..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bazen bir mýsra yaþamý deðiþtirir." -Kafka
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Þiir > Aþk ve Romantizm > Abdullah Yusuf




15 Mayýs 2004
Sevgi Damlacýklarý  
iman ve sevgi

Abdullah Yusuf



:CADD:
ÝSLAMDA ÝMAN VE ÝBADET KONUSU

     ÝÝman, bir hayat anlayýþý ve hayat fesefesidir. Ýman insanýn nasýl yaþayacaðýný açýklayan ve nasýl inannacaðýný belirten ve anlatan bir inanç biçimidir.
     Ýman, sözlük anlamý olarak kendimizi güvende hissetmek anlamýna gelmektedir. Yani insanýn güvende olduðu hali anlatan bir kelimedir.
     Ýman, dini terim anlamý olarak ise þu anlama gelmektedir. Ýman: Yüce Allahýn varlýðý ve birliðine , Hz.Muhammedin onun kulu elçisi olduðuna kalp ile tastik etmeye, dil ikrar etmeye, davranýþlarla göstermeye iman denilmektedir.
     Ýman kendimizi Allahýn sevgisinin atmosferinde hissederek yaþamaya denilmektedir.Ýman Allahýn güzenine sarýlarak yaþamaya denilmektedir.Ýman sevgi selinde boðulmak demekdir. Ýman sevgi saðýltýsýný duymak demektir. Ýman sevgi seline kapýlmak demektir.
     Ýman bir nurdur. Bizlere yol gösterir. Ýman bizleri Allaha götüren bir gemidir. Ýman tüm sýkýntýlarýmýzdan arýntýðýmýz bir limandýr. Ýman mutluluk iklimine adým atmaktýr. Ýman duygu yaðmurlarýyla ýslanmak demektir. Ýman rahmat yaðmurlarýyla ýslanmak demektir. Ýman sevgi damlalarýyla mutluluðun resmini çizmek demektir.
     Ýmanýnýn sevgi damlalarý vardýr. Bu sevgi damlalarý kalpe damladýkca orada mutluluk çiçekleri açacaktýr. Bu sevgi damlalarý þunlardýr. :
     a-)Allahýn varlýðýna ve birliðine iman ederek. Kendimizi Allahýn iradesine , Allahýn sevgisine, Allahýn rahmetine, Allahýn þefkatýna , Allahýn ilmine teslim ederek sevginin ilk nüktesini oluþturmak demektir. Allaha iman etmek hayatý anlamlý ve dolu yaþamanýn bir diðer adýdýr. Allahsýz geçen her bir saniye insan için büyük bir kayýptýr.
     b-)Allahýn bizlerden farklý olarak yarattýðý gözlerimizle görmediðimiz varlýklar yarattýðýný ve onlara deðiþik görevler verdiðni inanmakta bir diðer sevgi damlacýðýdýr. Bu damlacýk yeryüzünde yalnýz olmadýðýmýzý hatýrlatan bir sevgi damlasýdýr.Bu varlýklar nurdan yaratýlmýþlardýr. Allahýn emrinde ve onun verdiði tüm görevleri yerine getiren meleklerdir. Melekler bizler için en güzel örnektir.
     c-)Allahýn yeryüzünde tüm insanlarýn kendileri için ve kendilerine yol gösteren ve kendilerine daima her konuda yol gösterecek kitaplar gönderdðine inanmak demektir. Bu sevgi tamlacýðý bizlerin hayatý için en önemli kaynaktýr. Bu kitaplar bizleri her türlü sorunlarýn çözen ilahi ilaçlar içermektedir. Allah her çaðda ve dönemde sevdiði insaný yalnýz býrakmamýþ onu sevgi kaynaðý olan nurlu yollar gösteren ilahi prensipler göndermiþtir.
     d-)Yüce Allah insanlarýn her zaman örnek alabileceði ve kendi içlerinden seçtiði insanlarý yine onlara peygamber seçerek onlara vahyi ilahi vahyi yükleyerek göndermiþtir. Bu insanlar sayesinde insanlar sevginin , mutluluðun, inancýn ne anlama geldiðni öðrenmiþlerdir. Bu peygamberlerin hepsine inanmak sevginin temek þartýdýr. Bu güzel insanlar insanlar içinde çýkarýlmýþ en güzel örneklerdir. Bu güzel insanlar sevgi elçisidir. Sevgi daðýtýcýsý insanlar ve elçilerdir. Her çað ve dönemde bu sevgi peygamberleri gelmiþtir. Çaðýmýzýn sevgi peygamberi Hz.Muhammeddir. Ýnsanlýðýn doruk noktasý olan bu peygamber tüm insanlar ve özellikle müslümanlar için vazgeçilmez sevgi kaynaðýdýr.
     e-)Bir diðer sevgi damlacýðý herkesin öleceðýný ve birgün Allahýn huzurunda hesap vereceðine inanmak demektir. Herþeyin yok olacaðýný ama Allahýn daima var olacaðýný inanmak demektir. Öldükten sonra dirilmenin, hesap vermenin, cennetin, cehennemin
