..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam baþlangýcý olmayan bir yolculuktur. -Victor Hugo
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Yazarlar ve Yapýtlar > Hakan Yozcu




28 Þubat 2021
yaþar Kemal’in Ölüm Yýldönümü Münasebetiyle  
Hakan Yozcu
Kadirli’de edebi etkinlikler düzenleyin. Yaþar Kemal Günleri, haftalarý düzenleyin. Türkiye’den ve Dünyadan bir çok ünlü edebiyatçýlarý Kadirlj’ye davet edin. Bunu her yýl yapýn. Çeþitli konferanslar, seminerler verin. Yasar Kemal roman yazma yarýþmalarý düzenleyin. Böylece hem edebiyatýmýza yeni yazarlar ve yeni eserler kazandýrmýþ olursunuz. Bu sayede Kadirli’nin adýný bir kez daha duyurmuþ olursunuz.


:AEBD:

Yaþar Kemal, Çukurova’da yöre aðzýnda Çukur Aða denilen, Çukurova’nýn aðasý anlamýna gelen þehir olan Kadirli’de yaþamýþ, çocukluðundan beri eþkýyalarýn olaylarýný, hikâyelerini ve maceralarýný dinlemiþ bir yazardýr.
Hayatý birçok çalkantýlarla geçmiþtir. Daha çocuk yaþta babasý kurban keserken, bir kaza ile gözünün birini kaybetmiþ ve bu nedenle çevrede kendisine Kör Kemal denmiþtir.
Kör Kemal, çok okuyan ve yazan biriydi. Yazdýklarý yüzünden hapislerde yatmýþ, dövülmüþ, kaldýðý þehirden “Kominist”, “Vatan Haini” diye kovulmuþ biridir. O da bavulunu alarak Ýstanbul’a gitmiþtir. Burada Cumhuriyet Gazetesi’ne girmiþ ve röportajlarýyla isim yapmýþtýr. Özellikle Van’a bir görev için gönderildiðinde Van Gölü’nde bulunan Akdamar Adasýndaki bir kilisenin yýkýlmamasý için yazdýðý yazýlar büyük ses getirmiþ ve romancýya ün kazandýrmýþtýr. Ýstanbul’a döndüðünde artý O tüm Türkiye’nin tanýdýðý bir gazeteci olmuþtur.
Ama ona asýl þöhretini kazandýran eseri “Ýnce Memed” adlý romaný olmuþtur. Bu romanda Kadirli’de o zamanlar son derece yaygýn olan eþkýyalýðý anlatmýþtýr. Öyle ki Ýnce Memed romaný sadece Türkiye’de deðil, tüm Dünya’da okunan ve tanýnan bir roman olmuþtur. Artýk bu eser, Dünya klasikleri arasýnda yerini almýþtýr.
     Ýddialara göre Kadirli’de yaþayan “Safiye Mehmet” adlý biridir. Yaþar Kemal’in bu kiþinin adýný deðiþtirerek romanda Ýnce Memed olarak yazdýðýný iddia edilir. Kadirli’de bu görüþ bugün hala yaygýndýr.
     Burada araya girmem gerekirse, Annem ve Rahmetli babam Yaþar Kemal’i çok iyi tanýyorlar. Çünkü geçmiþte birlikte yaþamýþlar. Çocukluklarý birlikte geçmiþ. Hatta uzaktan akrabalýk bile var. Yaþar Kemal’in kardeþi olan Recep, annemin ablasýnýn kýzýyla evlidir.
     Teyzemin büyük kýzý olan Fatma Abla aile içinde Kürt Recep diye anýlan ve Yaþar Kemal’in kardeþi olan Recep ile evlidir.
     Annem, babam ve teyzem Yaþar Kemal’e hep “Kör Kemal” derlerdi. Her konusu açýldýðýnda “Bizim Kör Kemal” derlerdi.
     Babam da hep “Bizim gençlik yýllarýmýzda Safiye Mehmet diye bir eþkýya vardý. Yiðit, yaðýz bir delikanlýydý. Köy aðasýna karþý geldi. Daða kaçtý. Eþkýya oldu. O zamanlar Kadirli’de çok eþkiya vardý. Ýþte Bizim Kör Kemal, bu eþkýyanýn hayatýný yazdý. Safiye Mehmet’in çocuklarý hak istemesinler diye kitabýnýn adýný Ýnce Memed koydu” diye anlatýrdý.
Yaþar Kemal, yukarýda verilen iddiayý kesinlikle kabul etmemiþtir. Ýnce Memed’i tamamen kendi yarattýðýný ve hiç kimsenin hayatýný örnek almadýðýný söylemiþtir.
