..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karþýsýnda zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. -Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > M.Nazým Güler




11 Mart 2012
4+4+4, Bir Gündem Saptýrma Mýdýr?  
M.Nazým Güler
Þu anda ülkenin acil gündemi, Kürt açýlýmý ve Yeni Anayasa çalýþmasý soðumaya býrakýlýrken, hiç de gereði yokken, alt yapýsý bile olmayan suni gündemler yaratýlýyor þimdi.


:BAFH:
4+4+4, BÝR GÜNDEM SAPTIRMA MIDIR?

Þu anda ülkenin acil gündemi, Kürt açýlýmý ve Yeni Anayasa çalýþmasý soðumaya býrakýlýrken, hiç de gereði yokken, alt yapýsý bile olmayan suni gündemler yaratýlýyor þimdi.

8 yýllýk zorunlu eðitim rayýna oturdu mu veya ideal bir baþarýya ulaþtý mý? Hayýr. O da gündeme geldiðinde alt yapýsý yoktu. Binlerce köy okullarý, tek öðretmene talim ederlerken aniden 8 yýllýk kesintisiz zorunlu eðitimi kucaklarýnda buldular. Okullar da uygun deðildi; öðretmen kadrolarý da yetersizdi.

Bir proje, ne kadar doðru ve yararlý olursa olsun, eðer alt yapýsý yoksa atýlacak adým yanlýþ olur; yarar yerine zarar üretir. Her zaman alt yapý üst yapýyý belirler. Bir binanýn bile temeli olmadan, çatýsýna baþlanamaz. Pratikte bu proje týkandý nitekim...

8 Yýllýk eðitim, yüz binle ifade edilebilecek öðretmen kadrosu gerektiriyordu. Ve iþin garibi, sayýlarý yüz binlerle ifade edilebilecek öðretmen adaylarý da KPSS sýnavýyla, görev almalarý engellenmektedir. Köy okullarýndaki derslikler yetersizdi; tüm okullarda öðretmen açýðý vardý. O çaresizlikte geçici tedbirlere baþvuruldu; saðlýksýz ve denetimsiz bir “toplu taþýmacýlýk” devreye sokuldu. Kimi çocuklarýmýz bu yolda can verdi. Sorun, hala devam ediyor. Binlerce ilkokul, 8 yýllýk eðitim yapamayacak halde duruyor ve bu okullarý bitiren çocuklar, diðer akranlarýna göre eþit olmayan bir mücadeleye itilmiþlerdir. Tam bir adaletsizliktir bu.

Bu zihniyetin kaynaðý, içerde veya dýþarýda her kim olursa olsun, o proje, emrivaki yapýlmýþ bir yanlýþtý; çünkü alt yapýsý hazýrlanmadan dayatýlan bir proje olmuþtu.

Þimdi yeni bir proje daha emrivaki yapýlmak isteniyor. 4+4+4 denen bu projesinin ne anlama geldiðini hala kimse bilmiyor; herkes, onu bir yerlere oturtmak istiyor veya deðiþik türden komplo teorilerine malzeme yapmaya çalýþýyorlar. Kimisi de ÝHL ile iliþkilendirip, kafa bulmaya çalýþýyor…

Yoksa, 8 yýl kesintisiz zorunlu eðitim olmadý, þimdi “4+4+4” deneylim mi, deniyor acaba; eðitim sistemi bir deneme tahtasý mýymýþ yani?
Proje öyle mükemmel (!) ve eksiksiz hazýrlanmýþtýr ki, þimdiden okula baþlama yaþýnýn kaç olacaðý tartýþýlabilir olmuþtur. Bu projeye göre olasý baþlama yaþýnýn, beþ veya altý yaþ olmasýný yanlýþ gören tartýþmalar baþlamýþtýr. Yediden gün almak þartý, yanlýþ (!) idiyse, daha önce neden bu yanlýþta ýsrar ediliyordu.

Eðitim Sisteminin “Anadille Eðitim” ile baþý derttedir. Sistemin de , “Kürt Sorunu” ile baþý derttedir. Öncelikle bu sorunlarý çözmesi gerekirken, ortaya yeni suni gündemler yaratmak abesle iþtigal oluyor.

Eðitimin, yýllarla bir derdi olduðunu sanmýyorum; eðitimin, kaliteyle bir sorunu vardýr. Öðretmen yetiþtiren tüm fakültelerin hemen kapatýlmasý gerekir bence. Baksanýza oralardan mezun olan herkes, öðretmenlik görevini alamamakla maðdur ediliyor. Demek ki o fakültelerin eðitim kalitesi sýfýrdýr. Çünkü oradan, 4 yýl okuyup mezun olanlara, bir 4 yýl daha, hatta kimileri, 4+4 yýl daha KPSS sýnavlarýnda test ediliyor. Bu çarpýk eðitim sistemin aklýndan zoru mu vardýr yoksa?

