..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam kýsa, sanat uzun, fýrsat aceleci, deney aldatýcýdýr. -Hippokrates
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Týp > Taner SARGIN




16 Temmuz 2011
Ýnsan Beyni Nasýl Çalýþýr?  
Beynimizi yönetebilir miyiz?

Taner SARGIN


Siber bilincimiz doðduðumuz andan itibaren aldýðýmýz tüm iletilerin depolandýðý yerdir.


:CFCA:
Bizim beynimizi yönetmemiz baþkalarýnýn bizi yönetmesinden daha iyidir. Yaþamýmýz boyunca reklamlar, haberler, arkadaþlarýmýz ve yolda gördüklerimiz, iþittiklerimiz kýsacasý tüm uyarýcýlar bize bir takým bilgiler empoze etmeye çalýþýr. Reklamcýlar bunu çok iyi bildiklerinden bilinçaltýmýza hitap ederek kendi iletilerinin beynimizde ön plana çýkmasýný saðlarlar.

Jung’un alt beyin üst beyin dediði, freun’un bilinç üstü bilinç altý dediðini; Ercan Tuzcular analitik bilinç ve siber bilinç diye adlandýrýyor.

Günümüz insaný siber bilincinin potansiyelini kullanabilecek geliþmiþliðe sahip deðil. Peki sahip olamaz mý? Tabi ki olabilir.

Siber bilincimiz doðduðumuz andan itibaren aldýðýmýz tüm iletilerin depolandýðý yerdir. Bu bilgileri nasýl iþleyeceðimiz ise çalýþma sistemimizle ilgili bir durum. Bilinçaltýmýz akýl yürütmez doðru yanlýþ ayrýmý yapmaz. Gözlerimiz penceredir. Ama ayný olayý gören farklý kiþiler farklý yorum yapar. Bunun sebebi herkesin bilinçaltýna kayýt ettiklerinin farklý olmasýdýr. Ýnsan sosyal yaþamýnda tüm etkilenimlerinin bütünüdür.

Psikanalizde hipnoz edilen kiþinin bilinç altýna girilip aksaklýða neden olan olay anýna gidilir.
Nasýl gidilir? Bir film þeridi düþünün, doðduðunuz andan itibaren ki yaþamýnýz boyunca aldýðýnýz tüm iletiler bu þeritte depolanýyor. Öyle ki sokakta biriyle konuþuyorsun, yoðunluðunuz, yani dikkatiniz dinlediðiniz yada anlatýmda bulunduðunuz arkadaþýnýzda. Ama ayný anda yola bakýyorsunuz. Ýþte iþin ilginç yaný burada baþlýyor. Baktýðýnýz yoldan geçen arabanýn rengi, markasý ve hatta plakasý siber bilincinizde depolanýr.

Bilinç altýndan bilinç üstüne bilgi çýkýþýna bir örnek de rüyalardýr. Bilinç altýna itilen olay bir takým semboller ile açýða çýkar. Bu kýsa bir zaman kesrinde olmasýna raðmen rüyayý daha uzun bir zaman süresinde gördüðümüzü düþünürüz.

Gelelim þizofreniye. Hasta bilinçaltýnýn olanaklarýndan yararlanýr. Bunun sebebi , bilinçaltý ile bilinç üstü arasýndaki duvarýn ortadan kalkmasýdýr. Bu mikrobik yada psikolojik nedenler sebebiyle olabilir. Seri katil bir þizofreni hastasýný düþünün o kadar zekice davranýr ki dedektifler bir türlü bulamaz. Ancak ekip çalýþmasý ile yada bir dedektifin uzun zaman alan uðraþlarý ile ancak yakalanabilir. Çünkü hiç bir detayý atlamayan hastanýn suçunun ispatlanabilmesi için ondan daha iyi olmak gerekir.

Saðlýklý bir insan bazý teknikleri kullanarak bu alana girip sistemli bir biçimde siber bilincinin olanaklarýndan yararlanabilir.