Kadirli’deki iddialara göre Yaþar Kemal, Ýnce Memed’in ilhamýný, Remzi Özdemir’den ve yaþlýlardan dinleyerek almýþ ve romanýný yazmýþ. Buna baðlý olarak Ýnce Memed romanýný annemin köyü olan Binboða ve Dikirli Köyü’nde yazmýþ.
Dikirli Köyü de Rahmetli Teyzemin yaþadýðý köydür. Köylüler tarafýndan Koca Fadýma namýyla anýlan teyzem Fatma Kara evlendikten sonra bu köye yerleþir ve burada yaþamaya baþlar. En büyük kýzý da bu köyde Yaþar Kemal’in kardeþi Rahmetli Recep ile evlenir.
Ýleriki yýllarda teyzemin kýzý da Yaþar Kemal’in Ýnce Memed adlý romanýný bahçede bulunan bir aðacýn gölgesinde yazdýðýný anlatýr. Aðacýn gölgesine bir masa kurduðunu, masaya bir daktilo koyduðunu ve bununla romaný yazdýðýný anlatýr. Kendisinin de çay, ayran, soðuk su gibi içecekler verdiðini belirtir.
Yaþar Kemal, yukarýda verilen iddialarý yalanlayarak þöyle diyor: “Roman, hayal gücüyle yazýlýr. Ben de öyle yaptým. Anlatýlanlar doðru deðil. Bunlar roman nedir bilmiyor. Ýnce Memed’i yazmadan önce, ya da sonra, yaþayan ya da yaþamýþ Ýnce Memed adýnda hiç kimse yok. Deðil Çukurova’da, Toroslarda ben hiçbir Ýnce Memed bilmiyorum. Ýnce Memed adý benim bu romaný yazmamla ortaya çýktý.”
Yýllar önce Kadirli’de Elmacýk adlý bir yaylada bir Aða misafiri olmuþtum. Sonradan rahmetli olan Ahmet Kastal Aða’nýn misafiri idim.
Rahmet ve saygýyla andýðým Ahmet Kastal Aða, çok misafirperver biriydi. Yaylada bize yer göstermiþ ve bir ay kadar bizi orada misafir etmiþti. Hemen hemen her gün görüþürdük. Sohbetlerimiz çok derin olurdu. Çoðu kez edebi sohbetlerde bulunurduk.
Edebi sohbetler diyorum. Çünkü Kastal Aða gerçekten çok okuyan kültürlü biri idi. Yaylada geniþ bir kütüphanesi vardý. Akþamlarý ne zaman çayýný içmeye gittiysem mutlaka kitap okurken bulurdum. Karacaoðlan, Yunus Emre, Dadaloðlu gibi þairleri okurdu. Türk ve Dünya Klasikleri diyebileceðimiz romanlarý okurdu. Doðrusu geniþ bir bilgisi vardý. Okuduðu kitaplar üzerine sohbetler ederdik. Okuduðu þiirleri bana da okurdu. Ýlginç bulduðu söylemleri anlatýrdý.
Bir defasýnda da Ýnce Memed’i konuþtuk. Yaþar Kemal’i çok iyi biliyor ve çok iyi tanýyordu. “Ona burada Kör Kemal derlerdi. Ortaokul sýralarýnda yazmaya baþlamýþtý. Bir ara Kadirli Mahkemesinin önünde arzuhalcilik yapýyordu. Geçimini öyle saðlýyordu. Küçükken, bir Kurban Bayramýnda koyun kesilirken, býçak gözüne deðmiþ. Bir gözü arýzalanmýþtý. Bu nedenle adý Kör Kemal kalmýþtý. Bir gün kominist kitaplarý okuyor diye polis, evine baskýn yapmýþ. Tutuklayýp hapse attýlar. Kadirli’de bir kominist yakalanmýþ diye duyulunca halk ayaklandý. Hapishaneyi bastýlar. O dönemin kaymakamý da onu o gece Kozan’a kaçýrmýþ. Öyle dediler. Sonra halk yatýþtý. Tabii Yaþar Kemal, ondan sonra buralardan gitti. Ýstanbul’a yerleþti. Bir gavur avrad ile evlenmiþ dediler. Hiç çocuðu da olmamýþ.
Yaþar Kemal, Ýnce Memed’i burada senin anneyin köyünde yazdý. Annen baban onu çok iyi bilirler. Bizim buralarda Safiye Mehmet diye bir eþkýya vardý. Onun hayatýný yazdý. Meþhur oldu. Safiye Memed de yani Romandaki Ýnce Memed de bu yaylada öldürüldü.
