..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Kesinlikle Karþýyým! > Barýþ Kýlýç




25 Ekim 2003
Cola Turka ve Ramazan  
Barýþ Kýlýç
Yeni bir ramazan ayýna girmek üzereyiz. Her ramazan ayýnda olduðu gibi; bizim sevgili medyamýz birden bu ülkede yüzde doksanýn üstündeki müslüman kitleyi kafalarýnýn üstüne yýldýrým düþmüþ gibi birden akýllarýna getirip dindar medya kýlýðýnda; halka sevim


:BJDG:
Yeni bir ramazan ayýna girmek üzereyiz. Her ramazan ayýnda olduðu gibi; bizim sevgili medyamýz birden bu ülkede yüzde doksanýn üstündeki müslüman kitleyi kafalarýnýn üstüne yýldýrým düþmüþ gibi birden akýllarýna getirip dindar medya kýlýðýnda; halka sevimli görünme turlarýna herzamanki gibi baþladý. Tabi medya dýþýnda tamamen pazarlama üstüne kurulmuþ reklam sektörüde konsept olarak ramazan konusunu iþlemeye baþladý.

Sizlere bahsetmek istediðim birkaç gündür ülkemizin televizyon kanallarýnda dönen bir kola reklamý. Bu reklam gerçekten kafamý karýþtýrýyor.ilk baþlardaki reklamlarý ile çok basit ve konsept olarak absürd bir konuyla büyük bir baþarý yakalayarak reklam dünyasýnda yer alan kola turka reklamlarýnýn sonuncusu. Bu reklamda en sonunda bizim kovboy þapkalý sevimli þiþman amerikalý David Brown abimiz, iftar sofrasýnda büyük bir sabýrla ezan okunmasýný bekleyerek sofraya oturmamakta direniyor. Reklamý yapanlarý tebrik ediyorum elin amerikalýsýný türkleþtirdikten sonra akabinde ramazan ayýnda hepimize bir kýyak geçmek babýnda birde müslüman yaptýlar. Bizim kovboy þapkalý amerikalýmýzda ( büyük ihtimalle uzun süredir iþsizdir) böyle bir reklam kampanyasýnda ''paraya bakar iþimi yaparým'' mantýðý güderek her türlü þekle girip reklam filminde bile olsa müslüman taklidi yaparak dini bütün insanlarýmýzý; bakýn elin amerikalýsýnýda müslüman yaptýk mevzusuyla mübarek ramazan ayýnda mutlu eden dahi(!) reklamcýlarýmýzýn büyük bir iþ baþarmasýna vesile oldu. Herhangi bir hristiyan Amerikalý yada Musevi Ýsrailli, Budist Hintli müslüman olabilir ve buna kalkýpta kimsenin hiçbirþey diyeceðin sanmýyorum. Ama bir reklam filminin devamýnda, Nasýl olsa bu adamý türk yaptýk hadi birde müslüman yapalým gibi saçmasapan bir mantýkýla reklam filmi yapan reklamcý arkadaþlar için gerçekten acýnasý bir durum. Bir insanýn din deðiþtimesini bu kadar basite indirgeyemezsiniz arkadaþlar. Ýnsanlar iki reklam filmi arasýnda din deðiþtirmezler hiç kimse hiçbir þekilde dini suistimal ederek insanlara sevimli görünmeye çalýþamaz (Hoþ bu ülkede en baþtakiler bunlarý yaptýðý için bir reklam filminde bunun yapýlmýþ olmasý çokta önemli deðil diyebilirsiniz) Kötü olan eðitimsizlikten biçare olmuþ halkýmýzýn malesef bu reklamý gördükleri anda mutlu olmalarý ve bu reklamýn onlara eðlenceli görünmesi.Neden acaba? O kadar ezik bir toplumuz ki nasýl o amerikalýlarý beþ dakikada türkleþtirdiysek ve bunu aylarca konuþup gülüþtüysek ayný þekilde beþ dakikada müslümanlaþtýrmamýzýn da bir sakýncasý yok kimse için; çünkü bundan gurur duyuyoruz.
E o zamanda dahi(!) reklamcý arkadaþlarýmýzda mutlu ve huzurlu olarak görevlerini tamamlamýþ oluyorlar.

Bu ülkede rüzgar nereden eserse o tarafa dönme alýþkanlýðý olan milyonlarca insanýmýz olduðu sürece ve taa elin amerikalarýndan bu felsefeyle yaþayan ikinci sýnýf komedyenleri bulup bu mantýkta reklam filmleri çekmeye devam eden zihniyetler olduð sürece, saldým çayýra mevlam kayýra felsefesiyle bir koyun sürüsü gibi ortalýða býrakýlan halk daha uzun süre oyalanabilir. Keþke ilk reklam filmlerinde oynayan Chevy Chase'i o adamýn yerine oynatsalardý. En azýndan o amerikada daha ünlü bir adam olduðu için daha fazla gurur duyardýk. Müslümanlaþýrdý o meþhur amerikan rüyasý...

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: doðru söze ne gerek
Gönderen: polat / izmir
28 Ekim 2003
Tebrikler. Bende reklamcýyým söylediklerinize katýlýyorum. Ýþin dozunu iyice kaçýrdýlar.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Pulitzer Ödüllü Akbaba [Þiir]
Sen Bensiz Sen Olamazsın [Þiir]
Unutulan Kaçış [Þiir]
Bir Þiirin Yakýnýndasýn [Þiir]
Bir Beklenti [Þiir]
Yarýnsýz Yazgýlarým [Þiir]
Gelmelisin, Ne Olacaksa Olmalý... [Þiir]
Sensiz Olmaz [Þiir]
Kayda Geçsin Beş Mevsim... [Þiir]
Karýþýk Ülkemin Alýþýk Yüreði [Þiir]


Barýþ Kýlýç kimdir?

. . . . . . .


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Barýþ Kýlýç, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.