..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hata! Klavye baðlý deðil. Devam etmek için F11'e basýn...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Ýkbal Elvan Türkel




1 Mayýs 2012
Haymatlos  
Ýkbal Elvan Türkel
Haymatlos : sýfat, hukuk, vatansýz. Türk Dil Kurumu, Güncel Sözlük.


:AHID:
Her ailenin hikâyeleri vardýr. Annelerin, ninelerin anlattýðý masallar, babalarýn dedelerin savaþ anýlarý, mücadele ettikleri. Çocuðun, “ çocuktur anlamaz” denilerek yanýnda konuþulmuþ, belleðine kazýnan hikâyeler.
Bazýlarýnýn payýna düþen ise, bir nesil öncenin savaþýn, yokluðun, terk edilmiþliðin, aldanmanýn hikâyelerine ek, cezaevi isyanlarýdýr. Býçakla insan öldürmenin detaylarý, otopsinin soðuk yüzüdür. Delilerin, kurnazlarýn, hilebazlarýn küçük çýkarlarýn bitirdiði hayatlardýr. Dinlenir mi bu hikâyeler? Gazetelerin üçüncü sayfalarýnda, polis muhabirlerinin haberleri yýllardýr var. Artýk kanýksansa da, okuduklarýnýn deðil, dinlediklerinin hikâyesidir Haymatlos.
Haymatlos Batý Trakyalýydý. Edirnelilerin Bulgar göçmenlerinden ayýrt edebilmek için ; “ Ovalý” dediklerinden. Yaþadýðýmýz ülkenin tercihi; bir dönem nüfuslarý azalmasýn görüþünden hareketle, Batý Trakya’yý býrakýp geldiklerinde, bu ülkede onlarýn vatansýz olmasýydý. Bu onlarýn dilinde “ kimliksizlik” idi.
Haymatlos, neden topraklarýný býrakýp gelmiþti? Kim onu getirmiþti? Kendimi Gelmiþti? Bilinmeyen, bilenemeyecek bambaþka bir öykü. Gerçekte ne fark ederdi? Geçmiþi göçlerin, katarlarýn, türküleri ile anlatýlan topraklarda, bir o mu fazlaydý?
Hayalinde Haymatlos’u ete kemiðe büründürmek kolay mýydý? Kendileri ile ilgili yaygýn kaný ; “ akça, pakça, tombulca” olan Trakyalýlarýn, özellikle ovalý olurlarsa karakaþlý, kara gözlü koyu kumrallar olabileceðinin ayýrdýndaydý. Zihninde Haymatlos, buðday benizli, güzel gözlü, becerikli bir kadýncýktý.
Bir þekilde çocuk sahibi olmuþtu ama hala kimliksizdi.
Yaþadýðý yer nasýldý, Haymatlos’ un? Þehrin beton konserve kutularýna teslim olmadýðý dönemde geçtiði için hikâyesi, tek katlý, sobalý bir evi olmalýydý. Viran hanesinin bahçesi de olmalýydý.
Neyi severdi, Haymatlos? Neden bir adamýn peþine takýlýp gitmiþti? Bahçesinde çiçekleri var mýydý? Ne önemi vardý tanýmlarýn? Haymatlos sürünün bir parçasýydý, kimliksizliði ile.
Çocuðunun babasý eve bir kadýn daha getirdi. Kadýn ve adam Haymatlos’ a neler yaptýlar? Vahþeti, çaresizliði ifade etmenin ne anlamý vardý?
-     “Seni sokaða atacaðýz.” Dediler.
-     “ Çocuðunu sana göstermeyeceðiz.” Dediler.
-     “Polise, hiçbir yere gidemezsin, sen kimliksizsin”. Dediler
Vahþetini, çaresizliðini yukarýdaki gibi anlatmaya baþlayan Haymatlos’ un hikâyesinin bilinen kýsmý bir kürsü önünde devam etti.
Kürsüdekiler sordular Haymatlos’a:
-     Anlat olanlarý.

Haymatlos ise:

-     “Seni sokaða atacaðýz.” Dediler.
-     “ Çocuðunu sana göstermeyeceðiz.” Dediler.
-     “Polise, hiçbir yere gidemezsin, sen kimliksizsin”. Dediler
-     Baltayý aldým vurdum, vurdum.
Diyebildi sadece.
Kürsüdekiler, adamý sordu, kadýný sordu, kimsenin ona yardým edip etmediðini sordu. Ancak Haymatlos’ un cevabý her deðiþik soruda aynýydý:
-     “Seni sokaða atacaðýz.” Dediler.
-     “ Çocuðunu sana göstermeyeceðiz.” Dediler.
-     “Polise, hiçbir yere gidemezsin, sen kimliksizsin”. Dediler
-     Baltayý aldým, vurdum, vurdum.
Kürsüdekiler, insanýn yüz katlý olduðunun farkýndaydý. Her bir katta, iyi, kötü, kalleþ her þey olabilirdi Havva kýzý. Kürsüdekiler tecrübeleri gereði, ceza almamak için Haymatlos’ un deli numarasý yapmadýðýna vicdanlarýný inandýrmak istiyorlardý. Sabýrla sorulara devam ettiler duruþma boyunca. Haymatlos’ un cevabý ise hep aynýydý. Ayrý bir katý kalmamýþtý Havva kýzýnýn, çýrýlçýplaktý beyni, tüm insanlýk karþýsýnda.
Kimsesiz, kimliksiz, umutsuz, evsiz, katil Haymatlos.
Ve bitti Haymatlos’ un bilinen sonu,
Bilinmeyen bir akýl hastanesinde.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: YÜREÐÝNE SAÐLIK
Gönderen: Kazim Bayar / , Türkiye
14 Temmuz 2012
Eðer okuduðunuz öyküde iç geçirseniz belli ki, zamanýn bir kesitinde ve mekanýn bir yerinde ezilmiþsiniz. Ve Tanrý size de merhamet edecektir...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hakký Tankut
Alcina

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hayalet [Þiir]
Öykünme [Þiir]
Adsýz Algý [Þiir]
Görmek [Þiir]
Duymak [Þiir]
Bozkýrý Özlemek [Þiir]
Soyut Mu? Somut Mu? [Deneme]
Ne Ýstiyorum? [Deneme]


Ýkbal Elvan Türkel kimdir?

Yazmayý seviyorum çünkü anlamlý gelen baþka hiç bir þey yok.

Etkilendiði Yazarlar:
Oscar Wilde, Hector Henry Munro, Ümit Kývanç, Aziz Nesin


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýkbal Elvan Türkel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.