Bir aile, diþinden týrnaðýndan artýrýp biriktirdiði parayla, evladý öðretmen olsun, diye onlarý, dershanelerde koþturduktan sonra fakültelere okutmaya yolluyorlar. Meðer o fakülteler, öðretmen yetiþtiremiyorlarmýþ(!). O zaman, ya o fakülteleri açýk tutan zihniyette bir sorun vardýr; ya da oradan mezun olanlara mezuniyet verildiði halde, öðretmenliðe layýk görmeyerek, yýllarca onlarý KPSS ‘lerde test etmeðe (onlarý engellemeðe) çalýþan zihniyette bir sorun vardýr. Kesin olan, bu çocuklarýn kendilerinde veya ailelerinde her hangi bir sorun yoktur ve olamaz…

T.Özal, zamanýnýn muhalefetini tiye alýrken; ellerine verdim bir “Çikita Muz”; oyalanýp duruyorlar, diyordu. Þimdi ayný kafa bir iktidar anlayýþý, ayný kalmýþ mevcut muhalefetin eline veriyor bir “4+4+4” ü uzatmalarý oynayarak, oyalanýp duruyorlar.

Hükümetteki beyler, Kürt sorununa çözümünüz ne oldu? Bu soruna çözüm adýna, eski iktidarlar gibi, kendinizi, hala öncelikle “terör” ü bitirmeðe endeksli sabitlediyseniz; þiddet, þiddeti doðurduðundan, siz de kendinizi terörize edeceksiniz, demektir bu gidiþle.

Bakýn 21 Mart 2012 Newroz da yaklaþýyor; baþýnýz “yeni” bir derde girmesin? Arap Baharýný sevenler, gerçekten de bahar (mevsimi) geliyor; umarým bu baharýmýz, kýþa çevrilmez!..

Hani “Yeni” bir Anayasa da yapýlacaktý, “yeni” liðiniz nerede kaldý? Kendinizi yenileyecek misiniz ey hükümet ve de muhalefet?

Neden herkes 4+4+4’e saplandý kaldý? Böyle olur olmaz þeylere dalarsanýz; treni kaçýrdýðýnýz yerde kalýrsýnýz. Gerçek gündeme geliniz lütfen, gerçek bir baharý yaþayalým birlikte...

Selam ve sevgiyle kalýnýz.

M.Nazým Güler - 12.03.2012
info@mnazim.com

           



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bu Ülkede Barýþý Ýsteyen Var Mýdýr?
Hatip Dicle Olayý, Açýlýma ve Çözüme Çomak Sokmak Mýdýr?
Demokratik - Kürt Açýlýmý Nereye Kadar?
Kocaman Bir Asýr Heba Edildi; Neden veya Kimler Ýçin?
Kürtleri Temsil Sorunu ve Çözüm Sürecine Dair
Bilge Köyü Vahþetinin Gerçek Sorumlularý Kimlerdir?
Seçimin Sonucu, Halklar Arasý Barýþ ve Diyaloðu Dayatýyor
Bölgemizdeki Elektrik Sorunu, Neden Kesin Bir Çözüme Kavuþamýyor?
Kürd Sorunu Yoksa; Kürdistan Sorunu Olabilir mi?
Yerel Seçim Dersi, Rojava ve Bdp’ Nin Sonu - 2

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sadece Yazmak, Yazarlýk Mýdýr?
Tahammülsüzlük, Gelecek Korkusundandýr!
Kendi Ýrademiz Varsa Özgür Olabiliriz.
Seçim Sürecinde "Demokratik" Yalanlar Yarýþý Baþlayacaktýr!..
Yeni Anayasa, Son Anayasamýz Olmayacaktýr.
Tarihsel Aþklar ve Sevgi Üzerine
Kürt Sorunu ve Yerel Seçimler
Van Depremi, Sosyal Yaralarýmýzý Sarabilecek Mi?
Erdoðan: "Ben Kabile Reisi Deðilim"
Ev Bir Okuldur; Eðitim, Oradan Baþlar!.

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðime Lehimliyorum Seni [Þiir]
Veda Edemem! [Þiir]
Seni Arýyor Gözlerim [Þiir]
Uyan Ey Zergan Deresi! [Þiir]
Daðlar Yüreðimi, Bu Daðlar! [Þiir]
Esirin Olmuþum [Þiir]
Tu Her Bijî Yilmaz Guney [Þiir]
Sende Buharlaþmaktayým [Þiir]
Ben, Kendim Olmak Ýstiyorum. [Þiir]
Zor Kabulleniriz [Þiir]


M.Nazým Güler kimdir?

www. mnazim. com ------- M. Nazim Güler Kitap okumak, Þiir yazmak, Resim yapmak özel zevklerim arasýndadýr. Vücudumu zinde tutacak ve koruyacak kadar spor yaparým. .

Etkilendiði Yazarlar:
Yoktur, kimsenin günahýný almayayým.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nazým Güler, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.