var olduðuna inanarak yaþamak sevgi damlacýklarýn en güzelidir.
     g-)Bir diðer sevgi damlacýðý ise Olmuþ ve olacak tüm olaylarýn Allah tarafýndan taktir ve tayin edilmesine, olmuþ ve olacak tüm olaylarýn zamaný gelince yine Allah tarafýndan gerçekleþtirilmesine, Her var olan iyi ve güzelliklerin, ve þerrin Allah tarafýndan yaratýldýðýna inanmaya ve bunun Allahýn gözetiminde gerçekleþtiðine inanmaya sevgi damlacýklardan en önemli olanlarýndandýr.
     Sevgi damlacýklar kalbi dirilten , kalbi yeþerten, kalbi hareketli hale getiren, kalbi çalýþtýran, kalbi canlandýrak, kalbin iyi meyve vermesine yardýmcý olan hayat damlacýklarýdýr. Bu damlacýklar sayesinde kalb yeþermeye ve meyvesini vermeye baþlamýþtýr.
     Sevgi damlacýklarý kalbe düþünce kalp hem umutlanýr, hemde meyve vermeye baþlamýþ demektir. Bu meyveler ise kalbin vermiþ olduðu meyvelerdir. Biz bu meyvelere ibadetler ve davranýþlar yada özellikle islam þahsiyeti adýný vermektediyiz.
     Ne kadar çorak olursa olsun kalbe sevgi damlacýklarý olan iman ve onun inancý girdimi o kalp daima sevgi ve imanýn meyvelerini vermeye baþlamýþ ve meyve vermeye devam edecektir.
     Kalbin ilacý ibadettir. Kalbin ilacý imandýr. Kalbin ilacý inançtýr. Kalbin ilacý sevgidir. Bunun gerçekleþtiren deðerler. Sevgi damlacýklarýdýr. Bu damlacýklarý sürekli kalbimize girmesi için gayret göstermeliyiz.
     Sevgi damlacýklarýnýn meyveye durmasý , yada sevgi damlacýklarýnnýn meyvelere ruh ve canlýlýk vermesi imanýn ibadete dönüþmesine baðlýdýr. Sevgi damlacýklarý ve kalbin meyve vermesi arasýndaki iliþki, iman ve ibadet arasýndaki iliþkiye benzer. Ýman ve ibadet birbirini bütünleyen deðerlerdir.
     Sevgi damlacýklarý sayesinde gerçekleþen, hayat ve anlam kazanan ibadetler þunlardýr. Bunlar çok önemlidir. Bu ibadetler sevginin tezahürüdür. Bu tezahürler bizlerin imanýn ve sevgisinin tezahürleridir. Ýmanýn ve sevgisinin isbatýdýr. Ýmanýn ve sevgisinin meyveleridir.
     Sevgi damlacýklarýnýn ortaya koyduðu sevgi meyveleri yani ibadetler þunlardýr.:
     a)Namaz dinnin direði olan bir ibadettir .Sevgi ve imanýn bireyde en mükkemmel bir þekilde sergilendiði bir ibadettir. Namaz iman ve sevginin bireysel hayata indirgendiði en önemli bir ibadettir. Namaz kulun rabbiyle buluþmasý ve onun dergahýnda sevgileþmesidir.
Namaz müminin bireysel sorumluluklarýný temsil eden bir sevgi aþamasýdýr. Namaz iman ve sevginin en güzel bir þekilde sergilendiði bir ibadettir. Namaz kötülüklere karþý kalkan olan bir sevgi kalkaný yada kötülüksavardýr.
     b)Oruc kiþinin rabbiyle sevgi ve iman iletiþimine verilen addýr. Oruç kiþinin rabbiyle özel bir diyaloða geçmesidir. Oruç kiþinin rabbiyle sürekli bir diyaloða girmesinin adýdýr. Oruc sevgi iletiþimidir. Oruç kandimizi arýndýrmaktýr. Oruc tüm kötülüklerle sevgi ve sabýrla mücadele etme demektir. Birçeþit sevgi kalkanýdýr.
     c)Zekat arýnmak demektir. Zekat yardýmlaþmak demektir. Zekat dayanýþmak demektir. Zekat maddi ve manevi kötülüklerden arýnmak demektir. Zekat sevgi daðýtýcýsý olmak demektir. Zekat toplumsal görevini yerine getirmek demektir. Zekat imaný toplumsal hayatta yaþamak demektir. Zekat iman ve sevgiyi hiç çekinmeden daðýtmak demektir. Zekat temizlenmek tüm kirlerden arýnmak demektir. Zekat imanýn ve sevginin paylaþýlmasý demektir.
     d)Hacc ümmet olmak demektir. Hacc rahmaný bir yolculuða çýkmak demektir. Hacc iman ve sevginin evrenselleþmesi demektir. Hacc rahmanla özel bir mekanda özel bir deðerlerle buluþmak demektir. Hac iman ve sevginin insanlýða duyurulmasý demektir. Hacc Allaha sevginin ve imanýn ifade edildiði sevgi ve iman atmosferidir.

