..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paranýz varsa toprak alýn. Artýk üretmiyorlar. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




8 Temmuz 2020
Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 3  
Bayram Kaya
Monarþi "O'ydu" Deðilse bir yapýnýn adý ne olursa olsun o yapý çokluðun ortaklaþma gücü olmaktan asla kurtulamýyordu. Çünkü atom ve atomik inþa ile her þey molekülerdi (bileþen, bileþik yapýlardý).


:FGF:
Ön ittifaklý kolektif yapý içinde biz demenin yerine þimdi oligarþi içinde mülk sahibi olup ta yöneten güçlerin zikri içinde biz demenin birliði (tevhidi) vardý. Ve biz demenin tevhit dilini kullanan kiþileri vardý. Biz diyen zikir, kiþi sahipli yöneten mülk egemenliðiydi. Oligarþinler biz diyen düzey, düzlemin zikri içindeydiler.

Monarþin ve oligarþin gücün elinden mülkü yani mülkün dileme, isteme gibi özne gücü irade ve zikri çekip aldýnýz mý, yönetemiyordu. Yönetemedi mi, mülkün sahibi olamýyordu. Oligarþin durum kolektif güç üzerine oturmakla mülki sahipler arasý yöneten ortaklýktý.

Hiç kimseyle ortaklýðý olmayan tekil ve monoteist monarþiler, kendileri arasý birleþmelerle yöneten oligarþin bir takým erki olan ortaklýklardý. Monoteist monarþiler; oligarþi ile oligarþiler arasý yöneten mülki kolektif yapýydýlar. Hükmeden, hükümdarlýklarý olan mülki (devleti) güçlerdiler.

Her bir mülk kendi iç iþleyiþ düzenli kural sýralamasýna sahipti. Her bir düzen mono sahiplik olmakla bir araya gelen oligarþin sahipli mülklerin de birbirine karþýlýk baðýntý olmasýný giriþtirip düzenleyen dýþ iþleyiþle organize eden kurallar vardý.

Bu kurallar organizesi ve bu mülki egemenliði sürdürmenin, güç kullanma; gücü devamlý kýlma ile bu gücü zikreden özelliðiyle de oligarþinin devlet olma; devletli olma çevrimi vardý. Monarþiler bir kök salma, bir kökleþme, bir tutunma süreciydiler. Oligarþiler dýþtan organize monarþin güç ittifaklarýydý.

"O" söylemi mülk sahibiydi. Böylece monarþin güç ve monoteisttik zikirce yönetendi. O söylemi mülkü ve sözü olan tekil bir erk gücüydü. Mülk sahibi olan “O”; köle dediðimiz, mülk ve söz yoksunu insana da sahipti. Üretim nesnesine de sahipti. Monarþi, mülkün sahiplik gücüydü. Monoteisttik oluþ ta mülkün buyuran zikir gücüydü. Dolaysýyla “O” mülkün meþruiyet gücüydü. Ve O, mülk sahibi ile mülk içinde çalýþmaya muhtaçlýðý olanlar arasýnda çalýþma akdi düzenleyen zikre iman, edilendi.

Mülkün ve mülk söyleminin ortaya çýkýþý, kolektif simetriyi parçalayan durumdu. Kolektif simetriyi parçalayan durumda bir mülk sahipli yüksek potansiyel gücü veya yüksek potansiyel kuvveti ortaya kondu. Bir de kolektif güç ve kolektif güç organizeni mülkten yoksun olanlar vardý. Alçak potansiyelli mülke doðru çalýþma akýþý olan zayýf bir kuvvet durumdular.

Sahipler mülk denilen özne nesnel kolektif güç ile davranýyorlardý. Köleler kolektif gücün unsuru olmak dýþýnda, sahipliði ve zikri olmayan alçak potansiyelli, etkiye açýk düþük enerjili durumdular. Kolektif oluþun özne nesnel ortak bað enerjisi olan hukuk, köleci yapý içinde görünürde zikirdi.

Köleci yapý içinde hukuk sahiplerin sesiydi (fikri ve zikriydi). Hukuk dâhil de kolektif güç ile ortaya konan icbar imge imleçle kolektif bir hukuktu. Zahir de yüksek potansiyelli güç olan etki ile mülk yoksunu kiþiler arasýnda mülkle giriþen kolektif emeði, kul olarak ahit ediyordu.

Yani ister monoteist yapý olsun, ister oligarþin yapý olsun; her iki yapýda da hukuk kolektif güç ile ortaklaþma yerine, sahiplik eksenine göre iþleyiþle birlikte kul olma hukuktu. Töreydi. Yasaydý.

Ýlk izole monoteist ve monarþin kökleþmeyi oluþan köleci dönemde, köleci ahit içindeki mülk yoksunu kiþiler veya sahipliði olmayan insan da mülk kapsamý içindeydi. Kul olarak anýlan (zikir olan) söylemler de kabuldü. Kiþiler gücü (köleler gücü) özne nesneler arasý giriþmeye ortaklaþ olan toplam ile kolektif güçtü. Yansýma kuralýný hatýrlayýnýz.

Üreten, saðlatan ortaklaþmasý olan kolektif yapýnýn kýrýlan simetrisi içindeki yapý; þimdi göç veren, sürülen (kolektif oluþ bilincinde kopan travmaydý. Kiþi ortak anýlý geçmiþ hukuk yaþamý içinde koptu. Bu kopuþ tekil kiþimizde kolektif zýrhtan (güvenceden) yoksun kalmanýn düþünce fýrtýnalarýydý.

