..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paul'un Peter hakkýnda söyledikleri, Peter'den çok Paul'u tanýmamýzý saðlar -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Mümtaz Beðen




10 Mart 2003
Satoðlu'nun Kayseri Ansiklopedisi (!)Ý  
“Uçurtmalar, rüzgar kuvvetiyle deðil, bu kuvvete karsý uçtuklarý için yükselirler.”

Mümtaz Beðen


Lâle þiirleriyle ünlü araþtýrmacý- yazar Abdullah SATOÐLU tarafýndan hazýrlanan ve yakýn bir zaman önce Kültür Bakanlýðýnca yayýnlanan bir eserden söz etmek istiyorum.


:CBHA:

SATOÐLU’NUN KAYSERÝ ANSÝKLOPEDÝSÝ (!)


“Uçurtmalar, rüzgar kuvvetiyle deðil, bu kuvvete karsý uçtuklarý için yükselirler.”
(William Churchill)

Lâle þiirleriyle ünlü araþtýrmacý- yazar Abdullah SATOÐLU tarafýndan hazýrlanan ve yakýn bir zaman önce Kültür Bakanlýðýnca yayýnlanan bir eserden söz etmek istiyorum.

Fransýzca asýllý bir kelime olan “Ansiklopedi” nin, Yunan’ca sý; “Çevrede öðretim”, Türkçe’si ise; “Bütün bilim, sanat dallarýný tek veya bir arada belli bir yönteme göre inceleyen eser, bilgilik” tir.

Emek, gayret ve birikimin esirgenmediði belli. Ancak, yaptýðým inceleme neticesinde “Ansiklopedi” olma özelliklerini taþýmadýðýný gördüðüm bu eserin üzerine, “Ansiklopedi” yazýlmasýný doðru bulmadýðýmý söylemeden geçemeyeceðim.

Kitap, beklediðimizin aksine, Kayseri hakkýnda A’dan Z’ye bilgi içeren bir baþvuru kaynaðý olmaktan ziyade, yazarýnýn hatýralarý niteliðini taþýyor. Yýllardýr dedikodusu yapýlan ve bir çok bilgi hatasý yanýnda deðerleri ve deðerlileri yok sayan bu kitaba ise “Kayseri Ansiklopedisi” yerine “Satoðlu Ansiklopedisi” demek daha doðru olur galiba.

Bilgi hatalarýna birkaç örnek verecek olursam;

1-) CÝNGÖZOÐLU 18.yy. deðil, 19.yy. þâiridir. Þiirlerinden 93 harbinde sað olduðu bilinmektedir.
2-) Selahaddin hamamý deðil, Selatin hamamýdýr.
3-) Kul Mustafa’nýn soyadý DAVACI deðil, DANACI’dýr.
4-) Sayýn SATOÐLU kýsa adý KAST olan Kayseri Sanatçýlar Derneðinin kendisine ödül verdiðini yazýyor ama, kitabýnda KAST maddesine yer vermemiþtir.
5-) Emir KALKAN 1942 deðil, 1947 doðumludur.
6-) Hüseyin CÖMERT 1936 deðil, 1946 doðumludur.
7-) Mehmet ÖZET Kayseri Lisesi deðil, Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesi mezunudur.
8-) Sami ÝPEK Melikgazi Belediye Baþkanlýðý görevine Þevket Bahçecioðlu çekilince deðil, Mehmet ÖZHASEKÝ, Þükrü KARATEPE’den boþalan Büyükþehir Belediye baþkanlýðýna seçilince getirilmiþtir. Bu örnekleri çoðaltmak elbette mümkün.

Unutulmamalý ki, yazar- çizer olmadan evvel, iyi bir insan olmamýz gerekir. Ki, iyi insan olmak içinse, Hakký gözetmek, Hakký teslim etmek, yan tutmamak, bencil ve kindar olmamak lazýmdýr. Hele hele 1 Milyon nüfuslu bir þehirle ilgili, üstelik ismi de iddialý bir kitap hazýrlýyorsanýz, bu objektif tavrý daha bir hassasiyetle ele almalýsýnýz.

Bilinen bir gerçek vardýr ki, bu tür eserler bir komisyon ve ekip tarafýndan uzmanlýk alanlarýna uygun bir þekilde tasniflendirilerek hazýrlanýr. Araþtýrmalar ve yapýlan kontroller neticesinde de ortaya konulur. “Ben yanlýþta olsa yaptým, siz eksiðini tamamlayýn” mantýðý yerine, beraber yapalým hatasýz olsun, denmeliydi.

