..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Tüm insanlýk bir tutkudur; tutku olmadan din, tarih, romanlar, sanat, hepsi etkisiz olurdu. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




3 Mart 2015
Çanakkale Zaferi’nin 100. Yýlýnda Birincilikle Taçlandýrýlan Skandal Bir Çanakkale Þiiri  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ümraniye Belediyesi 11 seneden beri ülke geneline þamil þiir, hikâye ve resim yarýþmalarý düzenliyor. Belediyelerin sadece altyapý, su, kanalizasyon, çöp toplama, asfaltlama iþlerinden sorumlu olmadýklarýný, kültürel etkinliklere de el atmalarý gerektiðini yýllardan beri söyler dururuz. Ümraniye Belediye Baþkaný Hasan Can, sesimizi duymuþ olmalý ki 11 seneden beri bu anlamlý kültürel hizmeti ýsrarla devam ettiriyor. Sað olsun, var olsun.


:AGHH:

M. NÝHAT MALKOÇ

Ümraniye Belediyesi 11 seneden beri ülke geneline þamil þiir, hikâye ve resim yarýþmalarý düzenliyor. Belediyelerin sadece altyapý, su, kanalizasyon, çöp toplama, asfaltlama iþlerinden sorumlu olmadýklarýný, kültürel etkinliklere de el atmalarý gerektiðini yýllardan beri söyler dururuz. Ümraniye Belediye Baþkaný Hasan Can, sesimizi duymuþ olmalý ki 11 seneden beri bu anlamlý kültürel hizmeti ýsrarla devam ettiriyor. Sað olsun, var olsun.
Malum olduðu üzere bu sene Çanakkale Zaferi’nin 100. Yýldönümünü kutluyoruz. Bu yüzden Ümraniye Belediyesi’nin bu yýlki þiir yarýþmasýnýn konusu “Yüzüncü Yýlýnda Çanakkale Zaferi”ydi. Þiir yarýþmasýnýn jürisi Prof. Dr. Turan Karataþ (Akademisyen, Edebiyatçý), Prof. Dr. Nurullah Genç (Akademisyen, Þair), Prof. Dr. Mustafa Uzun (Akademisyen, Edebiyatçý), Prof. Dr. Hasan Aksoy (Akademisyen, Edebiyatçý), Doç. Dr. Mehmet Güneþ (Akademisyen, Edebiyatçý), Cahit Koytak (Þair), Nurettin Durman (Þair) gibi isimlerden oluþuyordu. Sadece bu yýl deðil, on seneden beri birkaç isim hariç, hep ayný kiþiler jüri üyesi oluyor. Yarýþmacýlar deðiþse de jürinin bakýþ açýsý deðiþmiyor. Zira yýllardan beri ilk üçe giren þiirlerin serbest yazýlmýþ þiirler olduðunu görüyoruz. Geçen yýl ilk üçe giren þiirlerin hepsinin de ölçüsüz yazýldýðýna þahidiz. Bu neticelerden sonra “Jürinin geleneksel ölçümüz olan heceye bir garezi mi var?” diye düþünmeden edemiyor insan. Oysa þiiri güzel kýlan ne ölçüdür, ne de ölçüsüzlük. Þiir vardýr heceyle yazýldýðý için güzeldir, þiir vardýr serbest yazýldýðý için güzeldir. Bu konuda baðnaz olmamak gerekir.
Bu sene Çanakkale Zaferi’nin 100. Yýlý olduðu için Ümraniye Belediye Baþkanlýðý tarafýndan düzenlenen þiir yarýþmasý daha bir anlam ve önem taþýyordu. Binlerce þiir arasýndan dereceye giren þiirler belirlendi. Birinciliði Nevzat Erkol’un kaleme aldýðý “O Topraklarda” adlý þiiri kazandý. Tahmin edersiniz ki bu þiir de serbest yazýlmýþtý. Birinci olan þiirin þairini tanýmýyorum. Fakat Çanakkale Zaferi’nin 100. Yýlý münasebetiyle “Çanakkale Zaferi” temasý etrafýnda yazýlan bu þiiri okuyunca doðrusu hayal kýrýklýðýna uðradým. Üzerinden yüz yýl geçen bir zafer hiç böyle anlatýlýr mý? Beklerdik ki bu þanlý zaferi anlatan þiir, bir söz abidesi olsun ve o günkü manevî atmosferi lâyýkýyla okuyuculara yansýtabilsin. Nerde?..
