný býrakýp tamamen kendi imalatlarý olan baklavayý satýyorlar. O nedenle baklava fiyatlarý uygunlu ancak yemek fiyatlarý hususunda ayný þeyi söyleyemeyeceðim.
Yediðimiz yemeðin ve ödediðim yüklü hesabýn üzerine arabayý park ettiðim otoparka yürüyerek ilerlerken tarihi Antep kalesinin eteðinde cam eserleri müzesini görüp birde oraya giriyoruz. M.Ö ve M.S olmak üzere epey cam malzeme var ama bir kýsmý dedikleri kadar eski görünmüyor, sanki yeni tarihli cam eserler camekanlarýn arkasýnda teþhir ediliyormuþ gibi bir hisse kapýlýyorsunuz. O nedenle gidip de gezemezseniz üzülmeyin,bir þey kaybetmiþ sayýlmazsýnýz.
Günler uzun olunca ertesi gün yapacaðýmýz Hayvanat Bahçesi gezisini de Cumartesi yapmaya karar verip, tabelalarý takip ederek Hayvanat Bahçesine varýyoruz. Burasý orman içine kurulmuþ devasa bir alan, giriþten Hayvanat Bahçesine kadar olan bölümde insanlar piknik yapýyor. Ýlk giriþte araç baþýna ödediðiniz 2 tl nin dýþýnda Hayvanat Bahçesine girerken de para ödüyorsunuz. Hayvanlar,ayrý ayrý bölümlerde muhafaza ve teþhir ediliyor. Çeþitlilik anlamýnda umduðumu bulamadýðýmý söyleyebilirim. Yýlan türleri yok denecek kadar az.Timsahlar üç dört tane kadar ve henüz yavru.Akvaryum,ayrý bir binada ama o da küçük ve cýlýz bir çeþitliliðe sahip. Ancak her taraf düzenli ve temiz,görevliler arý gibi çalýþýyor.
Pazar sabahý otelden çýkýþýmýzý yapýp, vakit erken olduðu için Kilis`e gitmeye karar verip,yola düþüyoruz. Kilis,Antep`e 65 km. mesafede küçük bir il. Yýllarca Antep`in ilçesi olup sonradan il olduðu için mi bilmiyorum, þehir havasý göremedim. Ne il olabilmiþ ne de ilçe.Ýkisinin arasýnda sýkýþmýþ kalmýþ. Þehir merkezinde küçük bir gezi yapýyoruz.Pazar olduðu için dükkanlarýn çoðu kapalý. Kaçak eþyalarýn satýldýðý pasaj açýk, hemen giriyoruz. Bizim Kýbrýs Pazarýnýn aynýsý. Çin malý süs eþyasý,tabak,fincan,masa örtüleri boy gösteriyor. Meþhur Kilis yorganlarýný görmek için biraz dolaþýp açýk bir yorgancýya giriyoruz. Recep Usta,oturmuþ yorgan sýrýyor. Bir yandan yapýp bir yandan satýyor. Saten yorganlarýn yaný sýra dore yorganlar da ýþýl ýþýl parlýyor.Fiyatlar 55 liradan baþlayýp iþçiliðe göre deðiþiyor.Recep Usta da elime bir kartvizit tutuþturup,Türkiye nin her yerine kargo ile yorgan gönderdiðini söylüyor. Buruk bir þekilde sýrýdýðý yorganý izliyorum. Elindeki kocaman iðne ahenkli bir þekilde yorgana girip çýkarak çiçek oluþturuyor, sanki izleyeceði yolu biliyor,ustasý ne iðneye ne yorgana bakýyor,yüzüme bakýp benimle sohbet ediyor,iðne,ipliðin eþliðinde çiçekler kondurmaya devam ediyor. El emeðini küçük dükkanýnda satan, yöresel el sanatýný ayakta tutmaya çalýþan Recep Ustaya minnetle bakýp dükkandan ayrýlýyorum.
Meydanda cýlýz bir kalabalýk,1 Mayýs`ý kutluyor,kapalý kuyumcularý ve üç beþ bakýrcýyý dolaþýp yine meydana çýkýyoruz. 1 Mayýsçýlar yerini CHP lilere býrakmýþ. Milletvekili adayýnýn konuþmasý var zannýmca ama 15-20 kiþiden baþka kimse yok onlarda adayýn yakýnlarý olsa gerek. Bir de miting aracýndan yükselen müziðin sesi.
ÖZETLE
Kilis,geliþimini tamamlamadan doðan prematüre bebeðe benziyor. Her þeyi eksik,olgunlaþmamýþ.Belirli olgunluða eriþmeden il olmaya kalkýþmýþ. Antep`in,yöresel sanatlarý yaþatma çabasýný Kilis de göremedim.
Gaziantep`te büyük þehir havasý hakim.Þehre girdiðinizde,dolaþýrken o havayý hissediyorsunuz. Ýnsanlar samimi,cana yakýn.Aradýðýnýz yeri kime sorsanýz ilgilenip yardýmcý olmaya çalýþýyor. Yöresel sanatlarý,el iþlerini yaþatmak için çaba var bunu fark ediyorsunuz ama çok yetersiz.
TAVSÝYELERÝM
Þehrin çýkýþýna doðru, Mersin için önerdiðim hediyelik eþya dükkanlarýndan açýlmýþ.Ancak hediyelik eþyadan ziyade baklava,fýstýk ve doðal zeytinyaðý satýlýyor. Fýstýk almanýzý önermem hiç yük etmeyin kilosu 22-25 lira arasý deðiþiyor. Baklava alacaksanýz kuru veya kare baklavayý öneririm kilosunu 35-45 tl aralýðýnda bulabilirsiniz. Günlük kullaným için el yapýmý yemeklik bakýr tencere alýp yemeklerinizi özellikle dolma ve pilavý bunda piþirin derim,fiyatlarý 50 liradan baþlýyor.
Dedeman otelin %45 indirimine aldanmayýn alýþveriþ için harcayacaðýnýz paranýn iki üç katýný otele verirsiniz ki hizmet kalitesi ile karþýlaþtýrýnca hiç gerek yok.Kaldýðýmýz odada çamaþýr poþeti,diþ macunu,diþ fýrçasý dahi yoktu. Koyduklarý ek yatak ise ahý gitmiþ vahý kalmýþ türden tam bir bel düþmaný idi.
Yemeklerinizi Aþina Restaurant da yiyebilirsiniz ama önceden pazarlýk yapmanýzý ve yöresel yemekleri tercih etmenizi öneririm.
Yenihan halýcýlar sarayýndaki çarýkçýdan terlik veya çarýk almanýzý öneririm,özellikle kýrmýzý renklileri çok güzel.
Ayný han içindeki Kaleiçi Maðarasýný mutlaka gezin,yeni kazýlan bölümde bir incir aðacýnýn aþaðýya uzamýþ köklerini göreceksiniz ki hayretler içinde kalýrsýnýz,hediyelik eþyanýzý da ayný yerden çok ucuza alabilirsiniz.
Közde ve fincanda piþen Türk kahvesinden tatmadan gelmeyin.Fincaný 3 lira.
Yer bulamazsanýz aracýnýzý otoparka koymaktan çekinmeyin.Ücretler 3 tl ve saat sýnýrlamasý yok.
Menengiç kahvesinden mutlaka alýn,özellikle kýþ mevsiminde boðazýnýzý ve göðsünüzü yumuþattýðýný göreceksiniz.










Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yerler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dubai Ýzlenimleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahmet Haþim ve Yalancý Ay
Prangasýný Kýran Kapalý Kadýnlar
Bir Kadýn Ne Ýster?
Bizler Gerçekten Çocuk Olmuþuz
Muadil Ýstemezuk
Belki Yarýn Çok Geç Olabilir
Þaþmýþým Bu Muadil Ýlaçtan
Nerede O Eski Ramazanlar
Özgürlüðün Farkýna Varabilmek
Sakýn Komþum Görmesin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Günlük [Öykü]
Mahkemede Bir Gün [Öykü]
Saðlýðýmýz Nereye Gidiyor? [Eleþtiri]
Kendisi Dev Yüreði Küçük Adamlar [Eleþtiri]
Erbekan Yeni mi Anlaþýldý? [Eleþtiri]
Geçici 15. Madde Tozlu Raflara Kaldýrýldý [Eleþtiri]
Erbakan Yeni mi Anlaþýldý? [Eleþtiri]
Muhaliflere Ders Olsun (!) [Eleþtiri]
Bu Bono Baþka Bono [Eleþtiri]
Eyvah Texastayým [Eleþtiri]


derya eðilmez kimdir?

eczacý,ressam,yazar

Etkilendiði Yazarlar:
Cengiz Aytmatov,Reþat Nuri Güntekin,,Yakup Kadri Karaosmanoðlu,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © derya eðilmez, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.