     Sevgi damlacýklarý ve iman atmosferi insanýn hayatýnda ibadetlerle ve güzelliklerle düzenlemektedir. Sevgi damlacýklarý imanýn ibadetlerle meyveye dönüþmesi demektir. Bu meyveler sadece bunlardan ibaret deðiltir. Ahlaklý olmak, ilim öðrenmek, çalýþmak, mert olmak, dürüst olmak, vb ahlaký davranýþlarla sevgi ve imanýn gerçekleþmesi gerekmektedir.
     Sevgi damlacýklarý kalbe damlamaya devam etmeye devam ettikçe bu kalpte daima ibadet meyveleri , iman ve sevginin davranýþ olarak gerçekleþmesi meydana gelir. Sevgi damlacýklarý sayesinde sevgi ve imananýn meyveleri ibadetler müminin hayatýnda güzelleþmesine katký saðlar.
     Ýman ve ibadet birbirini bütünleyen deðerlerdir. Ýman ibadetleri besler. Ýbadetler imanýn güçlenmesine katký saðlar. Sevgi imanýn enerjisidir. Ýman ibadetlerin enerjisidir. Ýbadetler iyi ve güzel davranýþalarýn ve Ahlaklý iyi bir müslümanýn oluþmasýna katkýda bulunur. Sevgi ve iman insaný olmak gerekmektedir.

     Ne mutlu o kimselere ki.
     Sevgi ve iman aþýðý olanlara.......


                                                  14,05,2004
                                              ABDULLAH TAÞ
Din kül. Ve Ahl. Bil.
Öðretmeni






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aþk ve romantizm kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kardelen
Adým adým
Bir su kasidesi
Þiirin Matemi
Vuslatýn Saati
Vuslatýn Saati
Onu beklemek
Umut
Sevda Çiçekleri
Zamance

Yazarýn þiir ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Münacaat
Umudun Sevdasý
Þiir ve Duygu
Oku
Gönül çeþmesi
Kalemle Söyleþi
Yaðmur
Duygu Dalgasý
Sevda


Abdullah Yusuf kimdir?

Þirin sevginin en güzel bir þekilde anlatýldýðý bir edebi dil olduðunu düþünen ayrýcý sanatýn insan ve toplum için olduðunu düþünen bir þairim.

Etkilendiði Yazarlar:
Sezai Karakoç, Atilla Ýlhan, Bekir Sýtký Erdoðan


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Abdullah Yusuf, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.