..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Cemal Zöngür
Cemal Zöngür - Makaleler
Site Ýçi Arama:


Ana Sayfa
  Alevilik Ýle Sosyalizm Arasýndaki Düþünsel Fark ve Bütünleþme Sorunu (Cemal Zöngür) 7 Temmuz 2020 Toplumbilim 

Birbirine yakýn farklý kültür ve siyasi düþüncelerin, stratejik olarak bütünleþip ortak bir sentez oluþturmasý, her yapýnýn kendi geriliklerini atarak temel noktalarda buluþmakla mümkündür. Saplantý ve geriliklerini görmeyen hiçbir düþünce kendine yakýn gördüðü yapýlarla gerçek bir bütünleþme yapamaz. Bu yüzden sosyalistler ile Aleviler birbirine çok yakýn kültüre sahipken somut, gerçekçi bir birliketlik oluþturamadýlar.

  Kapitalist Düzende, Komünist Yaþam Mümkün Mü? (Cemal Zöngür) 29 Haziran 2020 Toplumbilim 

Düþüncesine uygun hareket etmeyip, sürekli deðiþkenlik gösteren birey ve ailelerde, kültürel ya da kiþisel sorun var demektir. Bu yüzden komünist ve sosyalistlik, kapitalizmin ilkeleri süperego, lüks, özenti, kompleks, doyumsuzluk vb. hastalýklardan tamamen arýnmasýyla mümkündür. Ufak bir zaaf, kiþiyi bitiren tehlikeli en büyük virüstür.

  Türkiye'nin Yaþam Kalitesi ve Mutluluk Tablosu (Cemal Zöngür) 13 Haziran 2020 Toplumbilim 

Mutluluk her ne kadar kiþi ve toplumlara göre görecelilik taþýsa da maddiyatta mutluluk aramak, insaný özgür deðil baðýmlý ve esir yapan en büyük hastalýktýr. Esas mutluluk, özgürlük ve yaþam kalitesi, bilimsel ilkeler doðrultusunda her þeyin bir sýnýrý olduðu bilinci içerisinde paylaþým kültürüyle mümkündür. Bu yüzden her ülkenin yerine getirmesi gereken daha birçok görevleri vardýr.

  Ana Tanrýçalar, Hz. Ýbrahim'in Tek Tanrý Masalýna Nasýl Ýnandýlar? (Cemal Zöngür) 5 Haziran 2020 Toplumbilim 

Tanrýça yaþamýnda Ana Erkil kurallarla çocuðun dayýsý adýyla kimlik kazanmasý, diðer tüm sosyal ve siyasal yapýlarý belirleyen düþüncelerin temeli demektir. Bu kimlik, erkek egoizmindeki sahip olma bencilliðini frenlerken, erkek ve kadýnýn biyolojik, cinsel dengesizliðini de eþitleyen bir kültürdür.

  Sosyalist Devlet Baþkanlarý ve Politikalarýnýn Analizi (Cemal Zöngür) 28 Mayýs 2020 Toplumbilim 

Gerçek sosyalist ve demokratik yönetimlerin dýþýnda, diðer sistemlerin devlet baþkaný, baþbakanlarýn amaçlarý kariyer, para kazanmak olduðundan din, etnik ýrkçýlýk gibi her yalancýlýðý ilke edinen mitomani bir kültüre sahiptirler. Sosyalist liderlerin yalanla politika yapma þans ve kültürleri olmadýðýndan, yürütecekleri politika toplumun niteliði ve emperyalistlerin askeri, ekonomik etkilerine paralel gerçekleþir.

  Türkiye Solunun Sorgu ve Özeleþtiri Kültürü Üzerine (Cemal Zöngür) 21 Mayýs 2020 Politika 

Kitap okumadan kültürlü olmak, sosyalizm, marksizm ve diyalektik materyalist felsefeyi doðru, gerçekçi þekilde kavramadan sol/sosyalist olmak, derin cahillik deðilse sola en büyük kötülüktür. Arkadaþýna, dostuna, komþusuna bir bardak çayýn hesabýný yapýp, sol görünüp orta sýnýf burjuva özentisiyle yaþamak kimliksiz, kültürsüz, sýnýfsýz, dejenere bir toplum ve kitle demektir. Bunun saðdan daha tehlikeli bir durum olduðunu, tüm samimi ve deðerli sosyalist arkadaþlarýn dikkatine sunulur.

