..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > Sadýk Kartal




29 Nisan 2012
Anayasa ve Eðitim  
Sadýk Kartal
Eðitim diðer toplumsal kurumlarla eþit olarak düþünülse de okul sistemi tüm kurumlarýn insan gücünü yetiþtirir. Dolayýsý ile eðitim insan yetiþtirme ve toplumu biçimlendirme sanatýdýr. Yeni anayasanýn ruhu da buna göre þekillenmelidir.


:CJFC:
Eðitim birey açýsýndan ulaþýlmasý ve yararlanýlmasý gereken bir haktýr. Bu hakkýn sunumu ise devletin temel görevidir. Hak ve görevin hayata geçirilmesinde fýrsat ve imkân eþitliði ilkesi dikkate alýnýr. Türkiye eðitim sisteminde lise türlerinin çokluðu, merkezi sýnavlar, özel eðitime muhtaç çocuklar, maddi durumu yetersiz ailelerin çocuklarý ve özel öðretim kurumlarý gibi uygulama ve yapýlanmalar fýrsat eþitsizliðini getiriyor. Anayasada eðitim hakký herkesin yeteneklerinin geliþtirilmesi ve ihtiyaçlarýnýn giderilmesi noktasýnda saðlanmasý gereken bir fýrsat olarak ele alýnmalýdýr.
1924 ve 1961 anayasalarýnda yer almamasýna raðmen mevcut anayasada “Eðitim ve öðretim kurumlarýnda sadece eðitim, öðretim, araþtýrma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez” ifadesi yer alýyor. Temel iþlevi bu sayýlan kavramlarýn içini doldurmak olan eðitimin(okulun) anayasa gibi genel çerçeveyi çizen bir hukuk metninde yer almasý dikkat çekicidir. 12 Eylül’ den sonra oluþan egemen güç ve yasa koyucu okulun sýnýrlarýný belirleyerek olasý eylem ve faaliyetlerin önüne geçmeyi hedeflemiþtir. Ayný maddede eðitim ve öðretim, Devletin gözetim ve denetimi altýndadýr, ibaresi var. Maddenin gerekçesinde Devletin gözetim ve denetiminden kastýn eðitim ve öðretimin güvenlik altýnda gerçekleþmesi olarak belirtiliyor. Eðitsel açýdan gözetim ve denetim belirlenen amaçlarýn gerçekleþme düzeyinin tespitidir. Bu da uzman kiþi ve kurumlarca yapýlýr.
1961 anayasasý din eðitimini kiþilerin kendi isteðine ve küçüklerin de kanuni temsilcilerinin isteðine baðlýyor. 1982 anayasasýnýn 24. Maddesi “Din ve ahlâk eðitim ve öðretimi Devletin gözetim ve denetimi altýnda yapýlýr. Din kültürü ve ahlâk öðretimi ilk ve orta-öðretim kurumlarýnda okutulan zorunlu dersler arasýnda yer alýr” deniliyor. Maddenin gerekçesinde istismar ve suiistimali önlemek amacýyla, din ve ahlak eðitim ve öðretimi devlet denetimi ve gözetimi altýna alýndýðý belirtiliyor. Ayný gerekçede dinî inanç ve kanaat hürriyetinin niteliði gereði hiçbir sýnýrlamaya tâbi tutulamayacaðý belirtilse de ulus devletin dini bir kontrol aracý ve ideolojik aygýta uygun ve ona hizmet eden bir yapýlanmadan dolayý bu dersi koyduðu anlaþýlýyor. Nitekim belirtilen dersin öðretim programýndaki konularýn tek mezhep ve ulus kavramý ile birlikte verilmiþ olmasý bunun çarpýcý örneðidir. Maddede geçen eðitim ve öðretim kavramýnda ilkinin diðerini kapsamasý yani davranýþýn uygulama yönünü ön plana çýkarmasý dersin kültür yönünden öte uygulama yönüne aðýrlýk verildiðini gösteriyor. Bu da 12 Eylül öncesi sað sol ideolojik kutuplaþmasýna karþýlýk ve de onun yerine geçebilecek batýcý ve bir o kadar da Ýslamcý bir toplumsal doku hedefinden kaynaklanýyor. Diðer ülke anayasalarýnýn çoðunda din eðitimi ibaresi olmadýðý gibi bazý ülkeler ise din eðitiminin yapýlmayacaðýný belirtmiþtir. Belçika anayasasý belirli bir dini empoze etmeyen eðitim sisteminin teþkilini savunur. Bu yasaðýn ebeveynlerin ve öðrencilerin dini görüþlerine saygýnýn sonucu olduðu vurgulanýr. Hindistan ve Portekiz anayasasýnda devletin dini direktife uygun olarak eðitim programlarý hazýrlamayacaðý, Mali anayasasýnda kamu eðitiminin dinsel olmayacaðý belirtilir.
