..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > HAMZA EKÝZ




9 Ocak 2015
Yoruldum  
HAMZA EKÝZ
Bunca iyi içinde kötü olan benim....


:ADBI:


          Daha erken diyeceksiniz biliyorum. Ama þunun þurasýnda yolun yarýsýna ne kaldý? Ve daha yolun yarýsýna gelmeden kimi insanlarýn yolun tamamýnda yaþayamadýklarýný yaþamak. Kimi zaman hýrçýn bir öfkeyle havaya savrulan kelimeler kimi zaman ise sessizce bir köþede. Ama sonuç kaçýnýlmaz omuzlarýnda beliren sonra göz kapaklarýna baský yapan yüreðinin etrafýnda adý konulmadýk bir buhran. Neden mi? Sizce?

          Hani bir söz vardýr. Ýnsaný Ýçtiði deðil düþündükleri sarhoþ eder diye. Ýþte aynen bu sözün siyasi gündemimizi saran paralelliðinde sýrtýmda taþýdýðým yükler deðil, küçük beyinli insanlarýn çaplarýndan büyük sözleri yoruyor beni. Ýnsan deðip geçiyorum içim acýya acýya. Ýnsan iþte. Hayvan olsa yapar mý diyorum kimi zaman ama hayvan bile yapmýyorsa bu davranýþlarý bu insanlýk denilen rengarenk karanlýk. Neyse ne… Býktým çýkar iliþkileri içindeki kahpeliklerden, býktým umut tacirliðinden ve býktým yalandan riyadan. Yazacaklarým boðazýma düðümlenirken böyle zamanlarda göðüs kafesim daralýyor. Damarlarýmda akan kan çekiliyor sanki ve ben yaþamak istemiyorum bunca üç kuruþluk Pezevengin arasýnda. Baþkaldýrmak istiyorum Ahmet Kaya’nýn hýrçýn sesinden bir Türkü ile;
                    “Cevap veriyorum Eli böðründe analardan Mahpuslardan ve
                    acýlardan Çokça bahsediyorum Çünkü baþýný kuma
                    Saklayanlardan tiksindim Baþkaldýrýyorum. Yine söylüyorum
                    Kýrmýzý rujlu sokaklarýn Aþaðýlýk pazarlýklarýn Adý
                    anýlmayacak benle Bir çiçeðim halk ormanýnda fýþkýrdým
                    Baþkaldýrýyorum. Ben bir býçak ucuyum Kavga vermiþ halkýna
                    Baþkaldýrýyorum iþte/hey Varýn benim farkýma. Yine
                    söylüyorum; Gözü baðlanmýþ korkulardan Yasaklardan
                    baskýlardan Asla irkilmiyorum Çünkü kan emici yarasadan
                    çýldýrdým Baþkaldýrýyorum. Yemin ediyorum; Üç kaðýtçýnýn
                    pezevengin Teslimiyetin ve milletin Yolu uðramayacak bana
                    Bir dalgayým halk denizinde köpürdüm Baþkaldýrýyorum. Ben
                    bir namlu aðzýyým Omuz vermiþ halkýna Baþkaldýrýyorum
                    iþte/hey Herkes varsýn farkýna. “
          
          Ama Baþkaldýramamak bu sistem içinde ve savrulmak belki de bunun adý yada kaybolmak yada her ne ise iþte zor geliyor aynada ki Ýnsan olmaya çalýþan yansýmama. Önceleri o bir elin parmaðýný geçmeyen dostlarla toplanýp bir 70’liðin içindeki dezenfektan ile temizlerdik kanlarýmýzý þimdi maalesef ne o bir elin parmaðýný geçmeyecek adam var etrafýmda nede o þiþeyi alýn kanýmý temizleyecek dost kokan bir muhabbet. Önceleri ayýlmak için içtiðim soda ile kafa bulur oldum var mý ötesi? Ben yavaþ kaldým bu hýzla akan hayatýn virajlý yollarýnda , yada þöyle diyelim karþýma çýkan her virajda yoldan çýkanlara destek vermekten dolayý ben geç kaldým hayatta. Yani biz Ýnsan olmaya çalýþýrken, Ýnsan olmayanlar Adam oldu, Adamlar hayatýn içinde kayboldu ve meydan soysuzlara kaldý. Hem Soysuz ve üç kaðýtçý hem pezevenk dahasý hem teslimiyetçi hem de kýrmýzý rujlu sokaklarýn en pahalý orospularý bunlar. Ve ben ve bedenim bu satýlmýþlýk ve çirkeflik içinde Ýnsan kalmaya çalýþan beden. Ha pardon ya. Bakýyorum þöyle de söze gelince hepimiz insanýz… Hele o FACEBOOK denilen fosseptik çukurunda herkesin Maþallahý var. Herkes iyi, herkes namuslu ve herkes adam gibi adam… yahu kim kötü? Kim bu dünyayý bu hale sokuyor? Kim üç kuruþluk pazarlýklar ve çýkarlar peþinde? Hiç kimse.. Maazallah olur mu öyle þey. Durun ya dünyada bunca iyi insan varken kötü olmazsa olur mu? Olmaz tabi.. kim demeyin..tabi ki… yok yok o kadar yukarýlara saraylara maraylara bakmayýn okuduðunuz yazýnýn sahibine bakmanýz yeterli.

