..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Birkan ASKAN




18 Ekim 2003
Zahrad"a Bir Ýki...  
Günlere bölünmüþ bir zaman, içinde çoðalmaya çalýþan binlerce umutla..

Birkan ASKAN


“Dört koyundular/ Ýlkini kestiler önce/ Ýkincisini haklarlarken tam/ Kaçmayý denedi üçüncüsü/ On metre gitti gitmedi..


:EEAB:



Ýçinizde þimdiye kadar Zahrad’ý okumayanlarýnýz mutlaka vardýr.. /Onun yüreðinden geçen yollarý anlamak oysa ne kadar kolaydýr.. /Kendini kurban edilecek bir hayvan yerine koyupta, yaþadýðý geriye dönülmezliði, hayata dair sahiplenilen bir aþk’ý, o en son aný, hiçbir arzu duymadan yaþatabilmek ne büyük bir duygudur.. Aþkta geriye sayýmýn her saniyesini yavaþ yavaþ tattýrýr okuruna.. Kelimelerse bir ucunda, aslýnda yaþama duygusunun içine düþtüðü sýnýrsýz bir boþluðu yansýtýr.. Her þiirin bir sahibi mutlaka vardýr.. /Her þairin duygularýný boþaltan bir sebepleniþ.. Oysa yaþamak dediðimiz olgu, içine aþk katýlmýþ bir karýþýmdan baþka öðelerde içerir çoðu zaman.. Her ne kadar biz, aþktan baþkasýna varmasakta..

“Dört koyundular/ Ýlkini kestiler önce/ Ýkincisini haklarlarken tam/ Kaçmayý denedi üçüncüsü/ On metre gitti gitmedi/ Enselediler/ Ben o üçüncüsünün etinden yedim/ Yaþam tadý vardý”..

Günlere bölünmüþ bir zaman, içinde çoðalmaya çalýþan binlerce umutla.. Yaþamak vardý elbet..Yalnýzca yaþamayý aþk bilerek deðil, ama sürekli bir sevdayla..Standartlara kaydýrýlmýþ bir hayatýn farklý kulvarlarýnda.. Yalnýzlýkta bir o kadar ..

Zahrad’ýn þiirlerinde, hayata sarýlmanýn verdiði büyük heyecaný ve aþk’a dair dile getirdiði küçümsenmemiþ her coþkuyu nasýl da bütünleþtirdiðini hemen hissedebiliyor insan..Kolay olmayan bir duyarlýlýkla iþlenmiþ cümleleri arasýnda okur, kendi varlýðýnýn farkýna varmakta gecikmiyor..Kendi dilinin ötesinde hemen hemen herkesin düþlediði bir sevdayý, naif tutkulara dönüþtürebilen þiir yapýsýyla, apayrý bir istanbul aþýðý Zahrad.. Peki ya, Zahrad’ýn kelimelerinde çoðalan aþklarý..Yalnýzca insan mý..


 

*“Ve çiçekler arasýndaki erik aðacý/ Güneþe ve yaðmura dikmiþ gözünü/ Güneþ ki olduracak meyvasýný/ Yaðmur ki besleyecek meyvasýný/ Meyva ki sürdürecek erik aðacýný/ Aðaçlar ki çiçekler arasýnda/ O ben’im iþte/ Ve meyva ki güneþ kokar/ Usulcana erir aðzýnda/ Ve bir an emip de çekirdeðini/ Ya yere atarsýn ya da denize/ O çekirdek ki mutlu/ O ben’im iþte..


Þiir üzerine yazýlmýþ yada söylenilmiþ birçok düþüncenin, hep bir adým gerisinden gülümseyen sessiz bir denizfeneridir o.. Günümüz þiirinin, magazinleþme sürecinden çok uzakta olmamasýna raðmen, bütünsel bir iliþki içinde dile getirdiði duygularýyla metafizik karþýlýðýný vererek okuruna.. Belki de çoðumuzun yabancý olduðu Ermeni edebiyatýnýn mahmuzsuz bekçilerinden yalnýzca biri.. Bir yandan, her gece kendi kimliðinin yalnýzlýðýný çektikçe içine.. Kent ýþýklarýnýn, rüzgarla birlikte, bir yanýp bir söndüðü, biçimsiz kaldýrým taþlarý üzerinde, savrulan yapraklarýn örtbas ettiði sessizliðe kendi ayýbýný katarak..


Geceleri bekleyenler, daha mý yalnýzdýrlar yoksa günleri eksiltenlerden..


 

“Geceyapýlý zayýfbekçi ile zayýfyapýlý gecebekçisi rastlarlar birbirlerine/ Biri kurar babayadigarý zamangöstericisini –diðeri zamanyadigarý babagöstericisini/ Sonra ikisi birden bakarlar gökyüzüne/ Biri görür gözkamaþtýran ayýþýðýný – diðeri aykamaþtýran gözýþýðýný”..


Sahip olduðun bütün renkleri al ve yüzünü yeniden çiz bakmaya doyamadýðýn aynalara.. Ele avuca sýðdýramadýðýn o aynalar ki, gözlerindir sadece.. görmekten yorulmadýðýn...


Ya da vakit varken..olmadýðýna kendini inandýrdýðýn..


“Bütün renkleri/ Bütün ýþýklarý/ Bütün aþklarý/ çýkartýrsan hayatýndan/ Ýþte kala kala/ siyah kalýr sana/ Al tepe tepe kullan”..




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir aþk'a kaç aþk sýðar..?/
Geldigim Yerden
Ýsmini unuttuðum bir zamandý
Sarýlmak gelir içinden
Ýstasyon
Öldümse senin için öldüm
Sen hayatýn bir ucundasýn
Assos kýyýlarýnda iki melek
Suçlusun... /otur
Daha saklý bir yalnýzlýk

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yokluðuna adandým [Þiir]
Hüzünde eskiyen bir geceyim [Þiir]
Seni yaþamaktan dönüyorum [Þiir]
Deli Mavi [Þiir]
Çünkü [Þiir]
Yüzü koyun günaha [Þiir]
Ne Diyorsun [Þiir]
Düþdenizim [Þiir]
Vakitsizce [Þiir]
Pencereler [Þiir]


Birkan ASKAN kimdir?

Kim olmadýðýmý biliyorum en azýndan. . /Bir öncesizlik mi desem, bir sonrasýzlýk mý, ya da evvel zaman içinde bir masal. . /kahramanlarýnýn hepsi ölen. . /tarafýndan. . Kuru bir kuyu mu desem, gidemediðim bir uzak mý. . hiçbir an, göremediðim bir sevda mý, manasý olmayan bir bakýþ mý. . /bilemedim. . Ama herþeye raðmen, kim olmadýðýmý biliyorum. . /Artýk kullanýlmayan bir köprüden. . aþk’ý sallandýrýyorum. . Bilmem. . / Kimi anlatmak gerekir kendi yerime. . /ya da kim beni anlayabilir. . /Sadece kim olduðum mu önemlidir, yoksa kimse olamayacaðým mý. . /Bunu da bilmek gerekir. . / Birkan tekilden sakin, çoðuldan delidir. . /Kelimesiz deðildir. . /Kendidir. . /Kýsaca kim ne þekilde düþünürse, öyledir. . /Býrakýn öylece kalsýn. . /Önemsizdir. .

Etkilendiði Yazarlar:
Lorca / O. Auroba / M. Mungan / B. Brecht / E. A. Poe / Gülten Akýn / C. Süreya / E. Batur / H. Hesse / Nietzsche / C. Ersöz / P. Celan..


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Birkan ASKAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.