..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Politik Olaylar ve Görüþler > Osman AKTAÞ




7 Þubat 2016
Emeli/kan ve Ocaðýna Ýncir (Lik) Dikilenler  
Osman AKTAÞ
Bizim okur yazar olmayan ya da çok az okuma yazma bilen Anadolu insanýnýn Amerikaya verdikleri isim Emelikan. Ne de güzel bozmuþ kelimeyi ve gerçek anlamýna yakýþtýrmýþ, deðil mi?


:AGAD:
Bizim okur yazar olmayan ya da çok az okuma yazma bilen Anadolu insanýnýn Amerikaya verdikleri isim Emelikan. Ne de güzel bozmuþ kelimeyi ve gerçek anlamýna yakýþtýrmýþ, deðil mi?

Ben Amerika’yý “Kýbrýs Barýþ Harekatý” ile ilgili verilen haberlerler doðrultusunda ilk defa babamdan dinlemiþ ve tanýma ýstýrabýna nail olmuþtum. "Kýbrýs Barýþ Harekatý"nýn durdurulmasý için mevcut hükumete baský yaptýðýný, meþhur altýncý filosunu Akdeniz'e koðuþlandýrarak tehditlerine devam ettiðini dinlemiþtim. Ama her þeye karþýn Ayþe’nin tatile çýkmasýný engelleyememiþti. Gel, gör ki, o gün bugündür Amerika bizim müttefikimiz.

Yýllar ilerledi ve ben 1977’de okuduklarýmdan gerek ülkücülerin, gerek devrimcilerin 1967- 1969 yýllarý arasýnda Ýstanbul açýklarýnda bulunan altýncý filo ve Amerika protestolarýný öðrendim. Amerika benim gözümde yýldan yýla daha çok küçülüyordu.

Kovboy filmleri ve yerlilerin katledilmeleri... Bu korkunç manzaraya insan filmlerde bile katlanmakta zorlanýyor. O insanlarýn nasýl dayandýklarýna akýl sýr erdirmek mümkün deðil. Hangi insan bir kadýna önce tecavüz edip sonra öldürerek kafa derisini yüzerek yanýna alabilir? Hangi insan bir çocuðu öldürüp kafa derisini alabilir? Hangi insan getirilen savaþçý kafa derisine ayrý, köylü kafa derisine ayrý, kadýn kafa derisine ayrý, çocuk kafa derisine ayrý meblað ödeyerek mevcut Amerika’yý kuran canileri yerli öldürmeye teþvik edebilir?

Okuyarak ve filmlerini seyrederek öðrendiðimiz bir baþka Amerika katliamý da Vietnam... resmi kayýtlarda 1969 "Vietnamizasyon" dediði bir politikayý açýkladý: Güney Vietnamlýlarý silahlandýrarak ve eðiterek ABD askerleri geri çekilecekti. Takip eden üç yýl içinde 500 binden fazla Amerikan askeri geri çekildi. Bu durum geride kalan ve tükenmiþ askerlerin iyice çökmesine ve uyuþturucu kullanýmýnýn yaygýnlaþmasýna neden oldu.
ABD'de sivil protestolar güçlenerek arttý, Kamboçya'daki gerilla üslerine yönelik 1970 ve 1972'deki saldýrýlar büyük protestolara neden oldu. Haziran 1969'daki "Hamburger tepesi" çatýþmasýnda 46 Amerikan askeri yaþamýný yitirdi.
1968'de My Lai'deki bir çatýþmada Amerikalýlarýn 300 Vietnamlý köylüyü katletmeleriyle ilgili görüntüler ortaya çýktý.
Vietnam'ýn bir diðer yüzü ise günah çýkarmaya uðraþan Amerikalýlarýn yaptýklarý Vietnam savaþ filmleri... ciddi katliamlarýn yapýldýðý vietnamda tecavüze uðrayan kadýnlarýn ölüm korkusu içinde çýrýlçýplak sokaklarda koþmalarý bir çok uluslararasý medya tarafýndan görüntülenip dünyaya duyurulmuþtu. Öldürülen çocuklar, kadýnlar, yaþlýlar bu ulusun ne denli merhametsiz, ne denli çýkarcý olduðunu savaþ günahlarý adlý ABD 1998 yapýmý film, Predrag Antonijevic tarafýndan beyaz perdeye aktarýlmýþ, filmde, Stellan Skarsgård, Dennis Quaid, Nastassja Kinski rol almýþtý. Film hem Vietnam’da yaþanan korkun olaylarý, hem de Vietnam’dan dönen askerlerin kendi ülke ve aileleriyle olan iliþkilerdeki buhranlarý anlatýyordu.
Emelikan bu mu? Deðil elbette... yýllarca Ýran Þahý Rýza Pehlevi’ye destek veren Amerika, zarar göreceðini anlayýnca Ayetullah Humeyni’ye karþý desteðini çekip rýza Pehlevi’yi yalnýz býrakmakta tereddüt etmemiþtir.

