..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ýbrahim Balcý




10 Aðustos 2005
Ýma/imalar Üzerine Birkaç Söz  
Ýbrahim Balcý
Ýma/Ýmalar Üzerine Bir Deneme


:AIHC:
ÝMA / ÝMALAR ÜZERÝNE BÝRKAÇ SÖZ
     
Nedir ima,üzerinde düþüneniniz var mý hiç?Ýma’nýn ansiklobedik anlamýndan bahsetmiyorum,tabii ki.Amacým, içsel dünyamýzda ima’nýn nerede konuþlandýðýný anlamaya çalýþmak,sadece.

Ne zaman ‘ima’ kokan bir sohbette bulunsam ya da bir yazý okusam,aklýma –konu ile ilgili olsun veya olmasýn- bambaþka kavramlar doluþur.Bozkýr kavimlerinin uzaktan kullanýlan delici silahlarý,kurnazlýk (fakat asla zeka deðil) makyavelizm,terör,asalaklýk aklýma düþenlerin baþlýcalarýdýr.Rastgele bir ima,neden acaba,böylesine ayrý düzlemlerdeki kavramlarý çaðrýþtýrýyor bana.fikri olan var mý?

Doðrusu,’ima’,yapan açýsýndan çok etkili bir silahtýr.Ýma eden, bununla kaç kuþ birden vuru,hiç saydýnýz mý?Herþeyden önce,ima etmekle ne denli zeki olduðunu kanýtlar,kendisine ve çevresindekilere.Muhatabý eðer,yapýlan ima’yý anlamazsa,hiç de zeki olmadýðý kanýtlanmýþ olur elaltýndan.Muhatap anlamýþ ve/fakat yanýt vermemiþse,ya korkaklýðýna hükmolunur,ya da yanýt vermek için gerekli donanýmdan yoksun olmaktan hüküm giyer.

Ama,gerçek þu ki,’ima’ silahýný kullanan,aslýnda ne denli ‘zayýf’ olduðunu da itiraf eder istemeden.Zira, ‘ima’nýn sahibi,söyleyeceklerini direkt olarak söyleme cesareti gösteremediðini de kabullenmektedir,bu arada.Polemiðe girme cesareti yoktur;zira,bunun için gerekli donanýmdan yoksundur.

‘Ýma’,korkaklarýn bilimsel/entelektüel daðarcýðý boþ olanlarýn elinde etkili bir silahtýr ancak.Ama bu yönüyle de, aslýnda bir ‘kaðýttan kaplan’dýr.’Ýma’nýn gücü de güçsüzlüðü de muhatabýnýn farkýna varýp varmamasýna baðlýdýr.Eðer muhatap,varmamýþsa farkýna,’ima’ eden,kendini muzaffer ilan eder,kendisine ve çevresindekilere,amacýna ulaþmýþtýr,istediði de budur aslýnda.Yok eðer muhatabý ‘ima’nýn farkýna varýr ve yüzleþmeye hazýr olduðunu belirtirse,’ima’ sahibinin kabuslarý canlanýr,ve genellikle’ siz yanlýþ anladýnýz’,’kem küm’ tümceleri,sözcükleriyle sona erer diyalog.Kuþkusuz ki,’ima’ içimizdeki diðer ‘ben’in/benler’in’ bilinç üstüne çýkmýþ ve silahlanmýþ yüzlerinden bir tanesidir.Bence ‘ima’,içimizdeki terörist’i temsil eder.

Oysa ki,yeterli donanýma sahip olduðunu bilen,kendine güvenen,cesur birinin ima’ya ve imalar’a ihtiyacý yoktur.Birisine ‘dostum’ diye hitap ediyorsa eðer,gerçekten ‘dost’ bildiðindendir.’Sevgili’ diye hitap ediyorsa,’sevgi’ duyduðundandýr.’Sevgi’ ile ‘aþk’ ve ‘seks’
Kavramlarýnýn çok ayrý düzlemlerde yer aldýðýna inanýrým ben.’Sevgi’yi,benimle ayný ‘töz’ü paylaþan evrendeki tüm varlýklara karþý duyarým,yaðmur ve güneþ’in ýþýnlarýyla parçalanan kaya,daldaki elma,kaplan’ýn pençesindeki geyik,henüz 6 yaþýnda iken,tarlada önüme çýkan ve baða’sýný kýrarak,iþkence ederek öldürdüðüm kaplumbaða kardeþ,hepsi hepsine sevgi duyarým.Ama,türümün diþi örneklerinden ancak birisine aþýk olurum,en fazla,ayný anda birden fazlasýna aþýk olamam.

Birine ‘sevgili’ diye hitap etmem,ona karþý ‘sevgi’ duyduðum anlamýna gelir ve bu da ‘aþk’ deðildir.Eðer birisine ‘seni/ sizi çok özledim’ demiþsem,dediðim kesinlikle doðrudur,özlemiþimdir.Dediðim ‘sana/size çok ihtiyacým var’ ise,çok ihtiyacým olduðundandýr.Baþka bir anlama gelmez,gelemez.

Ulu Tanrý beni,dostlarýmý sevdiklerimi ‘ima’ imal etmek,kullanmak ve ‘ima’ ile muhatap olmaktan korusun.Amin.

Saygýlar sunarým

Hoþçakalýn



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dost/dostluk Üzerine Birkaç Söz
Yazý/söz Üzerine Birkaç - Kýsa - Söz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Anlat Þehrazat [Þiir]
Evveliyata Dair [Þiir]
Yalnýzlýk [Þiir]
Bakýþýn [Þiir]
Sokak Köpeði [Þiir]
Peri Kýzý [Þiir]
Akan Yýldýz [Þiir]
Kam/kam'ýn Ölümü Üzerine Birkaç Söz [Öykü]
Paradoks/paradokslar Üzerine Birkaç Söz [Öykü]
Orta Asya Þamani Topluluklarý Üzerine Notlar 1 [Ýnceleme]


Ýbrahim Balcý kimdir?

Merhaba,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Balcý, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.