Çanakkale Zaferi’nin 100. Yýlýnda birincilik kürsüsüne çýkarýlan þiirde Türk askerinin hissiyatý deðil, binlerce kilometre uzaklardan topraklarýmýzý iþgal etmeye gelen düþman askerlerinin hissiyatý anlatýlmýþ. Yani Çanakkale’ye Türk askerinin gözüyle deðil, Avusturalyalý iþgalci askerlerin gözüyle bakýlmýþtýr. Ýþgalci askerlerin duygularýný bakýn nasýl dile getiriyor birincilikle taçlandýrýlan bu þiirde: Buyrun bakalým, burdan yakalým: “Öyle mutluydum ki ben/Güzel ülkemde /Baþak saçlý bir anam /Bir de eþimle Vatanýmdý benim Canberra /Geçmiþten geleceðe, /Dört yaný engin /Topraðý serin Avustralya/Ben gelmedim isteyerek /Getirenlere sorun /Tutun yakalarýndan /Benim hesabýma/Sessiz ve hýnçlý /Yatarým ki bir bilseniz /Saros körfezinde gözlerim /Ve hâlâ durmayan kaným/Süngü yaramda”
Þair Nevzat Erkol, Çanakkale Zaferinin 100. Yýlý dolayýsýyla kaleme aldýðý “O Topraklarda” adlý þiirinde Fransa’nýn denizaþýrý sömürgelerinden olan Kaledonyalý ve Martinikli askerlerin duygularýný þöyle yansýtýyor: “Ben mi? /Ben Gaston oðlu Fransuva’yým, /Düðüne gelir gibi /Geldim buraya/Sýkýldým dostçasý /Martinik’te/Kaledonya’da /Ucuz gecelerden /Boþ gezmelerden/Bir gece yarýsý bindik bu tabuta /Dediler ki /Sýký durun /Dediler ki /Neslinizin görmediði /Bir sefere çýkýyoruz, /Dönene aþk ola/Son anýmsadýðým/Bizim tabutun/Yani Buve’ nin/Zýpkýn yemiþ yunus gibi/Ters döndüðüdür/Ve o gün bu gündür/Buralarda yatarým”
Þairin anlattýðýna göre adamlar ülkelerinde canlarý sýkýldýðý için gelmiþ Çanakkale’ye. Tabir caizse macera aramaya gelmiþler Müslüman Türk topraklarýna. Oysa Çanakkale ölümün kol gezdiði ateþten bir çemberdi. Büyük þair Mehmet Akif Ersoy, Çanakkale Savaþýný anlatýrken düþman askerlerini þöyle canlandýrýyor gözlerimizin önünde: “Ne hayasýzca tahaþþüt ki ufuklar kapalý!/Nerde-gösterdiði vahþetle “bu: bir Avrupalý/Dedirir-yýrtýcý, his yoksulu, sýrtlan kümesi/Varsa gelmiþ, açýlýp mahbesi, yahut kafesi!/Eski Dünya, Yeni Dünya bütün akvam-ý beþer/Kaynýyor kum gibi, Mahþer mi, hakikat mahþer./Yedi iklimi cihanýn duruyor karþýnda,/Osrtralya’yla beraber bakýyorsun; Kanada!/Çehreler baþka, lisanlar, deriler rengarenk/Sade bir hadise var ortada: Vahþetler denk/Kimi Hindu, kimi Yamyam, kimi bilmem ne belâ.../Hani tauna da züldür bu rezil istila...” Rahmetli az bile söylemiþ…
Üstad Mehmet Akif’in böyle dehþetli bir manzara olarak canlandýrdýðý bir savaþýn müsebbiplerini nasýl olur da Çanakkale Zaferi’nin 100. yýldönümünde böyle masum, böyle sevimli ve böyle maðdur gösterebilirsiniz? Düþmanýn kara yüzünü nasýl aklayabilirsiniz? Okuyan da sanacak ki adamlarý ta binlerce kilometre uzaktan biz çaðýrdýk da gereken ilgiyi göstermedik kendilerine. Yahu be haydutlar, be eþkýyalar ne iþiniz vardý bu Müslüman topraklarda? 250 bin askerimizi hunharca öldürenler sizler deðil misiniz? Sizler Çanakkale’de canavar kesilmediniz mi? Nevzat Erkol, yüzüncü zafer yýlýnýn anýsýna yazdýðý ve akademisyenlerden kurulu jürinin birinciliðe layýk gördüðü þiirine þöyle devam ediyor:
“Ben Yeni Zelanda’dan geldim/Ne için mi?/Sormayýn/Beni ejder sananlar/Aldýlar, sürüdüler buraya/Silahsýz bir ordu var karþýmýzda/Silahsýz ama/Öyle de korkunç/Onlarla ancak/Sen baþ edersin diyerek/Ýngiliz konservesi yiyerek/Viski derseniz su gibi,/Umursamazlýkla geldim/Kanlýsýrt’ta/Diþe diþti dövüþümüz/Baþa baþ düþüyorduk,/Ýlk süngülediðim Memet/Acýya aldýrmadan/Bir sýktý ki boðazýmdan,/Kaba parmaklarýyla/Turp devþirir gibiydi/Gözleri soðuk/Kaný sýcaktý/Sanýrým ki ruhumuz/Ýki ayrý bedenden/Ayný anda çýktý//Ama kýrgýn deðilim/Her kendime geliþte/Kanlýsýrt’taki düzgün safýmdan/Kaldýrýr da baþýmý/Bir tepe önümdeki þehitlikte yatan/Kavgadaþýmý/Saygýyla selamlarým”
Adam, Türk askerini nasýl süngülediðini ballandýra ballandýra anlatýyor.
