..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Benim yaradýlýþýmda fevkalade olan birþey varsa, Türk olarak dünyaya gelmemdir. - Atatürk
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > osman tatlý




5 Ocak 2020
Yazar Kimliði  
osman tatlý
Egolu yazarlar süslü cümlelerle halkla alay edercesine prim yapar. Leþe konan akbabalar gibi kavgaya tutuþurlar. Daha çok hangisi halkýn gözünü oyacak diye.


:IAC:

Yazar düþünce iþçisidir. Hassasiyeti bireyin ve toplumun ruhuyla özdeþim kurmasýndan gelir. Toplumun atan kalbidir. Bireylerin dile gelen sesidir. Yazar kendini topluma ve bireye adamýþlýðýyla vardýr. Bireylerin ve toplumlarýn var oluþunun simgesidir. Herkesten çok simurgtur. Hedefine varmak için çýrpýnan ama geleceðe dair umutla yeþeren iç dinamizme raðmen hüznün yumaðýyla yaþar. Hüznünü derinliklerine gömerek, var oluþa rehberlik için çýrpýnýr. Az dinlenmesine, az konuþmasýna raðmen etkisi büyüktür. Karga seslilerin arasýnda dik duruþundan ve onurundan taviz vermez. Kargalarýn karanlýða çaðrýsýna karþýsýn gözü ufukta güneþin doðuþundadýr. Kalbi ufukta kýzýllýktaki aydýnlýða hasrettir. Kargalarýn kalabalýðý ufku gölgelese de yazar gözleriyle deðil, kalbiyle görür hakikati.
Yazar adý konulmamýþ gelecektir. Varlýðýný geleceðe adamýþtýr. Gelecek hem kendisinin hem toplumun var oluþundaki gizdir. Yazar geleceðin önündeki bilinmeyen denklemlere anlam vererek, öncülere hareketlilik kazandýrýr. Yazar geleceðe imzasýný býrakarak aradýðý huzuru bulmaya çalýþýr…
***
Yazar olmak merhametin, vicdanýn, hakkýn, adaletin ve benliðin süzgecinden geçmektir. Benliðini arandýran yazar, egonun bütün türevlerinden uzaklaþarak erdemliðin bayraðýný omuzlar. Egonun esiri olmuþlarýn kalem oynatmasý yazarlýk ruhunu kavrayamamýþtýr. Uzakdoðu sinemasýnýn dövüþ sanatlarýnýn ruhunu kavrayamamýþ ama iyi dövüþmesine raðmen kötü olmaktan kurtulamamýþ ve önüne gelen her þeyi Timur gibi yýkýp dökmesi ve ateþe vermesi gibidir. Ýyi yazmak egonun esirliðiyle yapýlýyorsa, kalem celladýn elinde kana bulanmýþ demektir. Asil yazar kalemini terazi ile ölçerken, kalem oynatanlar kanlarýn akmasý için hizmet görür.
Egolu kalemler tutarsýzlýðý, adaleti ve hakký önemsemez. Çýkarý ve menfaati gereði bukalemun gibi kýlýktan kýlýða gererek haz peþinden koþarlar. Okþanan egolarýyla kan gölünde banyo yapmanýn zevkiyle çýðlýklar atarak, yeri göðü inletirler. Mazlumun bakýþlarýndaki merhamet arayýþýna sürekli kamçýlarýný þaklatýrlar.
Egolu yazarlar süslü cümlelerle halkla alay edercesine prim yapar. Leþe konan akbabalar gibi kavgaya tutuþurlar. Daha çok hangisi halkýn gözünü oyacak diye. Halk ise süslü cümlelerle kendisine iyilik yaptýðýný sanýr. Kendini bataklýðýn ortasýndaki çiçeðe ulaþmakla kandýrmaya alýþmýþ kitleler daha derinlere gömülürken, egolular kenarda eðlenerek seyir eder. Bazen seyir etmek yetmez kafalara basarak oyunlar oynarlar.
Her þeyin taklidi ve katili olduðu gibi yazarýnda gölgesinde taklitlik eden ve halka mermi sýkan katil yazarcýklarda vardýr. Unutulan ise katillerin sempatik göründükleridir. Kendilerini iyi kamufle eden yazarcýklar geleceðe dair bir beklentileri yoktur. Bugünün keyfini çýkarma derdindedirler. Geçmiþten bugüne imza atan yazarlarýn sýrtýnda, bir karýþ açýk ve bir türlü kapanmayan aðýzlarýyla þirin görünerek kör testereleriyle bir katliam gerçekleþmektedirler.
At ve it izinin en çok karýþtýðý yazarlýk alanýnda itlerin çoðunluðu ile at izlerin kayýplara karýþtýðý aþikârdýr. Yazar kimliðinin yeniden tanýmlanmasý ve yazar kimliðinin hak ettiði deðerin görülmesi, en önemlisi yazar kimliðini kirletenlerin ayýklanmasý için gereken çabanýn gösterilmesi gerekmektedir. Geleceðin karanlýða gömülmemesi adýna Simurg yazar adaylarýn artmasý ve seslerini yükseltmesinin zamaný çoktan geçmektedir.

Osman Tatlý
osmantatli@gmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve þairler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazar Konularý Nereden Alýr
Yazarlýk Yolunda Ara Söz
Bir Yazar Adayýnda Olmasý Gereken Özellikler
Hazýrlýk Aþamasý: Ben Yazar Olabilir Miyim?
Yazarlýk ve Para
Bir Yazarýn Dünyasý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk ve Cinsellik Ayrý Þeylerdir
Aþk Yolculuðu
Ýslamda Kadýna Kýrbaç
Aþkýn Kölesi Olmak
Ýnsandaki Kaygý Örnekleri
Yalnýzlýk Sözleri III
Soðuk Bayram
Birey Olabilme
Evlilik Ýçin Sevgi Yeterli Midir?
Ýyi Kitap Kötü Kitap

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzlýk Sözleri I [Öykü]
Hayalim Yazar Olmak [Roman]
Hayalim Yazarlýk [Roman]
Okuyorum Ama Yazamýyorum? [Roman]
Edebiyat Fakültesinde Dergi Çýkarmak [Eleþtiri]
Ýklimler / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
120 / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Üç Maymun / Film Eleþtirisi [Eleþtiri]
Neþeli Hayat [Eleþtiri]
The Ýmam"ýn Savaþý Kiminle [Eleþtiri]


osman tatlý kimdir?

okuyucu ile beraber yolculuk yapmak


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman tatlý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.