Kiþi bu düþünce fýrtýnalarý içinde yalnýzlýða doðru yelken açmanýn teslimiyetine veya bir sýðýnak limana duyulan güvence duygularýn gölgeleri büyütülmekle; bu duygular içte kopan tufandý. Ýþte bu tufan nedenle kýrýlan kolektif simetri güçleri ayrýlýk (göç) verdi. Veya kimi yerinde kaldý.

Göç verenler ve yerinde kalanlar kendi aralarýnda tek tek mülk sahipleri olan o seçilmiþ kiþi etrafýnda boy ittifaký ile izolasyonlu olan ahittiler. Kýrýlan simetri kuvvetleri eski totem yapýlar ayrýþmasý gibi düþünülse de bunlar tek tip sosyal mantýkla olan totem gruba göre çoklu düþünmenin toplum damgasýný yemiþ kiþiler olmakla; totem yapý kültür özellikli, toplumsal kapasite damgalý boylardý.

Ahitle oluþan monarþin ve monoteist birlik; gerçek hukuka dayalý kolektif meþruiyetle olamamanýn yerine iman eden köleci ahidin inanýcýlarýydý. Ahit meþrulaþmasý; kolektif olan karþýsýnda, vaat eden, söz söyleyen sözün sahibi ise; vaat sahibine (ona mülk sahibine) ve mülk sahibinin (onun) böyle böyle dediðine, sorgusuz sualsiz iman etmeydi.

Kýsaca kolektif inþa içinde özgecil, ortaklaþan kolektif simetri vardý. Kýrýlan özgecil simetri ile simetriyi kýran bað koparýcý tutum; kiþi benci yönelimlerdi. Kiþi benci eðim içinde zikir yoðunlaþtý. Bu yoðunluk içindeki seçilmiþ kiþiler ekseninde kiþi benci güç parçalanmalarý oluþtu.

Kiþi benci zikir yoðunlaþmasýný bilmeyen, bu yoðunlaþmayý taþýmayan kiþiler vardý. Bu kiþiler, simetri kýrýlmasý geçiren çevrelerindeki kýrýklý güç parçalarýnýn içine hapis oldular. Kýrýlan çevrede kolektif güç güvencesi yoktu. Kolektif garantiden yoksun kalan kiþiler yalnýzlýk duygulu travmaya kapýldýlar.

Kolektif bilinç taþýyan kiþiler, kýrýklý çevrede kolektif gücü bulamamakla travma yaþadýlar. Bu travma ile kiþiler, kýrýklý parça içindeki kiþi benci zikri yoðunluk merkezine iltica (sýðýnma) ettiler. Kiþi benci yoðunlaþma ortak simetriyi kýrdý. Kýrýklý yapý yoðunlaþmasý veren süreçle kimi kiþiler mülk sahibi oldu.

MÜLK SÖYLEMÝ KÜMÜLATÝFTÝ: MÜLK, KOLEKTÝF ÜRETÝM NESNELERÝYLE KOLEKTÝF EMEK SAHÝBÝ KÝÞÝLER TOPLAMIYDI. Kiþi de mülktü. Biri olmazsa diðeri olmuyordu. Her iki giriþme kolektif güçtü.

Kiþi eylemli zaman demek, tekil kiþinin doðada yalnýz baþýna avcý toplayýcý olduðu dönemdi. Kiþi kendi korunmasýný, kendi savunmasýný vs. tek baþýna kendisinin yaptýðý bileþik zamanlý tüm günlük eylemdi.

Kolektif güç de kiþi eylemli ortaklaþan zamanlar simetrisiydi. Ortak güç kiþi eylemli zamaný kýsalttý. Kýsalan kiþi eylemli süreç diðer yandan kolektif alan içinde artan bir boþ zamanýn uzamasý oluyordu.

Yani kolektif güç içinde ortaklaþa olan örneðin kiþi eylemli avcý toplayýcý zaman; hem diðer kiþilerin avcý toplayýcý zamanýný karþýlamaya dönüþüyordu. Hem kolektif birim zamandan ötürü avcý toplayýcý zamanýn süresi kýsalýyordu. Kýsalan avcý toplayýcý zamanda boþluk enerjili uzayan bir boþ zaman ortaya çýkýyordu.

Boþ zaman demek kolektif alan içinde, kolektif kapasite gücü ile meraktan kaynaklý yeni süreç zamanlara yol alan kolektif bir evrilmeydi. Bu durum kolektif birim zamandan ötürü böyle oluyordu.

Kolektif birim zaman içinde üstel çarpaný belirsizle belirli olmanýn durumlarý vardý. Kolektif alan kolektif kapasite ile sürekli dalga hareketi, kiþi akýþla parçacýk hareketi olan; kesikli süreklilikti.

Tekil mülk sahipliði, kolektif kapasite ile tekil kiþi erkine dönüþen monoteist güçtü. Ýlk zikirler "O" denen ve kolektif yetenekli kolektif güce sahip olan izole, monarþin dönemlere ait söylemlerdi.

O diye biçimlenen söylemlerin her biri izole monarþin dönemlere ait atýf zikirler olmakla, monarþin ve monoteist söylemlere sahiplikti.
Monarþin yapý bile birçok "kolektif üretim nesnelerine, kölelere sahip olmanýn" mecmuaydý. Bu mecmua kapasiteler bir kiþiye ait sahiplik olmakla; gücün tekilliði olan monarþiydi.

Monarþi "O'ydu" Deðilse bir yapýnýn adý ne olursa olsun o yapý çokluðun ortaklaþma gücü olmaktan asla kurtulamýyordu. Çünkü atom ve atomik inþa ile her þey molekülerdi (bileþen, bileþik yapýlardý).



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.