..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþam ciddi, sanat neþelidir. -Schiller
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




29 Ocak 2005
Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi'nin Neresindeyiz? - 1  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ýnsan,yaratýlanlarýn en þereflisi…Dünyanýn var ediliþinin tek gerekçesi….Bütün mevcudat insana hizmet etmek için dünyaya gönderilmiþtir.Hayvanlar,bitkiler,maden- ler ve bilumum varlýklar!…


:BJFG:

     Ýnsan,yaratýlanlarýn en þereflisi…Dünyanýn var ediliþinin tek gerekçesi….Bütün mevcudat insana hizmet etmek için dünyaya gönderilmiþtir.Hayvanlar,bitkiler,maden-
ler ve bilumum varlýklar!…Allahü Tealâ,Resulullah olmasa kâinatý yaratmayacaðýný beyan ederek insanýn ehemmiyetini ortaya koyuyor.Ýnsan bu derece mühim bir yaratýktýr.Her þey o dünyaya gönderilmeden evvel yerli yerinde yaratýlarak istifadesine sunulmuþtur.Ýnsanýn dünyayý þereflendirmesinden kýsa bir süre sonra söz konusu yerde bozgunculuk,cinayet ve haksýzlýklar baþ göstermiþtir.Demek ki insanýn en azýlý düþman yine insan!...
     Birleþmiþ Milletler Genel Kurulu dünyanýn mevcut düzeninin devamý ve insanlarýn huzuru için ilkeler koyarak bunlarý “Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi” adý altýnda yayýnlamýþtýr.Bu kurallara uymayý mecburi tutmuþtur.Uymayanlara elinden geldiðince yaptýrýmlar uygulama yoluna gitmiþtir.Otuz maddeden oluþan bu ilkelerden kaçýmýz haberdarýz?Öncelikle bizimle ilgili bu ilkeleri dikkatinize sunmak istiyorum.Ülke olarak bu ilkelerin ne kadarýný uyguladýðýmýzý, “Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesi” nin neresinde olduðumuzun yorumunu sizlere býrakýyorum.Ýþte bahsi geçen Beyanname’nin ana ilkeleri:
     Madde 1:Bütün insanlar özgür,onur ve haklar bakýmýndan eþit doðarlar.Akýl ve vicdana sahiptirler,birbirlerine karþý kardeþlik anlayýþýyla davranmalýdýrlar.
     Madde 2:Herkes ýrk,renk,cinsiyet,dil,din,siyasal veya baþka bir görüþ ,ulusal ve sosyal köken,mülkiyet,doðuþ ve herhangi baþka bir ayrým gözetmeksizin bu Beyanname ile ilan olunan bütün haklardan ve bütün özgürlüklerden yararlanabilir.Ayrýca,ister baðýmsýz olsun,ister vesayet altýnda veya özerk olmayan ya da baþka bir egemenlik kýsýtlamasýna baðlý ülke yurttaþý olsun ,bir kimse hakkýnda uyruðunda bulunduðu devlet veya ülkenin siyasal,hukuksal veya uluslar arasý statü bakýmýndan hiçbir ayrým gözetilmeyecektir.
     Madde 3:Yaþam,özgürlük ve kiþi güvenliði herkesin hakkýdýr.
     Madde 4:Hiç kimse kölelik veya kulluk altýnda bulundurulamaz,kölelik ve köle ticareti her türlü biçimde yasaktýr.
     Madde 5:Hiç kimseye iþkence yapýlamaz,zalimce,insanlýk dýþý veya onur kýrýcý davranýþlarda bulunulamaz ve ceza verilemez.
     Madde 6:Herkesin,her nerede olursa olsun,hukuksal kiþiliðinin tanýnmasý hakký vardýr.