1924 ve 1961 anayasalarýnýn eðitim hakkýný düzenleyen maddelerinde eðitimin diline iliþkin bir ibare yoktur. Genel olarak bu anayasalarda; resmi dilin öðrenilmesi ve öðretilmesi vatandaþlar için bir hak ve devlet için bir görev olarak belirtiliyor. 1982 Anayasasýnýn 42. maddesi “Türkçeden baþka hiçbir dil, eðitim ve öðretim kurumlarýnda Türk vatandaþlarýna ana dilleri olarak okutulamaz ve öðretilemez” demesinin yanýnda ayný maddede “eðitim ve öðretim kurumlarýnda okutulacak yabancý diller ile yabancý dille eðitim ve öðretim yapan okullarýn tâbi olacaðý esaslar kanunla düzenlenir” denilse de fiiliyatta yabancý dil öðretiminin özellikle Ýngilizcenin bazý öðretim kurumlarýnda Türkçe den daha fazla oranda yer aldýðý görülüyor. Can alýcý ve acaba ne olacak denilen de aslýnda Kürtçenin konuþulmasý önündeki yukarýdaki engelin kaldýrýlýp kaldýrýlmayacaðýdýr. Bizce uygun olaný baþka dil yasaðýnýn anayasada yer almamasýdýr. Resmî yazýþma dilinin Türkçe olarak belirtilmesi, ana dili Türkçe olmayan yurttaþlarýn ana dillerinin öðretilmesi ve bu diller üzerinde bilimsel araþtýrmalarýn yapýlmasý yasaya býrakýlabilir. Türkçe dýþýndaki dilleri anadil olarak eðitim kapsamý dýþýnda tutmak Türkiye gibi zengin kültürel çeþitliliðe sahip bir ülke için sakýncalýdýr. Kaldý ki yasaklama Türkiye’nin imza koyduðu Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi, Çocuk Haklarýna Dair Sözleþme gibi uluslararasý belgelere de aykýrýdýr.
Yükseköðretim kademesini diðer örgün eðitim kademelerinden ayrý olarak ele alýnmasý eðitimin sorunlarýna bütüncül bakýþý engelliyor. Bu eðitim kademesi örgün/formel eðitimin son aþamasý olarak nitelikli insan gücünün yetiþtirilmesi ve kurumsal olarak toplum sorunlarýna çözüm getirici olarak görülür. Üniversitelerin bu iþlevlerini yerine getirmediði hatta toplumdan uzak olduðu dile getirilen bir gerçektir. Anayasal düzlemde toplumsal sorumluluk ilkesi ile özerklik( bilimsel, mali ve yönetsel) garanti altýna alýnmalýdýr. YÖK kaldýrýlarak koordinasyonu saðlayacak (Üniversitelerarasý Kurul gibi) bir birim oluþturulmalýdýr. Üniversite yönetim kurulu, öðretim elemaný, öðrenci ve idari personelin yer alacaðý tüm paydaþlar tarafýndan seçilmelidir.
Eðitim diðer toplumsal kurumlarla eþit olarak düþünülse de okul sistemi tüm kurumlarýn insan gücünü yetiþtirir. Dolayýsý ile eðitim insan yetiþtirme ve toplumu biçimlendirme sanatýdýr. Yeni anayasanýn ruhu da buna göre þekillenmelidir.

Doç. Dr. Sadýk Kartal
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Eðitim Fakültesi Öðretim Üyesi
Sadikkartal02@mynet.com




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Akýllý Olan Tahta Deðil Öðretmendir
Dersimiz; 4+4+4 Eþittir 12
Hemþehrim Pisagor, Ben ve Samos
Dindar Nesil Yetiþtirmek Ya da 'Çok Ýdeolojik" Kalýplar
Ýspanya, Malaga ve Hola
Baþarý Test Çözmede Deðil Yetenekte Aranmalý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yitik Anýlar Þehrinde Bütün Bir Adam [Eleþtiri]


Sadýk Kartal kimdir?

okumak ve paylaþmak

Etkilendiði Yazarlar:
yaþar kemal


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sadýk Kartal, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.