          Bunca Ýyi, dürüst, samimi sevgi dolu, cömert, zeki, onurlu ve namuslu Ýnsanýn olduðu ve hala düzene girememiþ bir ülkede Ýnsan olarak yaþamaktansa ben Hayvan kalayým daha iyi. Ýnsan olmak için mücadele edip yorulmaktansa, hayvan kalýp dinlenmek daha iyi sanýrým. Yada Adam oldum sanýp beni adam yapanlarýn çýkýný yalamaktansa Hamal kalýp anlýmýn terini topraða katmak daha mantýklý sanýrým. Ýki kitap bitirmeden cebindeki üç kuruþla mevki makam sahibi olup kapýsýndaki köpeklerin saygýsý sevgisi ile yaþamaktansa yapayalnýz kitap sayfalarý arasýnda kaybolmak en akýllýca davranýþ sanýrým. Ýktidar sahibi olmak adýna yada iktidarda yer alabilmek adýna eðriyi doðru deyip, körü körüne bir düþüncenin peþinden koþup koyun gibi sürülüp, inek gibi saðýlmaktansa; eðriye eðri doðruya doðru diyebilip iktidardan uzaklarda alný açýk vicdaný rahat yaþamak en temizi sanýrým. Þimdi hepiniz zaten biz doðruyuz zaten biz kimseye kulluk etmeyiz ve dahasý okuyoruz elbette deyip bu yazdýklarýmý üzerlerinize alýnacaksýnýz. Tabi en doðrusu en güzeli en onurlusu en çok okuyaný tabi ki sizlersiniz.. Ben mi? Ya siz sallayýn beni. Daha yazýnýn ortasýnda okumayý býrakýp sallayanlar gibi yada baþlýða bakýp yüz çevirenler gibi veya yine saçmalamýþ manyak diyenler gibi sizde sallayýn beni. Ben Hamalýn tekiyim Ýnsan taþýrým sýrtýmda , Ben hamalým size fazla gelen Onuru, Vicdaný, Doðrularý taþýrým üç kuruþa beþ kuruþa. Ben sizin gözünüzden kaçan sizin görmediðiniz yada görmek istemediklerinizdenim. Ben dokuz köyden kovulup onuncu köye adým atamayan vakitsiz öten horozum. Yani sizin en iyi yönünüzün altýnda ezilen o kötülüklerin bileþkesiyim ben.

          Ýþte bunca kötülükleri omzumda taþýmaktan yoruldum ben. Bunca Devrimcinin arasýnda kalmaktan utandým bir oportünist olarak ve sistemin içinde kaybolan bir lümpen olarak dik duramadým bu hayatýn karþýsýnda. Eðildim sizin fazlalýklarýnýzýn altýnda ve sizde çok olan bende hiç olmayanlarýn gölgesinde kayboldu bedenim.
     
          Bilmiyorum… Kim bu paragrafý gördü; yada kimler yolun baþýnda ortasýnda homurdana homurdana okumaktan vazgeçti. Kimler okudu kimler okumaya çalýþtý. Hani yazarlar yada yazanlar insanlarýn yüreklerini okþar onlarý onure eder ve her ne kadar sistemin karþýsýnda olsalar da o sistem içinde kitaplarýný sattýrarak ayakta kalma mücadelesi verirler ya iþte ben onu yapmadým daha doðrusu yapamadým. Tüm iyiler okursa tüm kötüler yazarsa düðümü çözecek elbette bulunmaz. Arada iyilerde yazmalý ve kötülerde okumalý ki düðüm bir yerden çözülsün. Asýl sýkýntým dürüstlük timsalleri, Mekke’den Medine'den fotoðraflar yayýnlayýp sakallarýný uzatýp Camide Allah sonrasýnda Yallah mantýðý içinde olan; haktan adaletten bahsedip kul hakkýný gasp eden, Adamlýktan dem vurup 65 yaþýna gelmiþ cebimdeki beþ kuruþ bile etmeyecek karaktere sahip olan; yüzüne þerefsizsin dediðimde onu yutup sözde erkeðim diye ortalarda dolanan ve mühendis bey dedik diye makatlarý havada gezen lakin bilumum tepeden týrnaða götten farký olmayan ve bu sistemin içine eden yüce þahsiyetlere olan hýncým.

          Neyse… nerden nereye geldi mevzu… Yoruldum iþte bu soysuzluk pislik ve burhan içinde Temiz kalmak için çalýþan birçok emekçi gibi yoruldum bende. Alnýmýzýn terini satmak dururken onurumuzu satýn almak isteyenlere belki öfkem. Ama bakýnca diyorum kötü benim…. Ýyiler bu dünyanýn sahipleri ve maalesef onca iyi insan içince böyle boktan bir dünyada yaþýyoruz. Ve onca iyi insan iyi insanlar iþte…..



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hiþt Oradakiler….
ve Zaman Durdu…. Konuþtu Yürek Pervasýzca……
Özür Diliyorum!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gündem
Asosyal Bir Paylaþým
Yeni Türkiye!..
Olacak Tabi O Kadar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yürek Sýzýsý [Öykü]
Gökyüzü [Öykü]
Kalemle Aydýnlanan Düþler [Öykü]
Gülüp Geçin…… [Deneme]
Deðiþim [Deneme]
Þuursuz Bir Yazý… [Deneme]
Sen Sevmek Nedir Bilirmisin? [Deneme]
Biz Kimiz* [Deneme]
Ama Ben Seni Çok Sevdim……. [Deneme]
Yorulur Mu Bir Ýnsan? [Deneme]


HAMZA EKÝZ kimdir?

ÝNSAN OLMAYA ÇALIÞAN BÝRÝ ÝÞTE.

Etkilendiði Yazarlar:
CAN YÜCEL


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © HAMZA EKÝZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.