Biz de yabancý hayranlýðý ve ecnebi sevdasý yeni deðildir. Bir zamanlar bu ülkede baþbakanlýk yapan Ecevit de Yunanlýlara dostluk ve kardeþlik þiirleri yazmýþtý: “Sýla derdine düþünce anlarsýn/Yunanlýyla kardeþ olduðunu/Bir Rum þarkýsý duyunca gör/Gurbet elde Ýstanbul çocuðunu” demiþti. Fakat bu þiir Yunanlýlarýn Türk düþmanlýðýna merhem olmamýþtý.
Çanakkale Zaferi’nin 100. yýlýnda yazýlan bu þiirde düþman askerinin duygularýný anlatan þair, nedense þanlý Türk askerinin acýlarýný görmezden geliyor ve þöyle devam ediyor:
“Biz/Hepimiz,/Bu süngü gibi uzayan yarýmadada/Her yýl o gün gelende,/Cehennemi düðünde/Toplanýr da/Haydah çekeriz/Kimimiz dizini döver /Kimimiz/Uzanýr da gökyüzüne/Mahzun ve hasret/Görünmeyen birilerini severiz.”
“Biz/Kimimiz o günde /Kadere baþ eðip/Kýbleye duranlarýz/Biz kimimiz o günde/Yakmaða geldiðimiz bu topraklarda/Bizi býrakanlara/Lânet savuranlarýz//Düþünmeyin bizi artýk/Sormayýn ki neyleriz,/Hepimiz kardeþiz biz/Çoktan bitti kavgamýz/Açýn dilerseniz topraðý/Açýn, görün de þaþýn,/Bin bir anadan gelmiþ/Bin bir çeþit insanýn/Nasýl yattýðýný sessiz//Birinin sýcacýk eli/Diðerinin avucunda/Görün de utanýn/Yalnýz dikkatli olun/Aman komut vermeyin,/Herkes huzurda þimdi/Ve herkes uykusunda.”
Bazýlarý, sözüm ona, çaðdaþlýk adýna ne idüðü belirsiz hümanist bir yaklaþýmla herkese dost ve kardeþ gözüyle bakmayý insancýllýk olarak adlandýrýyor. Topraklarýný iþgal etmeye, insanlarýný katletmeye gelen azýlý düþmana hümanistçe bakma hakkýnýz yoktur. Hem düþmaný seveceksin, hem de vatansever olacaksýn. Bu nerden baksanýz büyük bir çeliþkidir.
Neymiþ efendim, mahþeri andýran Çanakkale’deki þehitlikte Peygamberin bile kucak açtýðý kahraman þehitlerimiz, kendilerini göz kýrpmadan öldüren düþman askerleriyle el ele tutuþmuþ hâlde yatýyorlarmýþ. Birinin sýcak eli, diðerinin avucunda, kardeþ kardeþ yatýyorlarmýþ kara topraðýn altýnda. Oh ne âlâ!... Madem düþmanlar bu kadar merhametliydi topraðýn altýnda deðil de, topraðýn üstünde gösterseydiler bu engin sevgi ve muhabbetini…
Diyelim ki þair böyle düþündü, böyle inandý ve böyle yazdý. Peki, böyle bir þiiri Çanakkale Zaferi’nin 100. yýlýnda birinci seçen akademik jüri ne düþündü? Söyleyin…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.