  Alevilik; Ýslam Dýþý Din Deðilse Pozitif Felsefe Midir? (Cemal Zöngür) 13 Mayýs 2020 Din 

Bilimselliðin dýþýnda; dini inanç ve siyasi düþünceler doðrudan insan psikolojisine baðlý olduðundan, dinsel, sosyal ve siyasal yapýlarýn her zaman ayný doðrularla sürdürülmesi insan doðasýna zýt bir durumdur. Bu gerçekliði bilen tek tanrýcý dinler, yalancý masallarla birlikte maddi ve siyaseti kullanýp iktidarlarýný korumayý baþarýrken, Alevi Kýzýlbaþlýk doða ve ahlaki ilkelere methiyelerle yetinmiþtir

  Düþündüðünü Düþünen Ýnsan Engelli mi? (Cemal Zöngür) 4 Mayýs 2020 Toplumbilim 

Daha açýk örnekle ifade etmek gerekirse, süperego hücreleri ne kadar pasifleþirse, düþünce hücreleri daha fazla aktifleþir. Bu da süperego hücrelerini pasifleþtirip, düþünce hücrelerini aktifleþtirmeyi þart koþuyor. Ancak insanlýk tarihi boyunca süperego hücrelerinin sürekli aktif þekilde çalýþtýrýlmasý yüzünden, tarihin büyük bölümü hep kanla yazýlmýþtýr.

  Ýnsanda Tapýnmanýn Oluþumu (Cemal Zöngür) 26 Nisan 2020 Toplumbilim 

En son tek tanrýlý dinlerin kutsal kitaplarýnda belirtildiði gibi, bundan altý ya da yedi bin yýl önce, tanrýnýn dünyayý yedi günde yarattýðý hikayenin, en ufak doðruluk payý olmadýðý gibi, gerçekle de uzaktan yakýndan alakasý bulunmuyor. Buradaki tek amaç, insanlarý bilinmeyen üstün güçle korkutup oyalayarak, sömürü iktidarlarýný devam ettirmektir.

  Ýnsandaki Bencillik ve Yýkýcýlýðýn Ana Kaynaðý (Cemal Zöngür) 18 Nisan 2020 Toplumbilim 

Dünyanýn her ülkesinde devletler toplumlarýn üst aklý olup, insanlarýn çoðunluðu devletin bu siyaset ve adalet yapýsýna göre karakter kazanýrlar. Bir devlet yönetim sisteminde tek dil, tek din, tek ýrk, tek düþünce, tek kültür, tek kiþi ukalalýðý yaþam ilkesi yapýlmýþsa, vay haline o toplumun.! Bu tür devletlerde bencillik, yýkýcýlýk ve ahlaksýzlýða karþý olan kiþiler, hep aþaðýlanýp dýþlanýr. Dýþlamayý devlet baþlatýr toplum uygular.

  Halktan Para Dilenerek Büyük Devlet Olmanýn Hafifliði (Cemal Zöngür) 9 Nisan 2020 Politika 

“Kendi halký yardýma muhtaçken, halktan baðýþ dilenerek baþkasýna yardým yapmak, toplumun onuruyla oynamaktýr. Bizdeki devlet yöneticileri, yardým vb. konularýn ne zaman, hangi koþullarda yapýlacaðýný ya bilmeyecek kadar cahiller veya profesyonel hýsýzdýrlar”.

  Her Þeye Muktedir Tanrý ve Kapitalizm Ölüm Döþeðinde (Cemal Zöngür) 1 Nisan 2020 Dünya 

Kiþi doðru eðitim, doðru kültür ve üst ahlak nitelikliðine sahip olursa, masalsý tanrý ve yalancý kapitalist sisteme ihtiyaç duymaz. Bireylerdeki her türlü niteliksizlik sosyal, siyasal, ekonomik din vb. her alanda yalancý, hýsýz, ukala kültürü oluþturmuþtur. Bu yüzden yeni dünya sisteminin adaletli olmasý, nitelikli bireylerin nicel çokluðuyla mümkündür.

  Coronanýn Hatýrlattýklarý, Dünyanýn Geleceði (Cemal Zöngür) 25 Mart 2020 Dünya 

Corona vb. hastalýk yapan birçok virüs, doðadaki her þeyin dinamiksel hareketleri sonucunda evrimleþerek ortaya çýkan mikro canlýlardýr. Virüslerin tehlikeli olmasý da doðanýn kendi diyalektik kanunudur. Ýnsan dünyada yaþadýðý sürece corona gibi virüslerle her zaman karþýlaþacaðýný bilip, saðlýk sistemini geliþtirdiðinde bütün tehlikeleri daha hafif atlatmak mümkündür.

  Osmanlý - Yeniçeri Ocaðý, Bektaþilik ve Kýzýlbaþlar (Cemal Zöngür) 17 Mart 2020 Toplumbilim 

Her insan þunu bilmelidir ki anadil kültürü; tanrý, din ve inançtan üstün bir deðerdir. Kiþi tanrý, din ve inancýný rahatlýkla deðiþtirip inkar ederken, anadilini asla deðiþtiremediði gibi yokta sayamaz. Ýþte bu yüzden Osmanlý, anadilini ve kimliðini inkar eden çirkin, soysuz, derin patolojik ruhsuzluktur.

  Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 3 - (Cemal Zöngür) 9 Mart 2020 Toplumbilim 

Neolitik Ana Tanrýça Komünal Kültür; bencillik, üstünlük, tekçilik ve ukalalýk gibi insanlýk dýþý duygular söz konusu olmadýðý için, ahlaksýzlýklarýn yaþanmasýna fýrsat verecek hiçbir zemin býrakmamýþtýr. Ataerkil Tekçi, Cinsiyetçi Kültür; bencil, tekçi, ukala, üstünlükçü ve görmediði tanrýya tapýnmayý temel kültür edinmesi, ilkel modern her türlü ahlaksýzlýðýn doðmasýný normal görmüþtür.

  Ýnsan Ýle Hayvanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 2 - (Cemal Zöngür) 1 Mart 2020 Toplumbilim 

Modern insan; bilimsel icatlarla duygu ve fiziksel tatminde sýnýr tanýmazken, pozitif elektron yüklü insani ego duygusunu pasifize etmesi, çok tehlikeli canavarca evrimsel bir dönemece girdiðini gösteriyor. Buna sýnýr konulmazsa þayet, Koronovirüs gibi daha bilemeyeceðimiz birçok hastalýk insanlýðýn sonunu getirecektir.

  Hayvan Ýle Ýnsanýn Birbirinden Ayrýlýþý - 1 - (Cemal Zöngür) 22 Þubat 2020 Toplumbilim 

Dünya, bitkiler, canlýlar ve insanýn birbirinden ayrýþma tarihçesine geçmeden, ego güdülerinin iki emel elektrondan Artý - Eksi ya da Pozitif - Negatif dinamiklerle yüklü, çok yönlü hareket eden bir canlý olduðumuzu bilmemiz gerekir.

  Siyasal Düþüncelerin Ýnsanlýðý Getirdiði Nokta! (Cemal Zöngür) 14 Þubat 2020 Toplumbilim 

Siyaset doðasý gereði her zaman ayný doðrular üzerinde gitmeyen deðiþken, yerine göre tüm deðerleri yozlaþtýran sosyal bir araçtýr. Bu bakýmdan kutsallýklar üzerinden siyaset yapanlar ile, insanlýða deðer veren herkes, deðerlerine ihanet etmeden asla siyasal vb. özel amaçlarýna ulaþamazlar.

  Düþünme Yeteneði, Neden Ýnsaný Doðru Ýnsan Yapmaya Yetmedi? (Cemal Zöngür) 6 Þubat 2020 Toplumbilim 

Bir Ýngiliz Ýlahiyatçýnýn belirttiði gibi, “Ýnsan doðasý gereði dolandýrýcý ve rezildir” yoksa niye yasalara ve dine ihtiyaç duysun ki?

  Deprem Öldürmez Zihniyet Öldürür (Cemal Zöngür) 31 Ocak 2020 Türkiye 

Bizde yeraltý depremlerinde büyük derecede can ve mal kaybý yaþanýrken, ayný þekilde siyasal depremlerinde buna eklenmesiyle derin psikolojik yýkýmlara da sebep olmaktadýr. Sürekli büyük acýlar yaþandýðý halde, halkýn buna örgütlü tepki vermemesinin nedeniyse, toplumun psikolojisine aþýlanan ýrkçýlýk, kadercilik ve aþýrý derecede korkudur. Her türlü korku, insanýn düþünce yeteneðini kullanmasýný engellediði gibi, tamamen edilgen býrakýr.

 

 



GERÇEÐE KISA BAKIÞ
Her insan yaþamýþ olduðu toplumu, kültürü, dünyayý ve sahiplendiði düþüncelerinin doðruluðunu anlaya bilmesi için, derin bir "Empati" yapmayý bilmelidir.
Ve böylece baðýmsýz bir bakýþ açýsýyla, hem kendi düþünce ve yaþam þeklini, hem de diðer dünya toplumlarýnýn neden, nasýl, niçin gibi sorularla sorgulayarak derinliklerine inmeyi bilmelidir.
Ýþte o zaman kendi yaþamýnýn ne kadar gerçekler ve doðrular üzerine kurulduðunu anlayacaðý gibi, diðer kültür ve toplumlarýn yaþamlarýnýn da büyük bir öneme sahip olduðuna karar verecektir.
Cemal Zöngür
Arþ. Yazar



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cemal Zöngür, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 19.03.2024 05:12:00