Bir arkadaþýmýn niþanlýsý ile ayrýlmasý sonucu oluþan bazý sorunlarýný çözmeye çalýþýyordu. Daha doðrusu ayrýlmalarýna sebep olan olay anýnýn ayrýntýlarýný hatýrlamak istiyordu. Bir öneride bulundum. Bunu kendi kendine uyguladý. Bana söylediði, olayý tüm detayý ile hatýrlayabildiði ve ayrýntýlarý gözden geçirdiði idi ben bu olayýn ayrýntýlarýný bilmiyorum. Bildiðim sadece ayrýldýklarý. Uyguladýðý teknik ile arkadaþ suçun kendinde olmadýðýný anlamýþ ve bana vicdanýnýn rahat olduðunu söylüyordu.

Siber bilinci daha iyi anlayabilmek için size bir örnek daha vereceðim: ilkokul mezunu bir kadýn bir kaza geçirir ve komaya girer. Koma halinde iken, bazý Latince metinleri sayýkladýðý dikkat çeker. Ýþin ilginç yaný ise bu sayýklama halinde söylenenlerin bir akademisyenin bilebileceði seviyede olmasýdýr. Peki bu nasýl oluyor? Olayýn aydýnlanmasý, kadýnýn yaptýðý iþin anlaþýlmasý ile oluyor. Kadýn bir üniversitede temizlikçi. Hoca metinleri yüksek sesle okuyor Metinleri profesörün odasýný temizlerken farkýnda olmadan siber bilinci kaydediyor. Koma halinde iken kadýnýn siber bilincinde depolanan bilgiler analitik bilincine gelip dudaklarýndan dökülüyor.

Bilgilerimizi ne kadar düzenli depoluyoruz? Bir market düþünelim. Neler var? Reyonlarda çeþit ürünler arz ediliyor. Raflarda eksilen ürünler depodan takviye ediliyor. Bunun öncesinde depoya mal giriþi var. Bu döngülerin tamamýný organizmaya benzetelim. Efor, yer deðiþtirme, iletiþim, depolama ve yönetim üzerine fikirler üretelim. Depoya mal giriþini organizmayý etkileyen çevresel etkenler olarak betimleyelim. Mal olarak da bilgiyi. Depolamada iyi bir iþçilik yapýlýrsa; içecekler, kuru yiyecekler vb. kategorilerine göre yerleþtirilir. Sonuçta reyonda eksilen mallarýn yerine konulmasý için daha az emek gücü gerekecektir. Bu ise iyi bir yönetim ile olur. Sistem oturtulursa yönetim için daha az zaman gerekecektir.

Bilinçaltýnýn programlanmasýnda etkili olan, yaþam boyunca alýnmýþ olan iletilerdir.Beynimizde de yeterli bilgi düzenli bir biçimde yerleþtirilmiþ ise yani çevresel etkenlerle düzensiz biçimde yüklendiðimiz bilgiler sistemimiz ile düzene sokulmuþ ise; bilgiler daha hýzlý ve doðru bir biçimde kullanýma hazýrdýr. Bu iyi bir yönetim tabirimize karþýlýk düþer.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: çok güzel
Gönderen: Sevgili Özbek / , Fransa
15 Aðustos 2011
önemli bir konu anlasilir sekilde yazilmis. çok güzel ve kocaman tesekkürler...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn bilimsel ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnsanýn Doða Ýçinde Kendisini Var Etmesi
Bilimin Iþýðýnda Doðayý ve Evreni Doðru Kavramak
Küresel Felaket Senaryolarý ve Gerçekler.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Git Kendinde Kaybol Arama Beni [Þiir]
Keþiþ Daðýnda Erguvan Kokusu [Þiir]
Müþküre [Þiir]
Topraktan Gelen Sesler [Þiir]
Ýçimde Bir Þiir Ölüyor [Þiir]
Yavaþ Yavaþ Ölürler Neruda"yý Nazým"ý Tanýmayanlar [Þiir]
Kayýp Þiirler Þehrinde Yitirdiklerim [Þiir]
Hava Kar Yaðýp Buz Kesiyor [Þiir]
Geceye Saçlarýndan Dökülenler [Þiir]
Filler ve Çimen (*) [Þiir]


Taner SARGIN kimdir?

Yakamozlarý yazmaktan çok, içine girmemin getirdiði duyguyu yazmayý tercih ederim.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Taner SARGIN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.