Baba Bush döneminde. Ýran Irak savaþý... Ýki ülke arasýna nifak sokarak baþlatýlan bu savaþ sekiz yýla yakýn sürdü. Amerika muhtemeldir ki, her iki ülkeye de silah sattý. Açýktan Irak’ý destekler görünüyordu. Ama bence Ýran'la da gizli saklý görüþmeler yürüterek savaþý körüklüyordu. Derken bu savaþ bitti ve Amerika kendisine çalýþan Saddam’dan memnun olmamýþ olsa gerek ki, Saddam’ý önce Kuveyt’e saldýrtýp, sonra Kuveyt’i koruyormuþ süsü vererek Irak’a saldýrýyor. Meþhur cumhuriyet muhafýzlarýnýn ellerini gözyaþlarýyla öpmeleri tarihi bir iðrençliðin görüntülerini beraberinde getiriyordu. 1991 yýlýndaki “Çöl Harekâtý” adý verilen bu kokuþmuþluða kýrka yakýn ülke katýlýrken, neredeyse müdahale masraflarýnýn yarýsýný Sudi Arabistan karþýlýyordu.

Saddam haklý mýydý? Hayýr. Bir müdahale gerekir miydi? Evet. Peki Saddam’ý bu kadar pervasýz hareket etmeye sevk eden kimdi? Ýþte bu Amerika'ydý yukarýda da söz ettiðimiz gibi. sular duruldu. Müdahale güçleri geri çekildi.

11 Eylül 2001 Salý günü ABD’de dört yolcu uçaðýndan ikisinin New York’taki Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerine, bir diðerinin de Washington D.C.’de Pentagon’a çarptýrýlma sorumlusunu Hüsame Bin Ladine yýkmýþ, bu teröristi koruyor gerekçesiyle de Afganistan'ý iþgal etmiþti. Taliban ve Ladin adlarýný yakýþtýrdýðý herkesi her yerde öldürmeye baþlamasý ise ne denli amerikanýn ne denli cani olduðunu bir kez daha ortaya koyuyordu. Bu saldýrýyla Amerikan güvenlik algýlamalarýnýn deðiþtiði bir gerçekti. Bu olay adeta, hukuki meþruluða dayanmayan tek yanlý Amerikan müdahalelerinin sözde gerekçesini oluþturacaktý. 11 Eylül sonrasý Amerikan dýþ politikasýnýn temel parametreleri; terör, kitle imha silahlarý, rejim deðiþikliði ve bir tehdidi daha ortaya çýkmadan vurmaya yönelik önleyici savaþ (vuruþ) olmuþtur. Bu sözde gerekçelerle, terörizmin kaynaðýný (El Kaide’nin örgütlendiði yer olarak) yok etmeye yönelik önce 2001 Ekim’inde Afganistan’ý, iþgal etmiþtir.

Yýl 2003... Irak’taki kitlesel imha silahlarýnýn olduðu ve demokrasinin getirileceði gerekçelerini ileri süren Amerika 1991 yýlýnda çekimi yarým kalan filmi tamamlamayý hedefliyorlardý. 20 Mart 2003 yýlýnda film çekimi baþladý. Oðul Bush ve Saddam...

Irak müdahalesinde Saddam gitti. Ancak iþgal kuvvetlerinin halk üzerinde yaptýklarý tahribat Amerika'nýn Vietnam’da yaptýklarýndan daha büyüktü. Gerek Amerika gerek Ýngiliz askerlerinin kadýnlarý soyundurup hem taciz, hem tecavüz, hem iþkenceyle sakat býrakmalarý bir çok gizli çekilen fotoðraf ve videolarla dünyaya duyurulmaya çalýþýlmýþ, ancak bunlar da kýnama ve birbirlerini suçlamadan öteye gitmemiþtir. Biz yalnýzca duyuyoruz, Irak halký bu olaylarý yaþýyordu. Hangimiz onlarýn hissettiklerinin kaçta kaçýný hissedebiliriz?

Irak sorunlarý bitti mi? Demokrasi geldi mi? Irak’ta bulunan kitlesel imha silahlarý ele geçirildi mi? Bu silahlarýn akýbeti ne?

Ve Suriye... iktidarý deðiþtirip, Irak’a getirdikleri demokrasiyi Suriye’ye de getirmeye çalýþan yine Amerika. Esat hala baþta... IÞÝD bir taraftan, amerika bir taraftan, Rusya bir taraftan, Ýran bir taraftan PYD, YPG bir taraftan halký yok etmenin bütün çabalarýný birbirleriyle yarýþarak yapýyorlar. Ülkelerinden kaçmak zorunda kalan kalan halk þanslýysa yolda çarçabuk ölüyor, þanssýz ise onlarýn yaþadýklarýný anlatmaya bizim kelimelerimiz kifayetsiz kalýyor.