Herkes bilir ki, derviþ ruhlu gönlü geniþler sýnýfýnda kalmayý, benciller sýnýfýna geçmeye tercih etmiþimdir. Eserde yer verilmeyenlerden biri olarak, yer verilenler hakkýnda hüküm verme yetkisini kendimde görmüyorum. Ancak, sýrf elinde birlikte çekilmiþ bir resmi olduðu için, 1960 ihtilali sonrasý Kayseri’de bulunan ve Ceza evinde yatan yassý ada mahkumlarýyla ilgilendiðini yazdýðý Faruk GÜVENTÜRK Paþa’ya bile bu kitapta yer veren Sayýn SATOÐLU’nun, hangi ölçüler dahilinde çalýþtýðýný ve hangi ilmi yolu takip ettiðini de açýklamasý gerekirdi.

Üstelik “Ansiklopedi” adý verilen bu esere girebilme þartlarýnýn da bir þekilde duyurulmasý kötü olmazdý hani. Öyle ya, birebir tanýdýk olmak mý, akraba çýkmak mý yada Ankara’ya gidip geldikçe sýk sýk kendisini arayýp sormak mý lazýmdý, insanlar bilmeli deðil mi?

Devlet imkanlarý seferber edilerek yayýnlanan bu eserde yer alan bir çok kiþiyle ilgili verilen bilgilerin eksik ve yanlýþ olduðuna mý, yoksa varlýðý öyle zannediyorum ki bilerek göz ardý edilen, ki bilinmiyorsa zaten bu iþe baþtan teþebbüs edilmemeliydi, nice deðerlerin eksikliðine mi üzülelim bilemiyorum.

Sayýn Kadir DAYIOÐLU’nun Anadolu Haber Gazetesinde ki köþesinde dile getirdiði hususlara da sonuna kadar katýlmakla beraber aklýmýza ilk gelen ve aralarýnda;

Abdullah GÜNEÞ, Ahmet ADA, Ayhan GÜLSOY, Adnan ÖZKILAVUZ, Aþýk Abdurrahman, Burhan ÞAHÝN, Hasreti, Hasan ve Metin KAÇAN, Hasan PARKAN, Hakimiyet Sanat Dergisi, Ýbrahim SEZER, Latife TEKÝN, Mustafa ÝSLAMOÐLU, Mehmet HASOÐLU, Mustafa YARALI, Nevzat ÖZKAN, Aþýk Sefai, Süleyman SAÐLAM, Sadullah KUTLUER, Osman AYDEMÝR, Ahmet-Murtaza EKÝCÝ, Bayram DURBÝLMEZ, Ahmet KARASLAN, Muammer YILMAZ, Þerafettin YILMAZ, Zeynep ÞAHÝN, M.Ali ECEVÝT, Selim TUNÇBÝLEK, Hasan GÜRPINAR, Kadir KARAMAN, Kalpaklýoðlu Mehmet Efendi, Ýsmet DEMÝR, Mustafa ALAN, Gözlüðün Osman Emmi, Mehmet ÞEMSEDDÝN, Ýsmail OYTUN, Nami DÝLBAZ, Gülþen ALTUN, Ali Rýza BÝNBOÐA ve Vehbi ECER gibi isimlerin yaný sýra ismini burada zikretmeme imkan olmayan yüzlerce deðerli kiþiyi bünyesine dahil edemeyen bu kitabýn adýndan hiç te olumlu söz ettirebileceðini sanmýyorum.

Hoþ kitapta yer almak kimseye bir þey kazandýrmadýðý gibi, olmayanlara da bir þey kaybettiremez. Bu kitapta yer almayan isim ve kiþilerle ilgili bir çalýþma yapýldýðý takdirde ortaya çýkacak eserin Sayýn SATOÐLU’nun kinden daha hacimli olacaðý da apaçýk bir gerçektir.

Evet, özellikle sayýn yazardan, yazýmýn baþýndaki anlamlý sözü bir daha okumasýný rica ediyor ve kendisine þu soruyu sormaktan kendimi alamýyorum;

Demek, Kayseri Ankara’dan böyle mi görünüyor?..


Mümtaz Beðen



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Olur mu? [Þiir]
Bir 14 Þubat Þiiri [Þiir]
Ben'im [Þiir]
Deyin ki... [Þiir]
Bana Düþmüþ [Þiir]
El Beni [Þiir]
Sevmek [Þiir]
Sana Kavuþmak [Þiir]
Gitti [Þiir]
Var mýsýn? [Þiir]


Mümtaz Beðen kimdir?

GÂYE Ne þöhret peþindeyim, ne þan ne de bir pâye, Gerçek olan yalnýz þu; gerisi hep hikâye, Ölesiye sevmek ve sevilmek var ya hani, Budur dünyada benim için en büyük gâye!. . Mümtaz Beðen

Etkilendiði Yazarlar:
A.Karakoç - Cemal Safi- Bekir Sýtký Erdoðan


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mümtaz Beðen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.