     Madde 7:Herkes yasa önünde eþittir veya ayrým gözetilmeksizin yasanýn korunmasýndan eþit olarak yararlanma hakkýna sahiptir.Herkesin bu Beyannameye aykýrý her türlü ayrým gözetici iþleme karþý ve böyle iþlemler için yapýlacak her türlü kýþkýrtmaya karþý eþit korunma hakký vardýr.
     Madde 8:Herkesin anayasa ya da yasayla tanýnmýþ temel haklarýný çiðneyen eylemlere karþý yetkili ulusal mahkemeler eliyle etkin bir yargý yoluna baþvurma hakký vardýr.
     Madde 9:Hiç kimse keyfi olarak yakalanamaz,tutuklanamaz ve sürgün edilemez.
     Madde 10:Herkesin,hak ve yükümlülükleri belirlenirken ve kendisine bir suç yüklenirken,tam bir eþitlikle davasýnýn baðýmsýz ve tarafsýz bir mahkeme tarafýndan hakça ve açýk olarak görülmesini istemeye hakký vardýr.
     Madde 11: 1.Kendisine bir suç yüklenen herkes,savunmasý için gerekli olan tüm güvencelerin tanýndýðý açýk bir yargýlama sonunda,yasaya göre suçlu olduðu saptanmadýkça,suçsuz sayýlýr.2.Hiç kimse iþlendiði sýrada ulusal ya da uluslar arasý hukuka göre bir suç oluþturmayan herhangi bir eylem veya ihmalden dolayý suçlu sayýlamaz.Kimseye suçun iþlendiði sýrada uygulanabilecek olan daha aðýr bir ceza verilemez.
     Madde 12:Kimsenin özel yaþamýna,ailesine,konutuna ya da haberleþmesine keyfi olarak karýþýlamaz,þeref ve itibarýna saldýrýlamaz.Herkesin bu gibi karýþma ve saldýrýlarýna karþý yasa tarafýndan korunmaya hakký vardýr.
     Madde 13: 1.Herkesin bir devletin topraklarý üzerinde serbestçe dolaþma ve oturma hakký vardýr.2.Herkes,kendi ülkesi de dahil olmak üzere,herhangi bir ülkeden ayrýlmak ve ülkesine yeniden dönmek hakkýna sahiptir.
     Madde 14: 1.Herkesin zulüm altýnda baþka ülkelere sýðýnma ve sýðýnma olanaklarýndan yararlanma hakký vardýr.2.Gerçekten siyasal nitelik taþýmayan suçlardan veya Birleþmiþ Milletlerin amaç ve ülkelerine aykýrý eylemlerden doðan kovuþturma durumunda bu haktan yararlanýlamaz.
     Madde 15:1.Herkesin bir yurttaþlýða hakký vardýr.2.Hiç kimse keyfi olarak yurttaþlýðýndan veya yurttaþlýðýný deðiþtirme hakkýndan yoksun býrakýlamaz.
     Madde 16: 1.Yetiþkin her erkeðin ve kadýnýn,ýrk,yurttaþlýk veya din bakýmlarýndan herhangi bir kýsýtlamaya uðramaksýzýn evlenme ve aile kurmaya hakký vardýr. Evlilik bakýmýndan,kadýn ve erkek evliliðin sürdürülmesinde,bozulmasýnda eþit haklara sahiptir.2.Evlenme sözleþmesi ancak evleneceklerin özgür ve tam iradeleriyle yapýlýr.3.Aile,toplumun,doðal ve temel unsurudur,toplum ve devlet tarafýndan korunur.
     Madde 17: 1.Herkesin tek baþýna veya baþkalarýyla ortaklaþa mülkiyet hakký vardýr.2.Hiç kimse keyfi olarak mülkiyetinden yoksun býrakýlamaz.
     Madde 18:Herkesin düþünce,vicdan ve din özgürlüðüne hakký vardýr.Bu hak,dinini veya inancýný deðiþtirme özgürlüðü ile inancýný veya dinini topluca ya da tek baþýna,açýk olarak ya da özel biçimde,öðrenim,uygulama,ibadet ve dinsel törenlerde açýða vurma özgürlüðünü içerir.
     e-mektup: mnihatmalkoc@hotmail.com



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.