..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayý isteyen bilime sarýlsýn, ahireti isteyen bilime sarýlsýn; hem dünyayý hem ahireti isteyen yine bilime sarýlsýn" -Hz. Muhammed
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Doða ve Uzay > Hakan Yozcu




8 Haziran 2011
Saðlýklý Çevre, Saðlýklý Yaþam  
Hakan Yozcu
Eskilerin Enasýr-ý Erbaa diye adlandýrdýklarý “ Hava, su, ateþ ve toprak” insan yaþamýnda en büyük dört etkendir. Bu dört etken yaþam kadar önemlidir. Önemlidir çünkü bunlardan biri olmasa yaþam da olmazdý. O halde bunlara dikkat etmek ve temiz olmasýný saðlamak insanýn kendi elindedir. Özellikle su, hava ve toprak her geçen gün daha da kirlenmeye yüz tutuyor ve bu nedenle önemli bir kýsmý kullanýlamaz hale geliyor.


:BHGC:

Çevre; insanlarýn ve diðer canlýlarýn yaþamlarý boyunca iliþkilerini sürdürdükleri ve karþýlýklý olarak etkileþim içinde bulunduklarý fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamdýr.
Canlýlarýn yaþamýnda en büyük etken saðlýklý yaþamdýr. Saðlýklý bir yaþamýn sürdürülmesi ancak saðlýklý bir çevre ile mümkündür. Çevrenin temiz olmasý, bakýmlý olmasý insanýn hayatýný da son derece etkiler. Her þeyden önce saðlýðý hep yerinde olur. Çevre temiz ve bakýmlý olursa insan da hayatýnda olumlu olur. Pozitif enerji taþýr.
Peki çevre temizliði bu kadar önemli de neden çevremizi koruma yönüne gitmiyoruz? Çevremizi temiz tutmuyoruz? Bu konuda yeterli tedbirler almýyoruz? Hep baþkalarýnýn bunlarý düþünmesini ve tedbirleri de onlarýn almasýný bekliyoruz.. Oysa her þey önce kendi etrafýmýzda baþlar. Kendi çevremizi temiz tutmakla baþlarsak iþe, tüm dünya da temiz olur.
Çevrenin saðlýklý olmamasý bir çok sorunu da beraberinde getirir. Doðal denge bozulur.
Ýnsan yaþamý çeþitli dengeler üzerine kurulmuþtur. Ýnsanýn çevresiyle oluþturduðu doðal dengeyi meydana getiren zincirin halkalarýnda meydana gelen kopmalar, zincirin tümünü etkileyip, bu dengenin bozulmasýna sebep olmakta ve çevre sorunlarýný oluþturmaktadýr.
Eskilerin Enasýr-ý Erbaa diye adlandýrdýklarý “ Hava, su, ateþ ve toprak” insan yaþamýnda en büyük dört etkendir. Bu dört etken yaþam kadar önemlidir. Önemlidir çünkü bunlardan biri olmasa yaþam da olmazdý.
O halde bunlara dikkat etmek ve temiz olmasýný saðlamak insanýn kendi elindedir. Özellikle su, hava ve toprak her geçen gün daha da kirlenmeye yüz tutuyor ve bu nedenle önemli bir kýsmý kullanýlamaz hale geliyor.
Ülkemizde hastalýklarýn baþýnda kanser ve benzeri hastalýklarýn geldiðini çok rahatlýkla söyleyebiliriz. Bunun nedeni de doðanýn ve çevrenin gerektiði gibi korunmamasýdýr.
Kýsaca saðlýðýmýzý etkileyen nedenlerin baþýnda çevre kirliliði geliyor. Bütün canlýlarýn saðlýðýný olumsuz yönde etkileyen, cansýz çevre öðeleri üzerinde yapýsal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancý maddelerin; hava, su ve topraða yoðun bir þekilde karýþmasý olayýna çevre kirliðiði diyoruz.
Çevre Kirliliðinin Nedenleri çeþitli kaynaklardan çýkan katý, sývý ve gaz halindeki kirletici maddelerin hava, su ve toprakta yüksek oranda birikmesi ile çevre kirliliði meydana gelmektedir.
Baþlýca kirlilik çeþitlerini ise þöyle sýralaybiliriz: Hava kirliliði, su kirliliði, toprak kirliliði, gürültü kirliliði ve radyoaktif kirlilik.
Sonuçta ise bunlarý biz, kendimiz yaratýyoruz. Yaptýklarýmýzla dünyamýzý çirkinleþtiriyoruz. Çünkü çevremizi temiz tutmuyoruz. Kirletiyoruz. Hem kendimizi hem de doðayý yok ediyoruz.
     Oysa saðlýðýmýz önemli. Rahat bir yaþam sürdürebilmemiz için saðlýða önem vermeliyiz. Saðlýðýmýzýn iyi olmasý için de önce çevreye önem vermeliyiz. Bu yýl ülkemizde “Çevre Yýlý” ilan edildi. Pekii, kaçýmýz bunun farkýndayýz? Bunun bilincindeyiz?
Çevreyi temiz tutmak için baþkalarýndan bir þey beklemek, bir þey ummak doðru deðildir. Önce kendimiz bilinçli olmalýyýz. Çevremizi korumalýyýz. Gelecek nesillere tertemiz bir çevre býrakmalýyýz.
Unutmayýnýz: Çevrenin saðlýklý olmasý, sizin saðlýklý olmanýz demektir.
Çevre ile þu güzel sözleri de sizlerle paylaþmak istedim:

• Biz doðayý korudukça doða da bizi korur

• Herkes saðlýklý, dengeli bir doðal çevrede yaþamak hakkýna sahiptir

• Çevre kirliliði, her anýmýzý etkileyen saðlýklý bir yaþam konusudur

• Saðlýklý yaþam, saðlýklý çevre ile olur

• Yarýnýn doðasý bugünden yaratýlýr
. Çöp kovasý olmayan yerde çöp olur
. Doðaya hizmet et ki sana teþekkür etsin
-Bir aðaç, herhangi bir prensten daha soyludur.
- Doðaya karþý iþlenen bir suçun öcü, insan adaletinden daha zorlu olur
- Her yýkýntý onarýlabilir, doðanýn yýkýntýsý asla
Doða bekçiyle deðil, sevgiyle korunur.
Çevre kirliliði, her anýmýzý etkileyen saðlýklý bir yaþam konusudur.
-Yeþili görmeyen gözler, renk zevkinden mahrumdur.
-Çevreyi hor gören, geleceði zor görür.
-Uçmuyorsa kuþlar, ölüyorsa balýklar, nasýl yaþar insanlar??




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Beþik Gibi Sallandýk
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.