Afrika’da açlýk ve susuzluktan her gün ölenlere yardým yapmayý düþünme beceri ve zekasýna sahip olmayan Amerika ve onun kahyalýðýný yapan Kirleþmiþ Zilletler neden birden bire Afgan halkýnýn, Irak halkýnýn, Suriye halkýnýn rahat ve huzurunu düþünüyor. Bu merhamet ve insani duygularý ne zamandan beri bünyesinde taþýyor? Galiba alçak gönüllülüðünden insancýl yanlarýný sakladýðý için biz göremiyoruz ama yöneticiler görüyorlar ve 1950’li yýllardan beri hala Emelikan ile müttefikiz. Yoksa bu IÞÝD ya da DEAÞ ya da DAÝÞ ya da DEÝÞ (her ne haltsa) terör örgütüne sempati duyulmasýna neden Emelikan’a benzemesinden mi? Ayný kan içici özellik ikisinde de var. Ýkisinin birbirini sevmemesi kýskançlýklarýndan mý? Ýnsan Amerika, Fransa, Ýngiltere, Ýtalya gibi batý uygarlýðý denilen ülkelere bakýnca Hristiyanlýðýn bir terör dini, Ýsrail'e bakýnca Yahudiliðin bir terör dini, DEAÞ'a bakýnca da Müslümanlýðýn bir terör dini olduðunu söylüyor. Ama bunu yapanlar bile kendi dinlerini temiz tutmanýn yollarýný arýyorlar. Dinlerini temiz göstermek yerine kendi yüreklerini din hükümlerine göre temizlemiþ olsalardý buna zaten gerek kalmayacaktý. Kendileri din hükümlerine uymak yerine, din hükümlerini kendi yaþantýlarýna uydurmaya çabalayanlar yeryüzünü fesada verenler.

Ne denli güzel ve huzurlu bir dünyada yaþýyoruz, deðil mi? Hem batý dünyasýnýn saðladýðý demokrasi, hem de güzide müttefikimiz Emelikan sayesinde. Siz bu canavardan razý mýsýnýz? Ýyi, Þeytanýnýz razý olsun.

7 Þubat 16
Bodrum



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politik olaylar ve görüþler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Millet Olmak Ýçin Toplumsal Deðerler
Çaðýn Ütopyasý
Her Yusuf Düþüne Bir Kenan Ülkesi
Sosyal Medyada ve Tanýtým Panolarýnda Dilencilik
Ýki Katilin Dayanýþmasý
Vicdansýz Medya Cahil Toplum
Eðitim Bakanýyla Sanal Bakýþma
Politik Arenada Kör Dövüþü
Fýsýltý Ormanýnda Kýble Tespiti
Sosyal Medyada Uzay Sempozyumu

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Devrimci Bir Derviþ: Mehmet Akif
Günortasýndaki Karanlýk
"Kadýn Þairler Aþktan Bahsettikleri Zaman" Üzerine Birkaç Söz
Göðüs Kafesinde Kuþ Yetiþtiren Þair: Þükrü Çanku
Yazar ve Þairlerin Deðiþen Anatomisi ve Sosyal Statüsü
Kanlý Temmuz
17 Eylül ve Ülke Kaderini Deðiþtiren Ýdamlar
Sabahattin Ali
Üç Din ve Bir Filistin
Bizi Taksim Edenlere Yuh

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Veda Partisinde Veda Hutbesi [Þiir]
Düþ Geçiti [Þiir]
Saat Gökyüzüne Yaklaþýyor [Öykü]
Efsun [Öykü]
Sevgi Ya da Aþk Algýsý [Deneme]
Doðanýn Çýlgýn Yaratýðý ve Aþk [Deneme]
Aþkýn Tarifi [Deneme]
"Korkma Sönmez... "" Þairi [Deneme]
Bugün 23 Nisan [Deneme]
Eros'a Rekabet [Deneme]


Osman AKTAÞ kimdir?

1965 Erzurum doðdu. Gazi üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, TDE bölümünden mezun oldu. Sýrasýyla Van, Bartýn, Antalya,Bursa, Ankara, Bodrum'da öðretmen olarak görev yaptý. Halen Kocaeli'bde görev yapmakta. yaklaþýk 40 yýldýr þiir,öykü ve eleþtiri yazýlarý yazmakta. Eserleri: 1. ayArsýz; Uludað Yayýnlarý 2007 (Þiirler) 2. bermudayý tek geçmek; Cinius Yayýnlarý 2016 (Þiirler) 3. AsiMilat(ör); Cinius Yayýnlarý 2017 (Politik Denemeler) 4. (D)OKU(N)MUÞTUK; Cinius Yayýnlarý (Kitap Eleþtirileri) 5. cennet cazgýrlarý; Cinius Yayýnlarý 2017(Þiirler) 6. çorak düþler ülkesi; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 7. Yaðmur Yankýlarý; Artus Yayýnlarý 2018 (Öyküler) 8. Sessiz Çýðlýk; Cinius Yayýnlarý 2018(Kitap Eleþtirileri) 9. dar vakitte aþk; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 10. Âþýk Hüseyin Fizâhî; Cinius Yayýnlarý 2018 (Þiirler) 11. Þuaraya Elhan Olmak; Cinius Yayýnlarý 2019 (Þairler Üzerine Denemeler) 12. ναυάγιο αγάπης (enkaz-ý aþk): Cinius Yayýnlarý 2019 (Þiirler)


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Osman AKTAÞ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.