Duyduk ki, Safiye Memed’i vurmuþlar. Yaralanmýþ. O da kaçarak bu yaylaya gelmiþ. Az ilerde bir deðirmen var. Onun yanýnda bir eve gelmiþ. Ev boþ. Kimse yok. Evde uyuyup kalmýþ. Takatsiz. Sonra bir çoban gelmiþ. Bakmýþ ki Safiye Mehmet, yaralý, kýpýrdamadan yatýyor. Elinde gümüþten yapýlmýþ bir tüfek var. Çoban, “Bunu öldüreyim de tüfeði alayým” demiþ. Sessizce içeri girip Safiye Mehmet’i býçaðý ile öldürmüþ. Tüfeði alýp kaçmýþ”
Yaþar Kemal’in ölüm yýldönümündeyiz. 28 Þubat 2015 yýlýnda onu beyaz atýna bindirip öetki dünyaya yolcu ettik.
Bugün ölüm yýldönümü. Kadirli Belediyesi bu nedenle bir taziye yazýsý yayýnlamýþ. Benim burada Kadirli Belediyesine naçizane tavsiyelerim olacak:
Kadirli belediyesi olarak Yasar Kemal gibi Dünyaca ünlü birini iyi deðerlendirmeniz gerekiyor. Bircok kez söylememe yazmama raðmen dikkate alan olmadý. Bir kez daha yazayým istedim. Belki bu defa sesimizi birileri duyar.
Kadirli’de edebi etkinlikler düzenleyin. Yaþar Kemal Günleri, haftalarý düzenleyin. Türkiye’den ve Dünyadan bir çok ünlü edebiyatçýlarý Kadirlj’ye davet edin. Bunu her yýl yapýn. Çeþitli konferanslar, seminerler verin. Yasar Kemal roman yazma yarýþmalarý düzenleyin. Böylece hem edebiyatýmýza yeni yazarlar ve yeni eserler kazandýrmýþ olursunuz. Bu sayede Kadirli’nin adýný bir kez daha duyurmuþ olursunuz.
Her þeyden önce þehre bir Yaþar Kemal Müzesi kurun. Onunla ilgili her veriyi burada sergileyin. Bazý caddelere, sokaklara , kurumlara onun adýný verin. Yaþar Kemal adý tüm þehre iyice otursun, sinsin, yerleþsin. Yok “koministmis”, yok “kürtmüþ”, yok “vatan hainiymiþ” geçin bunlarý. Kadirli’nin, Çukurova’nýn yetistirdiði bir deðer olarak görün Onu.
Önce siz sahip çýkýn kendi deðerlerinize. Bir kaç yýl sonra Kadirli’nin dünyaca tanýnan bir þehir olduðuna þahit olacaksýnýz. Þehir turist akýnýna uðrayacak. Otelleriniz dolacak, vatandaþýn yetiþtirdiði ürünler deðer kazanacak. Kadirli bir o kadar daha geliþecek. Bir kültür ve sanat þehri olacak. Ýngiltere’nin küçük bir kasabasý olan Stratford upon Avon, ünlü Ýngiliz yazar Sheakespere orada doðduðu için her yýl milyonlarca turist akýnýna uðruyor. U küçük þehri tanýmayan, bilmeyen yok
Yaþar Kemal ile ilgili turistik eþyalar yapýlýp satýlabilir. Ýnce Memed’in heykelleri, biblolarý, tüfeði, atý biblo biçiminde yapýlýp satýlabilir.
Kadirli belediyesi olarak lütfen bu projeyi hayata geçirin. En azýndan bir deneyin. Emin olun ki hiç piþman olmazsýnýz.
Olaya siyasi olarak asla bakmayýn.
Kadirli’nin geleceði için bunu lütfen uygulayýn
     Yaþar Kemal’i rahmetle anýyoruz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Gün Olur Asra Bedel" Üzerine Bir Ýnceleme
Bir Þiir Emekçisi: Ýhsan Tevfik Kýrca
Angela’nýn Külleri

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yozcularýn Kökeni ve Çangaza Köyü
Çeþitli Yönleriyle Prof. Dr. Erhan Arýklý
Öykü Tiyatro ve Sanat Üzerine
"48 Saat" Üzerine
Çakýrcalý Efe Üzerine
Benim Gözümden "Tutunamayanlar"
Âþýk Osman Akçay Ýle Tanýþtýk
Kayacý Vadisi (Doktorun Yeri)
Ýskenderun Belediyesi Tiyatro Topluluðu
Diyetisyen Olmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.